Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Бидејќи старата тема наменета за Прашања за Христијанството направи скоро 300страни ја отварам оваа нова тема во која ќе има конкретни правила за дискусија се со цел да не стане хаос од истата како и предходната тема.

Правилата се прости, односно:
1. Се поставува прашање од било кого, без разлика на верата (Но наведете дали се однесува за Католик, Православен или Протестант(адвентисти, баптисти, евангелисти итн))
2. Прашањето се одговара само од Христијански верник, пожелно од некој кој стварно знае да одговори, дозволено е и повеќе одговори но само од верници од Христијанството, кои ако мислат дека првичниот одговор не е во ред односно не е потполн и сакаат да дообразложат/дополнат.

После добиениот одговор може само да побарате и дообјаснување ако нешто не ви е јасно но конкретно посочете за кој дел од одговорот .. друго ништо!

Ако некое прашање мислите опфаќа поголема дискусија, ако сакате да дебатирате тогаш отварате или отварам тема за истото, оваа тема значи ќе биде стрикно Прашање-Одговор, кратко и јасно без спамови, без километарски цитати и со свои зборови.

Пријатни дискусии :smir:
 

spaso

Discover the ultimate in relaxed romance with the
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Прашање:

Zosto tolku mnogu se brza za Papata da vleze vonasite liturgii , ajde ako ima nekoj maz neka odgovori ?
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Одговор:

Прашањево не го разбирам сосема, но ќе го разберам како намерата од Папата (било кој...) и папството за наметнување на приматот од нивната теологија и вистини.

Работата начелно е многу едноставна: она кое папството го смета за себе, сака да го наметне и на православниот Свет. Затоа, со години по ред, да не речам со децении, постојат обиди за поблиски релации меѓу римската и православната Црква, околу наводното можно враќање на тие две Цркви во една, како во периодот пред шизмата. Она од кое тргнува римската Црква, тоа се нивните искривени вистини и новотарии, кои сакаат да ги наметнат како единствено точни вистини во тоа претпоставено обединување. Она од кое тргнува православната Црква, тоа е вистината, неискривена, непроменета, без новотарии, вистина својствена за раните векои од христијантвото, онака како е зачувана во православната Црква. Тааа вистина е неспоива со позициите од кои настапува римската Црква. Обидот од римокатолиците да „пробијат„ во православитето преку врбување на православните високи свештеници, пропадна. Тековно, римокатолиците се обидуваат да „пробијат„ преку верниците, оти тие се „полесни„ за убедување. Римската Црква е особено настрвена кон руската православна Црква, каде врбува свои, наводни, римокатолички верници.

Да, на Папата му се брза, несомнено, оти му се брза и на оној на кого не му останува многу време.
 
Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Одговор:

Ako zemete malku da istrazuvate za papate ke otkriete deka namerite na papstvoto se zapisani duri i vo Biblijata, i e pretstaven kako "antihrist"-Otkrovenie 13 i 14ta glava.Osven toa ima uste mnogu, mnogu dopolnitelna literatura vo koja se otkriva vistinstoto lice na Vatikan.
Ovaa literatura e mnogu dostapna i dokolku ste zainteresirani mozete da doznaete koi se namerite na papstvoto.
Odgovorot na prasanjeto e mnogu ednostavno ..."Vatikan ili Rimo-katolickata crkva - papski Rim e samo prodolzenie na paganski Rim vosokriena forma i uste od negovoto postoenje se stremi za globalna kontrola na cel svet i na politicki i na religiozen plan.
Vo golema mera mozebi 99% taa zamisla mu e ispolneta. So potpisuvanje na EKUMENSKIOT dogovor mu se priznava vlast na papata,toj pokrena
ekumensko dvizenje koe sto 99% kako sto rekov si ja izvrsi svojta zadaca. Sega otkako e potpisan ekumenskiot dogovor ona sto papata ke go iznese kako zakon i princip ke morate da go prifatite, a sledat uste nooogu seriozni raboti sto Vatikan treba da gi donese kako zakon"- dr.Albeerto Riviera

Dokolku sakate da doznaete koi se tie verski zaednici koi sti imaat potpisano ekumenski dogovor mozam da vi otkrijam.

Pozdrav!!
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Прашање:

Кога го “распнаа„ Исус дали светот беше препуштен сам на себе додека воскресна ?
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
koj e ediniot vistinski bog spored biblijata, ili voopsto hristijanstvoto.
 
Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Прашање:

Кога го “распнаа„ Исус дали светот беше препуштен сам на себе додека воскресна ?
Како може да биде напуштен светот сам на себе кога Бог сѐ исполнува? Па за Христос, како Бог и Човек, не важат законите дека може да биде само на едно место, бидејќи тој не е ниту ангел, ниту само човек. Во периодот од Велики Петок, до Воскресението Христово, Црквата пее: Со телото во гробот, со душата во адот, а Словото на Престолот со Отца...
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
moze li nekoj da mi gi objasni ovie zborovi od biblijata;

Бог беше со детето, па растеше и порасте. Живееше во пустината и стана искусен во стрелање со лак.
21 Неговиот дом беше во пустината Фаран;

koj e toj dom faron i koja etaa pustina faron i kaj se naoga. pozdrav.
 

Koko Roko

Oh Mr. Topper!!!!!!
Член од
21 јуни 2010
Мислења
623
Поени од реакции
563
V.I.P. in paradise


OK. Значи песнава ја немав слушано едно година дена и баш денес некако се присетив на неа.
Она за што всушност сакам да обрнам внимание е горе споменатото V.I.P. in paradise. Дали со одење секоја недела во црква, палење свеќи, носење масло, обиди на сите да им се "отворат" очите во врска со Севишниот и се останато е само обид да се резервира мало парче на небото или?
(Поентата за оние кои не сваќаат: Дали сите горе наведени ствари ги правите бидејќи се дел од вашата култура или толку се плашите од пеколот па пробувате да го "ПОДМИТИТЕ" господ со кило зејтин и оставање ситни пари на иконите?)
(Колку ме мрзи што го правам ова по втор пат)
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Ме интересира што треба да направи една Христијанка(Христијанин) после сексуален однос за да го очисти телото дали верата нешто препишува на пример туширање и земање гусул ко што е кај Муслиманите????
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ме интересира што треба да направи една Христијанка(Христијанин) после сексуален однос за да го очисти телото дали верата нешто препишува на пример туширање и земање гусул ко што е кај Муслиманите????
Христијанството воопшто не учи дека човекот е валкан после сексуалниот однос, така што воопшто нема потреба од некакво "религиозно чистење". Сексот е чиста и благословена работа во христијнаството и воопшто не се гледа како нешто нечисто, валкано.
Се разбира хигиената наложува доколку се запотиш после сексуалниот однос да се истушираш. Истото важи и после секоја физичка активност од која што би се испотил.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom