Правосуден испит

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
На двегодишните правни студии од вториот циклус од член 2 на оваа
Одлука може да се запише лице кое што претходно завршило најмалку
тригодишни правни студии од првиот циклус, со освоени најмалку 180 кредити,
односно, кое што се стекнало со диплома “дипломиран правник” __________________
Донесоа одлука од Факултетот, дека не треба просек...види горе....

Член од
6 септември 2008
Мислења
51
Поени од реакции
0
dobro, fala premnoooogu na odgovorite oti momentalno to mi e edinstveniot neispolnet son...otsekogas sakav pravo, ama mi rekoja deka mn tesko bilo da vlezam na praven i se zapisav na programiranje ama ne mi e interesno i sega planiram da se prefrlam, zatoa baram inf.

samo ne razbrav najdobro
-3 god faks
-dve specijalizacija
- dve staziranje
i SAMO eden pravosuden ispit ???

procitav nekakva licenca tuka za advokat ili...za so se raboti? ima i drugi takvi dokumenti , koi ceni gi imaat...kazete uste nekoi vazni raboti zosto nemam ni najmala idea...ne sum vovedena

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
На двегодишните правни студии од вториот циклус од член 2 на оваа
Одлука може да се запише лице кое што претходно завршило најмалку
тригодишни правни студии од првиот циклус, со освоени најмалку 180 кредити,
односно, кое што се стекнало со диплома “дипломиран правник” __________________
Донесоа одлука од Факултетот, дека не треба просек...види горе....
ухх... фала ми олесна.
да ја фрлам книгава тогаш, не ми треба.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
dobro, fala premnoooogu na odgovorite oti momentalno to mi e edinstveniot neispolnet son...otsekogas sakav pravo, ama mi rekoja deka mn tesko bilo da vlezam na praven i se zapisav na programiranje ama ne mi e interesno i sega planiram da se prefrlam, zatoa baram inf.

samo ne razbrav najdobro
-3 god faks
-dve specijalizacija
- dve staziranje

procitav nekakva licenca tuka za advokat ili...za so se raboti? ima i drugi takvi dokumenti , koi ceni gi imaat...kazete uste nekoi vazni raboti zosto nemam ni najmala idea...ne sum vovedena
Лиценцата ја добиваш кога ќе те упишат во регистарот на адвокати, а тоа ќе биде од кога ќе стажираш 2год. и ќе положиш правосуден испит.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578

samo ne razbrav najdobro
-3 god faks
-dve specijalizacija
- dve staziranje

Да, САМО еден правосуден испит од скоро 15 000-20 000 страни, или се што се стручни предмети на факултетот ќе ги полагаш скоро наеднаш.Според мене, правосудниот е потежок од факултетот, ама среќа што има и стажирање 2 години па да се научи нешто.Значи и теорија и пракса наеднаш.
А за конкуренција кај адвокатите....Има и тоа да знаеш колку.Бидејќи има сиромашен народ на веков, одат кај секаков адвокат само да не дадат пари.Има адвокати што за 200 денари прават договори.Има и такви што за беспари застапуваат само да имаат некој случај или да бидат видени во судот.А ова се најчесто младите, кои и не ги оправдувам, ама што можат друго, кога плаќаат рата од кредит оти лиценцата до вчера беше 2000 евра, плус кирија, плус чланарина, плус сметки...Од каде млад адвокат кој работел само 3 месеци ќе има клиентела за да има миминум 20 000денари само за трошоци, и плус да заработи за храна?Во Скопје е може поинаку, ама во помалите градови, најлоша клетва е млад непознат адвокат да бидеш.А уште идат...

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Да, САМО еден правосуден испит од скоро 15 000-20 000 страни, или се што се стручни предмети на факултетот ќе ги полагаш скоро наеднаш.Според мене, правосудниот е потежок од факултетот, ама среќа што има и стажирање 2 години па да се научи нешто.Значи и теорија и пракса наеднаш.
А за конкуренција кај адвокатите....Има и тоа да знаеш колку.Бидејќи има сиромашен народ на веков, одат кај секаков адвокат само да не дадат пари.Има адвокати што за 200 денари прават договори.Има и такви што за беспари застапуваат само да имаат некој случај или да бидат видени во судот.А ова се најчесто младите, кои и не ги оправдувам, ама што можат друго, кога плаќаат рата од кредит оти лиценцата до вчера беше 2000 евра, плус кирија, плус чланарина, плус сметки...Од каде млад адвокат кој работел само 3 месеци ќе има клиентела за да има миминум 20 000денари само за трошоци, и плус да заработи за храна?Во Скопје е може поинаку, ама во помалите градови, најлоша клетва е млад непознат адвокат да бидеш.А уште идат...
За сите такви финансиски особини на правната функција:wink: отвори ја страницата на адвокатска комора(пиши на ГУГЛ) и ќе видиш има ценовник, по колку земаат пари адвокативе, и ќе видиш дека се исплати професијата ни наша насушена...:smir:

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Секој почеток е тежок нели, ти треба пробивање, ама затоа прашај ги оние добрите разработените адвокати колку пари вртат. Треба да се издржи почетниот притисок и човек да се докаже со способноста што ја има и немаш гајле за конкуренција.:wink:

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
За сите такви финансиски особини на правната функција:wink: отвори ја страницата на адвокатска комора(пиши на ГУГЛ) и ќе видиш има ценовник, по колку земаат пари адвокативе, и ќе видиш дека се исплати професијата ни наша насушена...:smir:

kolku zemaat prai advokatite?????????
ne se ni nadevaj deka ke gi zemes tie pari so ti sledat spored tarifa.sekogas ke naplatis upola od toa.strasnooooo e koga stanuva zbor za naplata.site se krijat gi nema se nemaat pari itn. ke vidite koga ke pocnete da rabotite kako e! treba ogromni zivciiiiii!!!:toe:

p.s i za da zastanes na zdravi noze ti treba minimum 5 godini a vo tie pet godini ke cekas samo da ti naleta predmet i za pari nema ni da rzmisluvas samo da ima nesto da rabotis.za zal taka e!

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Moже со колешката ви звучиме песимистички, ама реалноста е таа.Немојте да летате декаако станете адвокати ке бидете полни пари.Таман кога ќе треба да наплатиш, странката ќе ти избега.Кога ќе поднесеш барање за извршување сфаќаш дека нема имот за извршување.Додека вие се нервирате, старите адвокати што работеле во некоја фирма на времето, и се знаат со сите, се полнат...Затоа, бидете судии.60 000 не ви бегаат месечно.

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
i uste edno malo obajsnuvanje: koga ke pocnete da rabotite naprajte si edna lista na prijateli so koi se druzite.otkako ke ja napraite stavete si ja vo kancelarija za da se potsetuvate sekoj den deka nieden od tie sto vi se prijateli nema da pobara pomos od vas tuku ke otide kaj drug advokat.koga mene mi go kazaa ova se smeev i neveruvav a sega prosto nemozam da se iznacudam.a od onie od koi najmalku ocekuvas tie te cenat..ironija

ama bez ocajuvanje se ke si dijde na svoe mesto samo treba vreme!!:toe:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
i uste edno malo obajsnuvanje: koga ke pocnete da rabotite naprajte si edna lista na prijateli so koi se druzite.otkako ke ja napraite stavete si ja vo kancelarija za da se potsetuvate sekoj den deka nieden od tie sto vi se prijateli nema da pobara pomos od vas tuku ke otide kaj drug advokat.koga mene mi go kazaa ova se smeev i neveruvav a sega prosto nemozam da se iznacudam.a od onie od koi najmalku ocekuvas tie te cenat..ironija

Па ако чекаш од роднина или од пријател помош си се зае.ал. А тоа сигурно што го спомна за наплатата е точно ама мислам до некаде, зашто како адвокат прво ќе си наплатиш според (да речеме) тарифата, т.е пари кои секако би ги добил/а како адвокат,а дури по завршувањето на постапката и изрекувањето на пресудата, си бараш и процент од спорот.:smir:

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433

А ти ова од искуство го кажуваш зашто имаш своја канцеларија или стажираш во моментов зашто гледам дека имаш 23 години??/ те прашувам зашто и јас сакам од октомври да стажирам кај адвокат па ако можеш да ми дадеш некој совет???? И само да подвлечам за без пари никад ама никад нема да работам!!!!!! навредливо е за мене некој адвокат вози мерцедес и ти вика извини не можам да ти дадам 6000.

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
jas staziram kaj advokat i zemam plata ne sum bez pari(fala bogu). baska imam i moi predmeti koi gi rabotam sekako so asistencija na advokatot.staziram veke 6meseci i gledam sto se slucuva.i moite koleski istoto go kazuvaat za nivnite advokati.naplatata ide stvarno tesko!
a za toa deka ke zemes pari pa ke rabotis toa samo na son.kaj nas ne idat taka rabotite.na pocetok ke ti ostai avans 50-100evra koj ti samo za benzin i telefon ke go potrosis a ne pa da zivees od toj avans.sekoj klient kazuva zavrsi mi ja rabotata pa posle pari.ima isklucoci ne velam ne sekoja cest za niv ama takvite se 10% a ostanatoto e se na pocek.nie imame jaki firmi (drzavni) sto ni se klienti koga so niv nemozes da izlezes na kraj sto ostanuva za nekoj sto nemoze ni tuzbata da ti ja plati.
slusajte sto vi kazuvaat postarite tie veke so se advokati ili sto se na staziranje.koga e pocnete da odite kaj advokat ke ja osetite kako stojat rabotite.
sekoj advokat zarabotuva ama dodeka gi zeme parite kosata ke mi pobele!:nesvest:

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
jas staziram kaj advokat i zemam plata ne sum bez pari(fala bogu). baska imam i moi predmeti koi gi rabotam sekako so asistencija na advokatot.staziram veke 6meseci i gledam sto se slucuva.i moite koleski istoto go kazuvaat za nivnite advokati.naplatata ide stvarno tesko!
a za toa deka ke zemes pari pa ke rabotis toa samo na son.kaj nas ne idat taka rabotite.na pocetok ke ti ostai avans 50-100evra koj ti samo za benzin i telefon ke go potrosis a ne pa da zivees od toj avans.sekoj klient kazuva zavrsi mi ja rabotata pa posle pari.ima isklucoci ne velam ne sekoja cest za niv ama takvite se 10% a ostanatoto e se na pocek.nie imame jaki firmi (drzavni) sto ni se klienti koga so niv nemozes da izlezes na kraj sto ostanuva za nekoj sto nemoze ni tuzbata da ti ja plati.
slusajte sto vi kazuvaat postarite tie veke so se advokati ili sto se na staziranje.koga e pocnete da odite kaj advokat ke ja osetite kako stojat rabotite.

sekoj advokat zarabotuva ama dodeka gi zeme parite kosata ke mi pobele!:nesvest:
Реално не ни очекувам повеќе од 100 евра! Ама пак 100 евра се многу повеќе од нула се согласуваш???
И добро идам да интервју....адвокат кој би ме почитувал какви работни обврски би ми дал???? И она што највеќе ме интересира, како се снајде после факултет со праксата??? пошто сигурно знаеш каква е праксата на факултет, никаква! Пиши искуство пошо сакам да почнам а имама многу непознати, па вака искуство од друг ми е добредојдено.

Kajgana Shop

На врв Bottom