Правна помош и совети

Член од
5 ноември 2012
Мислења
1.710
Поени од реакции
3.658
Буквално истиот проблем го имам и јас. Само еден 'најпаметен' е. Фрката е што не постои пајак служба во мојот град
Ne mora da ima pajak sluzba. Prijavi policija, ke dobie kazna za pogresno parkiranje.
Jas imav slicen slucaj, samo kaj mene, osven vlez, mi blokirase I garaza. Popi kazna.
 

zabiste

Ако не ааа ако не...
Член од
8 октомври 2013
Мислења
200
Поени од реакции
546
Здраво дечки.

Со сопругата некако не стоиме добро, развод е неизбежен, само не се знае кога. Јас имам имот добиен со оставинска постапка од татко ми (за кој што ми потврдија дека додека е на мене сопругата нема никакво право на него). Јас го продавам, и сакам да си изградам/купам куќа во друг град.
Дали има опција сопругата да потпише некоја си изјава на нотар дека при продажба на имотот, се откажува од 50% сопственост (пошо ако ја продадам, по default 50% таа ќе е сопственик на новоизграден или ново купен имот) на средствата/куќата/станот или што и да се купи со тие пари?
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
Здраво дечки.

Со сопругата некако не стоиме добро, развод е неизбежен, само не се знае кога. Јас имам имот добиен со оставинска постапка од татко ми (за кој што ми потврдија дека додека е на мене сопругата нема никакво право на него). Јас го продавам, и сакам да си изградам/купам куќа во друг град.
Дали има опција сопругата да потпише некоја си изјава на нотар дека при продажба на имотот, се откажува од 50% сопственост (пошо ако ја продадам, по default 50% таа ќе е сопственик на новоизграден или ново купен имот) на средствата/куќата/станот или што и да се купи со тие пари?
Секако дека може да потпише дека се откажува од дел што ѝ припаѓа, ама ако не стоите добро, ќе сака ли?
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.278
Поени од реакции
2.528
Здраво дечки.

Со сопругата некако не стоиме добро, развод е неизбежен, само не се знае кога. Јас имам имот добиен со оставинска постапка од татко ми (за кој што ми потврдија дека додека е на мене сопругата нема никакво право на него). Јас го продавам, и сакам да си изградам/купам куќа во друг град.
Дали има опција сопругата да потпише некоја си изјава на нотар дека при продажба на имотот, се откажува од 50% сопственост (пошо ако ја продадам, по default 50% таа ќе е сопственик на новоизграден или ново купен имот) на средствата/куќата/станот или што и да се купи со тие пари?
Нема потреба од никакво потпишување. Само работи се преку сметка, кога ке го продадеш имотот отвори си нова сметка на која ке ти легнат тие пари а потоа кога ке купуваш имот плати го од таа сметка. Кога ке дојде време да се дели имотот многу лесно ке докажеш дакека новокупениот имот не е имот стекнат во бракот туку е купен со парите од продадениот имот кој си го наследил од родителот... Но ти ке имаш сега еден друг проблем при продажбата на имотот кој си го наследил. Имено, при продажбата, независно од тоа што имотот гласи само на твое име, нотарот ке бара и потпис од сопругата дека е согласна со продажбата. Нејзиниот потпис ке ти биде потребен кај нотарот и доколку решиш тој имот да го ставиш под хипотека и да земеш кредит.... Ако сте во лоши односи, тешко дека ке го добиеш тој е... потпис. Затоа ке треба работата да ја почнеш по обратен редослед, прво разведи се а потоа слободно располагај си со имотот. И со време залепи некоја паричка на адвокат, немој на своја рака...
 
Член од
30 декември 2014
Мислења
105
Поени од реакции
71
Здраво дечки.

Со сопругата некако не стоиме добро, развод е неизбежен, само не се знае кога. Јас имам имот добиен со оставинска постапка од татко ми (за кој што ми потврдија дека додека е на мене сопругата нема никакво право на него). Јас го продавам, и сакам да си изградам/купам куќа во друг град.
Дали има опција сопругата да потпише некоја си изјава на нотар дека при продажба на имотот, се откажува од 50% сопственост (пошо ако ја продадам, по default 50% таа ќе е сопственик на новоизграден или ново купен имот) на средствата/куќата/станот или што и да се купи со тие пари?
Mozes slobodno da go prodavas uste sega dodeka si vo brak. Laj notarot ke go dostavis ostavinskoto resenie, koe ti e praven osnov za steknatoto pravo na sopstvenost. Notarot ke utvrdi deka toa ti e imot steknat po osnov na nasledstvo i deka slobodni mozes da raspolagas so toj imot.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.278
Поени од реакции
2.528
Mozes slobodno da go prodavas uste sega dodeka si vo brak. Laj notarot ke go dostavis ostavinskoto resenie, koe ti e praven osnov za steknatoto pravo na sopstvenost. Notarot ke utvrdi deka toa ti e imot steknat po osnov na nasledstvo i deka slobodni mozes da raspolagas so toj imot.
Нотарот не го интересира основот по кој си го стекнал имотот, женет си - носи овде сопругата да се потпише... така работат сите нотари, законски многу дискутабилно ама во пракса така функционира.
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.140
Поени од реакции
30.549
Нотарот не го интересира основот по кој си го стекнал имотот, женет си - носи овде сопругата да се потпише... така работат сите нотари, законски многу дискутабилно ама во пракса така функционира.
Не се согласувам тука. Во Прилеп имам поминувано договори без согласна страна со оставинско решение, во прилог на предметот.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.278
Поени од реакции
2.528
Не се согласувам тука. Во Прилеп имам поминувано договори без согласна страна со оставинско решение, во прилог на предметот.
Кај нас у Кавадарци не минува така. Сега има нови 4ца нотари па да видиме како тие ке се постават... кај двајцата претходно не минуваше.
 

zabiste

Ако не ааа ако не...
Член од
8 октомври 2013
Мислења
200
Поени од реакции
546
Кај нас у Кавадарци не минува така. Сега има нови 4ца нотари па да видиме како тие ке се постават... кај двајцата претходно не минуваше.
Значи испаѓат од нотарот зависит не од законот?
Автоматски споено мислење:

Нема потреба од никакво потпишување. Само работи се преку сметка, кога ке го продадеш имотот отвори си нова сметка на која ке ти легнат тие пари а потоа кога ке купуваш имот плати го од таа сметка. Кога ке дојде време да се дели имотот многу лесно ке докажеш дакека новокупениот имот не е имот стекнат во бракот туку е купен со парите од продадениот имот кој си го наследил од родителот... Но ти ке имаш сега еден друг проблем при продажбата на имотот кој си го наследил. Имено, при продажбата, независно од тоа што имотот гласи само на твое име, нотарот ке бара и потпис од сопругата дека е согласна со продажбата. Нејзиниот потпис ке ти биде потребен кај нотарот и доколку решиш тој имот да го ставиш под хипотека и да земеш кредит.... Ако сте во лоши односи, тешко дека ке го добиеш тој е... потпис. Затоа ке треба работата да ја почнеш по обратен редослед, прво разведи се а потоа слободно располагај си со имотот. И со време залепи некоја паричка на адвокат, немој на своја рака...
Не знаев дека при продажба на имотот стекнат со оставинска сега, потребен е потпис од сопругата. Но ете, да речиме дека е потребен, таа ке потпише без проблем. И таа е во очекување на продажба и изградба на нова куќа. Како што објаснив погоре, разводот е неизбежен, дали сега, дали за 5, дали за 10 години (комплицирана е работата за да се објасни). Мене целта ми е тоа што ке го изградам со влог од претходен мој имот, таа да нема никакво учество и никаква добивка при разводот кога тој ке дојде.
А ова со преку сметка ме замисли сега, оти мислев дека без разлика на каква сметка ке се парите кога имотот ке се продаде, таа има 50% право на тие средства бидејќи се смета дека се стекнати во брак.
 
Последно уредено:
Член од
30 декември 2014
Мислења
105
Поени од реакции
71
Imotot steknat po osnov na podarok i nasledstvo, soglasno zakon ne se smeta za zaednicki steknat imot vo brak, tuku e poseben imot na bracniot drugar.
 

zabiste

Ако не ааа ако не...
Член од
8 октомври 2013
Мислења
200
Поени од реакции
546
Imotot steknat po osnov na podarok i nasledstvo, soglasno zakon ne se smeta za zaednicki steknat imot vo brak, tuku e poseben imot na bracniot drugar.
Тоа да, но дали истото важи за средствата добиени при продажба на тој имот, ако продажбата се случила за време на брак?
И како биле искористени, во случајов, ете да речиме се купил/изградил нов имот?
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
ете да речиме се купил/изградил нов имот?
Нов имот стекнат во брак - го делите, освен за наследство, како што ти пишаа веќе. Ако го продадеш наследството и градиш/купиш нов имот,новиот спаѓа во секција: „имот стекнат во брак“, без разлика со кои пари е финансиран.
 

newcastle

Shearer
Член од
23 декември 2014
Мислења
239
Поени од реакции
68
дали може да се направи вештачење на пенкало...пример ако документот е напишан пред една година, а на него има додадено бројки после година
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
734
Поени од реакции
2.396
Дали може место договор за непределено како што сум пријавен моментално доколку сака фирмата да потпишеме некаков договор каде што ќе ми биде исплаќана бруто платата , па натаму јас да одлучувам дали сакам здравствено/пензиско да плаќам сам ? И доколку може освен 10%(или 18%) задолжителен данок на профит дали треба друго нешто да се плаќа?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom