- Член од
- 15 октомври 2010
- Мислења
- 835
- Поени од реакции
- 155
4 Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.
Кој дел од заповеддта не го разбираш?!?!

4 Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.
Не е лошо Бобан да ти објасни што за него означуваат овие Библиски стихови:4 Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.
...па ниту синот Божји!(со кое право го изобразуваат Бога според нивната фантазија (измислица), кога никогаш не го виделе ниту Отецот, па ниту Духот свети?)
Епа ете ти самиот си даде одговорНе е лошо Бобан да ти објасни што за него означуваат овие Библиски стихови:
„ Не вршете беззаконија, правејќи си ликови вајани, секаков вид ликови на маж или жена,.... та да им се поклониш и да им послужиш....“
Значи иконите каде што е претставен Отецот, Синот и Духот свет,........... насликаното за вас не е Божество?Бидејки ние не им препишуваме божествени својства/не ги сметаме за богови, иконите значи не се идоли.
...под служење се подразбира: Поклонување, Целивање, Клањање, Палење кандила и свеќи и тн.Исто така таму се вели да не им служиме, на кој начин според вас ние им служиме на иконите.
Е тука момче...си се зезнал. Или не ти е позната историјата кога званично ја озаконивте (оправдавте) својата „ИДОЛАТРИЈА“ или погрешна историја си прочитал!Ние православните заедно со католиците користевме 1500 години икони/статуи во континуитет од првата црква, та вие тогаш да одлучите дека не треба да ги има. Ваше право, но сигурно првата апостолска црква не била грешка 1500 години се додека не дојде Лутер да ја исправи.
Бобан, многубоштвото и забраната за измислување и обожавање други богчиња Бог го забранил со првата Божја заповед која вели: „Јас сум Господ (ЈХВХ) твој.. да немаш други богови покрај Мене“ (Излез 20:1, Библијата)Овде едноставно се забрануваат идоли. Се забранува одредени предмети, слики или било што да не си ги замислуваме како богови. Никаков предмет да не го изедначуваме со Бога. Во минатото многу народи си имале направено кипови или статуи, за кои што си мислеле дека им се богови. Типичен пример е златното теле. Викале израилците - ти си нашиот бог, ти не избави од Египет итн. Ете тоа е, ништо повеќе (како што си мислат протестантите), ништо помалку.
Според светоотечките толкувања, Бог го создал Светот:Зошто Бог го создал светот ?
Зависи што подразбираш под „целосно„.христијанин да се нарече со вистински треба да го живее животот целосно според Новиот Завет, целосно според правилата на црквата затоа што таков начин на живот -целосна посветеност со сите правила целосно исполнети е можно единствено во манастирите и кај црковните лица, свештениците.
Ауууу чоек, а мор, кај живеиш бе Ти? Икони се користат мнооогу порано од 8-от век, ама си бегал од часови кога на тоа Те учеле.Се до 787 н.е. (а тоа е 8 век) икони не се користеа во црквите,
Што си ми ги испостирал сите овие еден куп цитати, кога ги знам сите. Уште и цела Библија да ми ја испостираше. Задржи си ги цитатите за некој кој не ги знае, мене не ми требаат ти да ми ги покажеш. Ај сега потсети се каков однос имаа израилците кон златното теле, а каков имаме ние православните кон иконите. Ај кажи ми како може слика/икона од Исус може да биде идол? Освен ако си муслиман, или јудеец. Како може слика од ангел да биде идол, кога и самиот Бог има наложено да ги има во неговиот храм? Дали по твое ковчегот на заветот беше идол? Дали тората кај јудејците е идол, оти тие ја бакнуваат. Дали нивниот ѕид Ерусалимски е идол? ИТН.
Тогаш добрината и лошотијата биле дефинирани пред да постои светот-универзумот(или мултиверзумот, у тоа неможе да бидеме сигурни).Според светоотечките толкувања, Бог го создал Светот:
- за да ја сподели својата добрина и со други битија
Можеме 100% да бидеме сигурни дека Бог е добар, оти добар Творец, твори добри нешта, како ова:Тогаш добрината и лошотијата биле дефинирани пред да постои светот-универзумот(или мултиверзумот, у тоа неможе да бидеме сигурни).
Пред да настане Универзумов, т.е. материјалниов Свет, створен е духновниот Свет, светот од ангелите. Пред да биде створен духовниот Свет, постоел само Бог, Кој Е беспочетен. Он Е причината за сите нешта...Прашањето е што имало пред настанокот на универзумов?
Што се мачиш? Некои едноставно немат капацитет да разберат.Можеме 100% да бидеме сигурни дека Бог е добар, оти добар Творец, твори добри нешта, како ова:
„...и виде Бог дека е тоа добро...„ (Битие, 1.10).
--- надополнето ---
Пред да настане Универзумов, т.е. материјалниов Свет, створен е духновниот Свет, светот од ангелите. Пред да биде створен духовниот Свет, постоел само Бог, Кој Е беспочетен. Он Е причината за сите нешта...
Кај живееле(живеат духовите)..што прават во духовниот светПред да настане Универзумов, т.е. материјалниов Свет, створен е духновниот Свет, светот од ангелите. Пред да биде створен духовниот Свет, постоел само Бог, Кој Е беспочетен. Он Е причината за сите нешта...
Јас не прифаќам одговор од типот рекла казала.Што се мачиш? Некои едноставно немат капацитет да разберат.
Највероватно ќе следи одговор во вид на спот од Youtube или некое копи-пасте за Биг-бенг, за самосоздавање и „еволуција“ на животот итн.
Нема смисла со одговори на некои кои не сакат или не се во состојба да примат.
100% добар, како не!Можеме 100% да бидеме сигурни дека Бог е добар, оти добар Творец, твори добри нешта, како ова:
„...и виде Бог дека е тоа добро...„ (Битие, 1.10).
Ангелите се битијата во духовниот Свет, и тие непрекидно го слават Бога: „Свет, Свет, Свет Е Господ Саваот„. По промислата Божја, ангелите ја пренесуваат Божјата порака до достојните поединци во овој Свет.Кај живееле(живеат духовите)..што прават во духовниот свет
Добро, ти веруваш во Јахве или не? Ако не веруваш, ова не е вистина, и што ти е тебе брига. Седи си и гледај си кееф.100% добар, како не!
29 На полноќ Господ ги погуби сите првороденци во Египетската Земја: од фараоновиот првороденец, кој требаше да седи на престолот, до првороденецот на пленикот во темницата, а така и сите првородени на добитокот.
30 Во ноќта стана фараонот, тој и сите негови дворјани и сите Египетци, зашто страшен лелек се разнесе низ Египет: немаше куќа во која не лежеше мртовец.
Добар, ко лебац!