Психологија: Околу потсвеста

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
NeMiRnA напиша:
Veruvam vo mokta na potsvesta ama od drug aspekt,a ne od ovoj sto e naveden...ama sepak toa e moe sfakanje koe nema da go iznesam,zasto mnogu ne bi se soglasile so istoto,a nesakam da razvivam diskusija okolu nego,zasto nema da me razubedat:)
Ако добиеш желба да објасниш, јас би сакала да прочитам за што станува збор. Би сакала да развиеш дискусија, секако дека не би се обидувал никој да те разубедува, чисто ќе размениме мислења. Нешто ми кажува дека ќе се согласам со тебе:)

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Па потсвеста е моќна во секој случај и ако во моментот не не тера да направиме нешто тогаш верувајте ќе остане како спомен и во иднина некоја постапка ќе ја базираме на тоа 'што се одвивало под површината'. Обично кога викаме дали да го слушаме срцето или разумот (најчесто во љубовта) викаме дека го следиме срцето но разумот во потсвеста знае да не мачи и јаде од внатре многу подоцна откако сме го направиле 'нештото'. Се разбира ова знае да биде и обратно. Потсвеста е базирана на собрани стравови, мислења, желби кои пловат под површината на тоа што отворено го мислиме и го правиме. Како и сантата мраз, потсвеста е 70-80 проценти од тоа што навистина се одвива во нашата глава додека свесниот дел е најмал и безначаен во споредба. Треба да се најде начин да се изедначат овие два процеса, но не само на кажување и правење на тоа што го мислиме потсвесно туку и контролирање и дисциплинирање на скриените (мрачни можеби) желби и мисли.

Многу убијци, силувачи, криминалци практично немаат граница помеѓу свеста и потсвеста и збирот на тие мисли ги прави какви што се. Хаосот ги доведува да дојдат до некое нивно мислење за вистината која е многу поразлична од туѓото и се разбира малициозно. Од лично искуство можам да кажам дека човек може да стане жртва на скротувањето на потсвеста затоа секогаш треба да се има внимателен пристап. Љубовта и емпатијата можат да доведат до исфрлање на негативните мисли и стравови, до балансирање на двата често спротивни мисловни процеса.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Ja do pola ja procitav knigata a drugi sto ja procitale cela se vooduseveni od nea jas licno ne. Imalo i bolji knigi

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Ја немам прочитано книгата но го имам гледано документарецот што го кажа колегата предходно и мислам дека треба да си го земете зошто има многу работи кои не ни сте замислувале дека постојат ... поздраФ

[mod]Сите пишуваме со црна боја на фонтот -Серпико[/mod]

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
Книгата е супер и навистина многу помага не сасм мене туку и на мои блиски кој ја прочитале позитивно им делува

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Имам прочитано едно 3 книги на таа тема сигурно. Мали иницијации за Законот на Привлечност имам приметено и во „Демијан“ од Хесе. Има нешто у тоа, али се слагам со другите членови што имаат напишано тука дека треба и да се делува, а не само да седиш и да чатиш што сакаш, да визуелизираш, да афирмираш и да чекаш да ти падне од небо. Го имам гледано и DVD-тo "The Secret" и некои ствари што ги кажаа дури беа и смешни - како една жена што кажуваше дека имала рак на градите и дека се излечила самата себе со позитивно мислење, а не отишла ниеднаш на кемо-терапија; после еден друг човек што кажуваше дека се концетрирал на мислата за добивање пари и одеднаш почнале чекови да му стигаат у пошта (што може и биле профити од бизнисот негов, но тоа не го кажуваат); после што кажуваа дека храната не те дебелее, него само твоето мислење дека тоа јадење ќе те здебели.....оооо, има уште такви глупости што се ставени таму само за да им се продава продуктот нивни у Америка, знаат точно каде да циљаат и што да кажат

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Не читам вакви книги од типот на ’’селф хелпт букс’’, но... Тие никогаш не би биле толку популарни и прифатени да не имале трошка вистина во основа. А поентата на оваа книга се базира на една вистина, а тоа е дека човечкиот ум функционира како компјутер, т.е., се програмира. Пример за тоа е хипнозата, кога мозокот е во алфа состојба која е најмногу сугестибилна, прима наредби и ги извршува.
Понатаму, од реалниот живот, еден пример за тоа е и селективната перцепција.

Член од
26 јуни 2007
Мислења
16
Поени од реакции
0
Fatty напиша:
Dali ja znaete cudotvornata mok na potsvesta?
Dali znaete zosto nekoj postojano uspeva vo zivotot, a nekoj e zatvoren vo neuspesite od minatoto? Dali znaete kako da go pobedite stravot i da go dobiete ona sto ste go posakuvale doooolgo vreme? Ovie odgovori i uste mn drugi se krijat vo samata potsvest. Potsvesta ne e mala rabota, naprotiv mn seriozna stvar. Taa moze ednostavno, cudno no sepak vistinski da te dovede do smrt no i da te napravi najsrekniot, najuspesniot i najbogatiot covek. Prasanje e samo dali znaes pravilno da ja kontroliras i da i gi zadavas potrebnite "naredbi".

Kako raboti covekoviot um?!
Dve se nivoata na covekoviot um - svesnoto ili racionalnoto i potsvesnoto ili iracionalnoto. Covekot razmisluva so svesniot del na svojot um i seto ona sto ke go zamisli se sleva vo potsvesta koja, kako tvorecka sila, od svoite dlabocini upravuva so postapkite na covekot. Potsvesta, znaci, e mesto na site cuvstva no i na tvoreckiot del od licnosta. Razmisluvate za nesto dobro, ke vi se sluci dobro. Ako imate losi misli, ke sleduvaat losi nastani. Covekoviot um raboti tokmu na ovoj nacin. Taka, koga potsvesta ke usvoi nekoja zamisla, istiot moment trgnuva da ja ispolni. Toj zakon na potsvesta vazi kako za pozitivnite, taka i za negativnite misli.

Neznam dali ste slusnale za knigata "Mokta na potsvesta" od Dzozef Marfi, ama koga ja procitav i go primeniv toa na svoja koza, mn raboti mi se desija so pomos na potsvesta, a voedno se custvuvam bolje i se pocesto i zadavam naredbi. Razmislete za ova, pa pisete go vaseto mislenje za mokta na potsvesta. Vi se slucilo li nesto so pomos na potsvesta? Ste dobile li nesto sto mn ste go sakale, a ste nemale pari da go kupite? Uspeh vo uciliste/rabota? Deckoto/devojkata od vasite snista? Moze zvuci glupo, ama taka e...

EJ neodamna se ukluciv na forumov i sega ja vidov temava i sakam da kazam deka knigata e super i se soglasuvam so tebe.Zatoa balkanot nema da otide nigde mn negativna energija negativni misli a samata potsvest si go pravi svoeto.I sakam da kazam uze za tie naredbi na potsvesta uspevaat od licno iskustvo!!BRAVO!

procitaj ja deep meditation od klurk keyst.i probaj go seto toa.ke vidis preku fakti deka mokta na potsvesta e....

Uzivajte dodeka ste gosti na planetava zemja a toa ke go napravite ako ja naterate potsvesta da raboti kako sto vie sakate Direkno.....Veruvajte sve e vistina, A i knigata e dobra..

Vikuska

I know the pieces fit...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
879
Поени од реакции
7
knigata ja procitav pred edno tri godini i mi se dopadna zasto gi uci lugeto kako da veruvaat vo sebe. mene mi pomogna iako na momenti ( vo nekoi od navedenite slucai vo knigata ) mi se gledase malku nerealna

Fatty

Режи :)
Член од
2 јуни 2006
Мислења
427
Поени од реакции
5
procitaj ja deep meditation od klurk keyst.i probaj go seto toa.ke vidis preku fakti deka mokta na potsvesta e....
fala za sovet i mn bi sakala da ja procitam knigata ama nekako angliski ne mi ide bas :( da mi preporacas nesto drugooooo? :)

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Туфки. За да замислиш и преку тоа оствариш ти треба свесност на МНОГУ поголемо ниво, кое ќе ти овозможи да управуваш со дел од енергијата.
А до тој степен СИГУРНО нема да дојдеш ако прочиташ една книга и се обидуваш да фатиш дечко преку посакување и замислување и посакување и замислување. Ниту пак ако дојдеш до тоа ниво, ќе можеш да го направиш тоа на тој начин.

А иначе, и без да прочиташ таква книга можеш да дојдеш до заклучок дека вербата и позитивизамот во секој случај многу можат да помогнат, за секоја индивидуа доволно е само преку тие две работи да се ослободи од СТРАВОТ, а потоа без него ќе може да дејствува непречено, и на тој начин да ги добие работите што ги сака.
Очигледно авторот играл на таа карта, но не ја претставил целата сцена туку она што му одговарало.

Член од
24 јуни 2007
Мислења
23
Поени од реакции
0
со помош на неа може да се направат многу нешта во животот,но секој ја нема таа моќ,да ја активира.кога ќе успееме да ја исконтролираме неа успехот е гарантиран.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Внимавај на својот респираторен систем. И коментирај ако имаш за коментирање. Нема да толерирам глупости.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Goddess of Chaos напиша:
А иначе, и без да прочиташ таква книга можеш да дојдеш до заклучок дека вербата и позитивизамот во секој случај многу можат да помогнат, за секоја индивидуа доволно е само преку тие две работи да се ослободи од СТРАВОТ, а потоа без него ќе може да дејствува непречено, и на тој начин да ги добие работите што ги сака.
Бш така. Авторот на книгата само ги искористува луѓето кои не размислиле сами и да дојдат до истиот заклучок. (Би рекол помалку интелигентните, ама ќе навредам некого иако немам намера таква) Теоријата за сите нешта во светот е позната и јасна. Тешкиот дел е праксата.
Инаку на овој систем работат многу големи светски религии како будизмот на пример, каде духовното совршенство се постигнува на тој начин. Со медитација која меѓу другото од верникот бара дневно да повтори една реченица преку сто пати, со цел таа да влезе во потсвеста. Тоа е многу силно оружје, само источњаците го користат за духовни цели, а западњаците да освојат девојка. Секој по своето општество нели. Ама како што кажа девојката која ја цитирав, многу е тешко да бидеш на тоа ниво за себеубедување... тогаш многу работи изгледаат едноставни.

Kajgana Shop

На врв Bottom