Bodhidharma
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
Зошто 538 н.е Јустинијан го анатемисал верувањето во реинкарнација. И дали имало некоја казна за тие што се бореле за таа идеја(доктрина) ?
Иванче концептот е тој,имаш слободна волја и одговараш за постапките.Ај утре ќе довршиме јас моментално не сум во состојба да пишувам,сеуште сум под импресија на ракометната победаСлободно волја? Па... не би рекла, ако правиш вака ќе одиш во Пеколот, ако не направиш вака-ќе одиш во Пеколот, е единствео нешто што можеш да го правиш е ова, ако сакаш да одиш во Рајот. А тоа дека ќе одговараш за своите дела, е неизбежно . Освен, еве, ако не живееш во Темниот Век, па правиш грев, а сепак имаш доволно пари да го покриеш истото, Бог ќе ти прости, ако немаш пари, ќе си ми те камшикуваат, ќе ми те запалат, ќе ти пресечат рака или во било која форма ќе те унакажат али битно неизбежни се зборовите- сиромашните имаат предност пред Бог, како и загарантирано место во рајот, ти само покај се, дојди да те осакатиме, обавезно идеш во рајот....
Free well, yeah right....
Секогаш, кога човечко и смртно битие гледа на Бога како на човек, при тоа проектирајќи се себеси (и својата огревовена природа) во ликот од така замислениот бог, тоа е правиот пат кон обликување идолопоклоничко божество. Целата елинска митологија е одличен пример за идолатризирање на нивните богови, кои ги имаа(т) сите човечки особини, вклучувајќи ги ја и огревовеноста, со сите нејзини последици.Problem e toa sto drugarive na Bog gledaat kako na covecko sustestvo.
Накратко ни самиот бог не знае што е....или јас криво сфаќам.Секогаш, кога човечко и смртно битие гледа на Бога како на човек, при тоа проектирајќи се себеси (и својата огревовена природа) во ликот од така замислениот бог, тоа е правиот пат кон обликување идолопоклоничко божество. Целата елинска митологија е одличен пример за идолатризирање на нивните богови, кои ги имаа(т) сите човечки особини, вклучувајќи ги ја и огревовеноста, со сите нејзини последици.
Значи, Бог не Е онаков како некој Го замисли, туку Он Е онаков, само како и само колку Он ни‘ се објавил, по Неговата човекољубивост и милост.
............или јас криво сфаќам.
е ај ти Мики штом јас криво сфаќам, објасни ми што е твојот Бог?.........
Највероватно...
Se slozuvam. Nikoj Bog ne Go videl vo negoviot vistinski oblik, velicina. Nitu moze da Go vidi.Секогаш, кога човечко и смртно битие гледа на Бога како на човек, при тоа проектирајќи се себеси (и својата огревовена природа) во ликот од така замислениот бог, тоа е правиот пат кон обликување идолопоклоничко божество. Целата елинска митологија е одличен пример за идолатризирање на нивните богови, кои ги имаа(т) сите човечки особини, вклучувајќи ги ја и огревовеноста, со сите нејзини последици.
Значи, Бог не Е онаков како некој Го замисли, туку Он Е онаков, само како и само колку Он ни‘ се објавил, по Неговата човекољубивост и милост.
Дали Бог е олицетворение на совршенството?Секогаш, кога човечко и смртно битие гледа на Бога како на човек, при тоа проектирајќи се себеси (и својата огревовена природа) во ликот од така замислениот бог, тоа е правиот пат кон обликување идолопоклоничко божество. Целата елинска митологија е одличен пример за идолатризирање на нивните богови, кои ги имаа(т) сите човечки особини, вклучувајќи ги ја и огревовеноста, со сите нејзини последици.
DAДали Бог е олицетворение на совршенството?
Дали тоа значи дека и ние луѓето сме совршени бидејќи Бог зема човечка форма според нашите толкувања и верувања?
Kratko i jasno - NE.Дали тоа значи дека и ние луѓето сме совршени бидејќи Бог зема човечка форма според нашите толкувања и верувања?
Дали тоа значи дека и ние луѓето сме совршени бидејќи Бог зема човечка форма според нашите толкувања и верувања?
Глеаш, не е бог во човечка форма барем според Мики.Секогаш, кога човечко и смртно битие гледа на Бога како на човек, при тоа проектирајќи се себеси (и својата огревовена природа) во ликот од така замислениот бог, тоа е правиот пат кон обликување идолопоклоничко божество. Целата елинска митологија е одличен пример за идолатризирање на нивните богови, кои ги имаа(т) сите човечки особини, вклучувајќи ги ја и огревовеноста, со сите нејзини последици.
А дали Бог не смета сите за свои деца?Kratko i jasno - NE.
Ne zatoa sto covekot e sustestvo koe gresi, a Bog e bezgresen, sovrsen. Pazi sega ako e nekoj sin potpolno ist kako tatko mu, a ubil covek, a tatko mu bil takov sto vikaat ni mravka ne zgazil, zarem e sinot nevin samo poradi toa sto lici na tatko mu?
Eve ova so prosti zborovi...