Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.439
Поени од реакции
5.130
Имам забележано дека кога поповите пеат на некој погреб (пеат :pos2:) викаат дека мртвиоте ќе станеле за да им се суди (ќе дојде часот кога ќе го слушнат гласот). Прашањето е, па нели им се суди веднаш од кога ќе умрат?

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
@ Human

И јас го дискутирав ова со една професорка, и таа ми викаше демек одма откако ќе умреле им се судело

Ја мислам дека го чекаат судниот ден, бар така е нагласено во Куран & Библија. И таа ме праша,“а што праваат тие души док не дојде судниот ден“, ... валјда чекаат на шалтер негде :/

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.439
Поени од реакции
5.130
@ Human

И јас го дискутирав ова со една професорка, и таа ми викаше демек одма откако ќе умреле им се судело

Ја мислам дека го чекаат судниот ден, бар така е нагласено во Куран & Библија. И таа ме праша,“а што праваат тие души док не дојде судниот ден“, ... валјда чекаат на шалтер негде :/
Изгледа ќе чекаат вечно на тој шалтер... 10 години да чекаш е многу, па камоли 50, па 100.... уште еднаш ќе умрат од чекање.

Двосмислено е. Еднаш им се суди од кога ќе умрат (барем така знам) и после пак ќе им се суди.... е зошто ќе им се суди мајката? Којзнае шо бирократија има таму горе...:pos2:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
@ Human

...и криминалците кога ќе ги фатат, веднаш не им пресудуваат, туку чекаат во притвор, додека не застанат пред судијата да им суди. Така е и во дадениот случај. Душите се наоѓаат во притвор, кој што според Библиската терминологија се нарекува: на Грчки АД или на Еврејски ШЕОЛ. Душите се наоѓаат во притвор се додека судијата не се врати да им суди на Судниот ден, кога телото ќе воскресне и духот повторно ќе се врати во тоа тело, а после пресудата ќе бидат заедно (и телото и духот) фрлени во Огненото езеро, да ја отслужат казната, која на жалост ќе биде вечна.

На „ШАЛТЕР“ луѓето се наоѓаат сега додека се во живот и живеат на земјата, но од нив зависи каков билет ќе си купат од овој „ШАЛТЕР“ пред кого го чекаат редот за во вечноста....
за ВЕЧЕН ЖИВОТ или за ВЕЧНА ПРОПАСТ ( што би рекол Chris Rea - ROAD TO HELL).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Дали во христијанските учења или записи постои поимот tzaddikim, tzaddik (праведни души, Tzadik identifies a person who has killed out the desires of the lower mind.) или истиот постои само во Кабалата? Спомнат е Заветот со Аврам, но таму не можев да најдам некој текст за тие праведни души. Мислам дека и Исус негде го сметаат за една од тие души (или погрешно сум разбрал) претставен како човек, како еден од тие праведни чисти души. Можи и да нема врска со прашања до христијанството, но ме интересира дали постои ова учење и каков став има христијанството по ова.

Among the most sacred of texts it is written:

In each generation there are born thirty-six
righteous souls
who by their very existence,
assure the continuation of the world.

According to Abraham's Covenant, once each
millennium, God shall return to earth and count
among the many, those who remain righteous.

Were it not for these tzaddikim, the righteous ones,
who stand in God's judgment, mankind's fate would
be grave and certain peril.

These traddikim have no knowledge of each other,
Neither have they an understanding of their own
singular importance. As innocents, they remain
unaware of the critical consequences of their
thoughts, their faith, and their deeds,
Save for one.

To this tzaddik alone is granted knowledge
of his position, for to him is trusted the
most sacred of tasks.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Nitu oral, nitu kopal... si nemal rabota, pa si gi e*el decata :)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Дали во христијанските учења или записи постои поимот tzaddikim, tzaddik (праведни души, Tzadik identifies a person who has killed out the desires of the lower mind.) или истиот постои само во Кабалата? Спомнат е Заветот со Аврам, но таму не можев да најдам некој текст за тие праведни души. Мислам дека и Исус негде го сметаат за една од тие души (или погрешно сум разбрал) претставен како човек, како еден од тие праведни чисти души. Можи и да нема врска со прашања до христијанството, но ме интересира дали постои ова учење и каков став има христијанството по ова.
Не. Според христијанството сите луѓе се раѓаат со наследена гревовна природа и со тенденција да прават грев.
„Нема никој праведен, нема ниту еден;“ (Римјаните 3:10, Библијата)
„зашто сите згрешија и лишени се од Божјата слава,“ (Римјаните 3:23, Библијата)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom