Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
И ти си настанал од една клетка, тоа сака да ти го каже, nuff said.
Се работи за тоа како настанал сиот жив свет.
Јас сум настанал од живот. Од животот излегува живот. Јас зборував за настанувањето на првиот жив организам.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас сум настанал од живот. Од животот излегува живот. Јас зборував за настанувањето на првиот жив организам.
Зборот живот во биологијата одамна е демитологизиран. Не постои остар засек помеѓу “живиот“ и “неживиот“ свет. Само кој да мисли...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
За Господ, јудео/христијанско/исламскиот бог ЗНАМ дека е измислен и ЗНАМ од кои религии е компилација. Имаш текстови, постапката се вика компарација и можеш тоа да го направиш самиот.
Абе никако да кажеше од кај знаеш, та и ние да станевме атеисти.

ЗНАМ за раниот политеистички јудаизам. ЗНАМ за купиштата богови и поллубогови кои ги обожувале. ЗНАМ за Зоро, Митра, Кришна, Шива, Брама, Кали, мали, Зевз, Тор, Коескацл, ЗНАМ за паганите, за Ра, Озирис и Хефес, за Кром, Ашера, Баал и пун ку*ац богови и божества низ човечката историја. Ако си подготвен да научиш работи кои можат да ти го променат светогледот, можеш и ТИ да научиш, па да ЗНАЕШ дека Јахве НЕ Е НИКАКО ПОСЕБЕН БОГ! Во НИШТО!
За многуте богови ти имам минимум два пати пишувано.

Тоа што го гледаш околу себе НЕ Е СОЗДАДЕНО какво што е денес. 99,9% од сите видови на земјата се ИСТРЕБЕНИ.
И, ова треба да ми е доказ дека не постои Бог?

Човекот НЕ Е ПОСЕБЕН и не е СОВРШЕН. Како и се другона оваа планета (најверојатно и универзум(и)) подложен е на истиот волшебно едноставен животен механизам кој се нарекува ЕВОЛУЦИЈА.
Да се послужам со твојот речник : Не. Ете ќе порекнам и треба да е доволно (ова е твојот специјалитет.)

Ако Јахве навистина го создал светот, тогаш КОЈ ГО СОЗДАЛ Јахве, така комплексен, семоќен, сезнаен, самодоволен?!?!.
Никој. А истото прашање оди и кај атеистичкото создавање на се. Што имало пред тоа? Како се се создало? Од што? Па од што се создало тоа што?

Сиот жив свет НЕ ПОТЕКНУВА од едно единствено едноклеточно растение. Не си ја разбрал изгледа еволуцијата...
Колкава е веројатноста случајно од нежива материја да се создаде само една клетка? А не пак повеќе да се создадат.

Тоа е неприкосновено сведоштво за ДИВЕРЗИТЕТОТ на животот на оваа безначајно небеско тело во рамки на несфатливо ОГРОМНИОТ универзум во кој лебдиме.
И?

Кога некој тврди дека Господ го создал целиот овој чудесен универзум за да на Израелитите им вети парче пустиња - МИ СЕ ПЛАЧЕ. Озбилно.
Плачи бе дибек.

Матеј: 5:4 Блажени се оние кои плачат, оти ќе се утешат!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Од примордијалната супа (метан (CH4), амонијак (NH3), вода (H2O), водород (H2) - во отсуство на кислород) со принцип на усложнување, како реакција на условите во окружувањето. Тоа е тековната претпоставка која држи најмногу вода за сега. Панспермијата е уште една.

Креирањето од страна на комплексен креатор е дебилна и, научно гледано, бесмислена теза. Ти пишав погоре зошто, а ти се правиш фраер, па не сакаш да читаш постови, туку само да мрчиш. Не е фер. Така не се дискутира.

Теоријата се вика АБИОГЕНЕЗА и последниве месец дена имаше објавено резултати од експерименти во кои се лабораториски создадени делови од RNK. Тоа е уште еден чекор поблиску до создавање на вистински живот од неживи состојки.

Ако сакаш, да ти цитирам, а?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Абе никако да кажеше од кај знаеш, та и ние да станевме атеисти.

За многуте богови ти имам минимум два пати пишувано.

И, ова треба да ми е доказ дека не постои Бог?

Да се послужам со твојот речник : Не. Ете ќе порекнам и треба да е доволно (ова е твојот специјалитет.)

Никој. А истото прашање оди и кај атеистичкото создавање на се. Што имало пред тоа? Како се се создало? Од што? Па од што се создало тоа што?

Колкава е веројатноста случајно од нежива материја да се создаде само една клетка? А не пак повеќе да се создадат.

И?

Плачи бе дибек.

Матеј: 5:4 Блажени се оние кои плачат, оти ќе се утешат!
И ти православен, а? Глеам ова сецирањево постови ви е обука изглеа некоја... кога немаш што да кажеш - сецирај и трези зелени. Бра-ВО!!!

Ного интелигентно. Ај пријатно.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Креирањето од страна на комплексен креатор е дебилна и, научно гледано, бесмислена теза.
Од кога тоа науката почна да се занимава со креаторот? Физичарите станаа теолози?

И ај читни го претходниот мој пост, меѓу другото треба да објасниш од што се создало се тоа што ми го напиша?

--- надополнето ---

И ти православен, а? Глеам ова сецирањево постови ви е обука изглеа некоја... кога немаш што да кажеш - сецирај и трези зелени. Бра-ВО!!!

А ти ме сметаше за што? А инаку како да ти одговорам на секоја точка ако не едно по едно? И дај сега одговори ги. Или она твоето, негирај се и мисли си дека тоа е доволно.

--- надополнето ---

А ти ме сметаше за што? А инаку како да ти одговорам на секоја точка ако не едно по едно? И дај сега одговори ги. Или она твоето, негирај се и мисли си дека тоа е доволно.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.098
Поени од реакции
1.372
А што се карате што е атеист а што не или кој е а кој не е?Секој има право да верува во она што сака :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Од кога тоа науката почна да се занимава со креаторот? Физичарите станаа теолози?

И ај читни го претходниот мој пост, меѓу другото треба да објасниш од што се создало се тоа што ми го напиша?
Постои научна дисциплина. Се вика АБИОГЕНЕЗА. Имаш линк. Зошто се правиш глупав на сила?

Се' што религијата го тврдела како божје дело денес е објаснето. Останува само задгробниот живот кој НЕ ПОСТОИ. Затоа религијата уште се прпелка и тужно постои... Загреота прелажените. Ќе си го изарчат животот во страв и лажна надеж...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А кварковите? А неутриното? А бозоните? А гравитоните? А тахионите? :raz:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Karl Popper, famous philosopher of science, said
“Darwinism is not a testable scientific theory, but a
metaphysical [religious] research programme.....”
Oд кога го тврдам ова :)

--- надополнето ---

Заебанции на страна :), едно сериозно размислување(прашање)
HOW DID LIFE ORIGINATE?
Evolutionist Professor Paul Davies admitted, “Nobody
knows how a mixture of lifeless chemicals spontaneously
organized themselves into the first living cell.” Andrew
Knoll, professor of biology, Harvard, said, “we don’t really
know how life originated on this planet”. A minimal cell
needs several hundred proteins. Even if every atom in the
universe were an experiment with all the correct amino
acids present for every possible molecular vibration in
the supposed evolutionary age of the universe, not even
one average-sized functional protein would form. So
how did life with hundreds of proteins originate just by
chemistry without intelligent design?

Без разлика кој и да бил овој Пол прашањето е многу логично
How did life with hundreds of proteins originate just by
chemistry without intelligent design?
Ова интелигент дизајн не подразбира креатор секако, може еве на пример да биде некое "торзионо поле"
кое би ja организирало материјата во протеини.
Ова е само едно мислење на бафтана.....ме интересира од кај толкава желба кај атеистите за да е се случајно?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Нема ништо на оваа планета што не е живо. Дури и атомите на било кои честички се живи.
Зависи во кој смисол. Ако е во биолошки...тешко држи теоријата за атомот како живот/живо. Едино проблем се вирусите. Ако е од некои источни филозофии или верувања, секти...што знам...зависи на што се однесува ова тврдење.
Ако навистина постои живот у атомите...врз основа на тоа размислување може да се разговара и за други нешта...можни и неможни според некого.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Се' што религијата го тврдела како божје дело денес е објаснето.
Тоа што некој успеал да си објасни како Бог ги поставил некои законитости во природата не значи и дека го прешкртал Бог како Создател. И ќерката кога ќе порасне дознава како мајка и и ги правела омилените колачиња, но тоа не значи дека мајката не ги направила, ниту пак дека колачињата се самосоздавале во рерната, туку дека едноставно ќерката го дознала рецептот за колачињата нели?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom