Bodhidharma
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
Напрај една математика ајде....не е филозофија.Добар ти е дигитронот. Ама само дигитронот, не и есапот.
Напрај една математика ајде....не е филозофија.Добар ти е дигитронот. Ама само дигитронот, не и есапот.
Од 2002 година тоа ми е професија (не математиката). Затоа добро знам на какво дереџе се пчеларите.Напрај една математика ајде....не е филозофија.
Последниве 5 год. кои се математиките?Од 2002 година тоа ми е професија (не математиката). Затоа добро знам на какво дереџе се пчеларите.
После 2006 година (добра) се заредија средни и слаби години. 2015 беше добра (околу 30 килограми просек), 2016 беше катастрофа (неколку илјади евра во минус и големи загуби), 2017 беше слаба, плус обновување на загубите (приходи нема), 2018 и 2019 просечни (10-12 килограми), 2020 засега не е за пофалба (крајот ќе каже)...Последниве 5 год. кои се математиките?
Просек си удрил ваљљда, три реда бројки се.
Генерално Источна Македонија покрај тоа што има полоши услови за пчеларење, цената на медот е за евро две пониска од Западна Мк. Значи ем подложен на суши и загуби, ем со клиентела со послаба куповна моќ.После 2006 година (добра) се заредија средни и слаби години. 2015 беше добра (околу 30 килограми просек), 2016 беше катастрофа (неколку илјади евра во минус и големи загуби), 2017 беше слаба, плус обновување на загубите (приходи нема), 2018 и 2019 просечни (10-12 килограми), 2020 засега не е за пофалба (крајот ќе каже)...
Инаку од 2002 година имам податоци за секое семејство (колку сум вложил, што сум работел и кој е билансот), сè до 2016, која ме разочара, па повеќе не водам детална евиденција. Ако ја исклучиме катастрофалната 2016 (и 2017) година, последните 10 години просекот (онака грубо) е околу 10 килограми. Но треба да ги вкалкулираме трошоците...
Да додадам за есапот:
Кај мене одвај (неполни) 6€ го продавам на мало, на големо не даваат ни 4€. Добро е што имам широк круг на муштерии, па кога ќе вкалкулирам тегла, достава, остануваат околу 5€. 100 семејства по 50€ = 5000€ вкупен приход. Трошковите ги сведувам на минимум (во сезона спијам на пчеларник, ако треба во плевна), па не патувам секој ден. Инаку ако имам и такви трошоци, од заработката скоро ништо.
Нешто помалку од тон, што е далеку и од 10кг просек. Годинава горе-долу би била иста како тргнале работиве.Колку мед извади лани?
Ако успееш трошоците и работата да ги сведеш на минимум, некако се поминува со 10 килограми. Инаку без 15 килограми не ја бива. А во последно време ретки се годините со 15 килограми.Нешто помалку од тон, што е далеку и од 10кг просек. Годинава горе-долу би била иста како тргнале работиве.
Математиката е проста, ко за бизнис на страна ако имаш слободно време се исплати. Со 100+ веќе ти е работно место, а се помалку од тон е катастрофа и загуба на време.
1000 * 350 ден (некоја просек цена) = 350.000 ден. - без вкалкулирани трошоци кои се мнооогу
Работник во рандом фирма = 20,000 ден * 12 месеци = 240.000 ден. - чисти, а може и К-15 ќе падне![]()
Мое мислење, никогаш повеќе нема да видиме 15кг, поготово Паланечко...Ако успееш трошоците и работата да ги сведеш на минимум, некако се поминува со 10 килограми. Инаку без 15 килограми не ја бива. А во последно време ретки се годините со 15 килограми.
Retko koj go vmetnuva potrosenoto vreme na pcelarnik vo ravenkata za dobivka. Ajde da recime deka prosek se nekoj 10 kg med. E drugo e ako si potrosil 100 rabotni casovi( lupam onaka) i drugo e ako si potrosil 10 rabotni casovi po kosnica. Koga ke napravis na kraj na godinata esap mozi da ti ispadni dnevnica kako da si rabotel za semki i soncogled.Ако успееш трошоците и работата да ги сведеш на минимум, некако се поминува со 10 килограми. Инаку без 15 килограми не ја бива. А во последно време ретки се годините со 15 килограми.
Потрошеното време на пчеларник индиректно е вметнато во равенката. Ако малку време посветувам на едно семејство, можам да опслужувам многу семејства. Ако го зголемам времето, не можам да опслужувам ни половина од таа бројка. Значи дека треба да пронајдеме некој баланс кој е најисплатив.Retko koj go vmetnuva potrosenoto vreme na pcelarnik vo ravenkata za dobivka. Ajde da recime deka prosek se nekoj 10 kg med. E drugo e ako si potrosil 100 rabotni casovi( lupam onaka) i drugo e ako si potrosil 10 rabotni casovi po kosnica. Koga ke napravis na kraj na godinata esap mozi da ti ispadni dnevnica kako da si rabotel za semki i soncogled.
Za hobi pcelarenje so destina sanduci i taka i taka posto e hobi i tepanje vreme, no ako nekoj toa go raboti kako povekje od hobi, vremeto potroseno na pcelarnik i toa kako treba da se zeme vo predvid.
Oddamna zavrsija tie godini koga prosekot bese mnogu pogolem od 10-15kg.
Населба Илинден. Иначе ако ги одгледувам планирам да живеам таму, кај и да биде тоа на негде 2 Км максимум одалеченост. Со колиба направена таму за работа.Што и да садиш во тие 5 декари или 2 колку и да се, основно е што имаш околу. Плус пресметка колку е далеку од дома, пристап, вода, ориентација! Каде ти се тие 5 декари?![]()
Facelija - izvrsna za pčele, ali i zemljište
Ubrzo će proljeće i na vrijeme treba posijati faceliju kako biste dodatno osigurali prehranu pčelama. Facelija je medonosna biljka koja vrlo brzo raste i daje mnogo zelene mase te na taj način ograničava rast korova i štiti zemljište od prejakog sunca. Izlučevine korijena odbijaju nematode koje...www.agroklub.com