- Член од
- 13 септември 2007
- Мислења
- 5.785
- Поени од реакции
- 4.030
И?Јас сум протестант...
Раскажи нешо, во шо веруваш? Обичаи ау?
Дали одиш во црква и каде ви се наоѓа црквата?
Дали може да одам да разглеам?
И?Јас сум протестант...
Moze li makedonski da pisuvas! Ima mnogu sto ne znaad dobro anglsiki! A mislam i deka toa edno od pravilata da se pisuva na makedonski. Blagodaram!Prot·es·tant·ism (prŏt'ĭ-stən-tĭz'əm)
n.
One of the three major branches of Christianity, originating in the 16th-century Reformation. The term applies to the beliefs of Christians who do not adhere to Roman Catholicism or Eastern Orthodoxy. A variety of Protestant denominations grew out of the Reformation. The followers of Martin Luther established the evangelical churches of Germany and Scandinavia; John Calvin and more radical reformers such as Huldrych Zwingli founded Reformed churches in Switzerland, and Calvin's disciple John Knox established a church in Scotland (Presbyterianism). Another important branch of Protestantism, represented by the Church of England and Episcopal Church, had its origins in 16th-century England and is now the Protestant denomination closest to Roman Catholicism in theology and worship. The doctrines of the various Protestant denominations vary considerably, but all emphasize the supremacy of the Bible in matters of faith and order, justification by grace through faith and not through works, and the priesthood of all believers. In the early 21st century there were nearly 350 million Protestants in the world. See also Adventist, Baptist, Society of Friends, Mennonite, Methodism.
- Adherence to the religion and beliefs of a Protestant church.
- The religion and religious beliefs fostered by the Protestant movement.
- Protestants considered as a group.
за него сите се ити мислам ги дели на добри и лоши, бидејќи според библијата постојат само христијани како официјална религија на сите тие што веруваат во Исус, никае во библија не се спомнува за вакви поделби на христијанстов искрено мене и ми се гади на се во ова сите се тепаат во гради дека верата име најправилна најхристијанска дури има и препувкувања, а никој не е прав христијанин во денешно вреем, најмногу ми се гади на препукувањата меѓу христијаните ( протестанти, православни, католици, баптисти и евангелисти) незна зашт само христијанството е толку расцпекано на разни подрелигии, зашто кај муслиманите го нема тоа.А за кои Исус навива?
За Протестантите, Православните, Католиците, Јеховините сведоци..... ???
како тоа немате обичаи кога го славите божиќ, утредента на божиќ какви обичаи терате, за велигден исто така, на пример ние католиците славиме божиќ на 25 утредента се меси леб, пржат мекици некаде крофним, јаболки се печат секаде различно...Епа како и сите христијани веруваме во Бог. Немаме некои посебни обичаи.
Debil777, ne moze, osobeno sto e toj prastar post. Btw, nauci angliski.Moze li makedonski da pisuvas! Ima mnogu sto ne znaad dobro anglsiki! A mislam i deka toa edno od pravilata da se pisuva na makedonski. Blagodaram!
Moze, ima, koj nema vo gla'ta ima vo google maps.И?
евангелска црква се наоѓа на рузвелтова, карши Сет. Имаат служба во недела, во 11 мислам дека беше. Служба: Славење (со песни кои сите ги пеат + „бенд„ кој го води славењето, после тоа има проповед, за крај не сум сигурна што има... со деца секогаш порано излегував. ))И?
за него сите се ити мислам ги дели на добри и лоши, бидејќи според библијата постојат само христијани како официјална религија на сите тие што веруваат во Исус, никае во библија не се спомнува за вакви поделби на христијанстов искрено мене и ми се гади на се во ова сите се тепаат во гради дека верата име најправилна најхристијанска дури има и препувкувања, а никој не е прав христијанин во денешно вреем, најмногу ми се гади на препукувањата меѓу христијаните ( протестанти, православни, католици, баптисти и евангелисти) незна зашт само христијанството е толку расцпекано на разни подрелигии, зашто кај муслиманите го нема тоа.
како тоа немате обичаи кога го славите божиќ, утредента на божиќ какви обичаи терате, за велигден исто така, на пример ние католиците славиме божиќ на 25 утредента се меси леб, пржат мекици некаде крофним, јаболки се печат секаде различно...
и уште нешто ме интересира бидејќи слушнав протестантите наводно за свет ден ја смеатаат саботата?
Колку пари даваат месечно ако станеш протестант?:helou:Епа ништо од тоа, на Божиќ кој како сака си слави само во црква има посебна програма... песни и некоја претстава поврзана со тоа.
А иначе нема врска саботата си е обичен ден, а неделата се смета нешто како свет ден.
666 евра месечно + патни трошоци.Колку пари даваат месечно ако станеш протестант?:helou:
Не се дава пари за тоа...:helou:Колку пари даваат месечно ако станеш протестант?:helou: