Правна помош и совети

Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
Дали може место договор за непределено како што сум пријавен моментално доколку сака фирмата да потпишеме некаков договор каде што ќе ми биде исплаќана бруто платата , па натаму јас да одлучувам дали сакам здравствено/пензиско да плаќам сам ? И доколку може освен 10%(или 18%) задолжителен данок на профит дали треба друго нешто да се плаќа?
Најчесто не може
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
А кога може ?
Не е прашањето „кога“, туку во кои фирми би можело тоа да биде, најчесто во ниедна.
Фирмата има обврска да пријави вработени.
Дури и во приватна фирма да кажеш дека не сакаш да те пријават како вработен и да ти ја даваат бруто сумата, во најголем дел фирми нема да се согласат
Автоматски споено мислење:

Или поинаку кажано: фирмата е на пример продавница, ресторан, канцеларија, кога ќе помине трудова инспекција, за сите затекнати лица што не се пријавени како вработени или со договор на дело, а работат внатре, фирмата ќе биде казнета.
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
734
Поени од реакции
2.396
Не е прашањето „кога“, туку во кои фирми би можело тоа да биде, најчесто во ниедна.
Фирмата има обврска да пријави вработени.
Дури и во приватна фирма да кажеш дека не сакаш да те пријават како вработен и да ти ја даваат бруто сумата, во најголем дел фирми нема да се согласат
Автоматски споено мислење:

Или поинаку кажано: фирмата е на пример продавница, ресторан, канцеларија, кога ќе помине трудова инспекција, за сите затекнати лица што не се пријавени како вработени или со договор на дело, а работат внатре, фирмата ќе биде казнета.
Ова ми е јасно. Мене ме интересира дали може да потпишам договор со фирмата ко еден вид хонорарна работа, а у меѓувреме да не се водам ко вработен. Секако не одам во канцеларија , а после пандемијава би продолжил исто вака.
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
Ова ми е јасно. Мене ме интересира дали може да потпишам договор со фирмата ко еден вид хонорарна работа, а у меѓувреме да не се водам ко вработен. Секако не одам во канцеларија , а после пандемијава би продолжил исто вака.
За хонорарен договор (договор на дело) фирмата ќе плаќа персонален данок, пак не се сите пари за тебе...
Колку што ми е мене познато, не е тоа законски, ама сепак, прашај си ја фирмата дали ќе се согласи на такво нешто.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
354
Поени од реакции
264
дали може да се направи вештачење на пенкало...пример ако документот е напишан пред една година, а на него има додадено бројки после година
Може ќе ти треба вештак графолог.

Дали може место договор за непределено како што сум пријавен моментално доколку сака фирмата да потпишеме некаков договор каде што ќе ми биде исплаќана бруто платата , па натаму јас да одлучувам дали сакам здравствено/пензиско да плаќам сам ? И доколку може освен 10%(или 18%) задолжителен данок на профит дали треба друго нешто да се плаќа?
Може наместо договор за вработување да биде само со договор на дело, но не може сам како физичко лице врз основа на договор на дело да си плаќаш придонеси, ќе бидеш здравствено осигуран врз основа како невработен, но и тоа има лимит до 3000 евра (мислам дека беше не ме фаќај за збор не сум проверил одамна) годишен приход по сите основи, инаку данок ќе ти биде 10% годишно на вкупниот прихид по сите основи.
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.140
Поени од реакции
30.549
Во случај на договор за закуп на деловен простор, меѓу физички лица (од кои закупопримачот ќе си отворал нешто како салон за мебел), кој е должен да го плаќа данокот на доход од закупнина на просторот? Закуподавачот или закупопримачот?
Кај становиве кога се физички лица знам дека закуподавачот си плаќа. Кај деловен простор ако закупопримачот е правно лице, закупопримачот си плаќа данок.
Ама што во ваков случај кога двете се физички лица, а станува збор за деловен? Пак ќе падне на товар на закупопримачот?
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
Во случај на договор за закуп на деловен простор, меѓу физички лица (од кои закупопримачот ќе си отворал нешто како салон за мебел), кој е должен да го плаќа данокот на доход од закупнина на просторот? Закуподавачот или закупопримачот?
Кај становиве кога се физички лица знам дека закуподавачот си плаќа. Кај деловен простор ако закупопримачот е правно лице, закупопримачот си плаќа данок.
Ама што во ваков случај кога двете се физички лица, а станува збор за деловен? Пак ќе падне на товар на закупопримачот?
Не ми е јасно како тоа физичко лице го зема просторот под наем, а салон за мебел ќе има?
нели фирмата што ќе раководи со салонот за мебел треба да биде закупопримач?
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.903
Поени од реакции
11.833
Во случај на договор за закуп на деловен простор, меѓу физички лица (од кои закупопримачот ќе си отворал нешто како салон за мебел), кој е должен да го плаќа данокот на доход од закупнина на просторот? Закуподавачот или закупопримачот?
Кај становиве кога се физички лица знам дека закуподавачот си плаќа. Кај деловен простор ако закупопримачот е правно лице, закупопримачот си плаќа данок.
Ама што во ваков случај кога двете се физички лица, а станува збор за деловен? Пак ќе падне на товар на закупопримачот?
Закуподавачот, зошто тој го остварува доходот од закуп:


Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
Закуподавачот, зошто тој го остварува доходот од закуп:
Во МК во пракса ако просторот го закупува фирма, фирмата го плаќа данокот.
Не знам дали е законски тоа, ама така е во пракса
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.140
Поени од реакции
30.549
Не ми е јасно како тоа физичко лице го зема просторот под наем, а салон за мебел ќе има?
нели фирмата што ќе раководи со салонот за мебел треба да биде закупопримач?
Е ајде де, истото го прашав и јас, побарав тековна. Соработувал тој со фирми, земал готови прозводи и ги препродавал, плус жена му ќе работела, да и течел стаж до пензија. Инсистираше тој да е закупопримач на објектот.
Автоматски споено мислење:

Во МК во пракса ако просторот го закупува фирма, фирмата го плаќа данокот.
Не знам дали е законски тоа, ама така е во пракса
Јасно е тоа со правно лице, како што и наведов горе. Мене ме чуди ваква состојба, кога е физичко запупопримач...
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.317
Поени од реакции
2.634
Е ајде де, истото го прашав и јас, побарав тековна. Соработувал тој со фирми, земал готови прозводи и ги препродавал, плус жена му ќе работела, да и течел стаж до пензија. Инсистираше тој да е закупопримач на објектот.
Автоматски споено мислење:


Јасно е тоа со правно лице, како што и наведов горе. Мене ме чуди ваква состојба, кога е физичко запупопримач...
Излегува дека то јсака да направи финта, како приватник да го земе просторот за да не плати данок, а после ќе мора да го изнајми сам на себе (на фирмата) ако сака да му биде сè законски... како и да е, излегува дека фирма ќе се појави како закупопримач во било кој момент
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.903
Поени од реакции
11.833
Во МК во пракса ако просторот го закупува фирма, фирмата го плаќа данокот.
Не знам дали е законски тоа, ама така е во пракса
Добро кај нас во пракса многу работи се различни

Според мене не е тоа законски, ама на УЈП им е битно само да е платен данокот, кој плаќа не им е битно, што и тоа го разбирам до некаде

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.140
Поени од реакции
30.549
Излегува дека то јсака да направи финта, како приватник да го земе просторот за да не плати данок, а после ќе мора да го изнајми сам на себе (на фирмата) ако сака да му биде сè законски... како и да е, излегува дека фирма ќе се појави како закупопримач во било кој момент
Така курац, има член дека не може да го издава на други физички или правни лица ;)
Да го притиснам си велам директ правното да му стои како закупопримач?
Оти ако остане вака како што е, физичко на физичко, ќе треба данокот да си го плати закуподавачот, ако не сум грешка?
Тие согласни се во смисла му вели, ако го плаќам јас закуподавачот данокот, плус 10% на закупнината месечно ќе ми плаќаш, а ако го плаќаш ти како закупопримач, тогаш помала ќе е закупнината.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom