- Член од
- 3 ноември 2009
- Мислења
- 6.831
- Поени од реакции
- 40.272
Се дур не видам како лежат со фацата у земја, а тука новинари снимаат, како што викаше бате Саше, ништо не признавам.
СДС поднесе огромен број НЕОСНОВАНИ Кривични пријави пред Локалните 2017, најтипична е против градоначалникот на Велес, поради тоа што не окречил некоја општинска зграда во некое велешко село , а која за време на портокаловата револуција Шарените ја Разубавија со Боја...Засега нема ниту ЕДЕН кој е спроведен во затвор.
И СДСМ кога дојде во 2017 на власт, поднесоа 7383837727 кривични пријави, за на крај да лежат само гревовите од 27-ми април.
значи живеел во странство, за него е спротивно, со кој ќе влезе тука, со тој треба да излезе, кратко престојува тука...Буквално најблизок човек од фамилија со два пасоши искочи со македонскиот, истече, не го обнови во амбасадата каде што живее. Се врати следен пат со вториот “странски” пасош на одмор седеше во Македонија недела дена и си отиде. И уште многу примери знам такви, така да ако има некаков закон, сигурно не им е имплементиран во систем на проверка.
Абе каци ти?Си го пуштивте човекот да си избега поштено, сега ќе се продаваат прикаски.
Не разбирам што е разликата? Имаш две лични карти, две државјанства, два пасоша, Дали живееш или не е небитно и системот нема преглед и увид во тоа. Од државата кај што искочаш мораш да искочиш со пасошот со кој си влегол. Можеш да влезеш со кој сакаш пасош, но со истиот ќе мораш да искочиш после.значи живеел во странство, за него е спротивно, со кој ќе влезе тука, со тој треба да излезе, кратко престојува тука...
Одиш во Австралија со македонски пасош. Земаш австралиски, македонскиот ти истекува и веќе не го продолжуваш. Од Австралија излегуваш со австралиски и влегуваш Македонија со австралиски.Не разбирам што е разликата? Имаш две лични карти, две државјанства, два пасоша, Дали живееш или не е небитно и системот нема преглед и увид во тоа. Од државата кај што искочаш мораш да искочиш со пасошот со кој си влегол. Можеш да влезеш со кој сакаш пасош, но со истиот ќе мораш да искочиш после.
А ако си ЦИТИЗЕН, се вракаш од одмор , ти истекува пасошот, автоматски не можеш со ИСТИОТ да излезеш... ПОРАДИ тоа ти бара ако странец влезе во Грција или други држави, ПАСОШОТ да му ВАЖИ најмалку 3 месеци од ВЛЕЗОТ, бидејќи 3 месеци а МАКСИМАЛЕН престој за странски државјани...Не разбирам што е разликата? Имаш две лични карти, две државјанства, два пасоша, Дали живееш или не е небитно и системот нема преглед и увид во тоа. Од државата кај што искочаш мораш да искочиш со пасошот со кој си влегол. Можеш да влезеш со кој сакаш пасош, но со истиот ќе мораш да искочиш после.
Апсолутно да. И да не ми е истечен, ја одлучувам со кој пасош ќе влезам. Ако влезам како странец во Македонија, важат прописи за странци.Одиш во Австралија со македонски пасош. Земаш австралиски, македонскиот ти истекува и веќе не го продолжуваш. Од Австралија излегуваш со австралиски и влегуваш Македонија со австралиски.
Буквално куп вакви примери има. Ваљда е во ред вака
Небитно е ова за случајов. Имаш два валидни пасоши со трајност уште 10 години. Излегуваш од Македонија со македонски, велгуваш во Грчка со Германски. На враќање излегуваш од Грчка со Германски, влагаш во МК со германски. Апсолутно законски, со тоа што сега си во евиденција како странски државјанин. Не постои систем на граница што знае кој колку пасоши има пошто имаш два различни матични броја, МК и Германија.А ако си ЦИТИЗЕН, се вракаш од одмор , ти истекува пасошот, автоматски не можеш со ИСТИОТ да излезеш... ПОРАДИ тоа ти бара ако странец влезе во Грција или други држави, ПАСОШОТ да му ВАЖИ најмалку 3 месеци од ВЛЕЗОТ, бидејќи 3 месеци а МАКСИМАЛЕН престој за странски државјани...
Да, ама кога ќе влезеш во МКД со германски си странец, со истиот треба да излезеш и да запазиш должина на дозволен престој...Патем, се сеќавам кога на времето одевме во Ќустендил да ставаме коронки, Блгарија почна тогаш со евиденции во компјутер на сопствените граѓани, ама имаше смеење, на излез од Бугарија не го пушта блгаринот, му кажува спрема компјутер ти си В'нкаАпсолутно да. И да не ми е истечен, ја одлучувам со кој пасош ќе влезам. Ако влезам како странец во Македонија, важат прописи за странци.
Небитно е ова за случајов. Имаш два валидни пасоши со трајност уште 10 години. Излегуваш од Македонија со македонски, велгуваш во Грчка со Германски. На враќање излегуваш од Грчка со Германски, влагаш во МК со германски. Апсолутно законски, со тоа што сега си во евиденција како странски државјанин. Не постои систем на граница што знае кој колку пасоши има пошто имаш два различни матични броја, МК и Германија.
Па да де тоа го зборам од почеток. Дали Груби влегол со МК пасош или АЛБ пасош во Македонија последен пат. Секако го суспендирале џандарот така да небитно е веќе.Да, ама кога ќе влезеш во МКД со германски си странец, со истиот треба да излезеш и да запазиш должина на дозволен престој...Патем, се сеќавам кога на времето одевме во Ќустендил да ставаме коронки, Блгарија почна тогаш со евиденции во компјутер на сопствените граѓани, ама имаше смеење, на излез од Бугарија не го пушта блгаринот, му кажува спрема компјутер ти си В'нка
Турција пак имаше автовизи, а и добра евиденција дали си бил предходно....
zakonski e. nema vrska toa. mozes da vlezis so stranski pasos i vo toj slucaj treba da te tretiraat kako stranec. mozes da izlezes so mkd pasos ili stranskiot ako sakas. nemozat da te sperecat da go koristis toj sto ti sakas. pozelno e so toj sto si vlegol da izlezes za da imaat evidencija i da ne ti pravat problem posto kutrive prasanje e dali mozat da vodat evidencija ako koristis razlicni pasosi mada bi trebalo da se sposobni za toa.Не велам дека не е можно, ама сигурен сум дека не е законски.
imame sdsm/dui sudstvo. lezea i mijalkov i goca i red drugi.Засега нема ниту ЕДЕН кој е спроведен во затвор.
И СДСМ кога дојде во 2017 на власт, поднесоа 7383837727 кривични пријави, за на крај да лежат само гревовите од 27-ми април.
nema vrska maticen broj so pasos, 90% od drzavite ne ni imaat maticen broj.Апсолутно да. И да не ми е истечен, ја одлучувам со кој пасош ќе влезам. Ако влезам како странец во Македонија, важат прописи за странци.
Небитно е ова за случајов. Имаш два валидни пасоши со трајност уште 10 години. Излегуваш од Македонија со македонски, велгуваш во Грчка со Германски. На враќање излегуваш од Грчка со Германски, влагаш во МК со германски. Апсолутно законски, со тоа што сега си во евиденција како странски државјанин. Не постои систем на граница што знае кој колку пасоши има пошто имаш два различни матични броја, МК и Германија.
Ние го викаме матичен, американците social security number, national insurance во UK. Каков црн број на пасош и дата на раѓање. Не постои на граничен систем информација дека некој има друг пасош. И не, неможеш законски да искочиш со пасош од држава со кој не си влегол првенствено. Можеш ако те пушти џандарот на негова одговорност па да ти ги ресетираат деновите.nema vrska maticen broj so pasos, 90% od drzavite ne ni imaat maticen broj.
te detektiraat po data na raganje i broj na pasos. sekogas koga vadis vtor pasos/drzavjanstvo znaat deka veke imas i drugo pa toa si ide u sistem uste od start.
Ец, кога ќе пораснеш и читнеш некоја книга ќе се шокираш кој ви ја спонзорира 2001.Мислам дека не успеваte да ја разбереte целта на деградацијата на Артан Груби.
Оваа деградација доаѓа токму од тие што ја искачуваат - АМЕРИКА
има неколку причини според мене, од кои сите се поврзани со Русија.
Прво како физичко лице Артан беше личноста која ја посакуваа странските амбасади, а инвестицијата на Американците не можеше да заврши во претставникот на Русија за Македонија - Михајлков.
второ, Албанците како најпроамерикански народ во Европа и најлојални, не е можно најмоќниот Албанец во Македонија и личност со влијание во другите албански држави да заврши со соработка со Русија (Михајлков).
Ова второто е поврзано со пораката што Америка им ја испраќа и на другите Албанци, дека во никој случај не можат да соработуваат со Русија и дека единствена алтернатива им е Западот и Америка.
Oн и 100 милиони да Украдеше , немаше да го има овој крај како што го гледаме сега, ако не ги направeше овие грешки
Информацијава ми е од полицаец кој работи на аеродромот во Скопје. Другар се обиде да излезе на Деве Баир со Бугарски пасош, зашто во колата сконта дека Македонскиот му е истечен, го вратија.zakonski e. nema vrska toa. mozes da vlezis so stranski pasos i vo toj slucaj treba da te tretiraat kako stranec. mozes da izlezes so mkd pasos ili stranskiot ako sakas. nemozat da te sperecat da go koristis toj sto ti sakas. pozelno e so toj sto si vlegol da izlezes za da imaat evidencija i da ne ti pravat problem posto kutrive prasanje e dali mozat da vodat evidencija ako koristis razlicni pasosi mada bi trebalo da se sposobni za toa.
Автоматски споено мислење:
imame sdsm/dui sudstvo. lezea i mijalkov i goca i red drugi.
ke lezat i ovie a ke imame i novo sudstvo.
Автоматски споено мислење:
nema vrska maticen broj so pasos, 90% od drzavite ne ni imaat maticen broj.
te detektiraat po data na raganje i broj na pasos. sekogas koga vadis vtor pasos/drzavjanstvo znaat deka veke imas i drugo pa toa si ide u sistem uste od start.