Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.696
Поени од реакции
31.603
Каква глупост

За минималец не работи никој, освен тие што се по Мекдоналдс и слично кои се преселиле пред година две и од кои никој не очекува да инвестираат тука.

Имаш дијаспора со 15+ години отидена од тука, и тоа еден огромен процент на успешни луѓе кои кур ги заболе за инвестиција тука искрено, најбитно е да се сликаат со знамето таму и да го шират патриотизмот по социјални мрежи и локални биртии

Sent from my iPhone using Tapatalk
I sea sakas da me ubedis deka prosecna makedonska familija so sredno uspesen biznis vo amerika zivee na visoka noga, nema davacki, krediti voopsto?

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.273
Поени од реакции
2.120
Прашањето не беше упатено кон тебе и најискрено ич не ми е гајле до каде и до што ти дошло на тебе.

Не, не сум бил ниту еднаш во животот ниту во гејлада, ниту во шиптaристaн, ниту во балкански татарстан, ниту ме привлекуваат, ниту ме интересираат.

А сега бркај таму кенгури или е_авај сојки.
И што ако си бил? На кого треба да се правдаш? Гледаш тој погоре си имал свои пари каде сакал си ги трошел, ти си ги трошиш твоите.

Па земал му објаснува дека не одел во Грција :)

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.273
Поени од реакции
2.120
I sea sakas da me ubedis deka prosecna makedonska familija so sredno uspesen biznis vo amerika zivee na visoka noga, nema davacki, krediti voopsto?
Изгледа не се разбираме. Јас кажав дека имаш голем процент на успешни луѓе конкретно во УСА ете со портфолио од 7-8 цифри.

Никаде јас не кажав дека буквално секој од таму може да инвестира, за разлика од тебе каде што тврдиш дека таму сите на минималец живееле

Член од
30 јануари 2014
Мислења
1.014
Поени од реакции
700
i jas isto. pod uslov da ste sposobni da napravite asalna drzava kade ime, zname i se drugo sto ne odlikuva i nas nadvor ke e kako trreba. ako toa ne ste sposobni ebite si mater ke se mesame koga ste bagra nesposobna.

ps. kur me bili dali ke imate spomenici ili vecinja na plosatadite, toa si e vasa rabota ama u momenov koga deluvas i vrz mene nemas pravo da jades gomna fali ke se mesam ili nema pogotovo koga gledam deka si apla nesposoben da odlucis bilo sto.
Автоматски споено мислење:

koj si be ti da kazuvas sto i kako ke pravam so moj pari.... Kaj sakam ke uzivam.
Автоматски споено мислење:

taka e. i ti da treba 4 saati u avion da letas od perth od cambera i da te kosta 1000e ke gladas? i toa 2-3 pati treba, ednas da se zapises, pa prv pa vtor krug....

zosto komunjarive ne dozvolat da se glasa kako vo aus/usa/eu izborni centri a dijasporata da snosi trososoci?
Ево вистински пример, самиот се јави! За ова зборувам, за вакви луѓе. Полни су комплекси, трауми, стресови, надуени, полни со себе, себични.
Овде се останати неспособните, способните се надвор и сега тие ќе им кажуваат на неспособните што треба да прават.
Државава наша не е добра, тоа сите ќе се сложиме. Прашањето е дали ќе беше подобро Кано и компанија да останеше овде? Убеден сум дека ќе беше, баш ми е мака што не е во Македонија и место да придонсеува, мора вака да јаде г....
Верувам дека и самиот не сака така да се однесува, но што да прави, си има работа со незнајковици и копуци

На сите да ви се одземе гласот! И кога ќе дојдете да си ги поправате забите, на сите една Траповска такса.

(да не грешам душа, има и нормални нашинци, не се сите како Кано и другарите)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.696
Поени од реакции
31.603
Изгледа не се разбираме. Јас кажав дека имаш голем процент на успешни луѓе конкретно во УСА ете со портфолио од 7-8 цифри.

Никаде јас не кажав дека буквално секој од таму може да инвестира, за разлика од тебе каде што тврдиш дека таму сите на минималец живееле

Iskreno eve jas ne znam osven Kris Pavlovski(kanada) i ovoj sonce tv drug uspesen od amerika do toa nivo.
Ponekogas treba da se zaprasame zosto nekoi i odbivaat da se identifikuvaat kako makedonci i si go zadrzuvaat amerikanskiot identitet. Prvo nie ne gi prifakame i gi ismevame. I oni si go prevzemaat identitetot od stranata sto gi prifaka. Nema vecno da stojat na toj kolosek.
Nikoj ne ja prasa dua lipa dali glasala ili investirala u kosovo.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.233
Поени од реакции
12.919
Iskreno eve jas ne znam osven Kris Pavlovski(kanada) i ovoj sonce tv drug uspesen od amerika do toa nivo.
Ponekogas treba da se zaprasame zosto nekoi i odbivaat da se identifikuvaat kako makedonci i si go zadrzuvaat amerikanskiot identitet. Prvo nie ne gi prifakame i gi ismevame. I oni si go prevzemaat identitetot od stranata sto gi prifaka. Nema vecno da stojat na toj kolosek.
Јас лично мислев дека тие кои фатиле џаде во странство знаеле што прават, се` до 2020/2021 година кога масовно почнаа да се враќаат бидејќи иако откако напуштија урлаа МАКЕДОНИЈА НЕМА ДА МЕ ВИДИ, сепак здравството таму било многу скапо, па се изнасобраа како глувци кои бегаат од брод кој тоне, човек ќе помисли војна е таму по Европа од каде што се враќаа.

После 2020/2021 година јас нив не ги гледам како економски емигранти, туку само како најобични опортунисти и ништо повеќе.

И нема ништо лошо во тоа човек да биде опортунист(ка), се` додека тоа не е на нечија штета, и се` додека своите емигрантски мудрости и филозофии си ги чува за себеси наместо да им ги нужди врз глава на тие кои не го следеле неговиот/нејзиниот пример.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.053
Поени од реакции
25.634
Ево вистински пример, самиот се јави! За ова зборувам, за вакви луѓе. Полни су комплекси, трауми, стресови, надуени, полни со себе, себични.
Овде се останати неспособните, способните се надвор и сега тие ќе им кажуваат на неспособните што треба да прават.
Државава наша не е добра, тоа сите ќе се сложиме. Прашањето е дали ќе беше подобро Кано и компанија да останеше овде? Убеден сум дека ќе беше, баш ми е мака што не е во Македонија и место да придонсеува, мора вака да јаде г....
Верувам дека и самиот не сака така да се однесува, но што да прави, си има работа со незнајковици и копуци

На сите да ви се одземе гласот! И кога ќе дојдете да си ги поправате забите, на сите една Траповска такса.

(да не грешам душа, има и нормални нашинци, не се сите како Кано и другарите)
35 godini ve cekavme da se pokazete. stoka nesposobna ste so cest na retki, mnogu retki isklucoci.

i ne ne mora da e nekoj vo mkd ili uk ili bilo kade za drzavata da ide napred. aus i usa se izgradeni i napraveni od pretezno luge od uk pa prosperiraat. irska e denes kade sto e radi nivnata dijaspora. taka da imas miljon primeri deka moze ako se saka, ali toa e, ke si napises post ovde i ke ee cukas u gradi deka nekoj sto stvoril 100 pati poveke od tebe ne go biva i ne treba da se slusa i ke si lupas za 500ce...

Последно уредено:

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.273
Поени од реакции
2.120
Nikoj ne ja prasa dua lipa dali glasala ili investirala u kosovo.
Се гледа тоа кој и каде инвестирал, не треба да праша некој некого.

Инаку за да познаваш (не лично) ти треба една туристичка од 6 месеци за УСА или Аустралија, па да смениш мислење :)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.696
Поени од реакции
31.603
Јас лично мислев дека тие кои фатиле џаде во странство знаеле што прават, се` до 2020/2021 година кога масовно почнаа да се враќаат бидејќи иако откако напуштија урлаа МАКЕДОНИЈА НЕМА ДА МЕ ВИДИ, сепак здравството таму било многу скапо, па се изнасобраа како глувци кои бегаат од брод кој тоне, човек ќе помисли војна е таму по Европа од каде што се враќаа.

После 2020/2021 година јас нив не ги гледам како економски емигранти, туку само како најобични опортунисти и ништо повеќе.

И нема ништо лошо во тоа човек да биде опортунист(ка), се` додека тоа не е на нечија штета, и се` додека своите емигрантски мудрости и филозофии си ги чува за себеси наместо да им ги нужди врз глава на тие кои не го следеле неговиот/нејзиниот пример.
Ne znam sto zboruvas, mnogu mal procent se imaat vrateno.
Se poveke i poveke se selat. Brojkite go pokazuvaat toa.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.233
Поени од реакции
12.919
Ne znam sto zboruvas, mnogu mal procent se imaat vrateno.
Se poveke i poveke se selat. Brojkite go pokazuvaat toa.
Јас зборував за 2020/2021 година додека траеше пандемијата на корона вирусот.

И нормално дека не се вратија за да останат, се вратија колку за да ја поминат полесно пандемијата, и поевтино се разбира.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
1.014
Поени од реакции
700
35 godini ve cekavme da se pokazete. stoka nesposobna ste.

i ne ne mora da e nekoj vo mkd ili uk ili bilo kade za drzavata da ide napred. aus i usa se izgradeni i napraveni od pretezno luge od uk pa prosperiraat. irska e denes kade sto e radi nivnata dijaspora. taka da imas miljon primeri deka moze ako se saka, ali toa e, ke si napises post ovde i ke ee cukas u gradi deka nekoj sto stvoril 100 pati poveke od tebe ne go biva i ne treba da se slusa i ke si lupas za 500ce...
Друже не знам што се расправаш со мене, мислам дека бев јасен. Не ме интересира кој си и што си, што работиш и колку заработуваш, дали си паметен или способен, ништо од тоа не ме интересира.
Јас една работа сакам и барам - луѓето што не живеат во Македонија д ане гласаат! Да им се одземе правото на глас. Нема врска дали се успешни или не се. Ти не ја сакаш македонија, ти не ги сакаш луѓето кои живеат и се мачат овде, кои едвај преживаат, а и оние кои убаво живеат. Секакви не има. Јас бев надвор не ми се допадна се вратив, не барам никој да ми дава почест за тоа или да не ми дава, да ме прави улав. Тоа е моја индивидуална одлука.
Како што е твоја индивидуална одлука да живееш во странство. Јас ниту ти честитам ниту те омаловажувам за тоа. Твој живот.
Но, приајтеле, смали малку. Немој да попуваш, те среќавам на многу теми како сееш памет, нема проблем кажи свое мислење, но немој да навредуваш. Дури и те читав, најдов твои интересни постови. Но сега труеш, стануваш тоскичен, на ниво на Ванлок, Рон и уште некои.

Треба да имаш доблест и сам да не излегуваш на гласање а не уште да бараш привилегии

Член од
14 август 2006
Мислења
45.604
Поени од реакции
85.319
Илиридава има миљарда побитни работи и проблеми, од решавање на прашањето дали треба исселениците да имаат право на глас.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.696
Поени од реакции
31.603
Јас зборував за 2020/2021 година додека траеше пандемијата на корона вирусот.

И нормално дека не се вратија за да останат, се вратија колку за да ја поминат полесно пандемијата, и поевтино се разбира.
E ako se vratile vo MK za da ja pominat pandemijata najlosha greska napravile, bidejki Makedonija imase edni od najrigoroznite zakoni za vreme na pandemijata, za razlika od skandinavija na primer kade nemase nikakva panika i nikoj ne nosese maski.
Tuku ja mislam deka za drugo se vratile po pogrebi ili poradi toa sho im dale otkaz.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.053
Поени од реакции
25.634
Друже не знам што се расправаш со мене, мислам дека бев јасен. Не ме интересира кој си и што си, што работиш и колку заработуваш, дали си паметен или способен, ништо од тоа не ме интересира.
Јас една работа сакам и барам - луѓето што не живеат во Македонија д ане гласаат! Да им се одземе правото на глас. Нема врска дали се успешни или не се. Ти не ја сакаш македонија, ти не ги сакаш луѓето кои живеат и се мачат овде, кои едвај преживаат, а и оние кои убаво живеат. Секакви не има. Јас бев надвор не ми се допадна се вратив, не барам никој да ми дава почест за тоа или да не ми дава, да ме прави улав. Тоа е моја индивидуална одлука.
Како што е твоја индивидуална одлука да живееш во странство. Јас ниту ти честитам ниту те омаловажувам за тоа. Твој живот.
Но, приајтеле, смали малку. Немој да попуваш, те среќавам на многу теми како сееш памет, нема проблем кажи свое мислење, но немој да навредуваш. Дури и те читав, најдов твои интересни постови. Но сега труеш, стануваш тоскичен, на ниво на Ванлок, Рон и уште некои.

Треба да имаш доблест и сам да не излегуваш на гласање а не уште да бараш привилегии
iskreno ic ne mi e gajle kako ti gi dozivas mojte postovi. se slagam deka ne treba da ne zamarate so glasanje nadvor pod uslov da ne se zadira identitetot. ako ne ste sposobni a ne ste toa da go napravite togas ke se mesame posto toa i nas ne afektira. pomiri se so toa.

Kajgana Shop

На врв Bottom