Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.522
Поени од реакции
6.992
Незнам што драмат некои небитни ботови на сдс за автобусите со подржувачи на вучиќ, као они да се Македонци, си има српско малцинство кај сакаат нека одат, може да има и по некој наш за пари си е тоа, кумановско има српчиња, незнам зошто драмат, плус бугарски портали го прикажуваат како ете сите Македонци одат и дозирано со нивна вообичаена шовинистичка пропаганда Македонците имале стокхолм синдром.
Но интересното е што Сдс и бугарите заедно со оние несреќи од инфомакс, и други портали како трн.мк, слободен печат и слични си се поклопуваат.
Само уште да си запејат аз см блгарче.
Ќе дојде Венко на власт на куково лето.

Со ова се гледа тенденцијата на бугарија да ги прикажува сите во македонија како Македонци без разлика на нивното етничко потекло, а тоа им е намерата, за утре некој што смета дека има бугарски корења да се претставува како Македонец,а ама нема да може. Доста го злоупотребуваат таквите нашето народносно име.
Не е проблем ако се чувствува некој бугарин за македонец по нација, но да си таков треба да ги следиш начелата на таа нација, а не да се однесува како типичен бугар.
Но да се претставуват како дел од Македонскиот народ е надвор од памет.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.051
Поени од реакции
25.632
Хахаххахахахаха каков виц немале со кого да коалицираат хахахсхсх па одма нека се утепаат ако со толку пратеници ако неможеле влада да направат
Што е поразличен максо, не идеше на протестите? Не беше за промена на името? Не е комуњар? меџети не е дуи?
Кур ве заболе целата поента е да се дојде на власт па ако треба и со зајчето ке коалициравте
Ама затоа на локалните кур ке попушат зашто реално со тоа мнозинство се понашаат ко слуги
vie ste najgolemo gomno so koe nikoj nema da koalicira. so uck i so komunjari porado bi vlada nego so vas kopita edni... pomiri se so toa.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
1.013
Поени од реакции
700
Да се надоврзам на еден претходен пост, не можам сега да го најдам:

Против сум нашата дијаспора да се меша во политичките случувања во Македонија. Не живееш тука, не ги знаеш проблемите, нема што да се мешаш, да солиш памет а уште помалку да гласаш. Треба и да се укинат оние три загарантирани места во собрание наменети за дијаспората.
Ние овде што живееме треба самите да си ја решаваме својата судбина. а башка многу нашинци не и мислат добро на државава. Потсвесно, или свесно, посакуваат да биде уште полошо, да имаат оправдување што емигрирале, „се мачам овде во туѓинава, но во Македонија е многу лошо, убаво што избегав„. Знам еден куп такви.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.695
Поени од реакции
31.599

Против сум нашата дијаспора да се меша во политичките случувања во Македонија. Не живееш тука, не ги знаеш проблемите, нема што да се мешаш, да солиш памет а уште помалку да гласаш. Треба и да се укинат оние три загарантирани места во собрание наменети за дијаспората.
Ние овде што живееме треба самите да си ја решаваме својата судбина. а башка многу нашинци не и мислат добро на државава. Потсвесно, или свесно, посакуваат да биде уште полошо, да имаат оправдување што емигрирале, „се мачам овде во туѓинава, но во Македонија е многу лошо, убаво што избегав„. Знам еден куп такви.
Pa ne moze da barame dijasporata da ni nosi pari a da ne im davame zbor.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
1.013
Поени од реакции
700
Никој не бара да ни носат пари! Немој со тие куршуми. Некој што сака на свој роднина да му помогне да купи герамиди да го поправи кровот, пеки, убаво од него. Си го помага семејството. Некој што сака со нешто да и помогне на државата, и за тоа пеки, нека се покаже благодарност, нека му се спомене името, нека му се направи споменик, што било. Ама, не право на глас, и не право да учествува активно во политичкиот живот.
Збор да се каже може, да гласа не.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.895
Поени од реакции
4.688
На 99% од нив реално и гајле им е за државата, се виде тоа уште по гласањето кога имаше по 4-5.000 гласови во цел свет. Еве реално колку инвестиции ти текнува од нашинци тука ? Или пак дали запамти некој пратеник од тие од дијаспората што беа во собрание ?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.695
Поени од реакции
31.599
На 99% од нив реално и гајле им е за државата, се виде тоа уште по гласањето кога имаше по 4-5.000 гласови во цел свет. Еве реално колку инвестиции ти текнува од нашинци тука ? Или пак дали запамти некој пратеник од тие од дијаспората што беа во собрание ?
Nasincite obicno tamu rabotat minimalec, ne ocekuvam od niv kojznae kolku pari.
No pobogatite kako Kris Pavlovski investiraat.
Ne moze da sakame da gi privleceme a od druga strana da ne gi prifakame.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
282
Поени од реакции
552
A koj bara toa?
Ja licno nekam primer. Oni frlaat pari ovde poso tamu im e skapo.
Znam licnost se iseli od ovde i smetal mentalitetot. Tamu kaj so zivee nema 1 prijatel/ka, edvaj prezivuva ama edvaj. Ovde koga ke dojde prai se so ne moze tamu. Site potrebi od doktori do sve.
Izvini molim te. Ako si se iselil u Frankfurt, London, Milano i kuropecas kako e bolje, bidi mangup trosi si tamu be.
Tamu so 2000€ plata se so se vika rabotnicka klasa, ke doe ovde so zastedeni pari cela godina ke casti ke se kurci? Kurci se u Zeneva iskoci casti tura pijacki, ne u Debar Maalo.

da ne se filmame

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.051
Поени од реакции
25.632

i jas isto. pod uslov da ste sposobni da napravite asalna drzava kade ime, zname i se drugo sto ne odlikuva i nas nadvor ke e kako trreba. ako toa ne ste sposobni ebite si mater ke se mesame koga ste bagra nesposobna.

ps. kur me bili dali ke imate spomenici ili vecinja na plosatadite, toa si e vasa rabota ama u momenov koga deluvas i vrz mene nemas pravo da jades gomna fali ke se mesam ili nema pogotovo koga gledam deka si apla nesposoben da odlucis bilo sto.
Автоматски споено мислење:

A koj bara toa?
Ja licno nekam primer. Oni frlaat pari ovde poso tamu im e skapo.
Znam licnost se iseli od ovde i smetal mentalitetot. Tamu kaj so zivee nema 1 prijatel/ka, edvaj prezivuva ama edvaj. Ovde koga ke dojde prai se so ne moze tamu. Site potrebi od doktori do sve.
Izvini molim te. Ako si se iselil u Frankfurt, London, Milano i kuropecas kako e bolje, bidi mangup trosi si tamu be.
Tamu so 2000€ plata se so se vika rabotnicka klasa, ke doe ovde so zastedeni pari cela godina ke casti ke se kurci? Kurci se u Zeneva iskoci casti tura pijacki, ne u Debar Maalo.

da ne se filmame

koj si be ti da kazuvas sto i kako ke pravam so moj pari.... Kaj sakam ke uzivam.

taka e. i ti da treba 4 saati u avion da letas od perth od cambera i da te kosta 1000e ke gladas? i toa 2-3 pati treba, ednas da se zapises, pa prv pa vtor krug....

zosto komunjarive ne dozvolat da se glasa kako vo aus/usa/eu izborni centri a dijasporata da snosi trososoci?

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.273
Поени од реакции
2.118
Nasincite obicno tamu rabotat minimalec, ne ocekuvam od niv kojznae kolku pari.
No pobogatite kako Kris Pavlovski investiraat.
Ne moze da sakame da gi privleceme a od druga strana da ne gi prifakame.
Каква глупост

За минималец не работи никој, освен тие што се по Мекдоналдс и слично кои се преселиле пред година две и од кои никој не очекува да инвестираат тука.

Имаш дијаспора со 15+ години отидена од тука, и тоа еден огромен процент на успешни луѓе кои кур ги заболе за инвестиција тука искрено, најбитно е да се сликаат со знамето таму и да го шират патриотизмот по социјални мрежи и локални биртии

Sent from my iPhone using Tapatalk

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.051
Поени од реакции
25.632
Свесен ли си какво зло правите кога се вика така за знамето, и јас мислев како тебе но сменив мислење, многу е битно македонецот да се идентификува национално и етнички во државното знаме, со тоа се штити и потврдува чија е државноста, со почитување на кутлешот се ставаме во ранг на албанците си ја понижуваме нацијата и зорле се правиме заедница. Не сме ние заедница или дел од народ, они се тоа.
Второ знамето не е лош дизајн и баш ја претставува државноста според историските настани, сонцето е симбол на борбата на револуционерите во многу цитати.
Името сега многу тешко да се среди, но не е точно дека си северен македонец во државјанствата си пак Македонец, тоа со коса црта граѓанин не е ни дел од преспанскиот, повеќе е рамковна глупост која со време ќе ја средиме.
Трето ние не сме криви за ништо, незнам зошто нас вина ни ставаш? дали албанците гласаа за Заев 2016? зошто на народов му ставаш вина не разбирам, се знае како се изведе се и од каде беа притисоците.
Заев само што дојде на власт се сретна со Борисов и потпиша документ кој е во целост предавнички, каде што соседна држава која кобајаги признава народ и нација бара заеднички славења, каква врска има тоа со добрососедство сеуште незнам, нашиот народ бара категорична разделба со нив, додатно го негираат македонскиот јазик и го потпишуваат како уставна категорија а бараат да ги сакаш, за денес да се прават браќа и како помогнале за кочани, бугарска шизофренија.
Додека за францускиот договор на Ковачевски низ цела држава му излегоа на улица.
Четврто, ако толку се грижиш како ќе живееме пушти некој долар:cool:

ne lupaj. sonceto od kutles e nerazdelen znak na mnogu klubovi od dijasporata sto datiraat od 1930-40tite i sega ti najde da mi objasnuvas za ventilot na grcev. nikad nema da e toa moe zname.

me mrzi drugite gluposti da gi komentiram, si imavme zname nema potreba od dobri/losi dizajni.

Каква глупост

За минималец не работи никој, освен тие што се по Мекдоналдс и слично кои се преселиле пред година две и од кои никој не очекува да инвестираат тука.

Имаш дијаспора со 15+ години отидена од тука, и тоа еден огромен процент на успешни луѓе кои кур ги заболе за инвестиција тука искрено, најбитно е да се сликаат со знамето таму и да го шират патриотизмот по социјални мрежи и локални биртии

Sent from my iPhone using Tapatalk
imas dijaspora so 50+ god nadvor, puna pari. sto ke napravis so niv e do tebe/vladata i da kur gi zabole za investicii u drzava puna kurtoni.... sepak postojat i ke te islusaat i moze, moze ke investiraat AKO PONUDIS NESTO. ako ne, terajte kako do sega posto ocigledno super vi odi.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.231
Поени од реакции
12.910
...

...
Најискрено, колку ги познаваш лично такви кои се успешни луѓе ?

Јас ги познавам толку колку што можам да ги избројам на една рака, колку за да не испадне дека не ги има.

Поголемиот дел си заминаа бидејќи одлучија дека подобро и полесно ќе им биде да им слугуваат на туѓинци во туѓина, отколку на туѓинци во родна татковина - бидејќи да бидеме искрени, Македонец кој му се нужди на друг Македонец за профит исто така е туѓинец.

Како и да е, поголемиот дел од тие кои си заминаа единствено се фалат со разновидноста на содржините на местата низ кои шетаат, но немаат баш некаков успех со кој можат да се пофалат.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.051
Поени од реакции
25.632
Најискрено, колку ги познаваш лично такви кои се успешни луѓе ?

Јас ги познавам толку колку што можам да ги избројам на една рака, колку за да не испадне дека не ги има.

Поголемиот дел си заминаа бидејќи одлучија дека подобро и полесно ќе им биде да им слугуваат на туѓинци во туѓина, отколку на туѓинци во родна татковина - бидејќи да бидеме искрени, Македонец кој му се нужди на друг Македонец за профит исто така е туѓинец.

Како и да е, поголемиот дел од тие кои си заминаа единствено се фалат со разновидноста на содржините на местата низ кои шетаат, но немаат баш некаков успех со кој можат да се пофалат.
taka e druze mi doslo do tebe da ti se falam sto u zivot od mkd ne si mrdnal :pos: ti 2 (DVA) odmora u grcka ako isteras godisno si na konj... kurton

Член од
24 април 2008
Мислења
11.231
Поени од реакции
12.910
taka e druze mi doslo do tebe da ti se falam sto u zivot od mkd ne si mrdnal :pos: ti 2 (DVA) odmora u grcka ako isteras godisno si na konj... kurton
Прашањето не беше упатено кон тебе и најискрено ич не ми е гајле до каде и до што ти дошло на тебе.

Не, не сум бил ниту еднаш во животот ниту во гејлада, ниту во шиптaристaн, ниту во балкански татарстан, ниту ме привлекуваат, ниту ме интересираат.

А сега бркај таму кенгури или е_авај сојки.

Kajgana Shop

На врв Bottom