Помош, проблеми, прашања, совети...

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Јас реков дека нешто ќе праам со полицајците, дека ќе ги слушам, дека ќе им се мешам, итн... ? Не... така да...
едит: најдов тоа што ми требаше, нема везе...

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Дали мози да се спасат пример слики од комп со оштетен харддиск? Имам едно 12 мапи слики кој не се зачувани нигде на друго место..

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
FLiX напиша:
Kako mozam da povrzam dva kompjuteri samo so mrezen kabel ??
Не се да направиш само кабел. Мора и пиновите да ти се добро поврзани. Ти треба само еден Crossover кабел ако ги поврзуваш директно. Еве ти шема да видиш како се прави.

Разгледај и треба да се снајдеш. Ако нешто не ти е јасно, прашај ќе ти помогнеме. Ова е што се однесува до хардверскиот дел. За софтверскиот дел мислам дека ти пишаа погоре, ако незнаеш таму нешто ќе ти пишам подетално што да направиш.

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
MkForces напиша:
НЕ оди тоа туку така со каблите... жичките треба да имаат соодветен редослед кога ќе се поврзуваат со џекчињата, а редоследот е различен во зависност од тоа дали компјутерите ќе ги приклучуваш директно, или преку свич.
Знам дека не оди така лесно, ама му го кажав само она основното.

HungryWolf

Deep In Tha Forrest
Член од
30 јануари 2007
Мислења
793
Поени од реакции
4
FLiX напиша:
Kako mozam da povrzam dva kompjuteri samo so mrezen kabel ??
Aj vaka postho gleam ti dale mala pomosh vo vrska so povrzuvanjeto (hardver) eve ti i softverska pomosh za da go kompletirash ova :))

1. Morash da im stavish i na dvata pc-a Ip adresi za da gi gledash vo mreza i da gi raspoznavash, idesh My Network Places , View Network Connections, stiskas desni klik na Local Area Connection (Properties), go obelezuvash Internet Protocol (TCP/IP) i stiskas properties, kaj prvoto General go obelezuvash Use the following IP address i dole kaj IP Address si ja pisuvas adresata koja sakas, najpozelno e da gi koristis osnovnite , pr. kaj IP Address ke stais 192.168.0.1, Subnet Mask samoto ke ti gi pojavi, Default Gateway ke stais isto ko i IP adresata 192.168.0.1 (ali ova default go mestis samo na eden kom. na toj stho ke ti bide 192.168.0.1), posle dole kaj Preferred DNS Server ke stais : 195.26.158.19 a pod nego kaj Alternate DNS Server : 195.26.158.20 i klikas okey ako ti pobara Restart ke go restartirash ako ne ne, i imash usthe eden del preku koj mora da ja namestish mrezata, megutoa ovoj vtoriov del morash kaj dvata kom. (isto taka i prviot del morash na dvata pc-a samo stho ke gi smenish ip adresite pr. 192.168.0.2 i default gateway ke go ostaish prazno) , idesh pak vo My Network Places, pa klikash na Set up a home or small office network, koga ke ti se otvori klikash next, pa pak next, pa idesh na 3-tata opcija na other, posle toa na 1-vata opcija na This computer connects to the Internet or through a network hub. Other computers on my network also connect to the internet directly or thorugh a hub, posle kaj Computer descrpition staj si kako sakas da ti se vika pc-to t.e. opis na pc-to pa idesh next, Workgroup name stoi standarnoto MSHOME ako go ostavish taka mora i na drugiot pc , ili mozesh da napishesh mreza ama kako ke bide kaj edniot taka morash i kaj drugiot, klikash next, ide file and printer sharing toa ke idesh na prvoto na turn on za da mozete da si prefrlate fajlovi, printer manje vishe ako imash, pa na next, pa pak na next, ke ti prefrla edni kompjutercinja , toa znaci deka ja konfigurira mrezata , i na kraj ke idesh na poslednoto (Just finish the wizard;I don`t need to run the wizard on other computers. I toa e toa , ke imash mreza i sve samo posle vie ke si odlucuvate kade ke si prefrlate fajlovi ili stho ke sheruvate. uhh dosta e ::pred:

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Вака.. ми донесоа една канта од 93-94, Pentium на 133MHz, му склопив 64MB RAM, и 3GB хард. Без OS, па сакав да му ставам 98 или DOS.

Ставам 98 CD, се појавува неговото boot menu со опции:
1. Boot from HDD
2. Boot from CDROM

И нормално, одбирам двојка. Е сега, тука е проблемот.. би требало да се појави уште едно мени, со 3 опции:
1. Start Windows 98 Setup
2. Start computer w/ CDROM support
3. Start computer w/o CDROM support

Е ама, не се појавува.. значи откако ќе притиснам/одберам 2 на првото мени, се појавува онаа линијата ко за пишување, и си трепка само до бесконечност.

Пробав да не е до CD-то, не е.. на мојов компјутер си работи. Не е ни до CDROM-от - пробав со DVDROM, го пронајде/прочита, и пак исто. Хард дискот е добар, нема bad sectors, форматиран е.

Хелп?

P

Princ

Гостин
CD-то, RAM-от, процесорот, матичната, графичката.... пун .!. можат да бидат. И јас со еден кец се бавам веќе една недела и никако да го средам. Ти предлагам да пробаш прво со друго CD, па ако пак не успее тргни го едниот стик RAM меморија (ако има два), и така сите работи испробај ги додека не го најдеш проблемот.

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
А да пробаш рачно да ја завршиш работата... да влезиш во дос, и преку него да влезиш во цд-то со виндоусот, и внатре само да напишиш setup.exe

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Princ напиша:
CD-то, RAM-от, процесорот, матичната, графичката.... пун .!. можат да бидат. И јас со еден кец се бавам веќе една недела и никако да го средам. Ти предлагам да пробаш прво со друго CD, па ако пак не успее тргни го едниот стик RAM меморија (ако има два), и така сите работи испробај ги додека не го најдеш проблемот.
Пробано е се`.. и друго CD, и друг CDROM, и други плочки рам (имам 10, па ги комбинирав дур не стигнав до 64MB)..

MkForces напиша:
А да пробаш рачно да ја завршиш работата... да влезиш во дос, и преку него да влезиш во цд-то со виндоусот, и внатре само да напишиш setup.exe
... компјутерот е форматиран. Нема ништо на него, никаков оперативен систем. DOS е оперативен систем. Треба да продолжам, или ти текна..?

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Не не, мислев да стартуваш дос од друго цд... Пример со Hiren's Boot да стартуваш дос, и оттаму рачно да си ги напишиш командите... Јас така правев порано...

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
ragazza напиша:
Дали мози да се спасат пример слики од комп со оштетен харддиск? Имам едно 12 мапи слики кој не се зачувани нигде на друго место..

А тоа тешко,но сепак зависи од тоа колку е оштетен хард дискот.Јас би ти препорачал ако ти се важни работите во него да си го однесиш на сервис дека ако го мачиш може да се дозафркне.:toe:

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
P.Overdrive напиша:
Вака.. ми донесоа една канта од 93-94, Pentium на 133MHz, му склопив 64MB RAM, и 3GB хард. Без OS, па сакав да му ставам 98 или DOS.
А да пробаш да го кренеш преку дискета? Или да земеш друго бутабилно CD? А тоа што ти трепка, во дос си влезен или не?

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
krusha03 напиша:
А да пробаш да го кренеш преку дискета? Или да земеш друго бутабилно CD? А тоа што ти трепка, во дос си влезен или не?
Само преку дискета успева, сабајлево во 1 дознав.. фала ениуеј (=

P

Princ

Гостин
Ми треба совет. Пред 6-7 месеци купив нов компјутер и во порачката побарав два вакви стика RAM меморија DDR2 512MB/533 A-Data. Претпоставувам дека треба да работат на 533 MHz чим имаат 533 во името.
Вечерва проверив со CPU-Z и ми покажува дека на 266 MHz работат. Зошто? Дефектни се или треба моја акција за да ги наместам на 533 MHz (во BIOS да сетирам можеби)? Има ли голема разлика помеѓу 266 и 533 MHz?
Толку многу прашања а толку малку време :)
Инаку прикачив некои од резултатите на CPU-Z во случај да треба повише информации да дадам.

cpuz.JPG cpuza.JPG

cpuzb.JPG cpuz1.JPG

cpuz2.JPG

Kajgana Shop

На врв Bottom