--- надополнето: 25 јануари 2012 во 18:09 ---
Повеќето од нас се крстени,не по своја волја и тоа никако не ги прави Христијани.И јас сум покрстен па далеку сум од Христијанин.За да бидеш верник треба со срце да ја прифатиш верата,а не некој да ти ја наметнува со сила.
Со самиот бапстисмален чин, чинот на покрстувањето, ние сите стануваме Христијани, па ако си покрстен, сакал неќел, ти си Христијанин, но не значи дека си и верник, огромна е разликата меѓу термините кои сакате да ги споите.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 18:19 ---
Првин одкрсти се некако.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 18:04 ---
Првин одкрсти се некако.
А тоа би требало да го направи само затоа што Ти му го налагаш истото?
Еве за промена, некои од нас Христијаните, целата оваа галама околу Религијата, ја ценат само поради нејзината традиција- како јас на пример.
Библијата ја ценам поради нејзината филозофска вредност, а сите празници, сите обичаи, ги ценам само поради проста причина наречена традиција. А најмногу се fрустрирам од постоењето на тн. Пророци на Христијанството, еве како тебе на пример, што своето незнаење (неписменост) и неинформираност го оправдуваат со зборовите "Божјо дело" или "Само Бог знае".
Ајде, просветли ме и одговори ми, како настанал светот, или конкретно човештвото?
Ги создал Бог за 7 дена?
Или тоа треба да го сватам како 7 000 000 000 години?
Дека настанавме од Адам и Ева? Змијата? Потопот на Ное?
Кутри Дарвин, во гроб се превртува сега.