Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
N

Nessa Alcarin

Гостин
Да, а Ти „секундарно„ ќе ме разбереш, нели? :rolleyes:
Слушај душо, според тебе ќе излезе дека и плачењето е грев.
Јас ти кажав зошто плачам, а ти и се потсмеваш на мојата сентименталност... И да, сеуште плачам за деца кои се родиле во Африка и кои умираат од глад, па нека „горам во пеколот“ за тоа....

П.С А твоето „тролање“ секој веќе го разбира...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Слушај душо, според тебе ќе излезе дека и плачењето е грев.
.
Не бе срцка, то Ти самата го велиш, од кај јас...
--- надополнето: Sep 22, 2011 11:56 AM ---
Јас ти кажав зошто плачам, а ти и се потсмеваш на мојата сентименталност... .
Вакво нешто, немам напишано.
--- надополнето: Sep 22, 2011 11:56 AM ---
И да, сеуште плачам за деца кои се родиле во Африка и кои умираат од глад, па нека „горам во пеколот“ за тоа....
Е убо де, плачи си и понатаму, не гледам дека некој Те спречува.
--- надополнето: Sep 22, 2011 11:57 AM ---
П.С А твоето „тролање“ секој веќе го разбира...
Под услов, тој „секој„ да се вика Nessa Alcarin, така? :icon_lol:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Да, а Ти „секундарно„ ќе ме разбереш, нели? :rolleyes:
Ако си го пропуштил: Ако може некој православен или католик (упатен верник) или некоја друга црква, да објасни некој ритуал што се изведува во нивната црква за некој празник. Со некое објаснување ако може... Можеби ако убаво и прецизно одговориш, ќе те разбиреме :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ајде, посочи некој црковен „ритуал„, иако таков поим не постои во Црквата.

Член од
12 јули 2011
Мислења
89
Поени од реакции
25
Девина, дали има организиран превоз, групни карти, нешто?

Гледам дека заинтересираноста расте брзо, дали ќе има капацитет да не собере сите таму во една сала.
Зошто коментираш кога не си го ни погледнал линкот што го испратив.. Собирот се организираше на отворено и имаше илјадници луѓе.
Такво нешто не се организира во сала!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зошто коментираш кога не си го ни погледнал линкот што го испратив.. Собирот се организираше на отворено и имаше илјадници луѓе.
Паметно, може да се исподават кога ќе почне излевањето!:eek:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Ајде, посочи некој црковен „ритуал„, иако таков поим не постои во Црквата.
Да посочам велиш некој ритуал на црквата? Еми ајде да посочам... кога можам други да посочувам зошто не е и овие... http://www.mpc.org.mk/_images/Aktuelnosti/strumica030620111.jpg Погледни и ми објасни ако знаеш како тече ритуалот на причестување и зошто е така... кои зборови одат и зошто... Би било прекрасно да дадеш што подетален опис и објаснувања... Свештениците гледам прават два реда од исток кон запад, еден држи пехар од злато... Зошто ги носат тие бои на наметки кои што ги носат? Сигурно не е за џабе :) Повели...

T

Tetro

Гостин
Зошто?
Не видов линк никаде. Еве сега ќе барам. Не ми одговори на прашањето, гневна си нешто.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Што е поголем грев?

Прељуба со 5 различни девојки по една партија секс, или
Прељуба со 1 различна девојка и 5 партии секс со неа?

п.с. Броевите 5 и 1 се рандом избрани. Ако некој се пронајде во нив е чиста случајност.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Прегледај го приврзокот 34238

Јас знам каде сакам да се најдам кога ке дојде Исус, а вие?
Се што се случува на вој форум е само исмевање на христијаните од страна на една шака атеисти, нихилисти, сатанисти и други вербални он...сти
А дали си за препуштање на тешки гревови кои само ќе го зајакнат покајанието подоцна?
Чисто телесни, никакво хулење или слични неопростиви работи...:sneaky:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ах бе душо, јас барем знам за кои и по кои плачам (и сите тие постојат), само жал ми е што ти не знаеш за што „плачеш“
Де де, дај просветли го мојот помрачен ум...И кажи ми за што плачам. :rolleyes:
--- надополнето: Sep 22, 2011 2:53 PM ---
Да посочам велиш некој ритуал на црквата? Еми ајде да посочам... кога можам други да посочувам зошто не е и овие... http://www.mpc.org.mk/_images/Aktuelnosti/strumica030620111.jpg Погледни и ми објасни ако знаеш како тече ритуалот на причестување и зошто е така... кои зборови одат и зошто... Би било прекрасно да дадеш што подетален опис и објаснувања... Свештениците гледам прават два реда од исток кон запад, еден држи пехар од злато... Зошто ги носат тие бои на наметки кои што ги носат? Сигурно не е за џабе :) Повели...
Се работи за Светата Тајна причест, која се подготвува од свештеникот, пред крајот од литургијата, после читањето на симболот од верата. Свештеникот, со благодатта од Духот Свет, ги осветува лебот и виното во путирот (чашата), кои после осветувањето, стануваат тело и крв Христови. Откако свештеникот ќе ги повика верните, кои се подготвувале за причеста со покајание/исповест и пост, свештеникот ги причестува подготвените верни со дел од телото и крвта Исусови.

Што се однесува до облеката од свештеникот, таа е различна: од богато декорирана и свечена, за поголемите празници, до изразито скромна и едноставна-црна, во текот од големиот-Великденскиот пост. Облеката содржи разни декоративни везови, комбинирани со крсниот знак.

G

galaxy

Гостин
Јас го гледав видеото со излевањето на светиот дух во Кенија. Имаше едно чудо, голи, боси, слаби луѓе кои ги подаваа рацете кон небото и неколкумина костумосани мафиози кои се поздравуваа едни со други, изгледа за успешниот бизнис. Истураше дожд и кој знае колкумина од овие обичните смртници кои стоеа со часови завршиле со пневмонија.

И што значи излевање? Како излегување или истурање, претурање?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Де де, дај просветли го мојот помрачен ум...И кажи ми за што плачам. :rolleyes:
--- надополнето: Sep 22, 2011 2:53 PM ---

Се работи за Светата Тајна причест, која се подготвува од свештеникот, пред крајот од литургијата, после читањето на симболот од верата. Свештеникот, со благодатта од Духот Свет, ги осветува лебот и виното во путирот (чашата), кои после осветувањето, стануваат тело и крв Христови. Откако свештеникот ќе ги повика верните, кои се подготвувале за причеста со покајание/исповест и пост, свештеникот ги причестува подготвените верни со дел од телото и крвта Исусови.

Што се однесува до облеката од свештеникот, таа е различна: од богато декорирана и свечена, за поголемите празници, до изразито скромна и едноставна-црна, во текот од големиот-Великденскиот пост. Облеката содржи разни декоративни везови, комбинирани со крсниот знак.
Мики, и јас го знам тоа од книгата за што се работи... И од сликата дека наметките се декорирани богато со крст, везови... Јас прашувам: зошто и како? :) Ок ,една за празник happy наметка, и друга sad наметка. Но зошто црна? Зошто пак оваа е со тие бои?
Како се одвива ред по ред церемонијата, зошто на запад е свртен со чашата полна со вино и мистично ја прогласува содржината во истата дека е крв? Треба да е крв, или верникот си замислува дека е крв? Си пробал крв?
Зошто ги има толку многу свештеници, дали има начин на кој се движат, и зошто?

п.с. Ах па ти не си на работа, а дома сигурно немаш нет... Ајде до утре ќе почекам... или друг ден, само сакам убав одговор за да споредиме...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom