Позитивни и негативни личности од историјата

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.665
Негативците, оние кои навистина го „задолжиле“ човештвото: Атила, Џингис кан, Тимурленк (за разлика од некои други освојувачи, владетели или војсководци, кои овде-онде ќе создаделе некое село или град, проширувале некакви цивилизации, или ќе изграделе водоводи, патишта или барем тврдини, овие батки се посветиле единствено на заземање територии, пустошење, грабежи, силувања и слични работи.
Хитлер, Мао Це Тунг, Сталин, Пол Пот се вистински рекордери кога станува збор за наметнување на сопствено мислење на непрегледни маси за тоа кој како и колку треба да живее, да мисли и да се храни. Се разбира, има и други поситни риби - диктаторчиња од целиот свет, посебно во оној негов дел што е наречен Трет, средновековни папи и инквизитори, кралеви, цареви и сл. Тука се и ред американски претседатели и нивната бирократска и воена машинерија, кои никако не се за потценување...
Позитивните пак, не дека ги нема, но се помалку забележливи - од оној кој се сетил за тркалото до разни научници и истражувачи, филозофи, лекари, алхемичари и хемичари, писатели...
Ефектите од придонесите на вторите сепак се сечило со две острици. Речиси се` што е создадено за да се унапреди и олесни животот е извитоперено и употребено за сосем поинакви цели, често со многу поголема успешност.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Онака чисто информативно, шо зорт сте виделе од Хилтлер и Менгеле ако можи да знам? Да го пишевте Мелас или некој сличен на него е ОК ама Х и М? цццц
 

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.536
Поени од реакции
2.222
Значи кога станува збор за тврдења не е лошо да ги поткрепите со силни докази, факти и аргументи!
Ако вие имате негативно мислење кон некој тоа во никој случај не треба да значи дека станува збор за негативец! Всушност(малку филозофско прашање) што е граница за добро и лошо, како ќе определите кој бил добар, кој неутрален лик во историјата, а кој лош, не е ли таа линија тенка, како што е тенка линијата меѓу љубовта и омразата(Ромео и Јулија), како што е линијата меѓу лудоста и генијалноста(Ван Гог)??
Ахам, знам што ќе се рече прво (поточно претпоставувам)... ајде да се пробам:
-Хитлер е негативец поради масовни убиства, обиди за освојување и експанзивна политика на својата држава, градење личен култ, убивање безброј невини луѓе, силувања............. сте размислиле некад дека за истиве овие карактеристики ние денеска го славиме Александар Велики Македонски и му градиме споменик во центарот на центарот на Македонија висок 35 метри??
Дали си дозволувате да ја знаете само онаа вистина што сме ја учеле во мизерните учебници по историја за средно гимназиско образование без да разгледате на страна, без да излезете од толпата, без да проверите од двете страни???
Не сум германец, не сум евреин, не сум ариевец, јас сум нормален Македонец (со ова сакам да кажам дека кога станува збор за втората светска војна сум крвно неутрален) и сметам дека Хитлер е еден од најпозитивните личности во историјата! Не ми треба да се согласувате со мене, само пробајте да се префрлите од другата страна на победничката историја и пробајте да упатите поразичен поглед на случувањата!
Во краен случај еден Хитлер во Македонија во моментов би бил единствениот излез од калта (да не се изразам по-вулгарно (по-просташки)) во која што тонеме.....!
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Онака чисто информативно, шо зорт сте виделе од Хилтлер и Менгеле ако можи да знам? Да го пишевте Мелас или некој сличен на него е ОК ама Х и М? цццц
Секој Човек, е припадник на Човечкиот род и ни е пријател и брат. Не мора мене да ме убијат за да ги мразам.
 

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.059
Секој има право на свое мислење и треба да се почитува тоа, но како го сметате Хитлер за позитивен? Пример pain_killer спомна дека треба да го поткрепите мислењето со доказ, но кој доказ го имате за да го браните Хитлер? Добро, може им било добро на Германците во негово време на почетокот поради економската криза, поради што прекинал да им плаќа репарации на Сојузните сили, ќе ги обединел сите Германци бла бла. Ама човекот сакал да уништи се што не е германско а вие го сакате! Тој ве мразел вас како Словени а вие него го сакате. Нема логика. Тоа е исто како да го сакате Сталин зашто убивал луѓе ако станел на лева нога. Ако Хитлер бил толку добар сигурен сум денес ќе го славеле Германците и ќе му граделе споменици од 30 метра. Не дека Александар бил нешто подобар, сигурно на Траките би им било подобро сами да си владеат отколку некој абдал да им ја ограбел територијата, ама барем тој им давал по некои права кога ќе ги освојувал. Не дека не бил врста на диктатор, ама барем имал мера кога колел и бесел. Сигурно Хитлер не го пречекале како херој во Чехословачка во 1938-ма како што Александар бил пречекан во Египет.
 

