Презиме - моето, твоето или двете?

Кент

Професионалец
Член од
16 февруари 2010
Мислења
255
Поени од реакции
15
Не би го презел нејзиното презиме. Се гордеам со моето.
Би бил почестен доколку таа го земе моето. Сепак, таа влегува во моето семејство (тоа е и поентата на земањето презиме, не е нешто лошо).

Блаугранец!

mes que un club!
Член од
28 август 2009
Мислења
785
Поени од реакции
176
Само неавторитетните луѓе ги земаат презимињата на своите љубени.

Јас никогаш не би го зел нејзиното, се знае како што редот и во 90% од случаите , женското го зема машкото презиме и точка (.) :)

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Рафаело е во право, машко НИКОГАШ не зема презиме од женско, а женско од машко мора да земе и . :)

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Како дојде така.Ќе видиме има време да не какаме предвреме.:back:

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Кога бев мала планирав да го задржам моето и да го земам неговото презиме ама како поминуваат годиниве почнувам да се предомислувам и да го земам само неговото дека од моево ми е преку глава ама па од друга страна се плашам дека тоа веќе нема да бидам јас...кога ќе ме довикнат како Искра НеговотоПрезиме не сум сигурна дали ќе се свртам..

Z

Zoza

Гостин
Кога бев мала планирав да го задржам моето и да го земам неговото презиме ама како поминуваат годиниве почнувам да се предомислувам и да го земам само неговото дека од моево ми е преку глава ама па од друга страна се плашам дека тоа веќе нема да бидам јас...кога ќе ме довикнат како Искра НеговотоПрезиме не сум сигурна дали ќе се свртам..
hehehee i jas koga go zemav negovoto prezime mislev taka duri mi bese i krivo sto ne si go zadrzav moeto...idam da vadam nov pasos so negovo prezime i tama deka so treba da se potpisam jas si pisam mominsko pa ajde brisene pa pak pisene....a sega iako nema ni pola god otkako sum so negovo prezime se naviknav i gajle nemam

Член од
4 јануари 2010
Мислења
179
Поени од реакции
18
Презиме да носам од жена моја.. :nesvest:
nooot..

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.377
Поени од реакции
8.478
Само моето и за неа и за мене . ако не дај друго :pipi:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Планирам да ги задржам моите (две) презимиња и да го додадам неговото.
Може да отфрлам едно од моите...ама двете НИКАКО:wink:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Планирам да ги задржам моите (две) презимиња и да го додадам неговото.
Може да отфрлам едно од моите...ама двете НИКАКО:wink:
Замисли гордоста да ви е генетска шо ќе се случи по 3-4 генераци, со 16 презимиња ќе имаш парафнуче.

Иначе шо се однесува до мене жената ако сака и нека си измисли презиме ич не ми смета, ама децата ќе го носат моето презиме. Никакви комбинаци не идат во предвид точно поради гореспоменатата хипотетичка ситуација. Се знај презиме едно треба да биди, а по општочовечка конвенција татковото е со приоритет.

Тој шо не се согласва е глуп и готово :pos2:

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
изгледа ја сум една од оние „заостанатите“ која мисли дека доколку веќе се мажиш со некого треба и неговото презиме да го земеш:toe:

--- надополнето ---

Презиме да носам од жена моја.. :nesvest:
nooot..
хах зашто бе? па што му фалеше на Маленко, уупс Турунџиев:pos2:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Замисли гордоста да ви е генетска шо ќе се случи по 3-4 генераци, со 16 презимиња ќе имаш парафнуче.

Иначе шо се однесува до мене жената ако сака и нека си измисли презиме ич не ми смета, ама децата ќе го носат моето презиме. Никакви комбинаци не идат во предвид точно поради гореспоменатата хипотетичка ситуација. Се знај презиме едно треба да биди, а по општочовечка конвенција татковото е со приоритет.

Тој шо не се согласва е глуп и готово :pos2:

И па многу нормално дека нема внуците да имаат 20 презимиња од проста причина што нема сите да размислуваат како мене:pos2::pos2:
А што се однесува на децата...ќе имаат две презимиња..и точка(.)
Зошто жената да мора да го земе презимето од мажот а за мажот да е понижување да го земе презимето од жената?...Кoлку што тој има право толку и јас...така да...ЕДНАКВИ СМЕ на тоа поле :wink::wink:

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
И па многу нормално дека нема внуците да имаат 20 презимиња од проста причина што нема сите да размислуваат како мене:pos2::pos2:
А што се однесува на децата...ќе имаат две презимиња..и точка(.)
Зошто жената да мора да го земе презимето од мажот а за мажот да е понижување да го земе презимето од жената?...Кoлку што тој има право толку и јас...така да...ЕДНАКВИ СМЕ на тоа поле :wink::wink:
Не дека не сте еднакви, ама кога ти се мажиш, по традиција “преоѓаш“ во друга фамилија и пожелно е да го носиш презимето од таа фамилија. Исто и децата. Неам слушнато до сеа некое дете да го има презимето на мајкаси.
(е сеа има случаи каде што за да се продолжи семејниот бизнис или нз некои други ствари, жената си го задржува презимето)
Иначе за тоа со децата ... треба да си најдеш некој улав маж за да те послуша. :smir:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Не дека не сте еднакви, ама кога ти се мажиш, по традиција “преоѓаш“ во друга фамилија и пожелно е да го носиш презимето од таа фамилија. Исто и децата. Неам слушнато до сеа некое дете да го има презимето на мајкаси.
(е сеа има случаи каде што за да се продолжи семејниот бизнис или нз некои други ствари, жената си го задржува презимето)
Иначе за тоа со децата ... треба да си најдеш некој улав маж за да те послуша. :smir:
Ја разбра работата за задржување на презимето:wink::wink:
Инаку јас поинаку гледам на тоа..не мора да значи дека преоѓам во друга фамилија..нели целта на бракот е да се основа НОВА фамилија, а не јас да му влетам на некого во фамилија. Епа ако сака - сака..ако не има други што сакаат:wink:
А за деца што го имаат презимето од мајка им има многу..јас на пример имам..ИМЕ + ПРЕЗИМЕ од мајка ми + ПРЕЗИМЕ од татко ми :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom