Партнер одбран од страна на родителите

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.574
Моите баба и дедо од на мајка ми страна во србија така се нашле, со посредувач, но сепак не било тоа на сила, него само нивните ги запознале нив двајца, па после тоа они си се договарале да излегуваат заедно и по некое време се земале, и до ден денес си живеат заедно, и имаат 4 деца од кои најголемото е мајка ми.
Јас го одобрувам тоа двајца млади кои не можат по природен пат да си најдат маж/жена, со помош на нивните родители да се запознаат и потоа стариве да се тргнат на страна да не се мешаат а младите да си одлучат што ке прават понатаму во животот.
Оние врски кои се на некој начин создадени на сила, не ги оправдувам,.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.857
Поени од реакции
6.494
Ја па собирам пари за да го купувам жена од Зајази ! :LOL::):D:P
 
Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Само лудаци може вакво нешто да договорат.. А шо праиме ако таа што ќе ти ја договорат не ти се свиѓа?? Брак и такви стварни си се природна работа или сами ќе постанат од себе или нема,не иде тоа на сила.. Само кај Муслимани може тоа они уште се заглавени во 15 век..
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.857
Поени од реакции
6.494
Само лудаци може вакво нешто да договорат.. А шо праиме ако таа што ќе ти ја договорат не ти се свиѓа?? Брак и такви стварни си се природна работа или сами ќе постанат од себе или нема,не иде тоа на сила.. Само кај Муслимани може тоа они уште се заглавени во 15 век..
И кај нас Македонците ја имало и се почитувала оваа стара традиција и тоа наголемо до пред 50/60 год. .......... денеска малку поретко, во градовите нема шанса вакво нешто, а по селата можда има сеуште ама сепак реткост е, инаку кај Муслиманите сеуште оваа традиција ја има !
Врската(дечко-девојка), како и бракот(маж-жена) си се интимни и пред се природни работи и многу фактори тука играат улога, невозможно е друг човек(па дури и родител) да знае што всушност бараш, што сакаш, каков изглед, каков карактер ............. секогаш лицето(било машко, било женско) сам/а треба да си избере партнер/ка, а не други да им бираат ........ се што е со сила наметнато не чини ................... со сила убајна не бива ..................... е сега баба ми и дедо ми на времето родителите нивни ги запознале, па еве доживеале длабока старост, бракот докрај им останал цврст и среќен .............. ама такви биле времињата тогаш, како што сум слушал од постарите(баби и дедовци) тогаш во нивно време кога биле млади ова било многу честа практика и најнормална општоприфатена појава, повеќето бракови во минатото(до после 2 с.в.) биле на таков начин склучувани т.е. со меѓусебен договор помеѓу родителите на машкото и родителите на женското, но денес не е така и тоа е тоа !
 
Член од
25 октомври 2008
Мислења
528
Поени од реакции
75
Само едно нешто ме интересира а тоа е Родителите ке живеат со партнерот или детето ке живее со партнерот? Каде е среќата и разбирањето со партнер/ка кој сам не си ја избрал?
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.008
Поени од реакции
4.654
Далеку сте од вистината , полно со предрасуди.

Момче кој сака да се ожени (ако не сака сам да најде) ... тогаш целото семејство има право да лобира за него , му предложуваат некоја девојка , велејќи : Во семејството на Јашари има една девојка со тоа и тоа образование , убаво висока-ниска-слаба-дебела , со пристоен однос, кога одиме кај неа насмеана е секогаш , не почитува , значи ја опишуваат со сите добри и лоши обележја.

Може да стигаат и слики дома кај момчето , да ја види првин преку слика ... Родителите одговараат за семејството на девојката велејќи : - Да семејството Јашари се домаќини луѓе , верници , работливи ...

А момчето има право да се распраша за девојката , ако веќе не ја знае уопште ... и има право да прифати или да одбие. Нема наметнување.

Истото важи и за девојката , и таа има право да се информира за момчето... и на крај да одлучи. Тоа и е дозволено и по вера , не смее девојката да се омажи без нејзина волја.

Пред да одлучат , може да се оствари и состанок меѓу момчето и девојката во присутство на семејствата на двете страни.
За конечно да одлучат За или Против.

Јас сам ја имам завршено работата , но се надевам да имам сложен живот како што имаат моите родители и сите роднини кои се во брак преку стројници.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 13:40 ---
Само едно нешто ме интересира а тоа е Родителите ке живеат со партнерот или детето ке живее со партнерот? Каде е среќата и разбирањето со партнер/ка кој сам не си ја избрал?
Млади незрели , можат да погрешат , а родителите имаат право да ги предупредат.
Ние помладите не гледаме подалеку од очите на девојката/момчето , се ослепува човек и не приметува со кого стапнува во брак.
Па затоа 2000 разводи годишно се случуваат.

А уште коллу врски започнуваат за озбилно а завршуваат прерано.
Затоа си правиме по 30 - 40 години , а ергени.
 
Член од
25 октомври 2008
Мислења
528
Поени од реакции
75
Далеку сте од вистината , полно со предрасуди.

Момче кој сака да се ожени (ако не сака сам да најде) ... тогаш целото семејство има право да лобира за него , му предложуваат некоја девојка , велејќи : Во семејството на Јашари има една девојка со тоа и тоа образование , убаво висока-ниска-слаба-дебела , со пристоен однос, кога одиме кај неа насмеана е секогаш , не почитува , значи ја опишуваат со сите добри и лоши обележја.

Може да стигаат и слики дома кај момчето , да ја види првин преку слика ... Родителите одговараат за семејството на девојката велејќи : - Да семејството Јашари се домаќини луѓе , верници , работливи ...

А момчето има право да се распраша за девојката , ако веќе не ја знае уопште ... и има право да прифати или да одбие. Нема наметнување.

Истото важи и за девојката , и таа има право да се информира за момчето... и на крај да одлучи. Тоа и е дозволено и по вера , не смее девојката да се омажи без нејзина волја.

Пред да одлучат , може да се оствари и состанок меѓу момчето и девојката во присутство на семејствата на двете страни.
За конечно да одлучат За или Против.

Јас сам ја имам завршено работата , но се надевам да имам сложен живот како што имаат моите родители и сите роднини кои се во брак преку стројници.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 13:40 ---


Млади незрели , можат да погрешат , а родителите имаат право да ги предупредат.
Ние помладите не гледаме подалеку од очите на девојката/момчето , се ослепува човек и не приметува со кого стапнува во брак.
Па затоа 2000 разводи годишно се случуваат.

А уште коллу врски започнуваат за озбилно а завршуваат прерано.
Затоа си правиме по 30 - 40 години , а ергени.

Да во право си за тоа дека не гледаме подалеку од очите на девојката/момчето но сепак јас мислам дека не се родителите тие кој треба да одберат со кој ке стапиме во брак иако добро кажа дека тие се тие кои имаат право да не прдупредат.
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Тоа и е дозволено и по вера , не смее девојката да се омажи без нејзина волја.
Оу рили?!

Он: Родителите може и треба да имаат свое место во изборот (да го запознаат партнерот, неговите, да се распрашаат, да се осигураат, да не ги боли глава) и нивна „обврска“ е да си кажат мислење. Кога по нивни критериуми е сериозно сјебан избор (Бог да чува, шизофрен, наркоман...) треба да направат се‘ во нивна моќ да го спречат сплеткувањето. Ама на крајот на краиштата, нема тие да делат живот со некого, и колку и да ги боли за нас, ние ќе ги кркаме последиците...
Така што сепак, нивното треба да се ограничи на добронамерни совети, многу муабет, и години порано, уште кога не ни е времето - добро образование за да не „спремат“ за изборот кој сами ќе го направиме.
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.828
Поени од реакции
7.710
Сум чула за родители кои биле против, ама ако некој сакаш, никој не може да те спречи да бидеш со него.

Мојата една баба. Доаѓале стројници, а таа рекла на мајка и: Ако не ми дадете да се омажам со него (со дедо), ќе се фрлам во бунарот.

Другата ми баба кога го видела дедо како влегува со чезата во дворот, и рекла на сестра и: Тој ќе е!

Ако тие што биле женски, живееле пред 70 години во Македонија знаеле да кажат со кого ќе бидат, не верувам дека тоа е невозможно денес.

Ме нервира кога слушам муабети дека во Македонија женското се купувало, па преговарале родителите, па не знам што. У мојата фамилија, од двете страни, секој сам си бирал со кого ќе го помине животот, и машко и женско.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Ме нервира кога слушам муабети дека во Македонија женското се купувало, па преговарале родителите, па не знам што. У мојата фамилија, од двете страни, секој сам си бирал со кого ќе го помине животот, и машко и женско.
Мислам дека е добра работа купопродажба на жена, прво жената ќе си ја знае својата вредност, нема да се мисли како денешните “модерни“ моми “Дали ме цени... дали му значам... дали му вредам..“ ко ќе се уговори и исплати сумата таа си знае точно до денар колку му вреди на стопанот, од друга страна и мажот знае што добива за тие пари, не мојш да очекуваш од жена која си ја платил со една бавча, 4 овци и 4 златници да вреди како жена за која си дал куќа, нива и 50 златници. Не можеш да очекуваш од кола шо си ја платил 400 евра исто ко онаа шо си требал да ја платиш 4000. Значи од старт се знае шо се добива со мажачката и затоа немаше тогаш во тие стари добри времиња ни разводи.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.857
Поени од реакции
6.494
Мислам дека е добра работа купопродажба на жена, прво жената ќе си ја знае својата вредност, нема да се мисли како денешните “модерни“ моми “Дали ме цени... дали му значам... дали му вредам..“ ко ќе се уговори и исплати сумата таа си знае точно до денар колку му вреди на стопанот, од друга страна и мажот знае што добива за тие пари, не мојш да очекуваш од жена која си ја платил со една бавча, 4 овци и 4 златници да вреди како жена за која си дал куќа, нива и 50 златници. Не можеш да очекуваш од кола шо си ја платил 400 евра исто ко онаа шо си требал да ја платиш 4000. Значи од старт се знае шо се добива со мажачката и затоа немаше тогаш во тие стари добри времиња ни разводи.
Ех да е така и денеска, до сега ќе си купев не една туку пет жени, по личен избор ! :D :P
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Ех да е така и денеска, до сега ќе си купев не една туку пет жени, по личен избор ! :D :P
Можеш, уште има Албанки за купување. Малку ми е застарена информацијава ама цената за „посредништвото“ беше 500 евра на времето
 

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.657
Поени од реакции
968
Далеку сте од вистината , полно со предрасуди.

Момче кој сака да се ожени (ако не сака сам да најде) ... тогаш целото семејство има право да лобира за него , му предложуваат некоја девојка , велејќи : Во семејството на Јашари има една девојка со тоа и тоа образование , убаво висока-ниска-слаба-дебела , со пристоен однос, кога одиме кај неа насмеана е секогаш , не почитува , значи ја опишуваат со сите добри и лоши обележја.

Може да стигаат и слики дома кај момчето , да ја види првин преку слика ... Родителите одговараат за семејството на девојката велејќи : - Да семејството Јашари се домаќини луѓе , верници , работливи ...

А момчето има право да се распраша за девојката , ако веќе не ја знае уопште ... и има право да прифати или да одбие. Нема наметнување.

Истото важи и за девојката , и таа има право да се информира за момчето... и на крај да одлучи. Тоа и е дозволено и по вера , не смее девојката да се омажи без нејзина волја.

Пред да одлучат , може да се оствари и состанок меѓу момчето и девојката во присутство на семејствата на двете страни.
За конечно да одлучат За или Против.

Јас сам ја имам завршено работата , но се надевам да имам сложен живот како што имаат моите родители и сите роднини кои се во брак преку стројници.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 13:40 ---


Млади незрели , можат да погрешат , а родителите имаат право да ги предупредат.
Ние помладите не гледаме подалеку од очите на девојката/момчето , се ослепува човек и не приметува со кого стапнува во брак.
Па затоа 2000 разводи годишно се случуваат.

А уште коллу врски започнуваат за озбилно а завршуваат прерано.
Затоа си правиме по 30 - 40 години , а ергени.
Ова го кажа од исламска страна . Него зборот ми беше како што и сам знаеш има разлика на муслиманите од Скопје и муслиманите од внатрешноста . Па еве сакам да те прашам чисто информативно имам другар муслиман е али некако ми е срам да го прашам за ова . Сеуште ли оди преку стројници да се ожениш/омажиш или може да биде како и во Христијанскиот свет каде што преку гледање во град , интернет и по своја желба да стапат во брак ??? (ако не ти е тешко)
--- надополнето: 21 мај 2012 во 23:10 ---
И кај нас Македонците ја имало и се почитувала оваа стара традиција и тоа наголемо до пред 50/60 год. .......... денеска малку поретко, во градовите нема шанса вакво нешто, а по селата можда има сеуште ама сепак реткост е, инаку кај Муслиманите сеуште оваа традиција ја има !
Врската(дечко-девојка), како и бракот(маж-жена) си се интимни и пред се природни работи и многу фактори тука играат улога, невозможно е друг човек(па дури и родител) да знае што всушност бараш, што сакаш, каков изглед, каков карактер ............. секогаш лицето(било машко, било женско) сам/а треба да си избере партнер/ка, а не други да им бираат ........ се што е со сила наметнато не чини ................... со сила убајна не бива ..................... е сега баба ми и дедо ми на времето родителите нивни ги запознале, па еве доживеале длабока старост, бракот докрај им останал цврст и среќен .............. ама такви биле времињата тогаш, како што сум слушал од постарите(баби и дедовци) тогаш во нивно време кога биле млади ова било многу честа практика и најнормална општоприфатена појава, повеќето бракови во минатото(до после 2 с.в.) биле на таков начин склучувани т.е. со меѓусебен договор помеѓу родителите на машкото и родителите на женското, но денес не е така и тоа е тоа !
А да знаеш таа нивна конзервативност некогаш е многу подобра за зачувување на традицијата , вредностите и моралот (ама христијанството оди кон модернизирање тоа е лошо старите традиции ги нема). Кај мене баба ми и дедо ми не се земени преку стројници па имаат направено "златна свадба" а се надевам и дека "дијамантска" ќе дочекаат :) Никој не посредувал со баба ми само ми кажа дека нејзината мајка била против поради големиот број на членови во семејството на дедо ми али со тек на време мајка и попуштила . И секако се гледале али односи никако немале пред првата брачна ноќ :) конзервативни - али среќни
 

Kajgana Shop

На врв Bottom