Предлог за филм со кратка рецензија

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Тазе гледан Мулхоланд Драјв и кај мене. Ај на профил ќе разговараме да ми кажиш како го сфати, па ќе ти кажам и моја гледна точка, иако треба да се изгледа пак. Не ми се некои работи најсјајни:).
Брат давај уште такви филмови,ги гледав Мулхоланд Драјв и Идентитет........немам зборови,воодушевен сум:zver::zver::zver:
Обавезно тогаш најдете го Lost Highway, филм на истиот режисер, masterpiece! Прочитајте некоја страна поназад, пишував за филмов.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Луѓе имате ли да ми предложите некој психолошки филм, некој филм како сличен на овие два?

Прво, Papillon

Знаете, има 2 типа на интересни филмови, филмови кои ќе ги изгледаш и одма ти ги снемува од глава, ама има и филмови кои утредента ќе сакаш да ги раскажеш, некому препорачаш, со кои просто се живее бар тие неколку дена додека гледањето е тазе.:)
Приказната е реална, добро прикажана, на некој може му се многу тие 2:30 часа, но било какво кратење тука би било погубно.
Се третира слободата на човекот како врвна вредност, борбтата за слобода е неопходна, исто како што и слободата е неопходна.
Просто ја обожавам доследноста на Папилон и неговата истрајност, човек свој на своето, човек решен да оди докрај!

Друг филм кој ми доаѓа на памет моментално како еден од моите омилени е Clockwork orange.

Филм класика, нецензуриран и оригинален, веројатно револуционерен на времто. Од една страна, разузданост и разврат за да се укаже на ѕверот-животинското во секој човек, од друга страна, вечното прашање како треба да се третира еден злосторник и дали е можно тој навистина да се преобрати, или пак тоа е во неговата природа и се` што може да направи е само вешто да го скрие?!:)

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
Ај некој коментар за Транспортер 3 ? Да знам дали да го даунлоадирам или не.

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Еден збор, НЕ.

Некој да ми препорача така полефтерен филм, за тепање на време?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Од поновите можеш да пробаш со The Reaping (2007), 1408 (2007), Mirrors (2008), Alphabet Killer (2008), 100 Feet (2008)... Но нема ништо спектакуларно, просечни се. Можеби првите два отскокнуваат, а Mirrors иако многу го критикуваа мене не ми беше толку лош. Како и да е, нема ништо посебно од хорори во последно време...
Благодарам, а мирорс го имам гледано и не ми е нешто посебно убав филм али како за хорор слабо..

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213
Луѓе имате ли да ми предложите некој психолошки филм, некој филм како сличен на овие два?
Прво да ти препорачам со тоа најново што го гледав. Не е сличен на тие два, но спомна психолошки филм, па добар избор е:

Mulholland Dr. (2001)
Само изопачен ум може да направи вакви дела. Сепак, пред се' е премногу специфичен. Филмовите на Линч или ги сакаш премногу, или премногу ќе ги мразиш. Кога ќе даваш оценка, или таа е 1-2, или е 9-10.

Mulholland Drive на почетокот ќе ви изгледа како обичен трилер, како некоја сообраќајка се дешава и притоа девојката добива амнезија. Добро, првите 20 минути држат таква теорија, но после доаѓа нешто друго. Филмов изобилува со неверојатна глума. На моменти ми се згрозува од аголот под кој се претставуваат ликовите и како се класифицираат.

За гледање на филмов е потребна сто процентна концентрација и сто процентна работа на мозокот. Не смеете да прескокнувате сцени и да ги премотувате понапред. Некој рече дека приказната е како рубиковата коцка, затоа е малце потешка да се разјасни.

За да издвоите време за ова ремек дело ви се потребни 5 часа. 2 и пол за да го гледате, и уште 2 и пол за да размислувате за него. И како препорака - гледајте го со некој поинтелигентен другар, само така ќе биде поинтересен. Го сфатив кај беше почетокот, средината и крајот. Уште некои детаљи не ми се јасни, но деновиве ќе седнам, ќе прочитам и ќе го премотам пак за да ми се разјаснат.
10/10

Постов го напишав пред неколку дена во последен гледан филм. Види, филмов е од оние што не ти илегуваат од глава подолго време. Го гледав пред една недела скоро и уште сум под импресии. Не е обичен трилер од стилот на Дензел Вашингтон, Џејсон Стетхем и ред други да не ги набројувам.
За филмов ќе дискутираш долго време поради фактот што не се сфаќа баш лесно.
Од делава на Линч, ако ти се свиѓа овој мора да ти го препорачам и Lost Highway. Уште еден во класата такви психолошки сјебано болни филмови.

American History X - за филмов исто може да се зборува премногу. Еден од поретките што разработуваат добра тематика. Едвард Нортон во оваа улога е феноменален. Добра поука може да се извлече овде. Филм кој раскажува за доброто и злото, за тоа дали човек може да се смени (сличен мотив во Clockwork orange).
Dead Poets Society - не е од типот психолошки филмови, но овој во жанрот драма е лектира. Добро, можеби го преувеличив, ама дефинитивно филм што не ми избледнал во сеќавање. Го гледав некаде пред 5-6 години првпат, од тогаш го имам гледано 5 пати. Врвни цитати се наоѓаат овде. Можам да го сместам и во браншата поетски филмови. Ја прикажува светлата страна на животот и за тоа како треба да се искористи секој момент. Гледај го, нема шанси да ти помине залудно времето.

Е сега, филмот мистерија, фантастика, философија која мора да се погледне - Donnie Darko. Го гледав и дискутирав со неколку другари што го имаат гледано, а колку толку се разбираат од филмови - имавме различни гледишта. Финтава е мора да се размисли малку повеќе за него од кога ќе се изгледа. Ако мислиш да го помачиш мозокот, ова е одличен избор (овде спаѓа и K-PAX).

Од поновите премногу ми се свиѓа Identity. Каков трилер испомешан со мистерија. Една од подобрите улоги на Кјузак, интересно заплеткан филм.

Сличен на Papillon, филм на кој можам да се сетам во моментов е The Shawshank Redemption. Крајно време беше да се најде меѓу најдобрите, а еве го сега е прв на имдб листата.

Ако немаш гледано некој од овие, земи спушти, се' се тоа квалитетни филмови. Ќе се сетам на повеќе, ќе понудам нешто плус.

Член од
18 јули 2008
Мислења
192
Поени од реакции
10
Предлог за добар хорор со убава приказна, а не само колење и крв на сите страни?
И дајте кратка рецензија да знам што да симнувам. :smir:
Sixth Sense, Ring, The Others

секако овие се малку постари но доколку не сте ги виделе се класика. А што се однесува на тие со колење, се глупави. Навистина не можам да се сетам на понов добар хорор.

Ај некој коментар за Транспортер 3 ? Да знам дали да го даунлоадирам или не.
акција просечен филм, подобар од вториот дел, не толку добар како првиот.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213
Changeling новиот со Angelina Jolie ТОП
И зошто е топ? Можеш барем да напишеш две реченици за филмов. На каков вид публика би му се допаднал филмов?

Немора да пишувате којзнае колку, ама ова не е баш некоја рецензија. Следете го примерот на некои членови овде на темава кои фино ќе одвојат барем пет минути за да напишат значаен пост.
Идејата на темава е кога некој член ќе ја отвори да се изначита солидни мислења за филмови.

Ако некој дојде овде без идеја што да погледне можеби ќе си го најде предлогот кој ќе му се допадне.
Не е фер да се стави само слика од филмот или само да се наведе филмот и чао пријатно.

Фала на разбирање.:)

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Прво да ти препорачам со тоа најново што го гледав. Не е сличен на тие два, но спомна психолошки филм, па добар избор е:

Mulholland Dr. (2001)
Само изопачен ум може да направи вакви дела. Сепак, пред се' е премногу специфичен. Филмовите на Линч или ги сакаш премногу, или премногу ќе ги мразиш. Кога ќе даваш оценка, или таа е 1-2, или е 9-10.

Mulholland Drive на почетокот ќе ви изгледа како обичен трилер, како некоја сообраќајка се дешава и притоа девојката добива амнезија. Добро, првите 20 минути држат таква теорија, но после доаѓа нешто друго. Филмов изобилува со неверојатна глума. На моменти ми се згрозува од аголот под кој се претставуваат ликовите и како се класифицираат.

За гледање на филмов е потребна сто процентна концентрација и сто процентна работа на мозокот. Не смеете да прескокнувате сцени и да ги премотувате понапред. Некој рече дека приказната е како рубиковата коцка, затоа е малце потешка да се разјасни.

За да издвоите време за ова ремек дело ви се потребни 5 часа. 2 и пол за да го гледате, и уште 2 и пол за да размислувате за него. И како препорака - гледајте го со некој поинтелигентен другар, само така ќе биде поинтересен. Го сфатив кај беше почетокот, средината и крајот. Уште некои детаљи не ми се јасни, но деновиве ќе седнам, ќе прочитам и ќе го премотам пак за да ми се разјаснат.
10/10

Постов го напишав пред неколку дена во последен гледан филм. Види, филмов е од оние што не ти илегуваат од глава подолго време. Го гледав пред една недела скоро и уште сум под импресии. Не е обичен трилер од стилот на Дензел Вашингтон, Џејсон Стетхем и ред други да не ги набројувам.
За филмов ќе дискутираш долго време поради фактот што не се сфаќа баш лесно.
Од делава на Линч, ако ти се свиѓа овој мора да ти го препорачам и Lost Highway. Уште еден во класата такви психолошки сјебано болни филмови.

American History X - за филмов исто може да се зборува премногу. Еден од поретките што разработуваат добра тематика. Едвард Нортон во оваа улога е феноменален. Добра поука може да се извлече овде. Филм кој раскажува за доброто и злото, за тоа дали човек може да се смени (сличен мотив во Clockwork orange).
Dead Poets Society - не е од типот психолошки филмови, но овој во жанрот драма е лектира. Добро, можеби го преувеличив, ама дефинитивно филм што не ми избледнал во сеќавање. Го гледав некаде пред 5-6 години првпат, од тогаш го имам гледано 5 пати. Врвни цитати се наоѓаат овде. Можам да го сместам и во браншата поетски филмови. Ја прикажува светлата страна на животот и за тоа како треба да се искористи секој момент. Гледај го, нема шанси да ти помине залудно времето.

Е сега, филмот мистерија, фантастика, философија која мора да се погледне - Donnie Darko. Го гледав и дискутирав со неколку другари што го имаат гледано, а колку толку се разбираат од филмови - имавме различни гледишта. Финтава е мора да се размисли малку повеќе за него од кога ќе се изгледа. Ако мислиш да го помачиш мозокот, ова е одличен избор (овде спаѓа и K-PAX).

Од поновите премногу ми се свиѓа Identity. Каков трилер испомешан со мистерија. Една од подобрите улоги на Кјузак, интересно заплеткан филм.

Сличен на Papillon, филм на кој можам да се сетам во моментов е The Shawshank Redemption. Крајно време беше да се најде меѓу најдобрите, а еве го сега е прв на имдб листата.

Ако немаш гледано некој од овие, земи спушти, се' се тоа квалитетни филмови. Ќе се сетам на повеќе, ќе понудам нешто плус.
Фала многу, ќе ги изгледам, ми се допаѓаат рецензиите, пред се` за Dead Poets Society и Mulholland Dr. :)
Единствено American History X го имам гледано. Беше малце поодамна, ама го имам запамтено како еден од подобрите филмови што сум ги гледала, знам дека после го дискутиравме на школо и барав податоци(и слики!) за Edward Furlong.:) А и на имдб имаат дадено оценка 8.6!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Фала многу, ќе ги изгледам, ми се допаѓаат рецензиите, пред се` за Dead Poets Society и Mulholland Dr. :)
Единствено American History X го имам гледано. Беше малце поодамна, ама го имам запамтено како еден од подобрите филмови што сум ги гледала, знам дека после го дискутиравме на школо и барав податоци(и слики!) за Edward Furlong.:) А и на имдб имаат дадено оценка 8.6!
Еве
American History X (1998) како препорака и од мене. Доста контроверзен филм за расната омраза и нетрпеливост и за добрата и лошата страна на човечкиот карактер. Од Edward Furlong нема ништо посебно во филмот но затоа Edward Norton e феноменален актер во една од неговите најдобри улоги.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
батерфлај ефектс(ефекти на пеперутка)!
Целата рецензија на филмот е пораката: Can you change your past withouth destroying your future!
Има два дела меќу најдобрите филмчиња што сум ги гледал!

Ј

јовица11

Гостин

Се решив да гледам хорор кој е снимен 1976 и не зажалив ни за минута од изгубеното време.Додека го гледав филмот имав чуство дека таа улога баш е напишана за Сиси Спејсик.Точно на лицето и се читааат траумите кои и ги нанесува мајката,потоа другарот од училиште и на крајот целото друштво кое ќе ја доведе до масакар на матурската вечер.Едноставно,јас како гледач ја сожалував и буквално навивав да го направи тоа што го направи на крајот на филмот.Уште еднаш,Сиси

Kajgana Shop

На врв Bottom