Помош, проблеми, прашања, совети...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Вака сега. Од стариот компјутер имам хард диск WD 160GB, со SATA интерфејс, 7200рпм. На овој имам 250GB WD исто со 7200рпм. И двата имаат 8мб кеш. Стариот диск е 4 години стар но се држи доста добро.

Дали можам стариот диск и новиот да ги поврзам во РАИД0? Што треба да направам да ги поврзам и дали ќе има некое видливо подобрување во перформанси?

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
Вака сега. Од стариот компјутер имам хард диск WD 160GB, со SATA интерфејс, 7200рпм. На овој имам 250GB WD исто со 7200рпм. И двата имаат 8мб кеш. Стариот диск е 4 години стар но се држи доста добро.

Дали можам стариот диск и новиот да ги поврзам во РАИД0? Што треба да направам да ги поврзам и дали ќе има некое видливо подобрување во перформанси?
mozes ama razlika sto znam koa instaliras i koa vklucuvas applikacii, vo igri jas ne sum zabelezal koj znae sto (na loading mislam) ako imas disk za back up poigraj si malku pa ke vidis od prva raka ,inaku moj sovet napravi sto mozes pomala partacija (short stroking) nekoi mislat deka e mit no podolgo vreme si igrav so raid 0 i zabelezav deka pomali partacii imaat pomala latencija , mozes da go skratis operativniot so vlite ili nekoja supstitutna programa sto ke ti ovozmozi da koristis uste pomala partacija, ako ti treba za windows 7 pisi pa ke pobaram kako se vikase programot

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
ОК, фала. На интернет прочитав дека треба некоја РАИД ПЦИ карта да се инсталира на матична и софтвер од флопи диск? Или може и без картата и дискот. Досега не сум правел РАИД поверзувања па затоа незнам. :)

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
ОК, фала. На интернет прочитав дека треба некоја РАИД ПЦИ карта да се инсталира на матична и софтвер од флопи диск? Или може и без картата и дискот. Досега не сум правел РАИД поверзувања па затоа незнам. :)
koj os ke go koristis windows 7 si ima raid disk na nego instaliras kao sto instaliras a raid kontroler ako nemas na plocata ic ne se zamaraj ne vredi da kupuvas

Член од
28 февруари 2009
Мислења
95
Поени од реакции
0
Член од
28 февруари 2009
Мислења
95
Поени од реакции
0
Значи и нема спас :(.. Иначе од што е могуче да се десило тоа ?

Rabrobil

Seduce and Destroy
Член од
1 јули 2010
Мислења
886
Поени од реакции
294
Ако може некој да ми каже како да ја напраам 18 Wheels Of Haulin да ја возам на волан (логитеч формула форс ех) инсталирав драјвери све тоа и во опшнс на играта го селектирав воланов и па нејќе ени хелп?

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Еј ми треба помош за факсо.
Значи колку шо можам д него (факсо) да разберам вика дека е полн и зато новите факсови кои стасуваат не можи да ги печати. Е сега пробав да отворам во факсо, т.е. кај шо стасува факсовите во компјутер, ама таму папката е празна, а во факсо вика дека е полн. Шо можи да е проблемо знае некој ? - Нека пиши. :)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ако може некој да ми каже како да ја напраам 18 Wheels Of Haulin да ја возам на волан (логитеч формула форс ех) инсталирав драјвери све тоа и во опшнс на играта го селектирав воланов и па нејќе ени хелп?
treba i da gi namestis kontrolite levo denso gas ova ona

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25

... да ќе имаш подобрување во перформанси но помалку storage т.е. ќе биде 2x160GB Raid0/Stripe односно поголемиот диск ќе користи онолку место колку и помалиот, остатокот GB ќе бидат неискористени но пак од друга страна ќе имаш драстично подобрување во перформанси (секако зависно од перформансите на самите дискови). За конфигурирање на Raid-от имаш под 5.4 во User Manuаl за твојата плоча се објаснето.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
... да ќе имаш подобрување во перформанси но помалку storage т.е. ќе биде 2x160GB Raid0/Stripe односно поголемиот диск ќе користи онолку место колку и помалиот, остатокот GB ќе бидат неискористени но пак од друга страна ќе имаш драстично подобрување во перформанси (секако зависно од перформансите на самите дискови). За конфигурирање на Raid-от имаш под 5.4 во User Manuаl за твојата плоча се објаснето.
Фала за појаснувањето. Мене поважно ќе ми биде подобрувањето во перформанси (да издржам додека купам ссд) отколку просторот. И двата диска се слични со 7200рпм и 8мб кеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom