National Treasure 2004
Господ знае од кога ми стоела опаковкава од филмов во фиока, па некако се решив да го изгледам.
Национално богатство или со други зборови - скриен предмет.
Тоопло, па ладнооо, па млакооо, па гори... и тако даље.
Времето буквално ми летна и би го гледала повторно.
Филмот е поврзан со историјата на Америка. Во главно, главниот лик, Бен Гејтс, се обидува да најде богатство, (коешто патем не е сигурно дека постои и се претпоставува дека е само мит) кое за време на војната било сокриено од Британците. Ама прибидејќи дека богатството е Господ знае од кога, потешко е да се пронајдат неговите траги. Во ова се вмешува ФБИ, па едни, па други... итн. Битно, во цел филм се трудат да најдат некакви си траги од тоа богатство коешто и претходно го барале предците на главниот лик, но не можеле да го најдат. Доста интересен и не ме натера ниту еднаш да го свртам погледот.
Jurassic World 2015
Го немам гледно ни 1, ни 2, ни 3 - директива на 4 дел.
Се отвора парк на диносауруси. Ама полн со техника, ова она... станува нова атракција со полно посетители. Во лабораторија фактички ги произведуваат тие „суштества“, бидејќи им стануваат досадни обичните диносауруси, па прават мутанти и потоа истите тие им прават неволји.
Немаат попаметна работа, па размножуваат суштества, со огромна интелигениција, гигантски и после очекуваат да ги задржат во некои си кафези („безбедни, со најнова технологија“), ама тоа баш и не им успева. Новиот диносаурус е буквално - killing machine и 2 саати ќе бегаат од него. Буквално ќе праат - на ти куцо, мевце. Кој го бара, ќе си го добие.
Интересни ефекти и приказна, ама пропратена со „дупки“. Неисе, времето и така и вака брзо ми летна, така што... није лош.