Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650
Зарем ова не е законски регулирано?
Тука сите врати се отвараат нанадвор, дури и во становите влезните врати се огноотпорни до некој степен.
Ама се си мислам дека вакво нешто сум прочитала и за Мк, дека постои како регулатива.
ти одговорија за вратите.
чисто информативно, кај нас не само што кај има кај нема црево во хидрант, водата што доаѓа до подрумскиот хидрант е носена од ...од...од .... од пластична цевка. Лудило е со зградиве.
Автоматски споено мислење:

„Јас жалам што не е секаде состојбата проверувана изминатите години и претпоставувам дека има општини, коишто можеби и од објективни причини не го направиле тоа. Кои се објективните причини и зошто тоа го споменав и на мојата прес-конференција, е делот на недоволно инспекциски служби. Во мојата општина, во строга контрола влегуваме и во стамбените згради-треба да има соодветна хидрантска мрежа, скали за пожар, да се исполнуваат елементарни услови.“ - Орце Ѓорѓиевски претседател на ЗЕЛС, градоначалник на Кисела Вода.
и сега кој ќе го плаќа цехот што нема пожарни скали, втор излез итн итн кај зградите, ние станарите? И ова е лудило, кој кого е***.

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.176
Поени од реакции
8.474
чисто информативно, кај нас не само што кај има кај нема црево во хидрант, водата што доаѓа до подрумскиот хидрант е носена од ...од...од .... од пластична цевка. Лудило е со зградиве.
Ај што некој стари згради нема црево во хидрантите туку го нема во некој згради на сите спратови и вентилот за пуштање водата.

Не знам зошто нова градба згради немаат хидранти воопшто? Претежно се во оние згради од време Југославија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650
Не знам зошто нова градба згради немаат хидранти воопшто?
хидранти имаат, барем овде. Немаат скали. Хибрид сме на Катанга и Бурунди.
Него кој ќе плаќа казни или ќе вложува затоа што општините (можда и некое министерство, не знам) не си ја извршиле работата навреме?

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.059
Поени од реакции
13.004
мојата надворешна е огноотпорна 140 кг 1400 е
да не ја потценуваме македонија законски,имат добри закони проблемот е народот од 1998 г наваму владее турско /арапски башибузук на сите полиња.....требит да се доселат јапонци во мкд или д...... у...
Ајде за во станбени згради разбирам, инвеститорот сакал да заштеди. Ама јас не сум видела ваква пракса ни во понови јавни институции, како поминало тоа таму?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.762
Поени од реакции
11.939
Автоматски споено мислење:

и сега кој ќе го плаќа цехот што нема пожарни скали, втор излез итн итн кај зградите, ние станарите? И ова е лудило, кој кого е***.
А па кај старине згради што дека има пожарни скали кога се узурпирани од самите станари

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.736
Поени од реакции
2.867
Ајде за во станбени згради разбирам, инвеститорот сакал да заштеди. Ама јас не сум видела ваква пракса ни во понови јавни институции, како поминало тоа таму?
јас за во јавните институции сакав да напишам нешто екслузивно.....ама од х причини се повлеков.....
90 посто не го знаат ова јас ти ,тој шо го пишуваме за вратите и другите стандарди ...ова го знаат луѓе прошетани,отракани ,тие шо ги поминале ЈУ стандардите,ЈНА....тие шо не се излезени подалеку од Ротино,Струга,лептокарија,умот шо им е во паштетата,знамето,комуњарите,соросоиди ке ни се дешаваат вакви непријатни работи
да тие страв да одиш во полиција за лк и пасош зградулчено е пред распаѓање ако пропадниш и дирекно паѓаш на некој пожарникар кај шо игрет шах

Член од
30 октомври 2022
Мислења
815
Поени од реакции
2.229
мојата надворешна е огноотпорна 140 кг 1400 е
да не ја потценуваме македонија законски,имат добри закони проблемот е народот од 1998 г наваму владее турско /арапски башибузук на сите полиња.....требит да се доселат јапонци во мкд или д...... у...
Добро не памтиш како беше во Охрид до 1998?Убиства,рекетари,лихвари,стечаи на најзначајните фабрики,грабеж невиден.Не дека и после тоа не продолжи и после 98 тој тренд,ама дај објасни шо толку добро беше до 98 жити се???

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
9.237
Кога ја праев куќата пред .... планот мој беше секоја врата отварање на НАДВОР за во случај на пожар за полесно излегување....сите се чудеа шо му текнало на овај,стално нешто посебно сакат,.......цела МКД на внатре ти обратно ,истиот глуп одговор го добивав и од 90 посто од фирмите шо продаваат и монтираат врати....Нејсе ...затоа совет сите шо градите куќи ,отварате бизниси кафичи ресторани дискотеки вратите отварање на надвор,ова е еден дел од сигурноста да не дојдими до вакви несакани работи ,да делуваме превентивно
Види за влезна врата има логика, само што е непрактична за секојдневна употреба а и прашање е колку таа секунда отварање би сменила нешто, ама за внатрешни врати ќе го има тоа отварање нанадвор баш тој контраефект, поради тоа што кога излегуваш од една во друга просторија обавезно ја затвораш вратата за да не добие пожарот повеќе кислород и со тоа да "купиш" повеќе време за евакуација.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.579
Поени од реакции
9.525
Можеше и некоја подобра терминологија да одбереш од “палеле и гаселе” верувам, вака малце морбидно е.
не е проблем тоа, ама чекај бе, зарем треба да трошиме време на Васко .

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.652
Кога ја праев куќата пред .... планот мој беше секоја врата отварање на НАДВОР за во случај на пожар за полесно излегување....сите се чудеа шо му текнало на овај,стално нешто посебно сакат,.......цела МКД на внатре ти обратно ,истиот глуп одговор го добивав и од 90 посто од фирмите шо продаваат и монтираат врати....Нејсе ...затоа совет сите шо градите куќи ,отварате бизниси кафичи ресторани дискотеки вратите отварање на надвор,ова е еден дел од сигурноста да не дојдими до вакви несакани работи ,да делуваме превентивно
Дур не му скршиш нос на некој. Кај мене во станот така е направена вратата, зошто не знам. И скршив нос на една госпоѓа, отварање нагло вратата пред она да заѕвони и лупање во нос.

Член од
15 јануари 2020
Мислења
926
Поени од реакции
3.045
Деновите на жалост завршија, испукајте се лешинари кои едвај чекавте.
Пратете од утре х100 статуси од “адекватни експерти за све”

Kajgana Shop

На врв Bottom