Помош, проблеми, прашања, совети...

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Викаш не е water prove м? Пробај отвори ја и така исуши ја. Друго чаре па нема баш.
Скроз сува е али тиее копчиња утште се шекнати. Да не знаеш како се прави restore to default на тастатурата? имам win7 :)

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Скроз сува е али тиее копчиња утште се шекнати. Да не знаеш како се прави restore to default на тастатурата? имам win7 :)
Реинстал драјвери и софтвер за тастатурата па ако не помогне систем рестор. Друга солуција незнам.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Реинстал драјвери и софтвер за тастатурата па ако не помогне систем рестор. Друга солуција незнам.
Изгледа нова ќе зимам, сето тоа го пробав. Во секој случај фала :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Зошто? Нема да имат ни 1 % Performance boost? Гледав во BIOS AMD Overclocking ама не знаев како одат мултиплерите X2 така нешто имаше, немаше точно колку да е изразиш фреквенцијата (нооб сум иначе во ова)
Нема да го осетиш, бидејќи е антика процесорот и архитектурата, и не го бива ко во 2005/2006. Најслабиот и најефтиниот Ivy Bridge процесор G1610 е во најмала рака 2-3x побрз од твојов, оверклокуван или не. Али ако сакаш од мерак ипак да го клокаш, прочитај го постот на CrashBandicoot, многу убаво објасни.
--- надополнето: 11 март 2013 во 19:51 ---
Зошто? Нема да имат ни 1 % Performance boost? Гледав во BIOS AMD Overclocking ама не знаев како одат мултиплерите X2 така нешто имаше, немаше точно колку да е изразиш фреквенцијата (нооб сум иначе во ова)
Нема да го осетиш, бидејќи е антика процесорот и архитектурата, и не го бива ко во 2005/2006. Најслабиот и најефтиниот Ivy Bridge процесор G1610 е во најмала рака 2-3x побрз од твојов, оверклокуван или не. Али ако сакаш од мерак ипак да го клокаш, прочитај го постот на CrashBandicoot, многу убаво објасни.

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Знам дека е антика ама можеби барем малце можам да исцрпам, а иначе на местото на Crash не би требало хиперлинк да има? :/

Оут: Шо е работава со Post reply на форумов?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
МБ асроцк n68c-s ucc chipset nvidia geforce 7025/nforce 630a (AM2 soket 940). Графичката гефорце8600 ГТ не ми ја препознаваше на подигање на системот па мониторот директно го приклучив на излезот на МБ (на интегрираната 7025). Дали е можно да е отидена графичката пошто не ја препозна (но сигнал детектед) и која графичка би одговарала за тој систем со оглед на тоа што за поновите му е потребно посилно, можда и посебно напајање (за да не морам да менувам и куќиште).

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
МБ асроцк n68c-s ucc chipset nvidia geforce 7025/nforce 630a (AM2 soket 940). Графичката гефорце8600 ГТ не ми ја препознаваше на подигање на системот па мониторот директно го приклучив на излезот на МБ (на интегрираната 7025). Дали е можно да е отидена графичката пошто не ја препозна (но сигнал детектед) и која графичка би одговарала за тој систем со оглед на тоа што за поновите му е потребно посилно, можда и посебно напајање (за да не морам да менувам и куќиште).
nForce чипсет матичните се лоша кројка :D чипсетот многу загрева, и или прегорува графичката или матичната откажува.

На 5-6 компјутери со оваа комбинација им имам или извадено графички и оставено на онбоард да тераат или графичка со вентилатор, но подоцна и нова матична.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
Уф, гадно. Матичните се скапи. А можно ли е да не е до графичката 8600-тката туку до агп слотот од матичната да не чини? Ако е така (ако може да се "расипе" агп слот) тогаш не треба друга графичка, туку друга матична, не знам како да проверам.

