Протестантизам

Член од
17 март 2007
Мислења
218
Поени од реакции
2
нефер,крајно нефер,барем преведувајте нешто а и пола постови се избришани
нефер
него дали има протестанти вои македонија?
зашто колку што знам short1 живее во америка?
дали има некој протестант на форумов?
ima ijadnici protestanti vo MKD da ja sum eden od niv i smetam deka toa e najcista vera sto se drzi strogo spored biblijata

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
ima ijadnici protestanti vo MKD da ja sum eden od niv i smetam deka toa e najcista vera sto se drzi strogo spored biblijata
Нормално дека ги има...Сепак една забелешка...Протестанти е име добиено од Католичката црква...Членовите на овие цркви преферираат себе си да се нарекуваат Христијани.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
епа ако не ти е тешко објасни малце повеќе за религијава зашто не знам многу за протестантите.
има ли разлика?која е?каде одите во црква?што правите?не знам се што ќе ти текне поврзано пиши

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
епа ако не ти е тешко објасни малце повеќе за религијава зашто не знам многу за протестантите.
има ли разлика?која е?каде одите во црква?што правите?не знам се што ќе ти текне поврзано пиши
Секако дека има разлика. Ние веруваме во Господ Исус Христос и него му се молиме и тоа се темели на светото писмо Што и да побарате во мое име ќе ви иде дадено и Никој не доаѓа кај отецот освен преку мене.
Секако дека имаме црква и тоа се нарекува Храм Божји - Каде се двајца или тројца собрани во мое име таму сум и јас и Вашето тело е Храм божји. Проучаваме за Господ Исус и ја изградуваме нашата вера и да се молиме за нашиот град за Нашата држава.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Протестантизмот или реформираниот католицизам се појавува во 16 век поради злоупотребата и искривувањето на изворното христијанство ...реформаторот е Мартин Лутер.
Денес го има во повеќе доминации низ светот..Учењето е исклучиво според Божијот збор отелотворен преку Исус Христос ..Значи нема мистифицирање на верата..Ти Бог и никој друг...без посредници..без идолопоклонството, папството и светците без строго хиерархиски систем, материјализам,проповедање во форма на пеење, без трансупстанција..и многу други работи кои не оддалечуваат од изворното Христијанство...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А Апостолите, кој нив ги одбра? Зашто ги одбра? Зашто Духот Свет слезе врз нив и тие ги стекнаа Неговите дарови? Зашто набрзо по слегувањето на Светиот Дух, Апостолот Петар покрсти 5000 јудеи во новата вера? Зашто и од кого е воведена цркованата хиерархија? Може ли човекова структура/заедница да опстане без хиерархија? Зашто дури и најопасните затворенци формираат своја хиерархија? Зашто до некогашните земски цареви , обичните смртници можеле да пристапат само посредно, преку посредници а не непосредно, самите тие, кога ќе посакале да го видат царот?

Член од
8 февруари 2009
Мислења
5
Поени од реакции
0
protestantizam

interesna tema:vozbud:ja znAm samo deka ima mnogu golema razlika megu ovie dve veri!!!tocno deka od katolickata nastanala protestantskata ama spored mene bolje e protestantskata:baeh:eve i ke vi dokazam:
1.protestantite ne veruvaat vo ikoni,nemaat svetci,ne se molat na nikoj drug osven direktno na Gospod bidejki taka i pisuva vo Biblijata.
2.katoicite veruvaat deka koga ke umres prvo ides vo cistiliste pa potoa,spored goleminata na tvoite grevovi ides ili vo pekol ili vo raj.dodeka protestantite veruvaat deka ako samo navistina veruvas deka postoi Gospod i deka Isus umrel za tebe ke ides vo raj.
3.nikoj ne e sovrsen.site pravime grevovi.pr.kaj katolicite ako napravis grev i odis da se ispovedas ke ti kazat 5o ave marii da kazes i preku fizicka bolka da se iskupis za grevot:nenene:.a protestantite veruvaat deka Isus so toa sto umrel za covestvoto gi platil site nasi grevovi so bolka i ne treba da se kaznuvaat!!!!!
pa aj procenate vie

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А за кои Исус навива?
За Протестантите, Православните, Католиците, Јеховините сведоци..... ???

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
abe protestantizam e sirok poim imas tuka metodisti, baptisti, adventisti...trista i peeset ama taka e zborot, nego martin Luter ucel soglasno Sveti Avgustin i biblijata za predestinacija, a denes mnogu protestantski crkvi go napustile toa ucenje.

Член од
30 јануари 2009
Мислења
58
Поени од реакции
3
abe protestantizam e sirok poim imas tuka metodisti, baptisti, adventisti...trista i peeset ama taka e zborot, nego martin Luter ucel soglasno Sveti Avgustin i biblijata za predestinacija, a denes mnogu protestantski crkvi go napustile toa ucenje.

Мартин Лутер, пријателу, земајќи си слобода слободоумно да го толкува Светото Писмо, му направил „мечкина услуга“ на ѓаволот за полесно да може да ја распарчи и да ја разедини Црквата Христова. По неговиот „изум“ (како ќе ти фати умот) тргнале и многу други слуги на ѓаволот - Милер, Елена Вајт, Расел и уште многу други, кои, се разбира, имале „визии“ и разговарале со Бога.

Се согласувам дека „протестантизам“ е широк поим, но, би додал, и „извор“ на искривување на учењето на Црквата.

Еве, доказ за тоа дека протестантизмот е идеен извор на сектантството (читај-кривоверството).

Во САД владее „демократија“ (читај - ѓаволократија), и како последица на неа, ѓаволот се обидува да ја растури Црквата Христова.

За ова да го можам да го потврдам ќе се послужам со статистички податоци од 1952 година. Имено, во оваа година таму постоеле 261 верска организација, сите регистрирани пред државните власти, од кои на протестантите им припаѓаат 238.

Во постарите протестантски верски заедници (отпадници од Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква), т.е., оние, чии почетоци се од XVI до половината на XIX век, спаѓаат овие „заедници“:

Една американска епископална црква;

Дваесет лутерански цркви;

Четири реформаторски цркви;

Пет адвентистички цркви;

Шеснаесет евангелистички цркви;

Девет цркви на кверите;

Дваесет и седум цркви на баптистите;

Седум Божји цркви;

Шест цркви на мормоните;

Четиринаесет цркви на менонитите;

Дваесет и две цркви на методистите;

Седум цркви на педесетниците (пентекостни);

Единаесет цркви на презвитеријанците.

Во поновите протестантски секти, што настанале во текот на последните сто години, спаѓаат:

Сионска црква;

Осветената света Христова црква;

Црквата Божја или верата на Авраам;

Сојузот на животот и доаѓањето;

Апостолската борбена света Божја црква;

Обединетата христијанска црква на светоста;

Црквата на вечниот живот;

Божјата црква на Христовите светии;

Црквата на Евангелието;

Црквата на назореите;

Црквата на откровението;

Црквата на живиот Бог;

Црквата на новиот Ерусалим;

Евангелската црква на обединетите браќа;

Огнениот столб;

Светата црква на огненото крштавање;

Слободната сионска Христова црква;

Домот Давидов;

Христијанската наука;

Јеховините сведоци;

Христовите ученици;

Црквата на Емануил Котеш;

Црквата на знакот на отворената Библија..........

И, замислете, сите, погоре наведени, имаат „континуитет“ од Христа наваму - (времето на нивните основања и родоначалници не важи) и благодат да го проповедаат Христа и да го толкуваат Светото Писмо, по примерот на гореспомнатите, свети мартин лутер, свети милер, света елена вајт, свети расел и уште многу свети (читај - заблудени) слуги на ѓаволот.

Значи, набројавме многу „вистини“. Жално и трагично.

Наместо во последните и судбоносни моменти до крајот на животот (светот) да бидеме со „здружени сили“ и вистински, согласно со Писмото да го прославуваме Бога и да го намалиме притисокот на човекоубиецот, ние правиме обратно. Но, Црквата Христова, и во вакви, би рекле, „ненормални“ услови се обидува да го спаси тоа што може да се спаси. Господ нека се смилува над нас што правиме „човечки“ религии.

Член од
14 септември 2008
Мислења
215
Поени од реакции
3
Pravoveren, сите што се придржуваат до Библиското учење се Христови следбеници.Затоашто Христовото учење е запишано само во Библијата а не надвор од неа, во разни преданија ткн "свети" или житија на некојси преподобни или во македонски народни приказни.

Затоа не смееш да ги нарекуваш слуги на ѓаволот тие што се придржуваат до Библиското учење.

А пак Библијата толку јасно кажува што сакал да ни порача Бог, што нема потреба од посебно толкување.Така да нема опасност од погрешно толкување.

п.с.Крајно време е да се појави некој Мартин Лутер и во православната црква.

Член од
30 јануари 2009
Мислења
58
Поени од реакции
3
Pravoveren, сите што се придржуваат до Библиското учење се Христови следбеници.Затоашто Христовото учење е запишано само во Библијата а не надвор од неа, во разни преданија ткн "свети" или житија на некојси преподобни или во македонски народни приказни.

Не спомнуваш во која од погоре спомнативе, тристотини и нешто, ти „вегетираш“! Би било фер. Зошто се криеш. Јас сум член на Црквата Христова Православна, а ти?

Еве, нешто сакам да те почестам.

Елена Г. Вајт: [FONT=&quot][/FONT][URL="http://true.faithweb.com/7-white-shutdoor.htm%5B/URL"] [FONT=&quot]„Визии“ на затворена врата [/FONT][/URL]

Член од
14 септември 2008
Мислења
215
Поени од реакции
3
православната нема баш многу допирни точки со Христовата, така да или си припадник на православната или на Христовата.

A

ateist

Гостин

Затоа не смееш да ги нарекуваш слуги на ѓаволот тие што се придржуваат до Библиското учење.

А пак Библијата толку јасно кажува што сакал да ни порача Бог, што нема потреба од посебно толкување.Така да нема опасност од погрешно толкување.

вие тоа зборите за Христовата Совршена Самоуправна комунистичко Анархистичка Идеологија можда нели ?

оти тоа е Новиот Завет ..Христовата Идеологија ..........КОМУНИЗАМ............

Kajgana Shop

На врв Bottom