Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
5 август 2011
Мислења
100
Поени од реакции
2
Здраво бидејќи мојот пс е малку послаб со процесорот ме интересира кој антивирус да го инстаирам за да не ми кочи многу?
Што мислење ми давате за DeepFraze.

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
@Nikolov82 2 плочки рам меморија во еден ист компјутер не може да работат на различна фреквенција. Тебе тие две најверојатно ти работат на 333 Mhz ( обично се местат според најспората ). А што ти е прашањето овде конкретно пошто не те разбрав скроз? Не ти работи воопшто 512-ката ? Тоа може да е од повеќе причини: некомпатибилност помеѓу меморијата и матичната плоча , неквалитетна/неисправна плочка, може да е double sided рам, а плочата да подджува само single sided, може едноставно не сака да работи на 400 Mhz итн. Пробај со некоја плочка што знаеш дека работи - подеси у BIOS-от да работи на 266 Mhz или 333 Mhz па после додај ја 512-ката и види дали ќе работи. Ако не работи пробај дигни малце напон па пробај пак, пробај во различни слотови. Накратко кај стара budget плоча + стар DDR рам- СВЕ може да не чини, еднино ти останува да пробаш да го натераш рамот да работи на малку пониска фреквенција со мал boost на напонот ако има потреба. У твојов случај не обраќај пажња на брзината - туку на количината - гледај што повеќе плочки да ги натераш да работат заедно. Ако успееш да ги натераш сите 3 плочки ( 256 + 256 + 512 ) да работат заедно на било која фреквенција ( 266Mhz на пример, небитно ) ќе добиеш побрз компјутер споредено со 512 MB на 400 Mhz.

@zeljko31 - Deep Freeze не е антивирус, најверојатно знаеш и сам. Мене ми е непрактичен за домашна употреба пошто ни save games ако играш, ни bookmarks, ни подесувања нема да ти останат по рестарт. Ќе треба да го гасиш deep freeze-от па да направиш рестарт, па да подесиш што сакаш, па пак рестарт да се упали и тоа насвако кога ќе сакаш да зачуваш некоја опција/file во компјутерот што е замарање. За антивирус што е OK и што не бара многу ресурси би ти го препорачал Avast Free.

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
@CrashBandicoot работи како 512 ама 256/400+256/333=512/333 до тука е јасно, но 1плочка 512/400 не чита исто така 256/400+256/400 пак неќе? значи 1 плочка од 256/400 чита ама 2 неќе.
Сите плочки се исправни

Член од
5 август 2011
Мислења
100
Поени од реакции
2
Друже ме интересира колку може да биде штетен deep freeze за п.с. минатиот пат кога го одмрзнав и пробав да го рест. пс не ми се запали више така што ги изгубив и C и D дискојте.
Дали морам да се регистрирам на аваст горе ми кажува дека уште 30 дена ostanuvaat?

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Друже ме интересира колку може да биде штетен deep freeze за п.с. минатиот пат кога го одмрзнав и пробав да го рест. пс не ми се запали више така што ги изгубив и C и D дискојте.
Дали морам да се регистрирам на аваст горе ми кажува дека уште 30 дена ostanuvaat?
Регистрирај го и ќе го имаш бесплатен 1 година

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
@zeljko31 Најди компатибилна верзија на Deep Freeze со оперативниот систем кој го користиш. Некои постари верзии на Deep Freeze на пример може да се инсталираат и на понов оперативен систем ( Windows 7 пример ) но можат да ти направат таков проблем каков што опиша. Тоа се дешава поради начинот на кој таа програма работи - за да функционира мора да инсталира driver, е сеа ако тој драјвер е направен за постар различен оперативен систем од тој што го имаш ( пример правено за XP, а ти го инсталираш на Windows 7 ) и ако го инсталираш "на сила" - ќе напраеш каша попара.
Провери точно која верзија на Deep Freeze е компатибилна со перативниот систем што планираш да го користиш и не би требало да ти прави проблеми ( намерно пишав "не би требало" затоа што со такви програми што инсталираат драјвери ( пример за такви програми ти се и програмите за емулација на оптички уреди - alcohol, daemon tools и тн ) никогаш не си баш 100 посто сигурен дека нема да има конфликт со некој друг driver - пробај па кажи :) ) .

