Од кај знаеш дека баш ти не си селанец?Од селанец/селанка подалеку.
Може изгледаат слатки и наивни на почеток, ама штом се искурнази сељак - тешко тебе.
Кој сака селанка за партнерка бујрум. Јас му го оставам и мојот дел![]()
Џиш не станува збор за навредливост, тукуе дноставно има разлика бе брат, и тоа сум го почувствувал и сеуште го чувствувам на моја кожа. Многу добар индикатор за таквата разлика е на пример, еве јас сум во германија и многу од германското население живее рурално. Така да пола и повеќеќ од моите колеги на факс се од рурални средини, кои технолошки и со средства се подобри дури и од наштие мали градови. Но тоа пак не беше никаков фактор во фактот дека јас како човек израснат во голем град (скопје) едноставно колку и да се трудев и сеуште се трудам едноставно муабетот повеќе ми оди со тие што ми се колегите од берлин отколку со колегите кои доаѓаат од руалните средини. И не ме разбирај погрешно и едните се добри и другите се добри, ама мојот начин на живот и интересите ми се покомпатибилни со тие од берлин отколку со тие од руралните средини.Со ова 100% се не сложувам, не гледам која е разликата со човек кој што живее во град или село. Само за некои граѓанковци, дружење (или имање нешто повеќе) со човек што живее на село е навредливо, застрамувачки, понижувачки.....
Не го знаеш човекот и навистина не е во ред да правиш претпоставки за истиот.Од кај знаеш дека баш ти не си селанец?
Од Скопје си човече,тешко дека имаш градски корени.
Добро бре АМАН ЗАМАН луѓе читате ли што кажуваме јас Виктор да му се невиди. Ајде уште еднаш за слепите и неписмените, НИКОЈ НЕ РЕЧЕ ДЕКА Е ЛОШО ДА СИ ОД СЕЛО А ДОБРО ОД ГРАД, РЕКОВМЕ ЕДНОСТАВНО ДЕКА ПОСТОЈАТ РАЗЛИКИ КОИ ИЗЛЕГУВААТ НА ПОВРШИНА КОГА ЕДЕН ОД СЕЛО Е ЗАЕДНО СО ЕДЕН ОД ГРАД, БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ТОА Е СЕ ПАРТНЕРИ, КОЛЕГИ ИЛИ ДУРГАРИ.Темава не знаеш дали за смеење или за плачење е...
Луѓето од селата се некогаш различни од луѓето до градските населби, Ама тоа не ги прави ништо полоши. Па најголеми сељачишта се центарски деца кои мислат градов на рака го имаат.
Не го знаеш човекот и навистина не е во ред да правиш претпоставки за истиот.
А во ред е да се прават вакви претпоставки?Од селанец/селанка подалеку.
Може изгледаат слатки и наивни на почеток, ама штом се искурнази сељак - тешко тебе.
Кој сака селанка за партнерка бујрум. Јас му го оставам и мојот дел![]()
Па најголеми сељачишта се центарски деца кои мислат градов на рака го имаат.
Ти упоно навредливо зборуваш кон луѓето кои живеат во градот. “Граѓанковци“ во смисла луѓе кои немаат градски навики. Со тоа иако се обидуѕваш да ги навредиш повторно селаните ги ставаш во грда рамка, бидејќи и сам ги одвојуваш луѓето во село и град, за кое сакаш да кажеш дека не треба да има разлики.Со ова 100% се не сложувам, не гледам која е разликата со човек кој што живее во град или село. Само за некои граѓанковци, дружење (или имање нешто повеќе) со човек што живее на село е навредливо, застрамувачки, понижувачки.....
Само искомплексираните македонци кои не се од Скопје сеуште плукаат по скопјани заради тоа што се. И само искомплексираните скопјани сеуште велат “глупи провинцијалци“.Fabullous_178 напиша:Од кај знаеш дека баш ти не си селанец?
Од Скопје си човече,тешко дека имаш градски корени.
Тогаш,биди реален и реплицирај му и на "искомплексираниот скопјанец".Само искомплексираните македонци кои не се од Скопје сеуште плукаат по скопјани заради тоа што се. И само искомплексираните скопјани сеуште велат “глупи провинцијалци“.
Ех со задоволство, само што проблемот е што се сложувам со него. Кога селанец ќе дојде во град и сака да биде граѓанин, се претвора во Баба Рога, пример за тоа е пола Скопје, ама дали Acid има потекло од некое село неам везе. Тоа шо набодувал мачки како мал на колец не е селска навика, туку налудничава, и да го нападнам за неговиот став дека не сака девојка од село, неам намера. :helou:Тогаш,биди реален и реплицирај му и на "искомплексираниот скопјанец".
Или не смееш да одиш против администрацијата,а?
Многу ми е јасно тоа... дете израснато во град и во село се знае дека ке има различен менталитет и карактер.Џиш не станува збор за навредливост, тукуе дноставно има разлика бе брат, и тоа сум го почувствувал и сеуште го чувствувам на моја кожа. Многу добар индикатор за таквата разлика е на пример, еве јас сум во германија и многу од германското население живее рурално. Така да пола и повеќеќ од моите колеги на факс се од рурални средини, кои технолошки и со средства се подобри дури и од наштие мали градови. Но тоа пак не беше никаков фактор во фактот дека јас како човек израснат во голем град (скопје) едноставно колку и да се трудев и сеуште се трудам едноставно муабетот повеќе ми оди со тие што ми се колегите од берлин отколку со колегите кои доаѓаат од руалните средини. И не ме разбирај погрешно и едните се добри и другите се добри, ама мојот начин на живот и интересите ми се покомпатибилни со тие од берлин отколку со тие од руралните средини.
За тоа дека ги навредувам луѓето кои што живеат во градот и не е баш така. Поентата на целиот муабет е дека има разлика село-град, но едната и другата не се за споредување или потсмевање.Ти упоно навредливо зборуваш кон луѓето кои живеат во градот. “Граѓанковци“ во смисла луѓе кои немаат градски навики. Со тоа иако се обидуѕваш да ги навредиш повторно селаните ги ставаш во грда рамка, бидејќи и сам ги одвојуваш луѓето во село и град, за кое сакаш да кажеш дека не треба да има разлики.
Оние други примери, а и во врска со ова погоре кажано, каде велиш дека луѓето од градот гледаат со потсмев на оние од село, морам да се сложам дека е вистина, но тоа е особина која ја имаат простите, искомплексираните од одредени причини луѓе, а не луѓето кои живеат во урбана средина.
Да се разбереме.Ех со задоволство, само што проблемот е што се сложувам со него. Кога селанец ќе дојде во град и сака да биде граѓанин, се претвора во Баба Рога, пример за тоа е пола Скопје, ама дали Acid има потекло од некое село неам везе. Тоа шо набодувал мачки како мал на колец не е селска навика, туку налудничава, и да го нападнам за неговиот став дека не сака девојка од село, неам намера. :helou:
Твојот став е исправен, а кога би читал повеќе што сум напишал на темава, наместо да гледаш само да ме нападнеш затоа шо ти е мерак, би ти било јасно дека нема простор за дискусија.Да се разбереме.
Ја не плукам по Acid,затоа што е скопјанец,туку поради неговиот став.
Што ги прави лугето од град,подобри од лугето од село?
Тоа сакам да знам?
Јас лично сум од град(и тоа со генерации наназад),па ипак мислам дека селаните се далеку подобри од нас,во нив има далеку повеќе топлина и можеш повеќе да им веруваш отколку на било кој помпезен граѓанин.
Тоа е само мојот став.