Update му правиш автоматски? Пожелно е да го деинсталираш пред да инсталираш нов. Можно е проблемот да е во драјверот. Јас имав сличен проблем, со новиот драјвер ми се појавуваа црвени линии. Се вратив на стариот па по 2-3 недели го инсталирав пак тој истиот драјвер и се беше во ред. Единствена разлика во постапката беше што го избришав целот АТИ фолдерот во Ц. После деинсталација остануваат некои работи во тој фолдер. Пробај прво деинсталирај па избриши го фолдерот. Друга работа јас колку што знам ова AODDriver е од AMD Overdrive. Тоа ти е за оверклокување, ако го користиш деинсталирај го или исклучи го. Има опција Disable во Catalyst Control Center. Можно е да имам грешки во имињава кај мене е AMD Radeon графичката и поинаку е напишано. Мислам на тоа што ти е долу кај саатот (менаџерот). AMD Overdrive мислам дека може да се инсталира одделно, да не е тоа случај кај тебе? Ти си го бришел Catalyst Control Center а ова другово останувало и пак истиот проблем. Пробај вака:
Ако имаш AMD Overdrive има опција во него за да го исклучиш. Врати се на Default и исклучи го.
Оди во Catalyst Control Center и врати се на Default.
Ако ова не помага тогаш деинсталирај се што има АМД во името од Control Panel, и инсталирај постара верзија. И не заборавај после секоја промена да рестартираш.
http://www.sapphiretech.com/presentation/downloads/?pid=316&psn=0006&lid=1&os=5
Друга можност ти е да пробаш само со драјверот за графичката, а не со целиот Catalyst Control Center. На оваа страна не гледам дека може посебно да го симнуваш, така да не знам. Јас симнувам од страната на АМД и таму има посебно да ги симнуваш. Со оглед дека фајлот има иста големина претпоставувам дека може да го симниш од АМД и да го инсталираш. За ова не сум сигурен дали би работело па така некој друг нека одговори. Еве
линк.
Барајќи решение
налетав на ова. Во регистерот оди во HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\AODDriver и таму има едно Image Path. Види ја локацијата и оди на тоа место со Windows Explorer-от. Треба да имаш фајл AODDriver.sys. Ако има значи во ред е, ако нема тогаш треба да го напишеш ти. Локацијата би требало да биде C:\Program Files\OverDrive\amd64\AODDriver.sys или како кај мене C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Fuel\amd64\aoddriver2.sys. Ама ова последново е за сосема друг проблем, така да не знам дали ќе ти помогни.
Ако пак има проблем тогаш жал ми е, не ми текнува ништо друго. Можеби да провериш температура на графичка...
За матичната не најдов спецификации, да видам дали има AAC. А и ја нема на
страната на производителот. Како и да е не е важно. Ако во биосот има ваква опција тогаш има AAC и можеш да го отклучиш процесорот. На разни форуми пишува шансите се 50/50. Јас со два други процесори пробав и успеав во двата случаи. Ама беа Феном, не беа Атлон како твојот. За отклучување треба ова да го измениш:
Cool`n`quiet>Disabled
Advanced Clock Calibration>All Cores
Unleashing mode>Enabled
Value (all cores)>-2% (мислам дека по дифолт е вака)
Ако ти се појави 5-то и 6-то јадро направи ги OFF.
Ова се најдува во CPU Configuration на почетната страна.
Скринштов е од Асус матична, кај тебе може да е поинаку напишано. Ако не поддржува AAC тогаш нема да ги има погорните опции. Ќе има само Cool`n`quiet ама не го чепкај ова, нема да ти помогни. Ако успешно го отклучиш нема да можеш да ја следиш температурата на јадрата одделно. Само на процесорот како целина. Еве бесплатна
програма за температурата. Со отклучувањето нормално е да се покачи температурата за неколку степени. Температурата во никој случај не дозволувај да помини 60-61 C.
И за крај да те предупредам како и на сите форуми дека го правиш на твој ризик.
Јас го презедов ризикот и успеав на два процесори. Дури и мојот го клокнав 3.2>3.9 GHZ и волтажата 1.35>1.47 V, и еве 5-6 месеци гајле нема. Напојувањето 600W (мислам дека за Delux се работи) доволно ти е за да го отклучиш четвртото јадро. За клокнување слабо е и не пробувај. Можеш да го изгориш напојувањето, матичната или процесорот.