Ако некој го интересира да го разбере крајот на ова што ќе го напишам сега
клик тука
...
A love letter
Гимназија Јосип Броз Тито беше мојата одлука за средно образование. Дојде и четвртата и последна година од неговото изучување. Последна година со најдрагите, со кои по цели денови, цели четири години сме дремеле (или не сме дремеле) на час. Последна екскурзија. Ни наближува и матура.
На последната екскурзија бев решена да отидам по секоја цена, макар и без најблиските другарки кои не беа во можност да дојдат ...
Дестинација - Италија. Всушност имаше цел пакет места за посетување, ама мене лично Италија ми беше цел. Лидо ди Јесоло, Венеција, Верона, Милано.
Ќе ги занемарам здобиените воздишки од наброените локации и ќе се посветам на целта.
...
Верона.
Североисточна Италија. Преубаво гратче со многу знаменитости. Величенствената Арена, плоштадот `Ербе` ..Куќата на Џулиета и легендарната приказна за Romeo Montecchi и Giulietta Capelletti.
Се започна кога незаборавниот водич Николче ја почна легендата за Ромео и Џулиета при влегувањето во нејзината куќа.
Веднаш ја забележав специфичната градба на куќата. Преубава, восхитувачка глетка. За момент како да ги заборавив претходно видените официјални и крајно гламурозни продавници на Долче и Габана, Луи Витон кои ме оставија без здив..
Куќата беше обвиена со зелена ограда, а долу стоеше и нејзин златен споменик, на Џулиета, за кој постои посебна легенда.
Се вели дека ако ја допреш нејзината града (онаа која е соголена) и замислиш желба, дека ќе ти се исполни. Наводно, како што ни кажаа. Тоа и баш не го испочитував. Имаше нешто друго во целата посета што ме фасцинира.
Влезот на куќата на Џулиета.
Уште додека влегував ги забележав сите чудни, но слатки ливчиња хартија кои стоеја залепени за ѕидот во тоа мало тунелче. Имав слушнато,но не ја знаев точната легенда што постоела зад овие илјадници ливчиња, па ме заинтригира и започнав да си го слушам внимателно драгиот ни водич.
Никола ни раскажа дека сите посетители кои секојдневно доаѓаат тука ги оставаат слатките писменца. Зошто? Затоа што се верува дека личноста која ја сакаат или сакаат да бидат со неа треба да ја запишат на лист хартија, да го запишат нејзиното име и да го залепат на ѕидот. И единствениот начин на кој тоа функционира е ливчето да биде залепено со мастика. Се верува дека таа љубов гарантирано трае ВЕЧНО, па веројатно и е возвратена. И тоа навистина се случувало !
Толку многу ме убедија дека тоа е вистина, не знам ни самата како толку брзо поверував на една обична легенда.. но веднаш тргнав во потрага по мастика како обезглавена. За среќа пред тргнување од Скопје имав купено една тетратка и пенкало, бидејќи си имам обичај да чкрткам или пишувам песни кога ми е досадно..а ме очекуваше дооолг дооллг пат. Се сетив на тоа и го отворив ранецот и за среќа сум ги понела.
Се израдував како мало дете. Додека другите се сликаа со голоградата Џулиета јас бликав од среќа. Брзо ја џвакав мастиката, за да не дојде време да си одиме..
И јас имав некој да запишам.
Зокиче. Денес моето Бубче, моето најмило за кое искрено порано не верував дека воопшто ќе биде мое. Затоа што не ми беше верно дека постои таков човек.
Се запознавме официјално на мојот роденден, ми го подари најубавото точно по 00.00 ... себе. Ми го подари првиот бакнеж пред една црквичка во Ѓорче. Да, дојде дури дотука за лично да ми честита. Никогаш никој не направил ништо позначајно за мене. Бев исполнета и денес му благодарам за инвентивноста и оригиналноста. Таа средба никогаш нема да ја заборавам.
Се плашев само за едно во тоа време.. дали ќе стасам јас навреме назад од Италија за неговиот роденден. Денот на враќањето беше негов ден. Успеав, но уморна бев приморана да го видам наредниот ден. Се плашев затоа што планирав јас да му подарам нешто значајно, искрено и од се срце. Признавам, долго се мислев што да му купам од Италија. Се видовме неколкупати и не го знаев баш најдобро.. Знаев само дека ми недостигаше многу, не знаев зошто, но не сакав да признаам, затоа што се плашев од неговата реакција. Што ќе си каже? Сигурно дека сум некој фрик... -.-
Знаејќи дека Милан беше негов фаворит, а јас ко случајно се најдов баш во Милано решив оттаму да му купам шалче со ознаката на омилениот фудбалски клуб. Без загрижена и дали ќе имам време, дали ќе најдам, но официјалниот фудбал фан-клуб ми беше пред носот. Во Милано, минувајќи низ Galleria Vittorio Emanuele Due. Уште едно величествено место со трајни сеќавања во мојата глава. Му го купив шалчето и бев пресреќна. Потоа го изненадив со уште една честитка од граничниот премин Словенија-Хрватска, а и смс-пораче што му го пратив (се надевам) прва.
Многу ми беше мерак да му го купам шалчето. Бев свесна дека можеби и ништо нема да биде понатаму од нас или да трае којзнае колку долго, но имав желба и го сторив тоа од се срце
...
Да се навратам назад во Верона...
Џвакајќи ја брзо мастиката, го зедов пенкалото во рака.. прашувајќи се дали забегав што го правам ова? Не сакав да се пошегувам со легендата, бидејќи навистина поверував дека се остварува... Тогаш не знаев зошто, но почувствував дека таму на ѕидот треба да стои неговото име. Ги запишав тие две имиња .. Нашите.
Ми изгледаше многу празно..две имиња како стојат едноставно, без никаква шарена боја на еден лист по квадратчиња. Па си зедов за слобода да го украсам со неколку срциња
Хах.. како звучи како да бев во облаци. А кој знае дали не бев ?
Истрчав назад кон ѕидот кога конечно го завршив писменцето и барав место каде да го залепам. Немаше место меѓу илјадниците шарени заљубени парови, но сепак најдов...И денес се надевам дека сеуште стои, читко напишано, со големи букви ..Зоки и Маци.
Ја ставив мастиката оздола и го залепив за ѕидот. Апаратот ми се расипа насред екскурзија и криво ми е што не успеав да го сликнам ливчето. Си помислив : Еј, можеби еден ден би можела да му го покажам на Зоки. Се надевав, но како и да е не успеав да извадам слика.
Би отишла првиот момент кога би можела да отидам таму. Уште веднаш..Само за да го видам тоа смешно ливченце. Но, би отишла со него. Сега со моето Бубче, за кое се борам да остане мое..затоа што искрено си го сакам.
`Oh Romeo! Wherefore art thou Romeo?`
Нашата приказна навистина испадна како Ромео и Џулиета...Само јас и ти знаеме зошто.
Те сакам. Премногу.