@Nikolov82 Значи пробај прво стави само една плочка од 256 MB. Влези у BIOS и подеси го рамот да работи на некоја ниска вредност ( пример 266 ). Угаси го компјутерот и додај ја 512-ката. Ако работи тестирај со повисока фреквенција ако ти е мерак да работи на побрзо, мада нема да ти напрае разлика на толку стар систем. Ако не работи или работи нестабилно - дигни го малце напонот ( на рамот и/или меморискиот контролер/northbridge - у зависност од тоа какви опции ти нуди матичната ) и пробај пак. Пробај и во различен слот. Тоа е мање-више све што можеш да напраеш. Ако имаш среќа - ќе проработи.
А за тоа зашто не ти работат двете 256-ки на 400 Mhz - не се оптеретуј многу со тоа :). Можно е да се работи за различни плочки кои работат на 400 Mhz со различни latency-и, можно е да им треба различен напон за да постигнат 400 Mhz, можно е меморискиот контролер на плочата да е тапа и сл. Што и да е причината ако си запнал да работат на 400 Mhz можеш да пробаш да ги "опуштиш" latency-ите ( да ги ставиш на ПОВИСОКИ вредности - пример од 2 2 2 5 на 3 3 3 8 ) и да дигнеш напон на рамот/меморискиот контролер. Све се сведува на тоа мање-више - да жртвуваш брзина за стабилност - со "опуштање" на latency-и и со намалување на фреквенција накратко губиш брзина за да добиеш стабилност. Со дигање на напонот на меморискиот контролер обично* ( поготово на постари/budget плочи ) се добива на стабилност кога се користат повеќе слотови за рам. Затоа и ти ги предложив овие работи.

под обично* мислам во поголемиот број на случаи. Во некои случаи колку и да дигаш напон - пак нема да работи. Trial and error /: .

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.742
Вака сеа, нели ради прашина повеќе се загреваат компонентите а поголема температура значи помалце ќе траат... е сеа ме интересира дали освен на овој начин, прашината игра и друго улога во оштетување на компонентите?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Вака сеа, нели ради прашина повеќе се загреваат компонентите а поголема температура значи помалце ќе траат... е сеа ме интересира дали освен на овој начин, прашината игра и друго улога во оштетување на компонентите?
Ако има малку повеќе влажност во воздух знае прашината да биде полупроводник... и многу побргу ќе се оштетат деловите.

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
:facepalm: Јас бев во техномаркет и ми велат за full hd само blueray player,никое dvd не поддржувало 1080p.
Не би требало да има проблем за Full HD видео од усб ако DVD-то ја подржува таа резолуција.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
nema veza, sum videl kopjuteri nikad ne ocisteni po 4-5 godini pa rabotat sve normalno, moze da gree povekje i nisto vise od toa osven ako nema nikakov protok na vozduh i da izgori nekoj del i zatoa preporaclivo e dvapati godisno da go iscistis od prasina.

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Многу работи можат да бидат: нпојувањето, пробиени кондезатори на матичната, самата матична...... најдобро е да го однесеш на сервис или да го погледне некој кој се разбира од хардвер
--- надополнето: 3 март 2013 во 13:48 ---

Најпрвин F8, па Disable automatic restart when windows failure или така нешто беше, пошто гледам ти покажа BSOD и се рестатрираше. одкога ќе го исклучиш да не се автоматски рестартира види која грешка ти ја испишува како на пр.0х000000F1 и види поради што е

Чаре луѓе?

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
1.
a) Влези во safe mode-run-cmd-chkdsk c: /f /r /x
b) Стави го виндоус цд-то кога ќе се појави Welcome to Setup притисни R за да ја избереш опцијата за поправка. Избери ја партицијата на која е виндоусот, Укуцај го Администратор пасвордот или ако немаш само enter. Па chkdsk /r ако неќе пробај после со fixboot.

2. Провери го кабелот на харддискот и во биосот лоадирај Fail-Safe settings.

За сега само тоа пробај , па кажи шо е бидело.
Поздрав

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Кај купувате тонери? Ми треба за ХП принтер. Досега сум купувал во АМЦ ама многу неквалитетнен ми се погоди последниот. Препорачајте некое друго место, да пробам.

B

BooBojan

Гостин
Дечки скоро и да избрав лап-топ,ама морам да слушнам и по некое мислење од постручните од мене овде.
Малку ме плаши марката Асус ама мислам дека ќе биде доста добар,сакав ДЕЛ да земам ама ми се некако поскапи од останатите. Изборот падна на.
Asus:15,6'' HD LED Display/Intel Core I5-3230M/8GB DDR3 RAM/750GB HDD/nVidia Ge Force GT 635M-2GB
Цената му е 33.000денари,дали за овие пари може да земам од друго место нешто подобро од друго место бидејќи овој е во АМЦ?

Kajgana Shop

На врв Bottom