hehehee i jas koga go zemav negovoto prezime mislev taka duri mi bese i krivo sto ne si go zadrzav moeto...idam da vadam nov pasos so negovo prezime i tama deka so treba da se potpisam jas si pisam mominsko pa ajde brisene pa pak pisene....a sega iako nema ni pola god otkako sum so negovo prezime se naviknav i gajle nemamКога бев мала планирав да го задржам моето и да го земам неговото презиме ама како поминуваат годиниве почнувам да се предомислувам и да го земам само неговото дека од моево ми е преку глава ама па од друга страна се плашам дека тоа веќе нема да бидам јас...кога ќе ме довикнат како Искра НеговотоПрезиме не сум сигурна дали ќе се свртам..
Замисли гордоста да ви е генетска шо ќе се случи по 3-4 генераци, со 16 презимиња ќе имаш парафнуче.Планирам да ги задржам моите (две) презимиња и да го додадам неговото.
Може да отфрлам едно од моите...ама двете НИКАКО:wink:
хах зашто бе? па што му фалеше на Маленко, уупс Турунџиев:pos2:Презиме да носам од жена моја.. :nesvest:
nooot..
Замисли гордоста да ви е генетска шо ќе се случи по 3-4 генераци, со 16 презимиња ќе имаш парафнуче.
Иначе шо се однесува до мене жената ако сака и нека си измисли презиме ич не ми смета, ама децата ќе го носат моето презиме. Никакви комбинаци не идат во предвид точно поради гореспоменатата хипотетичка ситуација. Се знај презиме едно треба да биди, а по општочовечка конвенција татковото е со приоритет.
Тој шо не се согласва е глуп и готово :pos2:
Не дека не сте еднакви, ама кога ти се мажиш, по традиција “преоѓаш“ во друга фамилија и пожелно е да го носиш презимето од таа фамилија. Исто и децата. Неам слушнато до сеа некое дете да го има презимето на мајкаси.И па многу нормално дека нема внуците да имаат 20 презимиња од проста причина што нема сите да размислуваат како мене:pos2::pos2:
А што се однесува на децата...ќе имаат две презимиња..и точка(.)
Зошто жената да мора да го земе презимето од мажот а за мажот да е понижување да го земе презимето од жената?...Кoлку што тој има право толку и јас...така да...ЕДНАКВИ СМЕ на тоа поле :wink::wink:
Ја разбра работата за задржување на презимето:wink::wink:Не дека не сте еднакви, ама кога ти се мажиш, по традиција “преоѓаш“ во друга фамилија и пожелно е да го носиш презимето од таа фамилија. Исто и децата. Неам слушнато до сеа некое дете да го има презимето на мајкаси.
(е сеа има случаи каде што за да се продолжи семејниот бизнис или нз некои други ствари, жената си го задржува презимето)
Иначе за тоа со децата ... треба да си најдеш некој улав маж за да те послуша. :smir: