DDR-SDRAM (double-data-rate synchronous dynamic random access memory) постигнува поголем bandwith oд неговиот предхотник SDR SDRAM (single-data-rate SDRAM) со тоа што трансверира податоци и кога clock сигналот пага и кога се качува . Овој начин на работа скоро го дуплира data transfer rateот без да се зголеми фрекфенцијата на FSB (front side bus), така што 100MHz DDR меморија има ефективен клок од 200MHz споредено со SDR SDRAM. Значи се е во ред 2х266=532 (сега нормално фрекфенцијата не е 266, туку 266,5-6 така што се добива 533)Princ напиша:Ми треба совет. Пред 6-7 месеци купив нов компјутер и во порачката побарав два вакви стика RAM меморија DDR2 512MB/533 A-Data. Претпоставувам дека треба да работат на 533 MHz чим имаат 533 во името.
Вечерва проверив со CPU-Z и ми покажува дека на 266 MHz работат. Зошто?
Не само што не е страшно, туку е и најнормално. Нема делител тоа му е вистинската фрекфенција :wink:deXterche напиша:Кај мене е 400MHz Ram-от, а пише дека на 200 работи, најверојатно има некој делител, не е страшно
Па просто кажано така ти е. И тебе моделот ти е 533, а фрекфенцијата 266Jane напиша:А јас вака мислев дека е:
хххMB DDR400(ова е моделот) 200MHz(ова е фрекфенцијата)
Кај мојот биос ова мислам беше код за дека „немаш“ меморија. Ако не си пробал веке пробај извади ја и пак стави јаP.Overdrive напиша:Ок, ова е итно (имам уште 1.5h пред да си идам).. го исклучив прееска компјутерот, пред малце пробав да го уклучам - не може.. поточно, се уклучува, и одма прави некои звуци (бип-бип-бип, пауза, па пак исто до бесконечност). Не се појавува ништо на екран, не можам ни во BIOS да влезам, ништо. Само уклучувам, и си седи црн екран.
Поздрав.
Јас барам, ама не знам колку време ми треба да најдам. Плус му кажав за проблемов на човекот кај што го купив компјутеров, сервисер е, ми рече ако најде, ке ми каже, а мојот процесор го пушти Скопје во АМЦ зашто уште е под гаранција, а ми стави негов, за да не остане компјутеров така. И еве уште идиотите од АМЦ не праќаат назад процесор, а го пушти декември.Princ напиша:Не можеш да најдеш кулер што ќе одговара на таа матична? Ефтини се а ризикот за заебување на процесорот е многу поголем.