Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
А ако во Библијата пиши дека Бог „оди„ или „твори„ или се „гневи„, или „доцни„ или „слуша„ или „не се сеќава„ или чини нешта кои ги опишуваме со човечки зборови а не богодолично, значи ли тоа дека пак ќе речеш дека, на пример, Бог доцни затоа што така пиши во Библијата?...:rolleyes:
А ако пиши дека бог е еден и креатор на се значи ли тоа така како што е напишано или појќе така како фалбаџивско.
Не можеш библијата да ја вртиш онака како тебе на обичен чоек му одговара. “Пиши дека се одмара , али не се одмара, пиши дека е љубоморен али не е љубоморен, пиши дека е еден и креатор на се, е тука е вистински напишано“

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Воопшто не ја „вртам„ Библијата како ќе ми текне, само посочувам како Писмото го толкуваат Светите Оци, а не некој си таму МИКИ1...

Така, ако Бог се „одморил„, не значи и дека се уморил, а ако „задоцнил„ не значи и дека е Он Е бавен и тн...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Воопшто не ја „вртам„ Библијата како ќе ми текне, само посочувам како Писмото го толкуваат Светите Оци, а не некој си таму МИКИ1...

Така, ако Бог се „одморил„, не значи и дека се уморил, а ако „задоцнил„ не значи и дека е Он Е бавен и тн...
хахах а бе ова поубо од луна парк е, маѓионичарски трикови, мислиш дека се уморил, јасно читаш шо напишале, арно ама еве еден толкувач кој ќе ти каже дека не е така како што напишале. Не знаеле како да напишат дека не се уморил па напишале се уморил а ттолкувачот ќе ти каже што навистина требало да напише, хахахаха

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
А ако пиши дека бог е еден и креатор на се значи ли тоа така како што е напишано или појќе така како фалбаџивско.
Не можеш библијата да ја вртиш онака како тебе на обичен чоек му одговара. “Пиши дека се одмара , али не се одмара, пиши дека е љубоморен али не е љубоморен, пиши дека е еден и креатор на се, е тука е вистински напишано“
Пишано, речено и сторено е за поука и благодет на оние кои што веруваат.

Член од
12 јули 2011
Мислења
89
Поени од реакции
25
Zdravo
Odamna me nemase na forumov.. Ama izgleda i ne propustiv mnogu.
Ovoj pat sakam da ispratam eden interesen tekst - stav na Boga za feminizmot!
Ne znam dali ovaa tema e veke obrabotena, ama eve go tekstot - pa ako ima zainteresirani neka vratat so komentar..
na angliski e ama povekeo razbirate neli?!
Prezemeno od:
http://www.gotquestions.org/feminism-Christian-feminist.html

What does the Bible say about feminism? Should a Christian be a feminist?

Question: "What does the Bible say about feminism? Should a Christian be a feminist?"
Answer: This question is especially important to Christian women. Does the Word of God address feminism? The modern concept of feminism was not present during the time that the Bible was written, but that does that mean that the Bible has nothing to say on the basic issues of feminism. Even when the Scriptures seem to be silent on something that affects us today, there are eternal principles that speak to the underlying issue.
What are the issues of feminism? Feminism is a counterfeit solution to the real issue of the inequality of women in a sinful society. Feminism arrogates to itself the right to demand respect and equality in every aspect of life. Feminism is based in arrogance, and it is the opposite of the call to the born-again believer to be a servant. The actions of the modern, militant feminists are geared to cause women to rise up and rebel against the order that God has given to mankind. That brand of feminism seeks to impose humanistic solutions that are in direct opposition to the Word of God. Feminism was originally a positive movement, focused on giving women the basic rights God intends for every human being to have. Tragically, feminism has gone past those roots to focus on destroying any trace of a distinction in roles between men and women.
What then should be the view of a Christian about feminism? A believing woman, who is seeking to obey God and walk in peace and grace, should remember that she has equal access to all spiritual blessings in Christ. "There is neither Jew nor Greek, slave nor free, male nor female, for you are all one in Christ Jesus" (Galatians 3:28). A believing woman should not allow herself to be a pawn in the worldly agenda of the feminist movement. Men and women have a God-given privilege to fulfill the plan He has set for us. Rebellion against that plan and the arrogance that seeks to put self above God's Word result in very difficult consequences. We see those consequences in the destruction of the relationship between husbands and wives, the destruction of the family, and the loss of respect for human life.
"For everything in the world—the cravings of sinful man, the lust of his eyes and the boasting of what he has and does—comes not from the Father but from the world" (1 John 2:16). The principles of the fall are present in this verse. Eve believed the lie that eating the fruit would bring her wisdom. She lusted and she took or arrogated to herself something that was forbidden. This is the basis for the feminist movement. Women have bought into the lie that feminism will bring them what they want, what they think that they "deserve." However, the promise is empty for the premise is based in pride and pride goes before a fall. "Pride goes before destruction, and a haughty spirit before a fall" (Proverbs 16:18).
In the last decades, there has been the rise of a society that is so concerned with political correctness and so sensitive to being "offended" that civility has lost its way. However, this is really nothing new for there has always been inequality in the world. It is sad but true that artificial barriers that have no basis in God's Word have always divided humanity. There is only one race—the human race! Within that race are male and female, different ethnicities, different colors, and different national origins. It is sin in the heart that causes inequality. It is sin in the heart that causes men to treat women in ways that are meant to demean. It is sin that sets one person above another. And it is sin that seeks to use counterfeit solutions to counteract these inequalities. The only true cure for inequality is obedience to God's Word. If men and women would walk in obedience to God's Word, feminism would be unmasked for what it is, and the harmony that God has ordained for the relationship between men and women would result.

G

galaxy

Гостин
Zdravo
Odamna me nemase na forumov.. Ama izgleda i ne propustiv mnogu.
Ovoj pat sakam da ispratam eden interesen tekst - stav na Boga za feminizmot!
Ne znam dali ovaa tema e veke obrabotena, ama eve go tekstot - pa ako ima zainteresirani neka vratat so komentar..
na angliski e ama povekeo razbirate neli?!
Prezemeno od:
http://www.gotquestions.org/feminism-Christian-feminist.html
...
Па што правиш тука? Оди прави му ручек на маж ти.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Не знам дали го поставивте ова прашање, ама сакам да ми биде одговорено :)

Господ ги создал Адам и Ева...
(Светска популација 2)
Тие имале два сина - Каин и Абел
(Светска популација 4)
Каин и Абел заминале во различни села и се ожениле!

Ер...WTF!? Ајде побожници...давајте одговор како е ова можно :)

M

Muranyi

Гостин
Очекувам коментар од жени - феминистки (не верувам дека постојат мажи феминисти)..

(Светска популација 2)
(Светска популација 4)

Веројатно општеле со Ева во согласност со љубовта која им ја дал Бог.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Веројатно општеле со Ева во согласност со љубовта која им ја дал Бог.
Што било сосем ок, пошто инцестот, ако не се лажам, бил на сила и долго после потопот.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 16:01 ---
Очекувам коментар од жени - феминистки (не верувам дека постојат мажи феминисти)..
Постојат.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Преубаво е скоцкан текстот, како срценце ... Но што вели Библијата...

Прво послание на апостол Павле до Коринтјаните
Глава 11

3 Сакам уште да знаете дека глава на секој маж е Христос; а на жена глава е мажот; на Христа, пак, глава е Бог.
4 Секој маж, кој се моли или прорекува со покриена глава, ја срамоти својата глава;
5 и секоја жена, кој се моли илипророкува гологлава, ја срамоти главата своја, зашто сеедно е - како да е истрижена.
6 Ако жената не сака да се покрива, тогаш нека се стриже: ако, пак, е срамно жена да се стриже или бричи, тогаш нека се покрива.
7 И така, мажот не треба да ја покрива главата своја, зашто е образ и слава Божја, а жената е слава на мажот.
8 Оти не е мажот од жената, туку жената од мажот;
9 и мажот не е создаден за жената, туку жената за мажот.
10 Затоа жената треба да има на главата своја знак од власта на мажот над неа - поради ангелите.
11 Но сепак, ниту мажот без жената, ниту жената без мажот ги бива во Господа.
12 Оти, како што е жената од мажот, тка е и мажот преку жената; а се е од Бога.

извор http://www.mkbible.net/biblija/index.php

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сето погоре цитирано е начелно точно, а велам „начелно„; затоа што не се однесува за било кој маж и било која жена и за било која брачна заедница, туку се однесува исклучиво на сопржниците, кои живеат брачен живот ВО Црквата, а не во Светот или само преку „матично„.

Ова е битно да се знае, оти на ова „паѓаат„ и православните толкувачи на погоре посочените цитати/совети, кои ги упатува Св. Ап. Павле.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Преубаво е скоцкан текстот, како срценце ... Но што вели Библијата...

Прво послание на апостол Павле до Коринтјаните
Глава 11

3 Сакам уште да знаете дека глава на секој маж е Христос; а на жена глава е мажот; на Христа, пак, глава е Бог.
4 Секој маж, кој се моли или прорекува со покриена глава, ја срамоти својата глава;
5 и секоја жена, кој се моли илипророкува гологлава, ја срамоти главата своја, зашто сеедно е - како да е истрижена.
6 Ако жената не сака да се покрива, тогаш нека се стриже: ако, пак, е срамно жена да се стриже или бричи, тогаш нека се покрива.
7 И така, мажот не треба да ја покрива главата своја, зашто е образ и слава Божја, а жената е слава на мажот.
8 Оти не е мажот од жената, туку жената од мажот;
9 и мажот не е создаден за жената, туку жената за мажот.
10 Затоа жената треба да има на главата своја знак од власта на мажот над неа - поради ангелите.
11 Но сепак, ниту мажот без жената, ниту жената без мажот ги бива во Господа.
12 Оти, како што е жената од мажот, тка е и мажот преку жената; а се е од Бога.

извор http://www.mkbible.net/biblija/index.php
Не верувам дека постои жена која би се сложила со ова "уредување".:)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.018
Поени од реакции
83.416
Побожници?
На некакви побожници им го поставуваш прашањето?
Овде Христијани даваат одговори, али еве видов има и двајца побожници, па ти одговориле. Само друг пут коа сакаш да прашаш нешто побожници, прај го тоа у тема Прашања за побожниците (што и да ти значи тоа), Д'бек и Златко сигурно ќе бидат таму да ти одговорат.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285

(Светска популација 2)
(Светска популација 4)

Епа ете така, можно е, ќе си веруваш во се што ќе ти кажат, нема да размислуваш, нема да поставуваш вакви прашања, зашто во средниот век ќе те закачеле на клада за ова, ќе си живееш како муле и на крај за да си умриш како муле. Simple as that.
Е да, а тоа што едниот го убил другиот? Е тоа е веќе нешто за да се размислува, надоврзано на твоево погоре ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom