Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Лажат: приот епископ Римски не е Св. Ап. Петар туку Лин(ус).

--- надополнето ---

Знам знам: попојте лажат, крадат, возат џипој....

1. St. Peter (32-67)
  2. St. Linus (67-76)
  3. St. Anacletus (Cletus) (76-88)
  4. St. Clement I (88-97)
  5. St. Evaristus (97-105)
  6. St. Alexander I (105-115)
  7. St. Sixtus I (115-125) Also called Xystus I
  8. St. Telesphorus (125-136)
  9. St. Hyginus (136-140)
  10. St. Pius I (140-155)
  11. St. Anicetus (155-166)
  12. St. Soter (166-175)
  13. St. Eleutherius (175-189)
  14. St. Victor I (189-199)
  15. St. Zephyrinus (199-217)
  16. St. Callistus I (217-22)
Многу често го користиш зборот, лажат, лажеш, лага...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
[/LIST]

Многу често го користиш зборот, лажат, лажеш, лага...
Не: многу ретко, само кога е потребно, т.е. кога има лага....
А тоа што си „симнал„ листа од некој про-римокатолички сајт, нема да ме премисли....Патем, Петар беше распнат „наопаку„ на Ватиканското ритче, не оти беше епископ, туку оти не беше по кеифот од Нерон.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Затоа што овдеа, во жалосна Македонија, нема(ше) образовна иснтитуција која се занимава со дизајн од таква природа, па земав она кое е, т.е. кое беше на располагање како графичко-дизајнерска професија.
А сликарството (имав „ликповно„ на студии..) и скуплтурата, заедно со архитектурата, своевремено, до пред некои 300 г., го чинеа „светото тројство„ во ликовните уметности.

--- надополнето ---

Видиш, оваа намера повеќе пати ми доаѓала, но никад не се знае: може и ќе насликам некоја икона...
Мислам дека ти е страшна грешка тоа што не си продолжил да црташ, ако ништо друго, не мора автомобили бре човече, имаш ти фантастична основа за сликарство...
А теми вака од сликарството ги цениш? Мислам, и кој период ти се допаѓа? Кој од сликариве ти прави мерак? Мене на пример, Дали и Ван Гог, а од нашиве Тофе Шулајковски и Чемерски.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
имаш ти фантастична основа за сликарство...
Имам...Може ќе се опробам и на тоа поле, оти сум „тенок„ со време за све...

--- надополнето ---

А теми вака од сликарството ги цениш? Мислам, и кој период ти се допаѓа? Кој од сликариве ти прави мерак? Мене на пример, Дали и Ван Гог, а од нашиве Тофе Шулајковски и Чемерски.
Поклоник сум на „класиката„ во нејзината позитивна смисла: вдахновеност, композиција, содржина, порака....Он нашите, го ценам Ташковски, иако е надреалист. Јак и содржаен и повеќстран е и проф. Владо Геогриевски.

Еве, сеа ќе ме искараат, сум забегал од темава...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Имам...Може ќе се опробам и на тоа поле, оти сум „тенок„ со време за све...

--- надополнето ---

Поклоник сум на „класиката„ во нејзината позитивна смисла: вдахновеност, композиција, содржина, порака....Он нашите, го ценам Ташковски, иако е надреалист. Јак и содржаен и повеќстран е и проф. Владо Геогриевски.

Еве, сеа ќе ме искараат, сум забегал од темава...
А кој од класиците поточно? Иначе ќе заборавев, а си го видел ли академик Владимир Георгиевски? Е тој има страва од слики, башка и интересна тематика има во сликите. Ако си студирал архитектура, валјда ти предавал ликовно у прва....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ок „класиката„, ми лежат ренесансните мајстори (да не ги набројувам..) но тука се холандските пејзажисти. Од ликовните стилови од доцниот 19-ти век, (импресионизам, пост-импресионизам...) не сум фрапиран, оти тоа е почеток на „забегувањето„, а од раниот 20-ти век, ми лежи Кандински. Апстракциите ми се голема непознаница-имаат порака која (веројатно...) само авторот ја разбира.

Проф. Георгиевски лично го знам, се среќаваме често на АФ и ми предаваше „Ликовно...„ во 1-ва год.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ок „класиката„, ми лежат ренесансните мајстори (да не ги набројувам..) но тука се холандските пејзажисти. Од ликовните стилови од доцниот 19-ти век, (импресионизам, пост-импресионизам...) не сум фрапиран, оти тоа е почеток на „забегувањето„, а од раниот 20-ти век, ми лежи Кандински. Апстракциите ми се голема непознаница-имаат порака која (веројатно...) само авторот ја разбира.

Проф. Георгиевски лично го знам, се среќаваме често на АФ и ми предаваше „Ликовно...„ во 1-ва год.
Мислиш на овој Кандински? http://storage.kanshin.com/free/img_33/337032/k642922498.jpg

http://iskysstvoxxvek.narod.ru/Images/abs/2.jpg

Кај ти текна! Ќе заборавев на него....
А што мислиш за Гоја?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Јас верувам дека постои огромна веројатност некаде во овој видлив универзум да постои живот. Верувам и дека е многу можно да постои интелигентен живот.

Едит: Абе ја не сум верник, ама си пишав, шо!
Ти си видел вонземјани? Не. Си Го видел Господ? Не. Епа оти тогаш да е поможно да постојат вонземјани, отколку Бог? Човече земи ѕирни си го светот околу тебе, ептен е очигледно дека некој го створил. Како што кога ќе видеш едно пенкало знаеш дека некој тоа го направил, исто и кога ќе ја видиш природата околу себе треба да ти е јасно дека сето тоа некој го створил. А не дека сиот жив свет потекнува од едно едноклеточно организамче.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, Василиј Кандински, кубистот. Ме изнендадува со она богатство од бои....
А и Франциско Гоја е ОК, нешто во стилот „Гола Маја„ па истата „Облечена..„. (ха-ха-ха!). Разбира се, не ги знам сите дела од сликарите, пишувам по тековно сеќавање.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ти си видел вонземјани? Не. Си Го видел Господ? Не. Епа оти тогаш да е поможно да постојат вонземјани, отколку Бог? Човече земи ѕирни си го светот околу тебе, ептен е очигледно дека некој го створил. Како што кога ќе видеш едно пенкало знаеш дека некој тоа го направил, исто и кога ќе ја видиш природата околу себе треба да ти е јасно дека сето тоа некој го створил. А не дека сиот жив свет потекнува од едно едноклеточно организамче.
Извини а ти како си дошол на овој свет?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Извини а ти како си дошол на овој свет?
Ако имаш нешто да прашаш прашај директно. Овака не бива. Но еве што ке ти кажам. Се работи за тоа како настанал сиот жив свет. Дали од едно едноклеточно организамче, или сето тоа е интелигентно ствотено.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ако имаш нешто да прашаш прашај директно. Овака не бива. Но еве што ке ти кажам. Се работи за тоа како настанал сиот жив свет. Дали од едно едноклеточно организамче, или сето тоа е интелигентно ствотено.
И ти си настанал од една клетка, тоа сака да ти го каже, nuff said.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не сум сретнал вонземјани, а баш би сакал. За нивното постоење зборувам во веројатности. Прочитај внимателно.

За Господ, јудео/христијанско/исламскиот бог ЗНАМ дека е измислен и ЗНАМ од кои религии е компилација. Имаш текстови, постапката се вика компарација и можеш тоа да го направиш самиот.

ЗНАМ за раниот политеистички јудаизам. ЗНАМ за купиштата богови и поллубогови кои ги обожувале. ЗНАМ за Зоро, Митра, Кришна, Шива, Брама, Кали, мали, Зевз, Тор, Коескацл, ЗНАМ за паганите, за Ра, Озирис и Хефес, за Кром, Ашера, Баал и пун ку*ац богови и божества низ човечката историја. Ако си подготвен да научиш работи кои можат да ти го променат светогледот, можеш и ТИ да научиш, па да ЗНАЕШ дека Јахве НЕ Е НИКАКО ПОСЕБЕН БОГ! Во НИШТО!

Тоа што го гледаш околу себе НЕ Е СОЗДАДЕНО какво што е денес. 99,9% од сите видови на земјата се ИСТРЕБЕНИ.

Човекот е само моментален прдеж во геолошкото време на планетата земја. Во истите тие временски рамки ЌЕ ГО СНЕМА, ќе изумре како и останатите ИЗУМРЕНИ видови.

Човекот НЕ Е ПОСЕБЕН и не е СОВРШЕН. Како и се другона оваа планета (најверојатно и универзум(и)) подложен е на истиот волшебно едноставен животен механизам кој се нарекува ЕВОЛУЦИЈА.

Кога ќе видиш пенкало, ЗНАЕШ дека некој го направил од ПЛАСТИКА, ЖЕЛЕЗО и ХЕМИКАЛИИ.
ШТО МАТЕРИЈАЛИ земал ЈАХВЕ твој за да го направи светот?!?!

Ако Јахве навистина го создал светот, тогаш КОЈ ГО СОЗДАЛ Јахве, така комплексен, семоќен, сезнаен, самодоволен?!?!

Зошто јахве твој го создал целиот ОКЕАНСКИ живот кој е ДАЛЕКУ ПОМНОГУБРОЕН од копнениот, ако намера му била на човекот да му направи царство кое ќе го арчи како ќе му прдне?!?

Сиот жив свет НЕ ПОТЕКНУВА од едно единствено едноклеточно растение. Не си ја разбрал изгледа еволуцијата...

Досега се КАТАЛОГИЗИРАНИ повеќе од 2.000.000 (милиони се ова) фосили. Бројот на оние кои не се сместени во каталози е енормно поголем. Тоа е неприкосновено сведоштво за ДИВЕРЗИТЕТОТ на животот на оваа безначајно небеско тело во рамки на несфатливо ОГРОМНИОТ универзум во кој лебдиме.

Кога некој тврди дека Господ го создал целиот овој чудесен универзум за да на Израелитите им вети парче пустиња - МИ СЕ ПЛАЧЕ. Озбилно.

Колку може некој да е арогантен и препотентен во себеобожувањето - тоа е СТРАШНО нешто!!!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Точно, природата.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom