Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.439
Поени од реакции
5.130
...и криминалците кога ќе ги фатат, веднаш не им пресудуваат, туку чекаат во притвор, додека не застанат пред судијата да им суди. Така е и во дадениот случај. Душите се наоѓаат во притвор, кој што според Библиската терминологија се нарекува: на Грчки АД или на Еврејски ШЕОЛ. Душите се наоѓаат во притвор се додека судијата не се врати да им суди на Судниот ден, кога телото ќе воскресне и духот повторно ќе се врати во тоа тело, а после пресудата ќе бидат заедно (и телото и духот) фрлени во Огненото езеро, да ја отслужат казната, која на жалост ќе биде вечна.

На „ШАЛТЕР“ луѓето се наоѓаат сега додека се во живот и живеат на земјата, но од нив зависи каков билет ќе си купат од овој „ШАЛТЕР“ пред кого го чекаат редот за во вечноста....
за ВЕЧЕН ЖИВОТ или за ВЕЧНА ПРОПАСТ ( што би рекол Chris Rea - ROAD TO HELL).
Па како им е во притворот? Одат во посебен притвор, па после од кога ќе им судат ќе има кажат каде да одат - пекол или рај? Многу време за чекање ќе им дојди на некои, веќе илјадници години...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Па како им е во притворот?
Ееее..тоа, кога ќе појдиш таму, ќе видиш како им е!

Одат во посебен притвор, па после од кога ќе им судат ќе има кажат каде да одат - пекол или рај?
Прочитај Лука 16 глава (Библија - Нов завет)...ако веќе толку те копка да знаеш...има убаво објаснување, што е и како е.

Многу време за чекање ќе им дојди на некои, веќе илјадници години...
Што се илјадници години, во споредба со вечноста? Како едно трепнување на очите!

Во Библијата е запишано: Во очите на Бога илјада години се како еден ден, и еден ден, во очите на Бога е како илјада години. Така да...не биди сигурен дека на некои, многу време за чекање ќе им дојди. Кога ќе дојди времето да се отслужи заслуженото, можеби ќе бараат уште неколку илјади за да почекаат, но на жалост ќе ги нема, бидејќи вечноста ќе биде пред нив....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Што се илјадници години, во споредба со вечноста? Како едно трепнување на очите!
...
Кога ќе дојди времето да се отслужи заслуженото, можеби ќе бараат уште неколку илјади за да почекаат, но на жалост ќе ги нема, бидејќи вечноста ќе биде пред нив....
1000 години БИЛО ШТО - се пекол!

Дали се 1000 години мачење или 1000 години екстаза, исто ти е. Ќе ти скурчи ако е секогаш тоа и само тоа.

Верувам дека не можеш да замислиш милијарда години. За вечност, СИГУРЕН сум дека не можеш, пошто глеам дека се надеваш на бесконечен живот, не ја земаш предвид бесконечноста на вселената и сите катаљони светови и чудеса вселенски што постојат, за кои знам дека знаеш.

Во цела таа огромноќа „во библијата е запишано“ звучи ного тивко.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
„Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.„

Ова ми е чудна заповед бидејќи бара тотално да се забрани фотографијата,сликарството,вајарството,филмот,телевизијата,интернетот...:toe:

???

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Прочитај ја заповедта во поширок и потесен контекст и ќе видиш дека воопшто не го забранува тоа. Книга Излез, 20то поглавје. Поздрав.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
„Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.„

Ова ми е чудна заповед бидејќи бара тотално да се забрани фотографијата,сликарството,вајарството,филмот,телевизијата,интернетот...:toe:

???
Овде едноставно се забрануваат идоли. Се забранува одредени предмети, слики или било што да не си ги замислуваме како богови. Никаков предмет да не го изедначуваме со Бога. Во минатото многу народи си имале направено кипови или статуи, за кои што си мислеле дека им се богови. Типичен пример е златното теле. Викале израилците - ти си нашиот бог, ти не избави од Египет итн. Ете тоа е, ништо повеќе (како што си мислат протестантите), ништо помалку.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Овде едноставно се забрануваат идоли. Се забранува одредени предмети, слики или било што да не си ги замислуваме како богови. Никаков предмет да не го изедначуваме со Бога. Во минатото многу народи си имале направено кипови или статуи, за кои што си мислеле дека им се богови. Типичен пример е златното теле. Викале израилците - ти си нашиот бог, ти не избави од Египет итн. Ете тоа е, ништо повеќе (како што си мислат протестантите), ништо помалку.
Икони? Фрески? Крстови? Кои од овие не се идоли?

Што е разликата помеѓу златниот крст и златниот бик?

Што е со рибата на Исус?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155

Што е со рибата на Исус?
Зависи. Иконите и фреските сами по себе не се идоли, исто како и тогашното златно теле само по себе не било идол. Иконите според сегашниот однос спрема нив, не се идоли. Оти за да бидат идоли треба да го имаме истиот однос кон нив како и израилците спрема златното теле. Односно да си велиме дека иконите ни се богови, дека тие се нашите создатели, и слични работи. Никој православен нема таква претстава за иконите.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169

Што е со рибата на Исус?
Само да те потсетам дека во 8 и 9 век имало многу жртви баш околу прашањето за иконите, таканареченото Иконокластичко движење.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Зависи. Иконите и фреските сами по себе не се идоли, исто како и тогашното златно теле само по себе не било идол. Иконите според сегашниот однос спрема нив, не се идоли. Оти за да бидат идоли треба да го имаме истиот однос кон нив како и израилците спрема златното теле. Односно да си велиме дека иконите ни се богови, дека тие се нашите создатели, и слични работи. Никој православен нема таква претстава за иконите.
Абе ајде! Баш коко односот на израелитите кон телето... Шо си смешен, Боби.

Кога ќе се клањаш на иконата, кога ја бацуваш, даруваш, и' се крстиш, молиш... ТОА Е ИДОЛ.

Нема ментална гиманстика која може да направи разлика меѓу телето, тотемот на Маниту или Златниот Бик.

Ако сакаш да видиш што е религија БЕЗ идоли, погледни го Исламот.

Серафими, нефилими, пресветли богородици, светци, ангели и што-ти-ја-знам-други-измислици се ИДОЛАТОРСТВО!!!

Срамота е како христијаните се залажуваат себе дека следат МОНОтеистичка религија која е ПРЕПОЛНА со идоли, богови, полубогови и ангели и чудеса кои приличат ЕДИНСТВЕНО на политеизам.

Во христијанството нема ни М од монотеизам.

...дури и богот е ТРОФАЗЕН!

Праи ти салта колку сакаш... иконите и фреските нема да исчезнат - а тоа се идоли!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Абе ајде! Баш коко односот на израелитите кон телето... Шо си смешен, Боби.

Кога ќе се клањаш на иконата, кога ја бацуваш, даруваш, и' се крстиш, молиш... ТОА Е ИДОЛ.

Нема ментална гиманстика која може да направи разлика меѓу телето, тотемот на Маниту или Златниот Бик.

Серафими, нефилими, пресветли богородици, светци, ангели и што-ти-ја-знам-други-измислици се ИДОЛАТОРСТВО!!!

Срамота е како христијаните се залажуваат себе дека следат МОНОтеистичка религија која е ПРЕПОЛНА со идоли, богови, полубогови и ангели и чудеса кои приличат ЕДИНСТВЕНО на политеизам.

Во христијанството нема ни М од монотеизам.

...дури и богот е ТРОФАЗЕН!

Праи ти салта колку сакаш... иконите и фреските нема да исчезнат - а тоа се идоли!
Премини во Ислам.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Стварно? Ами и Господ самиот има кажано да се насликаат ангели (херувими) во Неговиот храм. И Тој ли е идолопоклоник?

Оти тој нивниот камен свемирски не го сметаш за идол, а иконите ги сметаш?

--- надополнето ---

Идол ти е само тоа: некого, или нешто, да го израмниш со бога, или тоа нешто да го замени бога. Иконите се нити едното, нити другото.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Стварно? Ами и Господ самиот има кажано да се насликаат ангели (херувими) во Неговиот храм. И Тој ли е идолопоклоник?

Оти тој нивниот камен свемирски не го сметаш за идол, а иконите ги сметаш?
?!?

Јахве јасно вика во заповеџдите. Кој дел не ти е јасен? Не ли си го читал Писмото?

Каменот е камен. Сликата е слика. Господ не ти вика „Не прави КАМЕН од тоа што е на небесата. Ти вика да не правиш СЛИКА...

Кој ку*ац се клањаш на слики од богови (Исус) полубогови (Марија) Светци (пун ку*ац светци - до бескрај)???

Нели нема слики правењед од тоа што е на небото?!?!? Од кај сеа толку слики по црквите, домовите, фестивалите пагански украдени од Црквата?

Од каде?

--- надополнето ---

Премини во Ислам.
Не сум ја глуп, прост или очаен па да верувам во глупости, нели.

Ја сум атеист. Јас сум возрасен, разумен и рационален човек и го разбирам светот околу мене онаков каков што е - не си праам бајрам на умот. Не се фурам на илјадници години стари прикаски.

...аха... и у школо ко сум одел, сум ја слушал учителката што збори - не сум зјаел низ прозорецот...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
?!?

Јахве јасно вика во заповеџдите. Кој дел не ти е јасен? Не ли си го читал Писмото?

Каменот е камен. Сликата е слика. Господ не ти вика „Не прави КАМЕН од тоа што е на небесата. Ти вика да не правиш СЛИКА...

Кој ку*ац се клањаш на слики од богови (Исус) полубогови (Марија) Светци (пун ку*ац светци - до бескрај)???

Нели нема слики правењед од тоа што е на небото?!?!? Од кај сеа толку слики по црквите, домовите, фестивалите пагански украдени од Црквата?

Од каде?

--- надополнето ---

Не сум ја глуп, прост или очаен па да верувам во глупости, нели.

Ја сум атеист. Јас сум возрасен, разумен и рационален човек и го разбирам светот околу мене онаков каков што е - не си праам бајрам на умот. Не се фурам на илјадници години стари прикаски.

...аха... и у школо ко сум одел, сум ја слушал учителката што збори - не сум зјаел низ прозорецот...
Тебе не ќе да ти е јасно. Читни си во книгата на царевите за создавањето на храмот и за сликите од ангели внатре.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тебе не ќе да ти е јасно. Читни си во книгата на царевите за создавањето на храмот и за сликите од ангели внатре.
4 Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.

Кој дел од заповеддта не го разбираш?!?!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom