Помош, проблеми, прашања, совети...

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Го поставив прашањето во Интернет и мрежи ама ај и тука, се надевам некој ќе види:
Денес купив бежичен рутер Netgear и си има ЦД со упатство, се правам како што ми кажува таму и на крај пак нема интернет, не свети сијаличката за Wireless. Пробав со исклучен компјутер зашто има и таква опција во упатството, се пробав и пак нема ... somebody? :smir:

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
Дали има разлика од CMOS батерија до CMOS батерија, и каде можам да купам батерија. Претходната што беше во матичната е Newsun gr2032. И мерев напон покажува 0,11 најверојатно е пробиена, дали е можно поради некој дефект на матичната да е пробиена батеријата или.. бидејќи лаптопот ми е стар 7 месеци.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дали има разлика од CMOS батерија до CMOS батерија, и каде можам да купам батерија. Претходната што беше во матичната е Newsun gr2032. И мерев напон покажува 0,11 најверојатно е пробиена, дали е можно поради некој дефект на матичната да е пробиена батеријата или.. бидејќи лаптопот ми е стар 7 месеци.
Земи ја батеријата и отиди на пазарче или кај некој саатчија, нека ти смени :)

creator_92

haker4e
Член од
16 јануари 2009
Мислења
188
Поени од реакции
3
значи може ли некој со се разбира од камери и слично дали може камери ставени за надзор освен на комјутерот на кои се дирекно сврзани да снимаат и надвор од обијектот поврзани преку интернет или слично се надевам дека некој подетално ке може да ми објасни и може згрешив со тука пишав али нзев каде..:)

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.139
Поени од реакции
4.019
Иам едно прашање: вентилаторот од лап топ топот ми е прилично гласен во последно време, има ли шанси нешто да се направи околу тоа (без да го носам на сервис и да плаќам незнам си колку пари лол)... Компјутерот е веќе едно 3-3,5 години стар, така да не ни имам гаранција...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ај уште ова да прашам, (досадив со ова :)) дали треба да ги форматирам и двата диска пред да ги поврзам? Стариот диск е форматиран, дали треба и овој?

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
Пробав ја сменив батеријата, ставив една од еден десктоп компјутер, но повторно ми дава Error 0251 System CMOS checksum bad. Помош

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Имам неколку прашања, ако знае некој да ми каже ОК, ако не знае... :)

Пред некое време купив нов компјутер. Сакав хард дисковите од стариот да ми ги стават на новиот, но ми рекоа немаат ист приклучок и во никој случај не може да се направи тоа.
Е сега ме интересира...
Какви приклучоци има?
Како можам да префрлам се од старите хард дискови на нов (екстерен да речеме)?
И да напоменам, немаше да прашам....ако стариот компјутер работеше. Значи не работи. Некаков проблем со напојувањето и не знам што..затоа склопив нов.
BTW...Хитно ми треба :)

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
Имам неколку прашања, ако знае некој да ми каже ОК, ако не знае... :)

Пред некое време купив нов компјутер. Сакав хард дисковите од стариот да ми ги стават на новиот, но ми рекоа немаат ист приклучок и во никој случај не може да се направи тоа.
Е сега ме интересира...
Какви приклучоци има?
Како можам да префрлам се од старите хард дискови на нов (екстерен да речеме)?
И да напоменам, немаше да прашам....ако стариот компјутер работеше. Значи не работи. Некаков проблем со напојувањето и не знам што..затоа склопив нов.
BTW...Хитно ми треба :)
Имаш АТА http://en.wikipedia.org/wiki/AT_Attachment
Имаш ЅАТА http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
И види го ова http://www.addonics.com/products/io/ide_sata.asp

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.897
Вака околу хардвер послабо се разбирам, па да прашам..дали може да се надогради РАМ што сега е 512 mb на 2 гига..со процесор Intel Celeron 3.2 gh

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Вака околу хардвер послабо се разбирам, па да прашам..дали може да се надогради РАМ што сега е 512 mb на 2 гига..со процесор Intel Celeron 3.2 gh
можеш, купи си две нови плочки од по 1гб :)
само гледај да не утнеш види прво што рам ти е (ддр1, ддр2), земи ист таков и немаш гајле

--- надополнето ---

да надополнам само, процесорот нема врска со рамот...
све што ти треба за рамот е да имаш само празни слотови (секоја матична има барем 2) и матичната да подржува Хгб меморија (секоја матична подржува барем 2)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.897
можеш, купи си две нови плочки од по 1гб :)
само гледај да не утнеш види прво што рам ти е (ддр1, ддр2), земи ист таков и немаш гајле

--- надополнето ---

да надополнам само, процесорот нема врска со рамот...
све што ти треба за рамот е да имаш само празни слотови (секоја матична има барем 2) и матичната да подржува Хгб меморија (секоја матична подржува барем 2)
Рамот е ddr 2 забораив да пишам... колку би ме чинело тоа ,колку е една плоча од 1 gb ?

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
нова да купиш 1гб на 800 мхз ти е околу 1000 ден, 2гб ти е околу 1600

е сеа можеш да купиш на пример една 2г и да ја ставиш со таа 512ката ама не е препорачливо пошто неможат да работат во dual channel mode и ќе се кочат една со друга што може да доведе и до рестартирање на ПЦто од време на време.
Можеш и само една од 2 гб и тоа нема да биде лоша опција и ќе ти работи све ок.

Али моја препорака е 2 х 1гб да си работат во дуал ченел, ќе видиш одма голема разлика коа ќе се префрлиш од 512кава на 2 гига :)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.897
нова да купиш 1гб на 800 мхз ти е околу 1000 ден, 2гб ти е околу 1600

е сеа можеш да купиш на пример една 2г и да ја ставиш со таа 512ката ама не е препорачливо пошто неможат да работат во dual channel mode и ќе се кочат една со друга што може да доведе и до рестартирање на ПЦто од време на време.
Можеш и само една од 2 гб и тоа нема да биде лоша опција и ќе ти работи све ок.

Али моја препорака е 2 х 1гб да си работат во дуал ченел, ќе видиш одма голема разлика коа ќе се префрлиш од 512кава на 2 гига :)
Чекај 2x 1 gb , а оваа 512 се вади?, ставрно појма немам :) A нели може една 2 gb и да бркам работа..? лаик сум у ова малце :)

Kajgana Shop

На врв Bottom