Помош, проблеми, прашања, совети...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Кај мене е 400MHz Ram-от, а пише дека на 200 работи, најверојатно има некој делител, не е страшно :)

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Princ напиша:
Ми треба совет. Пред 6-7 месеци купив нов компјутер и во порачката побарав два вакви стика RAM меморија DDR2 512MB/533 A-Data. Претпоставувам дека треба да работат на 533 MHz чим имаат 533 во името.
Вечерва проверив со CPU-Z и ми покажува дека на 266 MHz работат. Зошто?
DDR-SDRAM (double-data-rate synchronous dynamic random access memory) постигнува поголем bandwith oд неговиот предхотник SDR SDRAM (single-data-rate SDRAM) со тоа што трансверира податоци и кога clock сигналот пага и кога се качува . Овој начин на работа скоро го дуплира data transfer rateот без да се зголеми фрекфенцијата на FSB (front side bus), така што 100MHz DDR меморија има ефективен клок од 200MHz споредено со SDR SDRAM. Значи се е во ред 2х266=532 (сега нормално фрекфенцијата не е 266, туку 266,5-6 така што се добива 533)

deXterche напиша:
Кај мене е 400MHz Ram-от, а пише дека на 200 работи, најверојатно има некој делител, не е страшно :)
Не само што не е страшно, туку е и најнормално. Нема делител тоа му е вистинската фрекфенција :wink:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
А јас вака мислев дека е:
хххMB DDR400(ова е моделот) 200MHz(ова е фрекфенцијата)

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Ок, ова е итно (имам уште 1.5h пред да си идам).. го исклучив прееска компјутерот, пред малце пробав да го уклучам - не може.. поточно, се уклучува, и одма прави некои звуци (бип-бип-бип, пауза, па пак исто до бесконечност). Не се појавува ништо на екран, не можам ни во BIOS да влезам, ништо. Само уклучувам, и си седи црн екран.

А, да, се работи за "нормалниот ми" компјутер: Barton 2600+, 768MB RAM, GF5200 128MB, 80GB HDD..

Ги проверив сите можни компоненти и конекции: HDD е ок, исто и графичката, исто и меморијата. Што би можело да биде проблемот, и/или причината?

Поздрав.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Според ова само хардверски проблем може да е,ама не мора да значи мене вака ми има напраено само еднаш ама постар компјутер имав и на крај излезе дека хард дискот беше пред умирање...
Незнам,ова и од виндовсот може да е

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Jane напиша:
А јас вака мислев дека е:
хххMB DDR400(ова е моделот) 200MHz(ова е фрекфенцијата)
Па просто кажано така ти е. И тебе моделот ти е 533, а фрекфенцијата 266

P.Overdrive напиша:
Ок, ова е итно (имам уште 1.5h пред да си идам).. го исклучив прееска компјутерот, пред малце пробав да го уклучам - не може.. поточно, се уклучува, и одма прави некои звуци (бип-бип-бип, пауза, па пак исто до бесконечност). Не се појавува ништо на екран, не можам ни во BIOS да влезам, ништо. Само уклучувам, и си седи црн екран.
Поздрав.
Кај мојот биос ова мислам беше код за дека „немаш“ меморија. Ако не си пробал веке пробај извади ја и пак стави ја

Handsome

Love me or Blow me !!!!
Член од
21 јануари 2006
Мислења
852
Поени од реакции
1
ДВД на комп

не знам каде да пишам па решив овде(ако не е а овде темата ставете ја на соодветно место)..па да почнам....
имам едно проблемче.пред некое време го зедов ДВД-то од соседната соба и си го приклучив на компјутерот со кабел се она глупости....
но кога сакам нешто да слушам од комп. ми работи само едниот звучник.
ако некој знае како да го опраам има грииин...се зафркавам(мислам ќе му дадам зеленко)во секој случај само луѓе помагајте почнува да ме нервирааааааааааа:vozbud:

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Епилог на БСК (Битката Со Кантите).. еден P1 со инсталиран Win98 и режач кој не го препознава (го инсталирав од друг драјв), и 256MB RAM помалце на "нормалниот" компјутер.. сум ја заебал плочката, па сега сум само на 512MB, и се осеќа :(

Фала за помошта :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Па дај повеќе детали. Кај го поврзуваш, како, со што, каблите да не не ти чинат, преку што го пушташ....

Handsome

Love me or Blow me !!!!
Член од
21 јануари 2006
Мислења
852
Поени од реакции
1
се е тоа во ред...
имам кабел со два излеза и ги ставам на местото каде што ги уклучувам звучниците а другите 2 излеза во ДВД-то.Звучниците се поврзани директно со ДВД-то.Го пуштам преку AUX а ако не е тоа во ред нема ништо да се слуша а јас слушам но само 1 звучник а имам 5 + вуфер

Член од
15 февруари 2007
Мислења
7
Поени од реакции
0
Сега брзо си купив графичка карта ATI Radeon X1650 512Mb ама имам 15' монитор и сите слики ги дава затемнети, игрите затемнети. Дали е до монитороф или има некоја софтверска финта?

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Пред неколку месеци купив SATA HDD и за да го монтирам ја сменив матичната од ASUS P4PE2X во AsRock P4VT8+. Е сега, лежиштето за кулерот не одговара на тоа предходното, па не налегнува добро на процесорот. Неговата температура е 73-74 (многу висока!). Дајте некое привремено решение, зашто мојот процесор цркна, а овој што ми е даден на користење е со намален FSB ( не знам точно колку, јас не го намалував, само знам дека од 2,5GHz (можеби и повеке) дојде на 2,4). Компјутерот понекогаш блокира, а потоа за 5-6 секунди можам да продолжам со работа. Температурата на дисковите е 38 на едниот со 37 на другиот, а ова NBTEMP (изгледа е температурата на NorthBridge чипот) е 33.
Ако ми текне уште некој детаљ ке го пишам.

P

Princ

Гостин
Не можеш да најдеш кулер што ќе одговара на таа матична? Ефтини се а ризикот за заебување на процесорот е многу поголем.

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Princ напиша:
Не можеш да најдеш кулер што ќе одговара на таа матична? Ефтини се а ризикот за заебување на процесорот е многу поголем.
Јас барам, ама не знам колку време ми треба да најдам. Плус му кажав за проблемов на човекот кај што го купив компјутеров, сервисер е, ми рече ако најде, ке ми каже, а мојот процесор го пушти Скопје во АМЦ зашто уште е под гаранција, а ми стави негов, за да не остане компјутеров така. И еве уште идиотите од АМЦ не праќаат назад процесор, а го пушти декември.

Kajgana Shop

На врв Bottom