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Уф, гадно. Матичните се скапи. А можно ли е да не е до графичката 8600-тката туку до агп слотот од матичната да не чини? Ако е така (ако може да се "расипе" агп слот) тогаш не треба друга графичка, туку друга матична, не знам како да проверам.
пробај со друга графичка ако го прави истото нова матична ќе си земеш, а акое графичката шо знам agp е постара технологија пак некоја иста или 9800 само за игри сега сите се со pci-ex и барем 2 Gb меморија

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
На таа плоча нема AGP порт туку имаш PCIe слот. Значи ако бараш друга картичка - не барај праисториска AGP, барај било која модерна PCIe.
Графичката ти прекина нагло ( одеднаш ) да работи или покажуваше некои симптоми и пред тоа? Пробај извади ја и зачисти ги контактите ( у домашни услови тоа можеш да го напраеш со чепкалка за уши натопена у чист алкохол, ако немаш тоа при рака пробај исчисти ги контактите со помека гума за молив ). Пробај и на друг PC дали работи ко што треба, исто пробај и со друга графичка картичка ( позајми од некој другар ) кај тебе. Друго у домашни услови па и нема што да праеш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
На таа плоча нема AGP порт туку имаш PCIe слот. Значи ако бараш друга картичка - не барај праисториска AGP, барај било која модерна PCIe.
Графичката ти прекина нагло ( одеднаш ) да работи или покажуваше некои симптоми и пред тоа? Пробај извади ја и зачисти ги контактите ( у домашни услови тоа можеш да го напраеш со чепкалка за уши натопена у чист алкохол, ако немаш тоа при рака пробај исчисти ги контактите со помека гума за молив ). Пробај и на друг PC дали работи ко што треба, исто пробај и со друга графичка картичка ( позајми од некој другар ) кај тебе. Друго у домашни услови па и нема што да праеш.
Искрено не знаев што карта е агп пци (знам дека по тие конекторите се познаваше ама...). Сега бев во гтц анхоц и човекот ми рече исто, да не сум грешка оти таа мб што му ја кажувам била со pci-ex слотови
http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68C-S UCC/?cat=Specifications
а и на нвидиа сајтот пишувало pci express support
http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-8600-GT/features
Ќе мора да најдам друга за да проверам дали е мб или графичката.
Графичката ти прекина нагло ( одеднаш ) да работи или покажуваше некои симптоми и пред тоа?
првин ќе мора тоа да го направам, да ја извадам, зачистам и пак ставам оти тешко се наоѓа некој да му отштрафам компјутер:) Симптомите беа откако ја земав матичната. на копчето старт треба да се држи 3-4 секунди за да се подигне системот, инаку се слуша бучење на хардот и вентилаторите, а не покажува слика ниту дека е вклучена тастатурата-сијаличките па морав со ресет копчето да го рестартувам (или да го држам копчето за стартување десетина секунди за скроз да се исклучи системот и повторно да го вклучам по иста процедура). Тек тогаш се палеа сијаличките на тастатурата и се палеше екранот. Се си мислев таква е плочата, фабрички. Интересно е што сијаличката на тастатурата за капс стално свети, дури и кога пцто е исклучено. Со претходната плоча такво нешто немаше.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
Уште еднашка да поддосаѓам со картицава :)
Значи исчистив, издував све по пропис. Ја враќам графичката, го ставам кабелот вели (порака на мониторот) no signal detected, го вадам вели no cable detected. Чудно. Со CPU-Z ми ја гледа само интегрираната карта, а не и 8600гт-ката. Ништо, ако има брат ми таква графичка ќе пробам, ако не ќе морам вака преку онбордот.

HeRbEs

-WandereR-
Член од
21 јуни 2005
Мислења
766
Поени од реакции
272
Чек ја имаше графичкава од порано и престана да ти ја препознава? или сега си ја земал па ја пробуваш дали ќе ти работи?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
Чек ја имаше графичкава од порано и престана да ти ја препознава? или сега си ја земал па ја пробуваш дали ќе ти работи?
одамна, можда 4-5-6 години веќе. Само матичната лани ја сменив за оваа сега.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
У ствари мене ова ме буни. На сликата од сајтот за CPU-Z кај graphic interface стои version PCI-express x16

Кај мене не стои ништо такво иако во биосот прв бут е PCI наместо онборд

Освен што само во секцијата graphics графичката ми е прикажана како nvidia geforce 7025

Сменив и кабел, но и без тоа би требало да ја препознае графичката, барем слотот, што знам. Сега веќе се сомневам и на МБ, но нема начин како да проверам оти едина PCI карта е од син ми, а неговиот е уште под гаранција што значи не можам ни од кај него.
За колку пари и каде може да се тестира овој проблем? Прашав анхоч, тие тестираат исклучиво нивни системи и компоненти.

Kajgana Shop

На врв Bottom