Пчеларство

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.332
Поени од реакции
24.000
Сончогледот тек сега почна да се враќа одново на нивите, убави субвенции почнаа да даваат по 300-400 евра од хектар па тоа ги лаже земјоделците. Мене ми беше чудно оти толку големи субвенции за таква култура кај која не сме баш конкурентни, ама кога ќе размислиш подобро позитивниот ефектот е голем.. подобра паша за пчеларите, не увезуваме сончоглед и ќе се произведува масло од домашен сончоглед и крајно земјоделците имаат култура за ротација на посевите.
Neznam za nekade, tuka ZIK pretezno sadi zito ili pcenka za silaza. Ovaa godina kolku sto vidov maslena ni za lek, za soncogled pojma nemam posto ne mi e ni bitno, nemam pceli. Drugo e sto soncogledot e nekoj industriski hibrid koj samo eden gospod znae dalu i voopsto medi.
Автоматски споено мислење:

Фигуративно е кажано тоа погоре 2 пати, има семејства што сум морал да ги гледам и повеќе од тоа, роени вештачки, не си сигурен дали ќе се прифатат тие што си ги ставил внатре, не си сигурен дали е еднодневен пил и дали ќе извлечат матица и ќе го гледаш.
Во принцип си бараат внимание, али најбитниот момент е каде ги чуваш и колку ќе даде природата, може што сакаш да правиш, ако нема од каде да собираат е џабе.
Mnogu zavisi i nacin na pcelarenje i normalno so sto plodiste pcelaris. Neznam ti no jas retko delev drustvo i go ostavav samo da povleci maticnjaci tuku ako planirav da se siram ili da menvam matici pred vreme ke obezmaticev nekoe drustvo ili drustva i tocno znam kolku stari ke mi bidat maticnjacite. Nekolku dena pred da se ispilat formiram roevi i im vsaduvav maticnjaci, najcesto po dva. I posle sega iskreno ne se sekjavam tocno kolku dena ne gi otvarav, da ne recam duri mladata matica ne pronesi. Posto site manje vise vo isto vreme treba da imaat proneseno, pravev brza kontrola na pilo i ako imase nekoe problematicno ne se ni zamarav povekje so nego vo smisla da vadat nova matica i gi spojvav so drugite. Generalno se stremev da imam uniformen pcelarnik so drustva isti ili mnogu slicni po jacina oti togas mnogu polesno se raboti, da ne recam sablonski. Na site isto vo isto vreme mu pravis toa sto si naumil i tolku.

Последно уредено:
Член од
25 октомври 2010
Мислења
738
Поени од реакции
705
Евтино бе, ја испод 10 евра не сум купил мед.
Od kaj go nabavuvas?

Прекрасен клип, кој како сака нека си го сфати, оној што решил да успее ке успее, без разлика на се, некој ке се разочара, некој ке се откаже. Изборот е наш како и се во животот

Последно уредено:
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.636
Поени од реакции
8.214
Od kaj go nabavuvas?

Прекрасен клип, кој како сака нека си го сфати, оној што решил да успее ке успее, без разлика на се, некој ке се разочара, некој ке се откаже. Изборот е наш како и се во животот
Има еден дел кај што вика: на крај сигурно ќе пропаднете!
Види волку, луѓево зборат за Србија, која е 5 пати поголем пазар и уопште држава. Ако тие имаат матни перспективи за пчеларството, по таа аналогија ние не треба ни да помислуваме на пчеларство.
Сепак, дружењето и работење со најкорисниот инсект на земјината топка, си го вреди секој момент и влог. Тоа задоволство нема цена!
Факт е ако си млад, здрав и имаш љубов кон работата, ќе можеш да живееш од тоа. Сигурно не така удобно како да сте референт во некое министерство, ама со голема доза на исполнетост и ќејфови!

Член од
27 јуни 2018
Мислења
218
Поени од реакции
609
Дали се продава некаде восок, ми требаат 100/200 грама за еден проект и која би била цената?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.332
Поени од реакции
24.000
Дали се продава некаде восок, ми требаат 100/200 грама за еден проект и која би била цената?
Cist vosok ili satna osnova?
Bilo kako bilo ke najdis vo prodavnica za pcelarska oprema posto tamu najcesto pravat razmena na vosokot.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Od kaj go nabavuvas?

Од другарче од тетовско.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.636
Поени од реакции
8.214
Од другарче од тетовско.
Секој мед си има цена!
И тој што го продава 400 знае зошто му се исплати таа цена и тој што бара 600 денари знае зошто бара толку!
На крај на тебе како муштерија треба да ти е јасно, дека медот од 600 е мед од 600 денари и уживај во него!
Во Грција можеше да се најде чист природен мед за 10-12 евра, ама имаше и мед на Крит чија цена почнуваше од 25 евра, све е релативно и има многу фактори зошто нешто чини толку а не онолку!
Најважно е Вашето уживање во купениот продукт!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.693
Поени од реакции
25.093
sakav samo da spomnam deka kilo od cudovo znae 500-600 dolari da e. dobar med si drzi cena i MNOGU MI E MILO sto vo mkd ete sepak ima luge sto go pravite kako treba i za svoja dusa.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.636
Поени од реакции
8.214
Мене како пчелар рецидивист, ми е задача да ја држам темава жива, колку се може! Реално очекувам помош од @мкд владе, @wolfs, @Morgan Freeman и други пчелари и љубители на пчеларство, макар и такви на кои им е ќејф да каснат мед само, како @Bodhidharma и компанија :D
Не мора како во темата на ДенаМ да сте активни, ама бар еднаш во месецот пишете нешто:D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Мене како пчелар рецидивист, ми е задача да ја држам темава жива, колку се може! Реално очекувам помош од @мкд владе, @wolfs, @Morgan Freeman и други пчелари и љубители на пчеларство, макар и такви на кои им е ќејф да каснат мед само, како @Bodhidharma и компанија :D
Не мора како во темата на ДенаМ да сте активни, ама бар еднаш во месецот пишете нешто:D
Планирам во пензија пчели ако немам друга алтернатива.... 500 евра месечно бар во денешни стандарди да биде.....и нешто пензија и да се преживее :)

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.636
Поени од реакции
8.214
Планирам во пензија пчели ако немам друга алтернатива.... 500 евра месечно бар во денешни стандарди да биде.....и нешто пензија и да се преживее :)
:facepalm: :pos::pos::pos::popce:
Јас сум пред пензија, и обратно, се надевам само на морална сатисфакција од пчеларењето! 500 евра месечно, само у случај да продаваш мед со концентрат од канабис;)

Kajgana Shop

На врв Bottom