Помош, проблеми, прашања, совети...

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
За звукот му средив преку МСН. Инаку тоа за марката баш ми е чудно. Може не е ОЕМ (всушност круша ај објасни убаво што е ОЕМ), ама сепак не е како другата варијанта Compro. Инаку јас во ценовникот ја читам Истата картица како ОЕМ па затоа и кажав ОЕМ.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Инаку квалитетот на сликата многу зависи и од тоа колку квалитетен е кабелот (како си го направил) и сигналот со ти иде во станот или куќата на колку телевизори го делиш. Јас пробав директно во тјунерот и сликата беше ЏАМ, ама сега сигналот се дели на 3 дела (за 3 соби) па во мојата соба на 2 дела (телевизор и тјунер) па сликата не ми е баш најчиста ама сепак е добра. од 1 до 10 би и дал оценка 9.:)

Член од
30 јануари 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
Princ напиша:
Ја купив оваа TV картичка. Е сега имам неколку проблеми со нејзе..

1. Ако го турам кабелот на антената до крај во картичката, нема воопшто сигнал. Ако само мааааалку го ставам внатре, тогаш е океј. Каде заебувам или така треба да биде (лошо)?
2. Како да наместам да ги бара сите програми? Не знам како да се објаснам... Нели има UHF, VHF... епа картичкава само едното од тие го бара.. Пример МТВ 1 воопшто не фаќам (беше мислам на други бранови), а А1 е супер.
3. Кога сакам да снимам некоја програма, сликата е супер ама нема ич звук. Солуција?
4. Дали има подобар софтвер од овој што оди под default? Некој ваш предлог можеби.

Се надевам ќе ми помогнете и одговорите барем на некое од прашањава :)
Како што разбрав имаш Inno3D картичка али кажи ми која варијанта?
со далечинско или без? Јес да нема многу многу разлика во тоа дали е со или без. Јас ја иам истата картичка како и многу шо ги знам и прв пат слушам за OEM варијанта. Ја купив (као и останатите) од СЕТ компјутери (од кај шо и revolution зимаат на големо) а ми имаат кажано (ова од сигурни извори) дека картичките си се супер. Значи дали 1 во 200 се враќаат на сервис. Порано многу ги враќаа али поради софтверски проблем. Имаа специфичен начин на инсталација (во Њиндоњс) и еден сериски број за TVR програмата шо од пред пола година е решено.
Инаку за пребарување по фреквенцискиот опсег местиш само дали да пребарува AirTV, CableTV, AV-IN, S-Video, претходно местиш стандарт PAL-B и би требало перфектно да ги фаќаш сите програми. Сигурно ти е до кабелот или сигналот. Значи прво провери си го кабелот. Земи поквалитетен кабел (не home-made) со поквалитетен џек (конектор) (само во конекторот сигналот се губи 20%). Ако и тоа не помага значи некаде сигналот ти се губи, односно имаш премногу уреди (или разделници) приклучено. Значи послушај го советот претходно да го ставиш во картицата најблискиот конектор до антената исклучувајќи ги останатите уреди (телевизори).
А ако го делиш сигналот (значи користиш spliter од еден кабел да дели на два) користи поквалитетен spliter со појачувач на сигналот.

P

Princ

Гостин
Jackass, доволно добро те сватив. Сега ти пробај мене да ме сватиш: програмите доста добро ги фаќам (малку полошо од на телевизорот ама не ми пречи) ама куќиштето ако го помрднам малку кабелот на антената ќе излезе од картичката затоашто ептен малку ја допира картичката. Ако го прицврстам добро на картичката ич не фаќам програми. Тоа ме чуди. Кабелот е директно од антената во картичката, значи никаде не се дели. Инаку еве неколку скриншотови за да видите дека доволно добра е сликата:

А1
a11.JPG

Канал 5
kanal5.JPG

Сител
sitel.JPG

Инаку со даљинско е ТВ картичката.

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
може да ти е до статички електрицитет.Пробај да ја "приземјиш" и картичката и куќиштето.Така бар пишува во упатството на мојата Compro u800

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Jackass напиша:
Како што разбрав имаш Inno3D картичка али кажи ми која варијанта?
со далечинско или без? Јес да нема многу многу разлика во тоа дали е со или без. Јас ја иам истата картичка како и многу шо ги знам и прв пат слушам за OEM варијанта. Ја купив (као и останатите) од СЕТ компјутери (од кај шо и revolution зимаат на големо) а ми имаат кажано (ова од сигурни извори) дека картичките си се супер. Значи дали 1 во 200 се враќаат на сервис.
Изгледа не ме разбирате. Не реков дека е чкартоина и дека ке се расипе, него реков колку ќе платиш, толку ќе клатиш. Ако ја има некој таа подобрата картичка знае на што мислам. Сликата е многу подобра, а тоа е и нормално зошто има подобар тјунер. Втората има Филипс тјунер, ама мислам дека и оваа поевтинава има Филипс тјунер (но послаб). Ај некако видете каков и е тјунерот.
Инаку за тоа ОЕМ. Гледам дека и СЕТ и ваљда уште многу фирми зимаат од исто место роба и исти се артиклите. Во мојот ценовник производителот на таа картичка е деклариран како ОЕМ, па затоа и пишав ОЕМ.
Е сега ај некој што пробал повеќе програми за гледање ТВ преку тјунер нека каже кој е најдобар зошто фабричките што следуваат не се баш најсјајни, а од интернет да си симнеш има многу. Па ако пробал некој што е добар и по можност да работи ТЕЛЕТЕКСОТ нека каже. Со фабричкиот програм неможам да гледам телетекст. Отидов кај што ја купив и ми рекоа дека мора дополнителетн софтвер за да гледам телетекст зошто со фабричкиот неможе (а ја има опцијата телетекст ама не е активна).

Член од
30 јануари 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
Smart TV-PCI 7130

Мојата оди со Phillips 7130 чип, знам исто и дека и картичките од ASUS имаат ист чип и ок си е со програмите. За телетекст: не гледам со фабричкиот софтвер, али со сигурност гледам во Линукс Убунту Dapper Drake и Edgy Fit со програм KdeTV. Инаку не сум имал потреба од телетекст затоа не сум се ни замарал со Њиндоњс софтвер за телевизија. Ај баш ќе пробам и у Њиндоњс па ќе кажам што како испаднало.
А за Princ сигурно ли користиш стандарден приклучок? И дали проба со друг кабел и друг приклучок?

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Да не знај некој на која фреквенција работат полициските радиостаници и дали се кодирани радиосигналите ?

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
MkForces напиша:
Да не знај некој на која фреквенција работат полициските радиостаници и дали се кодирани радиосигналите ?
Да не сакаш да ги снимаш или да им фаќаш сеир?

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Не, ни на крај памет немам да си играм со полицијата... само ме интересира начинот на работа на нивните радиостаници.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Kako mozam da povrzam dva kompjuteri samo so mrezen kabel ??

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
FLiX напиша:
Kako mozam da povrzam dva kompjuteri samo so mrezen kabel ??
Имаш ваков кабел?

Тој кабел го ставаш во вакво штекче на матичната или на посебна карта:

Тоа е тоа. Ме разбра?
После си местиш IP адресите (исти за двата компјутери, само последната октава е различна, за да се разликуваат компјутерите) и си праиш шо сакаш :helou:

MkForces напиша:
Не, ни на крај памет немам да си играм со полицијата... само ме интересира начинот на работа на нивните радиостаници.
Па нивните радиостаници работат на ист принцип како и оние од такси компаниите (службите, станиците, како сакаш)

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
naum_spaseski напиша:
Имаш ваков кабел?

Тој кабел го ставаш во вакво штекче на матичната или на посебна карта:

Тоа е тоа. Ме разбра?
После си местиш IP адресите (исти за двата компјутери, само последната октава е различна, за да се разликуваат компјутерите) и си праиш шо сакаш :helou:

Па нивните радиостаници работат на ист принцип како и оние од такси компаниите (службите, станиците, како сакаш)
НЕ оди тоа туку така со каблите... жичките треба да имаат соодветен редослед кога ќе се поврзуваат со џекчињата, а редоследот е различен во зависност од тоа дали компјутерите ќе ги приклучуваш директно, или преку свич.

А за радиостаниците мене ми треба точна фреквенција...

DaSiDe

Born Crazy Lived Insaine
Член од
6 март 2006
Мислења
119
Поени од реакции
0
Брат за барање фрекфенција од полицки радио станици се добиват казна затвор. За некој да имат радио станица и истата да ја користит на кои било станици ко ке ја купит му прает дисабле на полициските фрекфенции. И то со закон е регулирано

Kajgana Shop

На врв Bottom