Помош, проблеми, прашања, совети...

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
До кулерот е.Мојот претходен компјутер бучеше упм.

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Compro X200 - 2160 денари од кај Игор.. може и поевтина да е сега. Коска картица, закон софтвер и ОК даљинско :)
Пред некое време напраив ревју за Asus My Cinema P7131. Удри еден срч по форумов.:smir:
Помеѓу овие две картици за која би се одлучиле и зошто? Немам појма околу ТВ картици, така да што поопширно, тоа боље :)

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Koga igram nekoja igra po nekoi 10 do 15 min slikata se zamrznuva i ili mora da iskocam u Win ili ponekogas bara da go restartiram komp. Rabotata e sto slikata zamrznuva a zvukot e normalen kako igrata da si prodolzuva. Gi instalirav site mozni driveri i pak isto. Nekoj predlog??
Inace iam GeForce 8600 GTS

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Го нема Сефир на мсн па вас да ви се жалам...
Имав проблеми со графичката HD 3850 256ката.
Вака иам матична ASRock 4CoreDual-VSTA со PCI-X x4 слот.
Направив на неа флеш за биосот специјално за оваа картица.
Потоа преинсталирав виндоус XP SP2 (значи скроз нов) сосе најнови драјвери и најнова ревизија за DirectX.

Вака ми е проблемот :
Во DirectX игри понекогаш се појавуваат триаголници црни,а менито редовно од кога ќе искочам од играта (пауза значи) се менува во некои психоделични бои.
Во Colin Mcrae Dirt понекогаш графиката е супер без никакви проблеми,а некогаш знаат да фалат текстури (сменети со психоделични бои).Ама затоа менито секогаш кога ќе се вратам во него од игра е со психоделични бои.
ВО Lost Planet скоро никогаш нема проблеми со графиката (ептен малку ако се појави некое црно триаголниче-едвај приметливо).Менито кога ќе се вратам во него секогаш му фали фонт (односно буквите). Значи првото влегување во играта менито е супер,а кога ќе искочам од in-game заебава.

На PES 2008 прво имав огромни триаголници (црни),па после тоа немаше никакви триаголници ама исчезнуваа дресовите на играчите,па вчера пак вечерта почнаа текстурите да пукаат со тоа што пак имаше триаголници ама не беа црни него од текстурите беа составени.
Менито секако од ингејм назад се правеше психоделично.

На GTA SA прво пуштање имаше цело време триаголници црни, а после сестра ми кога ја пуштила немало апсолутно ништо.

Во OpenGL игрите Counter Strike и Quake нема никаков проблем.
И во Ati overdrive GPU clock ми е фиксиран на 300 MHz а треба да е на 669 и не може да се мрдне (а мемори клокот може)

Прво мислев дека е софтверски проблем ама ова го прави на свежо инсталиран виндоус со флешуван биос на матична.
Значи или е матичната (зашто PCI-E x4 а графичката е x16) или како што рече сефирот фалична графичка.

Дајте совети...

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
пробај со друга графичка колку за почетак :) a што проблеми си имал со графичката ???

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не сфаќаш.
Со друга графичка работи све ок.
Оваа е најнова и затоа е или до матичната или до графичката.

направив и AquaMark 3 тест.

Сликата трепереше на моменти со црни црти и некои текстури беа заменети со плави,бели психоделични бои.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Пробај види ако ти го издржи Aquamark тестот.

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
Јас имав исти такви проблеми со триаголници во Toca Race Driver 3. Мојата графичка е Nvidia 7600GT. Со самото реинсталирање на драјверите за графичката се реши проблемот. Ти нигде не напомена дека си ги реинсталирал драјверите. Ако ги инсталираш мој совет е да ги симнеш од нет најновите не оние кои идат со самата графичка

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не ме читате очигледно
Вчера снимив нов Xp SP2 со најнова ревизија на directX и најнови драјвери.

Значи проблемот не е софтверски.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Симни ATITool, па пренеси тука вредностите што ги дава за Core и Memory Clock, па и температура. Не би требало да има разлика од тие што си ги добил со другиот програм, ама сепак.. пробај да ги смениш/вратиш на фабричките, и удри еден Scan for artifacts. Ако покажува жолти линии/точки, значи вредностите не се во ред.

Ако добиеш исти вредности кои не може да ги смениш, значи нешто не е во ред со самата графичка.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не ми се пушта AtiTool.
Заглавува нешто.
Се појавува едно прозорче Information ама никако да видам што пишува.
А доле на иконата во таскбар ми пишува
Core : -1Ј# Mhz
Memory : -1Ј# Mhz

и не се пушта до крај...ама старо е ова програмче од 2006 дек.

Дајте некое друго

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Koga igram nekoja igra po nekoi 10 do 15 min slikata se zamrznuva i ili mora da iskocam u Win ili ponekogas bara da go restartiram komp. Rabotata e sto slikata zamrznuva a zvukot e normalen kako igrata da si prodolzuva. Gi instalirav site mozni driveri i pak isto. Nekoj predlog??
Inace iam GeForce 8600 GTS
Да не е Асус 8600ГТС случајно? Оти тие имаат фабричка маана? Вака на прв поглед ми мириса на прегревање.

Го нема Сефир на мсн па вас да ви се жалам...
Имав проблеми со графичката HD 3850 256ката.
Вака иам матична ASRock 4CoreDual-VSTA со PCI-X x4 слот.
Направив на неа флеш за биосот специјално за оваа картица.
Потоа преинсталирав виндоус XP SP2 (значи скроз нов) сосе најнови драјвери и најнова ревизија за DirectX.

Вака ми е проблемот :
Во DirectX игри понекогаш се појавуваат триаголници црни,а менито редовно од кога ќе искочам од играта (пауза значи) се менува во некои психоделични бои.
Во Colin Mcrae Dirt понекогаш графиката е супер без никакви проблеми,а некогаш знаат да фалат текстури (сменети со психоделични бои).Ама затоа менито секогаш кога ќе се вратам во него од игра е со психоделични бои.
ВО Lost Planet скоро никогаш нема проблеми со графиката (ептен малку ако се појави некое црно триаголниче-едвај приметливо).Менито кога ќе се вратам во него секогаш му фали фонт (односно буквите). Значи првото влегување во играта менито е супер,а кога ќе искочам од in-game заебава.

На PES 2008 прво имав огромни триаголници (црни),па после тоа немаше никакви триаголници ама исчезнуваа дресовите на играчите,па вчера пак вечерта почнаа текстурите да пукаат со тоа што пак имаше триаголници ама не беа црни него од текстурите беа составени.
Менито секако од ингејм назад се правеше психоделично.

На GTA SA прво пуштање имаше цело време триаголници црни, а после сестра ми кога ја пуштила немало апсолутно ништо.

Во OpenGL игрите Counter Strike и Quake нема никаков проблем.
И во Ati overdrive GPU clock ми е фиксиран на 300 MHz а треба да е на 669 и не може да се мрдне (а мемори клокот може)

Прво мислев дека е софтверски проблем ама ова го прави на свежо инсталиран виндоус со флешуван биос на матична.
Значи или е матичната (зашто PCI-E x4 а графичката е x16) или како што рече сефирот фалична графичка.

Дајте совети...
Па нели кажа дека после инсталација е топ? ОДМА носи ја кај другар што има саглам плоча и напајање, да видиш како ке изгледа кај него. Ако и таму се посере, носи ја назад у Анхоч.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не е од анхоч утре ќе видам татко ми ќе ја земе на сервис да ја носи...
Е Сефир беше тоБ дур не се загреа ваљда :pos:

Член од
8 јуни 2005
Мислења
90
Поени од реакции
0
Zdravo,vcera kaj mene u zgrada snema struja edno saat ipol....otkako dojde struja kompjuterot ne mozev da go vkulcam edno pola saat...ne reagirase na dugme,voopsto ne svetese nisto pozadi(obicno mreznite kartici svetat).Kompjuterot ne bese vklucen pred da snema struja,a isto kolku tolku e zastiten so kvaliteten bezbenosen produzen kabel.Po pola saat go vkluciv najnormalno....nesto da ne e do napojuvanjeto da mu treba vreme?
Pozdrav.

Kajgana Shop

На врв Bottom