Пејсажи (исклучиво ваши дела)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311

Важат се тие со дати?

Оваа се слики од Албанија, првата е ептен случајно направена, да дигнам апарато у ташничката , уклучен бил и несакајки ми штракна, таман ке бришеех сликата оти мислеех дек излезела матна, и гледам чиста е па оставих ја :) .

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Задарска ривиера, Хрватска:

Кали, Остров Угљан

40300342.jpg

Преко, Остров Угљан

38729974.jpg

Ошљак

40300326.jpg

Ошљак

39924735.jpg

реката Крка

39957015.jpg

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.949
Првата и третата ми се допаѓаат. На првата си можела патем малку да спуштиш кадар за да имаш рефлексија од светилникот или да кренеш малку повисоко за да се вклопува во правилото за третини, ама ОК е.

Втората и четвртата требало пред фотографирањето да се запознаеш со правилото за третини. На втората посебно и едрата ти се исечени, што не чини. Плус тоа човековото око е навикнато едреникот да го перцепира како слобода, и треба да имаш простор над едрата за фотографијата да „диши“.

Петтата има фина динамика со сите тие цик-цак линии.

Ама дефинитивно третата ти е најдобра. Малку отстапува од правилото за третини, ама тоа ја прави уште подобра фотката. Ми се допаѓа што сонцето не е во средина, и тоа што има вињетинг ефект. Можело во фотошоп уште малку да додадеш вињетинг :)

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Првата и третата ми се допаѓаат. На првата си можела патем малку да спуштиш кадар за да имаш рефлексија од светилникот или да кренеш малку повисоко за да се вклопува во правилото за третини, ама ОК е.

Втората и четвртата требало пред фотографирањето да се запознаеш со правилото за третини. На втората посебно и едрата ти се исечени, што не чини. Плус тоа човековото око е навикнато едреникот да го перцепира како слобода, и треба да имаш простор над едрата за фотографијата да „диши“.

Ама дефинитивно третата ти е најдобра. Малку отстапува од правилото за третини, ама тоа ја прави уште подобра фотката. Ми се допаѓа што сонцето не е во средина, и тоа што има вињетинг ефект. Можело во фотошоп уште малку да додадеш вињетинг :)

а што е вињетинг?

by the way фала за стручните совети и мислења! good to know!

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229

правило на третини како на пример ова

056.jpg

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.949
Повеќе ми се допаѓа кога островот е средишно поставен во однос на вертикалната оска. Инаку третина мислев на линијата од морето да биде на долната линија од третините. И доколку при фотографирање малку ти е накривен фото-апаратот не е грев подоцна во фотошоп да се исправи истата.

Инаку за вињетинг, тетка Вики вика вака: http://en.wikipedia.org/wiki/Vignetting

Kajgana Shop

На врв Bottom