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.536
Поени од реакции
2.222
Секој има право на свое мислење и треба да се почитува тоа, но како го сметате Хитлер за позитивен? Пример pain_killer спомна дека треба да го поткрепите мислењето со доказ, но кој доказ го имате за да го браните Хитлер? Добро, може им било добро на Германците во негово време на почетокот поради економската криза, поради што прекинал да им плаќа репарации на Сојузните сили, ќе ги обединел сите Германци бла бла. Ама човекот сакал да уништи се што не е германско а вие го сакате! Тој ве мразел вас како Словени а вие него го сакате. Нема логика. Тоа е исто како да го сакате Сталин зашто убивал луѓе ако станел на лева нога. метра. Ако Хитлер бил толку добар сигурен сум денес ќе го славеле Германците и ќе му граделе споменици од 30 Не дека Александар бил нешто подобар, сигурно на Траките би им било подобро сами да си владеат отколку некој абдал да им ја ограбел територијата, ама барем тој им давал по некои права кога ќе ги освојувал. Не дека не бил врста на диктатор, ама барем имал мера кога колел и бесел. Сигурно Хитлер не го пречекале како херој во Чехословачка во 1938-ма како што Александар бил пречекан во Египет.
У врска со првиот болд - ете ги доказите и аргументите.... :) Има уште мал милион што сигурно штом веќе се одлучуваш да пишуваш на темава однапред ги знаеш, би било излишно да читаш мои реченици што ги знаеш од одамна!

У врска со вториот болд - и денеска во Германија и во светот постојат многу нацистички движења кои го слават Хитлеровото дело меѓутоа со декрет одма после втората светска војна се забранети секакви култови кон Хитлер и нацизмот (од страна на победничките сили се разбира), а денес тие т.н. неонацисти функционираат тајно бидејќи не се толку зајадливи како нас и не сакаат да отвараат стари рани (човекови права, чуда-враголии(што би рекла баба ми))! Всушност не мислите ли дека универзалните канали како National geographic, discovery, history channel.... кои што се опседнати со делата на нацистите, како што можете да забележите секојдневно даваат емисии за нацистичките бродови( Graf Spee ), за тенковите (тигрите).... и се друго не претставува еден вид на култ??

У врска со третиот болд - не реков дека Александар е диктатор бидејќи и тогаш владееле различни морални вредности, туку реков дека истите особини за кои што го обвинуваме Хитлер се во некоа мера влеани во најголемиот лик на нашата историја - убивање, колење, силување, освојување, заробување(поробување).... само поради времето и системот се изгледа како бајка што е многу интересна! А и не верувам дека Египќаните биле среќни што дошол некој белец од другиот крај на светот да ги потчини и да го сметаат за херој!
 

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.059
У врска со вториот болд - и денеска во Германија и во светот постојат многу нацистички движења кои го слават Хитлеровото дело меѓутоа со декрет одма после втората светска војна се забранети секакви култови кон Хитлер и нацизмот (од страна на победничките сили се разбира), а денес тие т.н. неонацисти функционираат тајно бидејќи не се толку зајадливи како нас и не сакаат да отвараат стари рани (човекови права, чуда-враголии(што би рекла баба ми))! Всушност не мислите ли дека универзалните канали како National geographic, discovery, history channel.... кои што се опседнати со делата на нацистите, како што можете да забележите секојдневно даваат емисии за нацистичките бродови( Graf Spee ), за тенковите (тигрите).... и се друго не претставува еден вид на култ??
Кој култ бе другар? 100-ина напалени тинејџери со бричени глави што денес го сакаат Хитлер а утре се префрлаат на нешто друго зашто се подложни на влијанија се доказ дека го слават? Да беше Хитлер толку славен ќе имаше префикс Велики или нешто слично, немаше да бидеш кривично гонет ако јавно искажеш поддршка за него. Дали оние тајнине религиозни секти пример Црна Ружа или како и да се вика се доказ дека ние го славиме станаизмот или јадеме мачки за вечера? Ако мала група слави нешто не можеш да ја генерализираш и обележиш цела нација со тоа. Нео-нацисти во Германија има сигурно неколку илјади, може милион да речеме се. Ама цела Германија има 80 милиони што се срамат од тоа што нивни лидер го направил тоа што го направил, а уште повеќе е што ни самиот тој не бил Германец по род. А тоа за каналите не значи дека го слават, туку само разработуваат материјал зашто човекот оставил белег во светската историја. Ако можат масоните или Џорџ Буш (која ретарда) да имаат свои документарни за тоа што го направиле тогаш Хитлер заслужува цел серијал да се сними за него. Ама не затоа што тоа е позитивна личност, туку зашто имал големо влијание.
 

