Последен гледан филм со кратка рецензија

Член од
31 март 2013
Мислења
320
Поени од реакции
197
Telle mère, telle fille (2017)

Симпатична и забавна француска комедија, со оскаровката Жулиет Бинош во една од главните улоги, Жулиет како и секогаш одлична. Немам посериозни забелешки за филмот. Не е нешто wow но многу е добар 4/5

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Murder on the Orient Express

Римејк на истиомениот филм од пред 40тина години, „перверзна“ крими/драма, страшен филм. Целата приказна се врти околу мистериозно убиство кое се случува на едно патување со воз, воз во кој по некоја случајност се наоѓа најдобриот инспектор во своето време, Херкул Поирот. При лошо невреме, возот е делумно потрупан од снежна лава и малку изместен од шини, при што е оневозможен да се движи, се додека не дојде екипа која може да го санира дефектот. Склоп на тензија и драма надополнета со одлични глумци, нешто што не смее да се пропушти.​

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Dunkirk
Филмов требаше да го фурам у кино знам дека неколку дена пред неговата премиера си репризирав нешто од Нолан како мала увертира за тоа со кој ќе се соочам у кино и што ме очекува сепак не отидов на премиерата ....
Е сеа шо се дешава
-Ликовите: Актериве од филмов ми се чинеа дека беа собрани од документарец за титаник во продукција на BBC кој се прикажува на сител 3 по 76 пат кастаингов беше мизерија штета Cillian Murphy е стварно добар момак ама како никогаш да не сум го видел да се соочи со главна улога се е у споредна и Нолан сум приметил дека у сите филмови го носи со него како да му е џебно ноже.
-Приказната:Со оглед дека е на вистински настан и дека се работи за соработка од повеќе земји сигурно исцрпиле најмногу што можат се гледаше дека филмот многу се заджруваше на кадрови од вода и облаци не поради фактот дека е таму сместен настанот туку и пукање ќорци.
-Снимање: Го обожавам ова кога се е отворено и широко чуство на слобода.....
-Времетраење ако добро знам мислам дека ова ќе да е еден од пократките филмови во историјата на Нолан 95 минути од кој може слободно да се скратат уште 10 мин+ можеби Фолловинг да е со исто времетраење инаку другово се е над 2 саати.
-Соундтрак ќе се сложам со момчето од мокриево да не беше Ханс филмов ќе го дава на http://sutel.com.mk
Ханс ти е брат една од најуспешните локомотиви кој продолжува да вози и да вози и да вози до недоглед мислам да се земе и еден од најлошите филмови на планетава ако во него има соундтрак на Ханс дека тоа ќе биде тензија до јупитер ...
Инаку морам да напоменам дека изгледав уште 3 филмови со тема од војна тоа се Land of mine(Клуб)-8/10,The Siege of Jadotville 8/10 и Hacksaw Ridge 9/10 не случајно ги пишувам имињата и оценките на овие филмови бидејќи секој од нив ми се допадна повеќе од најновото издание на Нолан да не кажам ама мислам дека Нолан го доживеа својот прв филмски пораз исто како Тарантино со the hateful eight за се си има прв пат иако ќе бидам добар и ќе го заокружам со 7/10.
Ако добро забележав на летербокс тројца луѓе го дарувале со 10че нема да ви замерувам,реплицирам но ако навистина вистински сте уживале,и се поврзавте со настаните,снимањето,музиката и се тоа што е вклучено во тие 95 минути и ако после некој месец-година ако повторно го репризирате и ако исти емоции ве брануват значи тоа е тоа како јас и таа магична конекција на Интерстелар.
Момци и девојки ви посакувам пријатна ноќ каде и да сте.
Со почит whatto.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Thor: Ragnarok

Очекувања до небо, самото име на филмот го крена очекувањата кај мене, на крај што добив? Очаен обид за хумор каде не треба да го има и тотално промашување.
Најпрво, ме изнервира крајот каде сите преживуваат, happy end никако не требаше да има бидејќи со самото тоа што во името на филмот има Ragnarok крајот никако не треба да е среќен.
Моите очекувања беа големи бидејќи ми беше познато што уствари е Ragnarok во нордиската митологија, и со самото тоа бев во исчекување да видам како Локи ќе се бори со Хејмдал, како Тор ќе умре, како Один јавајќи на Слеипнир ќе биде изеден од џиновскиот волк Фенрир (да Фенрир а не Фенрис ко во филмот), ама ништо од тоа не добив.
Добив обид за хумор помеѓу многу сериозни богови, го добив Хулк и неговото smash smash ууу, тотален промашај. Единствено музиката на моменти ми беше добра и секако ефектите. Друго ништо.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.557
Поени од реакции
87.801

Џеки Чен и Пирс Бронсан... nuff said :D. Кван (Џеки) е мирно човече кое води кинески ресторан во Лондон. Целиот живот ќе му се смени кога пред неговите очи ќерка му ќе загине во терористички напад... одговорноста за тој напад ќе ја превземе Вистинската ИРА (Ирската Републиканска Армија), се со цел да се кренат тензиите меѓу Англија и Ирска. Али Кван не се замара со таквите глупости, него го интересираат само имињата на луѓето кои биле организатори на тој терористички чин. Патот ќе го доведе до Лијам Хенеси (Бронсан) поранешен човек на ИРА кој одамна ја напуштил организацијата и е моментално политичар. Отпрво никој не го сфаќа сериозно 60 годишниот Кван, али тие незнаат дека тој е...

Воен ветеран од Виетнамската војна :nesumjas:

Е тогаш почнуваат невољите :sneaky:

Ако сакате квалитетна Трилер-Акција без да го тупите многу мозокот, ондак ова е филмот за вас. Филмските критичари му дадоа позитивни оценки, јас Смрдеа му давам позитивна оценка, такада нема причина зошто не би го изгледале филмов. Изненадува улогата на Џеки, кој јас не сум научен да го гледам во такви депресивни улоги... сите знаеме какви улоги му лежат нему, али во овој филм одглуми одлично.

Оценка
7.5/10 (y)

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.829
Поени од реакции
1.586
Зона Замфирова 2 дел
Кастигн катастрофа ,приказна под просек незнам ни што да напишам освен не го гледајте.

Член од
31 март 2013
Мислења
320
Поени од реакции
197
12 Gifts of Christmas
Телевизиски филм на Hallmark. Има интересна идеја и приказна, далеку е од нешто посебно но вреди да погледне. Актерите се ок некако не ми е целосно профи изработен ама сепак не се работи за уметнички филм.
A Bad Moms Christmas
Првиот дел многу поинтересен а и многу посмешен од овој мое. За глумците немам некоја замерка ама некако ми се чини како целото дејство е како во гужва и хаос.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.829
Поени од реакции
1.586
The Gateway (2018)

Не сум многу по научна фантастика ама филмов ми се допадна и ме замисли дали постои навистина паралелен свет?
Двајца научници ја проучуваат телепортацијата на предмети но без никаков успех се додека на Џејн не и умре мажот. Таа ќе најде грешка во моделот со што ќе навлезе во теоријата за паралерен универзум. Гледајте можеби имдб му дава 5 ама мене филмов ми беше за минимум 8.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Driver со Гослинг.

Бејби фејс Рајан Гослинг е намќорест каскадер којшто ќе се заљуби у комшиката чиј сопруг е у затвор. Ќе искочи овој од затвор па ќе му се закануваат нешто ау, па Гослинг ќе му помогне и тука ќе се издеси полухаварија, нешо убиства, тепачки, Рајанчо со бејби фејсот немилосрдно гази луѓе по фаца и ги тепа со чекан хахахахаха.

Летаат високи оценки низ нетов, паѓање у транс ко божем за Кум станува збор. Бог да чува.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
America, America

После класиците Gentleman's Agreement , Streetcar Named Desire и пред се Оn the Waterfront, пошироко познатите East of Eden и Splendor in the Grass, како и не толку познатите Viva Zapata и The Arrangement решив да го гледам Америка, Америка кој е еден од подоцнежните филмови на Елија/Илија Казан. Почнав некои негови изјави да читам и видов дека овој филм го сметал за најличен и најомилен. Затоа одлучив и него да го гледам.

Филмот е на некој начин биографски за семејството поточно роднина на Елија Казан кој имигрирал во САД, земјата на слободата.

Првата и последната сцена се исти - приказ на една гола планина сред пустелија во Анадолија, Отоманска Империја. Главниот лик е млад Грк, најстарото дете на средна класа трговска фамилија, кој сонува да плови за Америка. За да го оствари сонот запаѓа од една во друга неволја. Карактерот на ликот се менува и тоа прилично драстрично - на почетокот е дете кое се смее, не знае воопшто да мрази, за да подоцна стане созреан млад човек кој ниеднаш не се смее се до стапнувањето на американско тло.

Интересна забелешка за филмот е тоа што режисерот (кој секако и самиот е со грчко потекло и филмот му е правен врз основа на сведоштва и сеќавања на неговите родители за доаѓањето во САД) ги претставува Грците како тромав народ. Они не се бунат што се окупирани, дури таткото на главниот лик и ужива некои протекции од Турчинот што ја раководи провинцијата бидејќи е ужасно сервилен. Кај Грците нема ништо херојско. Ерменците пак од друга страна се тие што се бунтуваат и не се помируваат.
Имаше една сцена со бабата на протагонистот, која живее во тие подземи пештери (заличуваа како оние во Кападокија), како му вели на внукот - Турците кога плукаат, ние викаме дека они не не плукаат, туку дека врне (парафраза).

Друга интересна работа ми беше тоа што главниот актер многу наликуваше на Џејмс Дин поради скршеноста, подгрбавеноста на телото, гестикулациите па и ликот само со потемен тен.

Инаку филмот има доста добри поенти: немилосрдноста на животот, големо, пожртвувано пријателство, истрајноста во остварување на целта, маката на иселувањето...

Елија Казан, кој два пати има добиено Оскар за режија и под чија палка доста актери имаат освоено Оскар за машка улога (вкупно 9 и над 20 номинации), за овој филм има добиено Златен Глобус за режиja. Во филмот на почетокот и на крајот го слушаме неговиот глас како наратор. На почеток го презентира идентитетот, на крај кажува како завршува неговата фамилија (ова беше тажно).

И уште збор-два за режисерот. Многу актери што работеле со него кажуваат дека на чуден начин успева да го извлече тоа што го сака од нив. Не ги малтретирал како Кјубрик, но на чуден начин пред да почне снимањето манипулирал и го добивал тоа што го сакал. Кај него доста е присутна и импровизацијата и спонтаноста. Во едно интервју сам кажува дека сите режисери кога би се случило нешто што е вон сценарио додека се снима филм, веднаш би рекле CUT. E тоа кај него го нема. Он следел да види како со тоа ќе се справат актерите.
Инаку е и основополножник на Actors Studio кое подоцна е преземено од Ли Стразберг - со децении богот-учител на глумците со кои се менува засекогаш глумењето.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.557
Поени од реакции
87.801
Анимиран филм работен според истоимениот роман од 1977 година. Филм кој содржи многу брутални сцени (за тоа време), а целата приказна се врти околу две кучиња Лабрадор и Фокс Териер кои успеваат да избегат од лабораторија која врши испитувања врз животните. Сега тие треба да се снајдат во надворешниот свет, ама со секој нивни потег само ги загорчуваат нивните животи.
Тежок филм за гледање, а и самата анимација е малце комплексна, не е за секое око.

А крајот ќе ве натажи :(

7/10, ако сте љубители на животинки не ви го препорачувам да го гледате.

Последно уредено:
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
The Snowman (2017)

И покрај сите негативни коментари за филмов, пак запнав да го гледам. Едноставно сакав да видам некој ваков тип на филм, откако во последно време се изнагледав СФ и суперхеројски филмови. Плус ми се има случено многу пати да имам целосно различно мислење за некој филм од општото мислење на другите.

Ама не и овој пат. Филмов започнува добро, се осеќа некоjа мрачна атмосфера, полека се развива мистерија и те привлекува да гледаш. Ама брзо станува досадно, премногу се развлекува приказната, плус има еден куп ликови кои цело време имав чувство дека не се до крај разработени. И брзо добив желба за што побрзо да заврши.

На крај дојде до некаков расплет, што уствари и немаше некоја поврзаност со се’ друго што се случуваше во филмов. И ми останаа неодговорени еден куп прашања. И тоа не на кул начин, да се прашуваш што е како е, па да бараш објаснувања. Како на самите сценаристи да не им беше гајле да подобјаснат нешто, па така и мене не ми беше гајле после крајот на филмот. Пред да го гледам читав нешто на нет дека бил правен по книга која е многу подобра од филмот. Така да веројатно е искасапена и уништена приказна која има голем потенцијал.

R

Redhead

Гостин
Истото ми се случи и мене вчера со Фаренхајт 451. Месецов ја купив книгата и ја прочитав во еден ден зашто ми беше предобра, па викам ај да видам каков е филмот и се разочарав. Многу делови од книгата фалеа, според мене и не така ситни зашто баш некои ликови што се изоставени убаво ја доловуваат целата суштина на приказната. А од друга страна додадени се веќе видени делови, од други филмови, како на пример земање лекарства за да се потисне некоја човечка потреба (во случајов желбата за сопствено размислување и поседување дела кои што би го поттикнале тоа) што ме потсети на Equilibrium. Можеле да направат многу добар филм зашто избрале и добри глумци ама за жал, според мене, не успеале во тоа.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Истото ми се случи и мене вчера со Фаренхајт 451. Месецов ја купив книгата и ја прочитав во еден ден зашто ми беше предобра, па викам ај да видам каков е филмот и се разочарав. Многу делови од книгата фалеа, според мене и не така ситни зашто баш некои ликови што се изоставени убаво ја доловуваат целата суштина на приказната. А од друга страна додадени се веќе видени делови, од други филмови, како на пример земање лекарства за да се потисне некоја човечка потреба (во случајов желбата за сопствено размислување и поседување дела кои што би го поттикнале тоа) што ме потсети на Equilibrium. Можеле да направат многу добар филм зашто избрале и добри глумци ама за жал, според мене, не успеале во тоа.
Не ми е местото тука, зашто ни филмовите ми се гледани, ни книгата ми е читана, а ене ја ми стои на полица 4 години. Ама, Трифо има снимено филм по книгава во 66та, па ѕирни го и него ако те држи уште интересот. Не знам каков е, as I said, не ми е гледан, just letting you know дека има и друга адаптација

https://letterboxd.com/film/fahrenheit-451/

Член од
29 јуни 2017
Мислења
1.996
Поени од реакции
10.233
Јас мислам дека филм никогаш не може да ги долови чувствата што може да се почувствуваат од прочитаното во една книга. Книгата те тера сам да оформуваш слики од тоа што се раскажува, а тоа е тоа што ја прави книгата интересна. Секако е интересно тоа кога понекогаш се ставаш на местото на главниот лик. И затоа повеќе моменти или делови (макар и ситници) напишани во една книга може кои ќе ги прочитаме може да ни направат морници по 'рбетот.

Поради тоа што филмските адаптации на книги не го прикажуваат секој интересен детаљ во филмот, најдобро би било, ако дознаете дека има и филм и книга на иста тема, прво филмот да го изгледате а потоа да ја прочитате книгата за да добиете на крај подобар впечаток.

Инаку многу ми се допаѓа дистописка приказна во Фаренхајт 451. И книгата многу те тера да читаш повеќе и повеќе поради чудната но многу интересна приказна со тоа како пожарникарите имаат тотално спротивна цел од тоа што ги знаеме ние во реалност. x]

Kajgana Shop

На врв Bottom