Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто ондак не е мајка+ќерка+свет дух(женски)?
На тоа одговара Св. Јован Дамаскин, па вели: „..Како што Синот е Син на Отецот на Небесата, така и Христос е Син Човечки на Земјава....„. т.е. Христос Е роден „машко„ а не „женско„. И првиот човек, Адам, беше „човек„ а не „машко„ или „женско„. Адам стана „машко„ откао Ева, жената, беше одвоена од Адама.

Тоа што Бог има „имиња„ од машки род, не значи дека Он Е машко. Не може дух да биде нит машко нит женско. Но ако Бог одлучил да ги именува релацииите меѓу Отецот и Синот и Духот Свет со „машки„ имиња, тогаш нема потреба да прашуваме “...зашто е вака, а зарем не можело да биде поинаку...„, оти не сме попаметни од Него.

Време е за „...у кафиќ...„....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
„Мама„ ќе ја бараш кај мајка Ти.
Бог Е духовно а не материјално битие, па затоа кај Бога, нема „мајка„. Релациите помеѓу Отецот, Синот и Светиот Дух се личносни, а не материјални или роднински релации. Бог Е беспочетен, па нему не Му е потребна овосветовна мајка, за да биде роден.
OK. Нема мајка. Кога викаш Отец, дали отецот има кур, на пример? Дали е машко?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
„Мама„ ќе ја бараш кај мајка Ти.
Бог Е духовно а не материјално битие, па затоа кај Бога, нема „мајка„. Релациите помеѓу Отецот, Синот и Светиот Дух се личносни, а не материјални или роднински релации. Бог Е беспочетен, па нему не Му е потребна овосветовна мајка, за да биде роден.
МиКи, не разбираш што те прашувам или ??? Кој спомена богот да биде роден од овосветовна мајка? Што бладаш и дрдориш глупости? Зошто во тие релации е изоставена женската страна? Што е проблемот кај рисјаните се да биде машко? Геј популација сте вие мажите рисјани, па се криете или... ? Жената нема право да влегува во црква каде што е олтарот... Жената нема право да биде свештеничка... Многу страв гледаме кај вас од жената...
Јас убаво прашав и пак прашувам: Каде е женскиот принцип кај вашиот бог, кај вас рисјаните, кои ја ставате жената секогаш во сенката на мажот, и тоа дури од создавањето (според вашето разбирање на тоа проклето создавање)?
Зошто женскиот принцип е заменет со дух кој сигурно ве учеле да верувате дека е безполов (ама ајде ви се молам) само за да се заборави на женската страна на нештата...
Зошто рисјаните имаат страв од моќтта на Жената?

Немаме право да прашуваме??? О роду човечки без прашања... Каде ќе ги најдете пак одговорите ако не прашувате и бидете како телиња? Барем да бевте златни, ќе имаше фајде од вас! (без навреда)

П.С. Немој да ми одговорите о вие рисјани дека немате страв од моќтта на жената! Немојте... :) Ќе ви ја треснеме библијата полна со цитати како жената е затрупана со казни и закони од страна на „вашиот“ еднополов бог... Кастриран изгледа!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Зборот Јахве е 7000 пути спомнат во стариот завет.
Ако таткото на Исус е тој зошто не го спомнал никогаш?
Ako не мислел на него кога вика татко во евангелијата тогаш на кого мисли?
Па нели ти одговорив на ова прашање пред една недела? Зошто го поставуваш истото прашање?
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Христијанството-ii.43534/page-218

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Зошто ти постојано ги поставуваш истите пробиени тези како нови?
OK. Let's see:

Зошто ти скоро во секој твој пост пишуваш - Бог не постои? А појма немаш дали постои или не?

Зошто ти стално поставуваш прашања на кои што веќе знаеш каков одговор ќе добиеш? Та кога ќе го добиеш очекуваниот одговор одма велиш не, не е така, еве јас ке ти кажам како е, и одма следи линкче до википедија или некоја сликичка. Но, кога дискутантот ќе ти врати контрааргумент и ќе ги разобличи твоите глупости, ти одма се вадиш со - абе и онака не е битно оти Библијата е приказна за мали деца и слични будалаштини.

Сево ова дибек е еднакво на тролање. И тоа класичен случај, по дефиниција, тролање. Оти твоево доаѓа исто како јас да одам на подфорум за фудбал и таму везден да зборувам дека фудбалот нема врска, само глупите гледаат фудбал, да пишувам дека правилата во фудбалот не ги бива, погрешни се, да кажувам дека кошарката е бољи спорт и сл..

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
OK. Let's see:

Зошто ти скоро во секој твој пост пишуваш - Бог не постои? А појма немаш дали постои или не?

Зошто ти стално поставуваш прашања на кои што веќе знаеш каков одговор ќе добиеш? Та кога ќе го добиеш очекуваниот одговор одма велиш не, не е така, еве јас ке ти кажам како е, и одма следи линкче до википедија или некоја сликичка. Но, кога дискутантот ќе ти врати контрааргумент и ќе ги разобличи твоите глупости, ти одма се вадиш со - абе и онака не е битно оти Библијата е приказна за мали деца и слични будалаштини.

Сево ова дибек е еднакво на тролање. И тоа класичен случај, по дефиниција, тролање. Оти твоево доаѓа исто како јас да одам на подфорум за фудбал и таму везден да зборувам дека фудбалот нема врска, само глупите гледаат фудбал, да пишувам дека правилата во фудбалот не ги бива, погрешни се, да кажувам дека кошарката е бољи спорт и сл..
Бог не постои. Тоа ти е. I am just stating the obvious. Ти пробај, па докажи дека не е така. Покажи дека постои.

Вечна вистина си е вечна вистина.

Јас поставувам прашања кои се контраверзни, контрадикторни со верата и/или учењето на Библијата. Задача која ти си ја презел на оваа тема е да одговараш на такви прашања. Во што е проблемот? Ова е форум за тоа, нели?

Еве, на пример едно прашање:

Дали Господ го создал злото? Ако да, тогаш нели е тој директно одговорен за страдањата на луѓето низ историјата и светов?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Чекај на ред, јас уште чекам некој рисјанин да ми одговори што е маката со жената во библијата... !!!
--- надополнето: Jul 10, 2011 12:47 PM ---
Ако сте ме заборавиле!!!
МиКи, не разбираш што те прашувам или ??? Кој спомена богот да биде роден од овосветовна мајка? Што бладаш и дрдориш глупости? Зошто во тие релации е изоставена женската страна? Што е проблемот кај рисјаните се да биде машко? Геј популација сте вие мажите рисјани, па се криете или... ? Жената нема право да влегува во црква каде што е олтарот... Жената нема право да биде свештеничка... Многу страв гледаме кај вас од жената...
Јас убаво прашав и пак прашувам: Каде е женскиот принцип кај вашиот бог, кај вас рисјаните, кои ја ставате жената секогаш во сенката на мажот, и тоа дури од создавањето (според вашето разбирање на тоа проклето создавање)?
Зошто женскиот принцип е заменет со дух кој сигурно ве учеле да верувате дека е безполов (ама ајде ви се молам) само за да се заборави на женската страна на нештата...
Зошто рисјаните имаат страв од моќтта на Жената?

Немаме право да прашуваме??? О роду човечки без прашања... Каде ќе ги најдете пак одговорите ако не прашувате и бидете како телиња? Барем да бевте златни, ќе имаше фајде од вас! (без навреда)

П.С. Немој да ми одговорите о вие рисјани дека немате страв од моќтта на жената! Немојте... :) Ќе ви ја треснеме библијата полна со цитати како жената е затрупана со казни и закони од страна на „вашиот“ еднополов бог... Кастриран изгледа!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Чекај на ред, јас уште чекам некој рисјанин да ми одговори што е маката со жената во библијата... !!!
--- надополнето: Jul 10, 2011 12:47 PM ---
Ако сте ме заборавиле!!!
Ne sum risjanin (osven sekoja vtora sreda - katolik:D) i ne mozam da odgovaram vo nivno ime, no i pokraj sto sreda denes ne e...bi rekol deka smetaat deka zenata e poveke podlozna na iskusenijata na rogatiot, i deka zenskiot orgazam e patot po koj se dvizat legiite na lukaviot kon svojata cel - nevinata i bogougodna risjanska dusa...:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ne sum risjanin (osven sekoja vtora sreda - katolik:D) i ne mozam da odgovaram vo nivno ime, no i pokraj sto sreda denes ne e...bi rekol deka smetaat deka zenata e poveke podlozna na iskusenijata na rogatiot, i deka zenskiot orgazam e patot po koj se dvizat legiite na lukaviot kon svojata cel - nevinata i bogougodna risjanska dusa...:D
Ќе чекам некој богоугодник-бедник во христа да ми каже што толку ги плаши жената... Дури се осудиле да посегнат да кастрираат метафизички и еден бог... Кој што е ете се... значи, чекам одговор... :)

П.С. Рисјаните многу сметаат , но малку знаат(од искуство)! :) И добро е тоа...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Бог не постои. Тоа ти е. I am just stating the obvious. Ти пробај, па докажи дека не е така. Покажи дека постои.

Вечна вистина си е вечна вистина.
Покажи ми од кај го знаеш ова, та и јас да станам атеист.....

Јас поставувам прашања кои се контраверзни, контрадикторни со верата и/или учењето на Библијата. Задача која ти си ја презел на оваа тема е да одговараш на такви прашања. Во што е проблемот? Ова е форум за тоа, нели?
Во Христијанството котрадикции нема. Контрадикциите се во твојата глава, која се разбира буквално, и која е испрана од разни антихристијански сајтови. А она што ти го правиш овде на овој форум е едноставно, вулгарно и просто тролање.

Дали Господ го создал злото? Ако да, тогаш нели е тој директно одговорен за страдањата на луѓето низ историјата и светов?
И еве дури и ќе ти одговорам, за да не ми се расплачеш овде. А одговорот е ЈОК. Оти злото не е создание, него злото е едоставно одење против Бога. It's that simple.
--- надополнето: Jul 10, 2011 2:11 PM ---
Ќе чекам некој богоугодник-бедник во христа да ми каже што толку ги плаши жената... Дури се осудиле да посегнат да кастрираат метафизички и еден бог... Кој што е ете се... значи, чекам одговор... :)

П.С. Рисјаните многу сметаат , но малку знаат(од искуство)! :) И добро е тоа...
Silly, silly man. What a bunch of nonsense.

T

Tetro

Гостин
Покажи ми од кај го знаеш ова, та и јас да станам атеист.....
Бог не постои. Да постоеше, досега ќе се појавеше на толку тупење од страна на верниците. Значи, "ако постоеше" досега ќе дојдеше наа помош во некои ситуации каде е потребен. А не само да Ве остави како риби на суво да ловите ветар у магла.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Бог не постои. Да постоеше, досега ќе се појавеше на толку тупење од страна на верниците.
А зошто треба да се појави? Само за да ви покаже вам дека постои? Хаха. Не сте толку вредни, биди сигурен.

Значи, "ако постоеше" досега ќе дојдеше наа помош во некои ситуации каде е потребен. А не само да Ве остави како риби на суво да ловите ветар у магла.
Ние воопшто не сме оставени на суво. Да не зборуваш за некои други? Стварно мислите дека Бог треба да го спречи сето зло? Тогаш ќе ни ја одземе и слободната волја. Оти Тој ни го даде Писмото, каде што е дадено како да живее човекот за да нема зло, ама ете некои се одлучиле да не Го послушат. Или сметаш дека треба одма да ги погуби сите луѓе кои сториле некое зло? Ама и ним им е дадено спасение преку Христа, та и тие да може да се покаат и да поверуваат во Него та и тие да се спасат.

T

Tetro

Гостин
А зошто треба да се појави? Само за да ви покаже вам дека постои? Хаха. Не сте толку вредни, биди сигурен.
муа-ха-ха-ха. Не за мене да се "појави", него за тебе. За да не испаднеш будала и резил пред народот на кој му кажуваш дека приказните кои си ги читал не се само за лажење на масата и за перење пари. ;)

Ние воопшто не сме оставени на суво. Да не зборуваш за некои други? Стварно мислите дека Бог треба да го спречи сето зло? Тогаш ќе ни ја одземе и слободната волја. Оти Тој ни го даде Писмото, каде што е дадено како да живее човекот за да нема зло, ама ете некои се одлучиле да не Го послушат. Или сметаш дека треба одма да ги погуби сите луѓе кои сториле некое зло? Ама и ним им е дадено спасение преку Христа, та и тие да може да се покаат и да поверуваат во Него та и тие да се спасат.
Тие приказни ми се познати, не сум до толку ретардиран за да верувам во секакви глупости.

И сега: постои или не постои?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom