Партнерот ми е од село, што да правам?

Каде живеете?

• Град

Гласови: 322 78,5%
  • Село

Гласови: 88 21,5%

• Вкупно гласачи
    410
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Работава не е за смеење, за плачење е. Жалосно е кога некој ќе се заљуби во некого и нема да си дозволи самиот на себе да биде со таа личност од проста причина што тој или таа е од село. Поради искомплексираност да не можеш да уживаш во сопствената среќа. Навистина жалосно.

Уште пожалосни пак се "фините граѓанчиња" кои само поради фактот што живеат во град мислат дека светот го имаат на дланка, а овие "нижава раса" не им се демек ни достојни. Просто и мизерно и само уште еден доказ за тоа до каде може да стигне човечката глупост.

Простотилокот е нешто што живее и во град и во село, и покрај езеро и покрај море, и во лимузина и на трактор... па со оглед на тоа, такви поделби град-село немате никаква основа ни теорија да правите, а богами ни право.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Бог да чува.:pop:
Што држи земјава. Свашта.
Неам коментар, само ... ептен глупо.

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Уф препукувања на селско-градска релација!:oeoeoe:
Дем ит, не е смешно!
Да си прашам нешто! Дали кога ќе се спомне село, во глава ви се појавува мотив од македонски народни приказни, каде момата со плетенка и селска носија срамежливо ѕирка низ пенџер, додека локалниот чорбаџија минува покрај порти?
Џизс селско-градски Крајст!
Знаев дека не требаше да заминам, знаeв! Ми фалат стомните и собиранките покрај чешма! Уште носам китка в'коси и чувам пар опинци и гумени чизми во плакар! Опинците за Скопје, чизмите за дома, з'ш кал има во село:icon_lol:
Не е смешно, мајку му! А јас сум малку збунета! Ги замислувам мештаните на мојата мила населба, и среќна сум што наместо на нива со моите одев на театар! Играв и на улица со кал и гола трчав низ маало, ама кој не? Одевме на авантури низ Македонијава и отаде!Имавме определено време за фамилијарно читање за викенд! Уф како мразев кога мама ќе ме собереше од улица за да читам, кошмар! Сега велам тенк ју мамо!
Сакам да кажам, тоа што не сум израснала на сред град не значи дека сум пораснала на нива да му се сневиди!
Е баш поради овие работи ме иритира генерализирањето и лепењето етикети! Не има секакви и секаде побогу!
Море мома да си останам најарно ќе е! Тивкото местенце со мали,топли куќички и онака ќе биде место каде што само ќе навраќам понекогаш да го почувствувам мирисот на детсвото и топлиот леб од фурна на Лила комшиката! Сродна душа таму не верувам дека ќе најдам, а ако не ме сакаат момците од град мома ќе си останам зар шо! Кај селска па и стара:pipi:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Ова се претвара во глупа дискусија. Чија глупавост добива уште поголема тежина кога некој ќе се запали и ќе почне да ги мери на кантар граѓаните и селаните, па ќе почне да спомнува корени, лични карти и прапрадедовци... Што е следно? Имотни листови да не треба да извадиме? Не може човек едноставно да каже дека градските девојки повеќе му прават мерак, без да му го оспорат потеклото :)

Од кај знаеш дека баш ти не си селанец?
Од Скопје си човече,тешко дека имаш градски корени.
Абе види.. Јас и да бев од село, пак ќе го имав истото мислење. Само можеби обратно.

Нормално е селаните да размислуваат поинаку од граѓаните. Гледаат да те поебат за 10 денари доколку можат, или за 100 грама помалку сирење. Да ти дадат од лошите јаболки или расипаните ораси. Да мудруваат за значењето на животот, за светските велесили, за Бранко и Грујо, или за јачината на ракијата. И, еве, да речеме дека ми фатило око некоја селанка, што би правел јас муабет со неа? За стоката, за орање ниви, за големината на шумите, бројот на жители во Градско или за цената на патлиџаните? Океј, и Сведмилк е актуелна дискусија во последно време... :)

Значи да разјасниме. Не би земал (за партнерка/жена) селанка затоа што не е компатибилна со мене. И што?
Исто како што не би земал велешанка на пример, пошто горе-долу сите се или goth, или ексцентрични писателки без јасен концепт. Или психолози - што е всушност worst case scenario. А такви, не се компатибилни со мене.

Значи, да разјасниме. Јас не ти го наметнувам моето мислење. Не ти одбирам тебе партнер/ка. Само кажувам што мислам. Мислењето е засновано на досегашни искуства, прилики и неприлики со селани и селанки. И затоа што не е баш најдобро, викам дека се тргнам што подалеку од нив. Сметај го ова како да им правам услуга и на нив, и на себе.
Тогаш,биди реален и реплицирај му и на "искомплексираниот скопјанец".
Или не смееш да одиш против администрацијата,а?
И човече, не туку се пали како младо селанче на овца и не ми реплицирај на празно, бидејќи моето мислење не те засега тебе (под претпоставка дека не си од село). Па уште, демек никој не смее - ама ти се најде „храбриот“ да му реплицираш на некој „админ“ : ))))
Абе... До кога со овие админомразачки комплекси на пониска вредност? :nesum:

Да се разбереме.
Ја не плукам по Acid,затоа што е скопјанец,туку поради неговиот став.
Што ги прави лугето од град,подобри од лугето од село?
Тоа сакам да знам?
Како мислиш подобри? Во која смисла? Сите сме луѓе, без разлика на тоа од каде доаѓаме. Добрината не доаѓа заедно со територијата на живеење. Но, добрината не е секогаш пресудна за изборот на партнер - нешто за кое збориме во моментов, ти текнува?

Градските девојки се подобар избор од селанките во секоја смисла, кога збориме за бирање соодветен партнер. Градски девојки се за градски момци - селски моми за селски момци. Кој сака поинаку, бујрум, негов избор. :)

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Градски девојки се за градски момци - селски моми за селски момци. Кој сака поинаку, бујрум, негов избор. :)
Согласен сум,дотолку повеќе што тврдам дека ова се случува на велико, мислам на ваквото спарување. Фората е дека нема ништо општо со географската ширина на местото на раѓање - навиките се клучни. Едноставно, природно си се наоѓаат сличните карактери, машките си ги женат „мајките“, девојките - „татковците“... Сите среќни и задовољни.:smir:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Za ovaa tema imam diskutirano so mnogu lugje, nekoi me ubeduvale deka SELJAK ne e mesto na ziveenje tuku karakterna osobina, megutoa ne se slagam vo potpolnost. SELJAK e karakterna osobina ali e mnogu pozatapena kaj onie od selo, otkolku kaj onie od grad. Iskreno imam dva pati otideno vo selo do sega i ne planiram veke nikogas da stapanam tamu. Kako vlegovme vo seloto so kolata zastanavme kaj eden objekt sto tie go narekuvaa skolo ma da ne znam so bese, vo kolata bevme jas, drugarka mi i bratuced mi,, trebase da odime na gosti kaj negovata devojka, uste ne izlezeni od kolata selacite pocnaa da vikat eee novi zenski u seloto, de izlezite da ve vidime, ej ti si poubava, pa nekoj drug ke rece mene drugata mi e pojaka, pa nekoj ce dofrle ma4e aj bidi mi zena ... svasta. Koga se fati bratuced mi so devojkata brat i sekoj den mu se zakanuvase da ne mu ja zima sestrata, pa dobro majka mu stara ne e ova kukla, a za SELSKITE ERGENI pa da ne zboram, sekogas nekoj ke se najdese da mu rece ostaj ni ja taa ni e NAJUBAVA MOMA vo seloto, ne ja davame na nikoj, kako od niv da zavisi so koj ke bide taa.Kultura na nivo, od nivite podaleku nemaat videno i ne znaat kako da se ponasat. Vo grafot pa koga idat da ne pravime muabet, mislat deka u kafic ako i staat mobilnite i parite na masa, pijat kako volovi i mislat deka ce bidat nogu interesni. Ne bi bila vrska so seljak nikad pa ako saka posleden maz na svetot neka bide.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Согласен сум,дотолку повеќе што тврдам дека ова се случува на велико, мислам на ваквото спарување. Фората е дека нема ништо општо со географската ширина на местото на раѓање - навиките се клучни. Едноставно, природно си се наоѓаат сличните карактери, машките си ги женат „мајките“, девојките - „татковците“... Сите среќни и задовољни.:smir:
Какви мајки, какви татковци бре сето тоа клише до клише. Еве јас барам да личи на вујна ми( брачка ако го читаш ова не го мислам сериозно :icon_lol:). Нема врска тоа според мене зависи како ќе се наредат работите, сите луѓе се различни, колку луѓе толку карактери и ситуации.

D

devojcence

Гостин
mene licno bi mi smetalo da mi e pratnerot od selo.ne deka iam nesto protiv provincijalci megjutoa ne mi ide nekako.razlicni razmisluvanja sredini i se.i mislam deka recenicata edno kazuva: mozebi izlegol od selo ali seloto ne izleglo od nego :) kolku i da s epravime taka e.mozebi za devojcinja od selo e cel da se omazat vo grad za devojce od grad decko od selo ne e predizvik. barem jas taka mislam . bez napagjanje ve molam:smir:

Член од
31 декември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
1
Ако немате забележано,сите живееме во село...и на крај краева,никој нема потекло од град а помалце од некое елитно место или да потекнуваме од кралскана палата..абе седи,никој не треба да се прави она што не е. не би ми претставувало проблем пошто место на живеење се менува..:helou:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
mene licno bi mi smetalo da mi e pratnerot od selo.ne deka iam nesto protiv provincijalci megjutoa ne mi ide nekako.razlicni razmisluvanja sredini i se.i mislam deka recenicata edno kazuva: mozebi izlegol od selo ali seloto ne izleglo od nego :) kolku i da s epravime taka e.mozebi za devojcinja od selo e cel da se omazat vo grad za devojce od grad decko od selo ne e predizvik. barem jas taka mislam . bez napagjanje ve molam:smir:
Во право си да знајш, само на ебајне мислиме ние, да го втераме некаде не ни ојт умот на другоместо. поззкис4е...

За болдот... де4ко од марс можеби :raz:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.730
Поени од реакции
13.471
Добро де до кога со овие предрасуди??? „Од село е типката, појма немам што да правам, таа којзнае кроз колку досега прошла низ селото/неискусна е, појма нема како тоа ние го правиме во градот...“
НЕ. Ако има хемија помеѓу нас двајцата не постои никаква пречка која би ме спречила (ок освен да има сексуално пренослива болест) да бидам со неа.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
и ја не би идел со селанче. не би дошло воопшто до ова прашање: Партнерот ми е од село, што да правам?
од старт не ми стануе партнерка, па затоа =)
глупо е да ја ќариш па да се прашуваш. темата требало да гласи, Дали би имал партнер од село =)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
mene licno bi mi smetalo da mi e pratnerot od selo.ne deka iam nesto protiv provincijalci megjutoa ne mi ide nekako.razlicni razmisluvanja sredini i se.i mislam deka recenicata edno kazuva:mozebi izlegol od selo ali seloto ne izleglo od nego :) kolku i da s epravime taka e.
Вакво нешто може да напише само некој од град а кој е роден како сељак!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Колку го прават стереотипите човекот мал,дури и жал ми доаѓа.
На она што го говореа бацилиус и виктор,ќе се надоврзам со мое мислење.Верувам дека денес условите за живеење во рурална средина се изменети од пред 20 години.Денес младите не се делат по основ на територијално припаѓање,бидејќи ги имаат истите услови.Можеби не живеат секојдневно во гужва и чекање на семафори,но сигурно не седат според стереотипот на трактор или во штала со кравите.Бидејќи ги имаат истите услови,тоа се деца кои имаат прошетано многу земји,имаат високо образование,а многу од нив што ми се пријатели вршат истражувања по институти со постипломски и докторски студии.Ова го споменувам само да укажам колку се прости според стереотипот.Ниту има разлика во облекувањето (кои некои го користат во изразување) ниту во понашањето.Имаат и интернет и говорат странски јазици,замисли:)Се прашувам кој е тој кој не би ги посакал за партнер.И да,можат да се снајдат во секоја ситуација.
Сега не е секаде вака розово,но за некоја година ќе се изгуби таа разлика која се должи на различните примања.И така ни цути стандардот во државава,а земјоделието е главна носечка гранка во моментов.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
глупаво размислување.... ти можеш да фатиш дечко што живее на центар а да е поголем сељак од селанец кој живее во најбитисаното село во Македонија. Кога некој стварно ќе го сакаш нема баш да му ја мислиш дали е од село или град... не е предизвик за девојка од село да се мажи во град .. предизвик е да најдеш некој што ќе те почитува, што ќе те сака и што ќе те цени... а да најдеш дечко од Франција, Сомалија, Патагонија или Вратница не е предизвик...
Коа ќе треба со некого да живееш поважно ќе ти е како тој се однесува спрема тебе него од кај е тој.... А и боље прв в село него последен в град.

Kajgana Shop

На врв Bottom