Презиме - моето, твоето или двете?

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Dani^^^ напиша:
Земањто на презимето е само ствар на традиција така да и ја коа ќе го земаМ ќе го направам тоа од почит кон традицијата а не од нешто друго. Ама нели се стремиме кон тоа да бидеме понапредни .Епа со таа напредност си доаѓа и еднаквост тотална и отфрлање на било каква традиција која што е дискриминирачка.Така да ако моето дете одлучи да си го задржи само нејзиното презиме т.е на татко и јас ќе и кажам браво а уште поголемо браво ќе следи за тој маж што одлучил да се согласи со тоа.
Комплицирајте само. Вашето дете ќе падне у несвест коа ќе треба да одговори на просто прашање. Како се презиваш?

Твоето дете нема што да одлучува, тоа треба да биде јасно воспоставено уште од самиот почеток. А не да се остави опција на ДЕТЕ да одлучува. Свашта!

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
moTaro напиша:
Комплицирајте само. Вашето дете ќе падне у несвест коа ќе треба да одговори на просто прашање. Како се презиваш?

Твоето дете нема што да одлучува, тоа треба да биде јасно воспоставено уште од самиот почеток. А не да се остави опција на ДЕТЕ да одлучува. Свашта!
Ти не ме разбра мене што зборам јас.Јас зборев за моето дете-женско кога ќе порасне и кога ќе се мажи дека ќе си го задржи своето презиме зошто со текот на времето се надевам ќе стигне до тој степен човештвото што задржувањето на своето презиме од страна на жената ќе биде сосема нормално.Прочитај ме уште еднаш ....

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Знаеш што? Жими ашимов што некоја жена би го зела своето презиме ради традицијата. Искрените ќе признаат дека би го зеле само во случај додека:

- Се позната личност или од позната фамилија

- Се тотално исфрустрирани кучки феминистки кои со тој чин сакаат да кажат "една мала победа за жените", "Да се знае дека и јас се прашувам" или слични де-мо-де тракатанци.

Задржувањето на презимето и одобрувањето на тој чин од страна на мажот воопшто не значи никаков гест на почит кон жената од негова страна. Има многу побитни работи кои го прават бракот.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Мистичен напиша:
Знаеш што? Жими ашимов што некоја жена би го зела своето презиме ради традицијата. Искрените ќе признаат дека би го зеле само во случај додека:

- Се тотално исфрустрирани кучки феминистки кои со тој чин сакаат да кажат "една мала победа за жените", "Да се знае дека и јас се прашувам" или слични де-мо-де тракатанци.

Задржувањето на презимето и одобрувањето на тој чин од страна на мажот воопшто не значи никаков гест на почит кон жената од негова страна. Има многу побитни работи кои го прават бракот.
:cuc: :cuc:

Зелен квадрат!!!

Член од
15 јули 2005
Мислења
972
Поени од реакции
16
Definitivno ke si go zadrzam svoeto, a dokolku mi se dopaga ke go zemam i na mazot mi. Taka da mozno e da imam dve preziminja , a mozno e da si ostanam samo so moeto.

Член од
22 јули 2005
Мислења
2.198
Поени од реакции
11
negovoto,a mozebi i ke si go zadrzam moeto.sega koga ke si zamislam kolku samo ubavo bi mi stoelo....:pos: negovoto prezime...ahhhhhh:icon_lol:

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Se znae kako e, mazot so negovoto zenata so nejzinoto+moeto ili samo moeto. Toa e tradicija i toa e toa, no hard feelings:)

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
Мистичен напиша:

Epa?Зошто ти е тебе толку битно дали ќе го земе или не твоето презиме?Зошто би била тушла ако не го земе?
Јас не сум ни исфрустрирана кучка феминистка(што би значело реално-еманципирана жена што е самостојна и што ја заболе за презиме на мажот ама ај...),нит сум од некоја исфурана фамилија иако доста голем круг на пријатели и роднини имам,па сум за тоа да си го задржам своето презиме.Моето презиме е означување на моето потекло така да освен од ТРАДИЦИЈА-НЕМА ниту една причина друга зошто јас би земала презиме кое што говори за потеклото на некоја друга фамилија со која што не сум во крвна врска!
И јас викам дека РАДИ ТРАДИЦИЈА жените го зимаат презимето на МАЖОТ а не своето,зошто така било од порано и така останало.Искрено се надевам дека исфрустрираните феминистички кучки (како што ти ги нарече) еден ден ќе преовладуваат :wink:.

P.S Oд Дани е ова ја мрзи да се логира па преку мене напиша.:)

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
P.S. feministickoto dvizenje bilo ok pred 50 godini sega e poblisku do dvizenjeto na lezbejkite...

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
Macedalien напиша:
:cuc: :cuc:

Зелен квадрат!!!

Немаше ништо во тој пост за зелен квадрат ,барем мислев дека ти ќе го сфатиш тоа:icon_eek::wink:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
ThA-BiTcH напиша:
P.S Oд Дани е ова ја мрзи да се логира па преку мене напиша.:)
Друг пат не го давај твојот јузер да го користи никој, па макар била тоа и сестра ти.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Мистичен напиша:
Друг пат не го давај твојот јузер да го користи никој, па макар била тоа и сестра ти.
Не го користев јас,она си го користеше јас само и кажав што да напише ОД мене .

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
SLaCk напиша:
P.S. feministickoto dvizenje bilo ok pred 50 godini sega e poblisku do dvizenjeto na lezbejkite...
Јас не сакам hardcore феминистки - нормално.И како што кажав исфрустрираните кучки феминистки всушност се самостојни,паметни,интелигентни жени кои што знаат што сакаат и не дозволуваат традиции или навики да им го одземат тоа. Секоја жена треба да биде умерена феминистка,да знае да се бори за она што и припаѓа иако пак ќе кажам ПРОТИВ сум доколку некоја жена земе презиме на мажот зошто ОН така ја натерал,а сум ЗА секоја онаа како мене што самата решила да го додаде презимето на своето од почит кон традиција или да го земе само на мажот во договор со него. Мрзам патријархални таканаречени мажишта кои што всушност длабоко во себе немаат ни М од МАЖ.:wink:

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Pa mozebi razmisluvam taka zosto sum masko ama ne cuvstvuvam nikakva potreba da bidam clen na nekoe dvizenje koe e zasnovano samo vrz polova pripadnost!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Dani^^^ напиша:
Јас не сакам hardcore феминистки - нормално.И како што кажав исфрустрираните кучки феминистки всушност се самостојни,паметни,интелигентни жени кои што знаат што сакаат и не дозволуваат традиции или навики да им го одземат тоа.

Сериозна си?:icon_eek:

Kajgana Shop

На врв Bottom