Психологија: Околу потсвеста

Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
knigata e za u kanta!
no mocta na podsvesta e strasna rabota!moe mislenje e deka mnogu malku se znae za toa!
 

Lost Angel

Машко сум, конечно.
Член од
28 јуни 2007
Мислења
417
Поени од реакции
21
Мојата потсвест, на 14 години ме наведе да размислувам многу погрешно... Поради момчето кое ме напушти мислев дека за мене се е готово, и нон- стоп бев песимистички настроена кон сечиво мислење или кажана работа. Многу лошо се однесував и бев бунтовна без никаква причина. Но, дојде денот кога самата себе се повикав на разговор да видам зашто сум таква и што не е во ред. На крајот сфатив дека проблемот не е во другите, туку во мене. Што побргу сакав да се сменам, затоа што сфатив дека има многу луѓе кои ме сакаат, и не го заслужуваат таквото мое однесување, сфатив дека ги повредувам без пардон. Сфатив и дека животот е најпрекрасниот подарок што човек може да го добие, и треба да го искористам на најдобар можен начин. Сфатив дека секој има право на свое мислење и вкус, и не му се лутам на момчето (што ме напушти) поради тоа. Си станав самата на себе најдобра другарка, и сега ми е поубаво во животот од кога и да е. Вистинските пријатели беа со мене цело време без да ме напуштат, и сеуште се. Побарав прошка од себе, и тие околу мене, и ја добив... Мојата потсвест сега е чиста... Среќна сум што успеав...:pehar:
 

FrEaKy GiRL

...FaLLeN AnGeL...
Член од
20 јули 2007
Мислења
623
Поени од реакции
28
Aw...велиш се ти се исполнува?Ај те молам речи му на Дедо Мраз да дојде кај мене оваа година.Јас секој ден пред спиење го повторувам истото,па еве ги начукав годините а него го нема.

Не е доволно да веруваш,треба и да делуваш.Не може едноставно да ти падне од небо.Типичен пример-јас верувам дека еден ден ќе ми се паднат милион евра на лото.Но ако не играм,од каде бе злато?Така е се во животот-треба доста да се потрудиш за да успееш.

Ти изгледа како човекот што седел под дрвото и сакал црешите сами да му паднат во уста па уште да се најде некој и да му ги изџвака за него!Ако имас преголема верба ке успееш.Секако потребно е и делување не мо=е се да ти падне од небо,меѓутоа вербата е главна!Каква ти е потсвеста таков си и ти!:baeh:

Исто така добри книги во кои се зборува за моќта на потсвеста е "Играта на животот и како се игра" и "Моќта на кажаниот збор" од Флоренс Сковел Шин.Прочитајте ги и ќе се уверите во моќта на потсвеста!
 
Член од
22 јули 2007
Мислења
29
Поени од реакции
0
FrEaKy GiRL напиша:
Исто така добри книги во кои се зборува за моќта на потсвеста е "Играта на животот и како се игра" и "Моќта на кажаниот збор" од Флоренс Сковел Шин.Прочитајте ги и ќе се уверите во моќта на потсвеста!
treba da se procitaat ovie knigi pod hitno koj gj nema proc. :tapp: :blabla:

kolku imate pogolema mok na podsvesta tolku ste pouspesni i posigurni vo zivotot................. Veruvajte ... jas ne veruvav ama taka e>>>>>>>>>>>>>
 
Член од
4 август 2007
Мислења
26
Поени од реакции
0
Ljubov dojde da ve vidi...

Interesno...Mokta na potsvesta koj ja ima citano si znae...Celiot svet,site nasi slucuvanje i se okolu nas gi pravi potsvesta.Taa e nesvesnoto razmisluvanje i najveke doaga do izraz dodeka covekot sonuva.
 

Sasence

V.I.P-very important princess
Член од
21 ноември 2005
Мислења
154
Поени од реакции
1
Баш неколку дена уназат со другарките дискутираме на оваа тема...
не потикна еден настан кој претходно мене ми се имаше случено ама не му давав големо значење...можеби за некого ке звучи смешно,зошто такви работи гледаме само на филмовите ама една досадна вечер пробавме со другарките да повикаме дух...како што напоменав јас пробав пред 2години и навистина успеа.се става мала чаша на маса околу нејзе има букви и таа едноставно треба да одговара на твоите прашања.почекавме некое време и навистина почна да се движи...најпрво бевме сконцентрирани на лоши работи и постојано прашувавме само тоа(што ке ни се случи,зошто,на кого) *духот* или како да наречам постојано ни кажуваше лоши работи.значи ние се настроивме негативно па и такви одговори добивавме.кога завршивме постојано правевме муабет за тоа дали некој ја мрдал чашата или како се мрдала и пошто премногу добро се познаваме бевме уверени дека не може мегусебно да се лажеме или на крај краева некоја од нас да зборува(т.е да ја мрда чашата) такви лоши работи(пр.за болест на некој роднина и сл) ...сепак на крај заклучивме дека има некоја сила која ни дава одговор на сите прашања и сите тоа си го поврзавме со потсвеста...
сигурна сум дека ние длабоко во себе ги знаеме многу добро работите што ке ни се случат во иднина но треба да најдеме начин да ги искажеме истите.еден од тие се надевам дека е овој што ние го пробавме....

се надевам дека ке добијам коментар на мојата случка или некој да каже некоја слична работа што му се има случено.....


п.с зборувавте за книгата Мокта на потсвеста,мислам дека ја имам прочитано....коментар немам некој посебен оти ако зборуваме за истата книга постојано сите работи ги решава преку господ(а и сама не верувам мн мн во него) но сепак можеби тоа му е начинот да ја искаже потсвеста преку некоја метафора :) :)
(АКО ЗБОРУВАМЕ ЗА ИСТАТА КНИГА)
 

Jukka

chili
Член од
16 мај 2007
Мислења
537
Поени од реакции
2
knaigata pocnav sinoka da ja citam mnogu sum vooduseven od nea ....... go uci covekot da veruva vo sebe, da razmiluva pozitivno i da gi otstrani site losi misli od negovata glava ....... ke komentiram za nekoj den koga ke ja docitam .... pozz
"Lekarot ranata ja prevrzuva, a Bog ja lekuva"
 

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
сакам да уфрлам еден друг факт...заклучок изведен од експерименти направени на човековиот мозок..... изведените мерења
укажувале дека дека постои мозочна активност пред самите ние да станеме свесни за тоа..односно да појаснам
екпериментот идел вака...на испитаникот му била дадека многу едноставна задача .во мониторот од компјутерот гледал една сказалка од часовник како се врти,..и секогаш кога ке посакал да ја сопре да кликнел на маусот...
бидејки испитаникот не кликал пред да посака, значи многу јасно дека кликнал некаде во истиот момент кога станал свесен за неговата желба.
во меѓу време му била мерена неговата мозочна активност. а бројките покажале дека тој се подготвувал да кликне далеку порано отколку времето што му било потребно да неговиот мозок ја испроцесира неговата команда.

ЗАКЛУЧОК...ние стануваме само свесни за работите , а тие сами се случуваат..односно , секоја наша одлука свесно донесена , па и не е свесно донесена од нас, туку само свесно извршена.(оваа тема ми се спои со детерминизам )
 
Член од
20 јули 2007
Мислења
18
Поени од реакции
0
Воодушевен од книгата другар, топло ми ја препорача... Ја зедов, најпрво ми се допадна, потоа видов исти работи повторувани по 100 пати, не ја дочитав...
Комерцијално срање, спакувано за широките народни маси да си помислат "WOW!".:nenene:
Ботомлајн:
Книгата смрди!!!
 
Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
pa jas kolku so znam mozebi i gresam potsvesta ne gi prima onie raboti koi sakame da gi ostvarime i za zal ne mozeme da kontrolirame koi od nasite slucki ke vlezat vo nasata potsvest.za toa odlucuvame so nasata svest i site tie povtoruvanja za nestoto da se sluci pretstavuvaat edno upatstvo za nasata svest dodeka taa samata odlucuva koi informacii ke preminat vo nasata potsvest bez nasa volja.Dodeka knigata kako i sekoja druga psiholoska kniga za cel ime da go prifatime nivnoto mislenje i da ne ubeduvaat vo se sto tie sakaat da ne ubedat.Zato tie knigi bi im gi preporacala na onie cie ego e premnogu golemo i ne dozvoluva nekoj da mu go "isperi mozokot''
 

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Не сум ја читал книгата, но верувам во моќта на потсвеста а посебно и во автосугестијата, таа е одговорна за многу позитивни работи во мојот живот.
 
Член од
13 септември 2007
Мислења
5.783
Поени од реакции
4.019
ne sum ja procitala knigata no mnogu bi sakala...imam slusano mn.za nea i mislam deka deluva,no samo ako sakas...vo nekoj

Aw...велиш се ти се исполнува?Ај те молам речи му на Дедо Мраз да дојде кај мене оваа година.Јас секој ден пред спиење го повторувам истото,па еве ги начукав годините а него го нема.
i treba da posakuvas REALNI raboti...:tapp:
inace imam i slusnato i za nekoj covek sto drzi predavanja za nekoja...paaa ne znam kako da ja narecam...vestina...sposobnost...da naucis kako da gi kontroliras nastanite i podsvesta...znam deka se vika eskalibur taa vestina i deka navistina deluva...samo treba da gi otstranis negativnite misli i da gi povtoruvas pozitivnite..i da gi zamisluvas.....
prost primer(sto go slusnav od covek sto bil na tie casovi,zs jas ne sum bila)
ako si bolen ne treba da vikas"ne sum bolen" zasto teloto ne gi prifaka i razbira nasite negacii tuku toa e isto kakao da mu povtoruvas i da mu davas komanda deka treba da si bolen...namesto toa vikaj "zdrav sum"
ima mnogu slicni primeri kako toa sto pravele testovi na 20 luge bolni od rak...na 10 im davale vistinski apcinja a na 10 kapsuli napolneti so seker...i im kazuvale deka navistina ke ozdravat...epa napredok imalio i kaj onie sto piele seker no tie veruvale deka ke ozdravat...:toe:
potsvesta e mokna rabota...i mnogu seriozna samo sto nie ne ja svakame dovolno...za zal...:helou:
 
U

UnholY

Гостин
Кога сме кај ова да спомнам дека познатиот психоаналитичар Сигмунд Фројд имал големо влијание за сфакање на работата на нашиот мозок и потсвеста....Иако многу негови тврдења денес се оспорени една работа сепак е прифатена....Тој утврдил дека многу работи што се случуваат во нашиот мозок се последица на нешто зачнато во потсвеста....Нашата самосвест која изгледа како да управува со нашата слободна волја би можела да биде илузија создадена од потсвеста која ги контролира сите наши свесни активности
 

Kajgana Shop

На врв Bottom