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.536
Поени од реакции
2.222
Кој култ бе другар? 100-ина напалени тинејџери со бричени глави што денес го сакаат Хитлер а утре се префрлаат на нешто друго зашто се подложни на влијанија се доказ дека го слават? Да беше Хитлер толку славен ќе имаше префикс Велики или нешто слично, немаше да бидеш кривично гонет ако јавно искажеш поддршка за него. Дали оние тајнине религиозни секти пример Црна Ружа или како и да се вика се доказ дека ние го славиме станаизмот или јадеме мачки за вечера? Ако мала група слави нешто не можеш да ја генерализираш и обележиш цела нација со тоа. Нео-нацисти во Германија има сигурно неколку илјади, може милион да речеме се. Ама цела Германија има 80 милиони што се срамат од тоа што нивни лидер го направил тоа што го направил, а уште повеќе е што ни самиот тој не бил Германец по род. А тоа за каналите не значи дека го слават, туку само разработуваат материјал зашто човекот оставил белег во светската историја. Ако можат масоните или Џорџ Буш (која ретарда) да имаат свои документарни за тоа што го направиле тогаш Хитлер заслужува цел серијал да се сними за него. Ама не затоа што тоа е позитивна личност, туку зашто имал големо влијание.
Незнам колкава бројка е, меѓутоа ако споредиш економско-политичката состојба на Германија пред Хитлер, тој можеби и не успеал толку со дела колку што успеал со идеологија, да го создаде движењето за Германија која што ќе има простор за живеење и квалитетно производство, квалитетен живот (мал дел од теоријата опишана во книгата ,,Мојата борба" се надевам дека сте ја читале па знаете поопширно за што зборам) - што до тогаш никогаш го немала, а после малиот пад по втората светска војна убеден сум дека државата се гради на скелетите на Хитлеровата идеологија, меѓутоа жално е што ние не сме запознаени со таа совршена политичко-идеолошка мисла поради убиствата кои се единствено нешто што се споменува кога станува збор за оваа тема!
Целата поента ми беше дека многу е веројатно животот што денес се живее во германнија, а сите знаеме како ти живеат е голема заслуга на нивниот голем фирер, така што тие можеби јавно искажуваат негодувања како што велиш меѓутоа сигурен сум дека сите длабоко во себе му се заблагодаруваат за пожртвуваноста што ја направил за за да биде една Германија тоа што денеска е.....!
 

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.059
Незнам колкава бројка е, меѓутоа ако споредиш економско-политичката состојба на Германија пред Хитлер, тој можеби и не успеал толку со дела колку што успеал со идеологија, да го создаде движењето за Германија која што ќе има простор за живеење и квалитетно производство, квалитетен живот (мал дел од теоријата опишана во книгата ,,Мојата борба" се надевам дека сте ја читале па знаете поопширно за што зборам) - што до тогаш никогаш го немала, а после малиот пад по втората светска војна убеден сум дека државата се гради на скелетите на Хитлеровата идеологија, меѓутоа жално е што ние не сме запознаени со таа совршена политичко-идеолошка мисла поради убиствата кои се единствено нешто што се споменува кога станува збор за оваа тема!
Целата поента ми беше дека многу е веројатно животот што денес се живее во германнија, а сите знаеме како ти живеат е голема заслуга на нивниот голем фирер, така што тие можеби јавно искажуваат негодувања како што велиш меѓутоа сигурен сум дека сите длабоко во себе му се заблагодаруваат за пожртвуваноста што ја направил за за да биде една Германија тоа што денеска е.....!
Тука си донекаде во право зашто Хитлер го подигнал производството, ги вратил Германците на работа и им дал леб што се вика. Ама не може да биде позитивна личност Хитлер кога направил малку добро за една нација а го уништил пола свет во 5 години. Плус сиот тој "квалитетен живот" за време на Хитлер Германците го имаат преплатено со војната и репарациите што мислам дека до пред некоја година ги плаќаа. 2 генерации Германци страдаат поради шизофренијата на Хитлер, зашто не му се допаѓале црнци и мислел дека сите Германци треба да живеат заедно.
 

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.536
Поени од реакции
2.222
Тука си донекаде во право зашто Хитлер го подигнал производството, ги вратил Германците на работа и им дал леб што се вика. Ама не може да биде позитивна личност Хитлер кога направил малку добро за една нација а го уништил пола свет во 5 години. Плус сиот тој "квалитетен живот" за време на Хитлер Германците го имаат преплатено со војната и репарациите што мислам дека до пред некоја година ги плаќаа. 2 генерации Германци страдаат поради шизофренијата на Хитлер, зашто не му се допаѓале црнци и мислел дека сите Германци треба да живеат заедно.
Ок, значи донекаде се доближивме со мислењата! А и една од основните поенти ми беше дека незнам колку добро е формулиран насловот затоа што скоро секоја личност има позитивни и негативни моменти и карактеристики и тие тешко се мерат и незнам како би заклучиле и како би и издвоиле негативците од останатите.....
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Хитлер не фрлал напалм врз Македонските села во Егејот... Тоа го правеле многупочитуваните сојузници...
 
Член од
27 септември 2011
Мислења
423
Поени од реакции
682
Позитивни - Никола Тесла, Карл Густав Јунг, Жил Верн, Спартак, Јустинијан, Мохандас Карамчанд Ганди, Нелсон Мандела, Хуго Чавез, Мартин Лутер Кинг, Бикот што Седи, Калил Џибран, Артур Ц Кларк, Алфред Хичкок, Ниче, Стенли Кјубрик, Џон Ленон, Борис Трајковски......

Неутрланли (колку позитивни толку и негативни) - Јосип Броз Тито, Адолф Хитлер, Јозев Менгеле, Александар 3 Македонски, Џингис Кан, Алфред Нобел, Фидел Кастро, Енвер Хоџа, Садам Хусеин

Негативни - Наполеон Бонапарта, Фернандо Кортез, Кристофер Колумбо, Сталин, Слободан Милошевиќ, Фрањо Туѓман, Алија Изетбеговиќ, Хомеини....
зошто Хитлер и Менгеле во неутрални???:confused:
 

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.059
Ок, значи донекаде се доближивме со мислењата! А и една од основните поенти ми беше дека незнам колку добро е формулиран насловот затоа што скоро секоја личност има позитивни и негативни моменти и карактеристики и тие тешко се мерат и незнам како би заклучиле и како би и издвоиле негативците од останатите.....
Е тука најцелосно се согласувам. Нема "добри" или "лоши" лидери. Секој заебал понекогаш во кариерата.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Незнам колкава бројка е, меѓутоа ако споредиш економско-политичката состојба на Германија пред Хитлер, тој можеби и не успеал толку со дела колку што успеал со идеологија, да го создаде движењето за Германија која што ќе има простор за живеење и квалитетно производство, квалитетен живот (мал дел од теоријата опишана во книгата ,,Мојата борба" се надевам дека сте ја читале па знаете поопширно за што зборам) - што до тогаш никогаш го немала, а после малиот пад по втората светска војна убеден сум дека државата се гради на скелетите на Хитлеровата идеологија, меѓутоа жално е што ние не сме запознаени со таа совршена политичко-идеолошка мисла поради убиствата кои се единствено нешто што се споменува кога станува збор за оваа тема!
Целата поента ми беше дека многу е веројатно животот што денес се живее во германнија, а сите знаеме како ти живеат е голема заслуга на нивниот голем фирер, така што тие можеби јавно искажуваат негодувања како што велиш меѓутоа сигурен сум дека сите длабоко во себе му се заблагодаруваат за пожртвуваноста што ја направил за за да биде една Германија тоа што денеска е.....!
Хитлер убивал и Германци. Илјадници болни и хедикепирани лица се убиени за да тој има „ здрава нација“ . Илјадници се осомничени и морале да го докажуваат своето „ ариевско потекло “ затоа што немале сини очи и сина коса. Тој е злосторник за дела против Човечкиот род и со ништо не можат да се оправдаат неговите постапки.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Секој има право на свое мислење и треба да се почитува тоа, но како го сметате Хитлер за позитивен? Пример pain_killer спомна дека треба да го поткрепите мислењето со доказ, но кој доказ го имате за да го браните Хитлер? Добро, може им било добро на Германците во негово време на почетокот поради економската криза, поради што прекинал да им плаќа репарации на Сојузните сили, ќе ги обединел сите Германци бла бла. Ама човекот сакал да уништи се што не е германско а вие го сакате! Тој ве мразел вас како Словени а вие него го сакате. Нема логика. Тоа е исто како да го сакате Сталин зашто убивал луѓе ако станел на лева нога. Ако Хитлер бил толку добар сигурен сум денес ќе го славеле Германците и ќе му граделе споменици од 30 метра. Не дека Александар бил нешто подобар, сигурно на Траките би им било подобро сами да си владеат отколку некој абдал да им ја ограбел територијата, ама барем тој им давал по некои права кога ќе ги освојувал. Не дека не бил врста на диктатор, ама барем имал мера кога колел и бесел. Сигурно Хитлер не го пречекале како херој во Чехословачка во 1938-ма како што Александар бил пречекан во Египет.
Дефинирај “Словени“
 

Kajgana Shop

На врв Bottom