Охрид

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Оф да му се ... Вес не се исконтрав, наврати погоре на моите мислења и ќе прочиташ , некултурни туристи има насекаде ама зависи колку туристичкото место е спремно да одговори на ваквите предизвици. Нивната спремност во овој случај на комуналните претпријатија. Сето ова зависи од државната власт, локалната власт, па до сопствениците на Хотел, вила или што и да е , па до секој граѓанин на Охрид. Во елитно туристичко место може ќе видиш една таква канта или контејнер, кај нас сите се со ѓубре наоколу, барем тоа видов едно утро во Охрид.
А доколку видам јас лично само едно ќесе ѓубре ДО контејнерот , ќе си помислам и ... : „ оваа некултурната скопјанка дошла пак на одмор овде, туку ај јас ќе го фрлам нејзиното ѓубре каде му е местото овој пат, да не добијат луѓево грешна слика за цел Охрид само заради едно ќесе односно една скопјанка“ ! А

-Србите и Македонците кои откажале не откажале заради тебе т.е. охриѓани туку заради тоа што за исти пари а може и поевтино ќе најдат нешто подобро, поатрактивно и тн ...
Е овде треба да се замислат малку оние кои имаат понуди во Охрид.
Мене Охрид ми се допаѓа и колку и да ме нервираат некои работи таму , ќе продолжам да го посетувам се додека имам можности, само заради патриотизмот кој го имам во мене и ќе се трудам да ги игнорирам сите негативности кои ми сметаат додека сум таму.
А доколку охриѓани сакаат повеќе туристи нека размислат што повеќе да им понудат, како да ги спречат некултурните туристи да го гнасат Охрид и нека научат што е тоа добронамерна критика. Толку од мене на оваа тема и ви посакувам успех во развивањето на туризмот :smir:

За едитот кој ти го болдирав , може и обратно да се сврти нели !? Па така и повеќе одговара бидејќи гостите пари трошат па може да си дозволат малку негрижа за нивните пари, а домаќините пари заработуваат , па можат да обезбедат малку екстра грижа за време на сезоните, па да бидат сите туристи позадоволни , а Охрид да остане чист , како што впрочем велиш дека е сега! “

Поздрав
Дечко и мене сега да ми дадат понуда да одам Палма де Мајорка за 500 евра, нема да одам.Жалам, помило ми е здравјево од еден ебан одмор.
Пандемија имат, тој ми кажвит туристи за Нова Година послабо зошто Охриѓани не чинеле.
Плус сметам дека државата не ивестира доволно пари во туристичкиве места, колку шо инвестира за да им обезбеди службени возила на пратеницине за куртирте да не си ги изгребат bmw-њата.
Да кажам уш еднуш?
Не планирам да одам позади секој туристички гз,за да им ги собирам ѓубрињата и јас сакам да уживам на лето во градов,колку и тие right?
Си се фатил ко пијан за бандера шо си видел една канта преполната.
Ко ќе им обезбедиш повисока плата на комуналцине за да го чистат градов на секој пола саат, тогаш ќе имаш најчист град,а воедно ко ќе им кажиш на туристине дека кантите шо се поставени на секои пет метри кај кејон се за фрлање ѓубриња внатре во нив,а не до нив.

А, шо треба да им напрам јас на туристине?
Го иам кажано примеров и пак ќе го кажам за да ме прочиташ.
Минатото лето под мојов стан,едни асолни туристи пред да си заминат оставија све живо и диво уклучено. Од шпорет,до ламби,а на шпоретот остаено некакво си јадење и во 3 навечер среќа шо ја сетивме миризбата,па трчавме до куќата кај шо се газдите да им побараме клуч за да влезиме.
И ќе ми кажиш дека Охриѓани се некултурни, Охриѓани не чинат?
А,шо требаше нив да им напрајме да ги бараме преку ФБИ за да ги заколиме?
Знајш.. колку шо се Охриѓани според тебе некулутрни, таа некултура кај туристиве е дупло поголема. Јас неможам на некој да му забранам вака или така.
Си има исклучоци,ама ако ти се фати за некултурата на Охриѓани и јас ќе се фатам ко слеп за стап за некултурата на туристиве.
И шо прајме сеа?

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Сега ... уживајте во гнасотијата и чекајте да помине свинскиот грип за да се наполни Охрид.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Јас имам чуено дека во Охрид имало едно езеро каде безплатно и легално можело да се врши голема и мала нужда од 04:00 до 19:00 ч.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Јас имам чуено дека во Охрид имало едно езеро каде безплатно и легално можело да се врши голема и мала нужда од 04:00 до 19:00 ч.
Пази само дур вршиш нужда(било мала или голема) дане ти го апне курето некоје змивче,пошо слушам имало и такви работи по езерово.

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Визната либерализација го зацрни Охрид

http://www.time.mk/read/NONE/626cf079b6/index.html

Тоа што го предвидов летоска, почнува да се остварува. Да видам дали сега ќе пљукате по Скопјанишчата, и ќе им ги собирате колите со пајаци.

Готово је готово!

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Визната либерализација го зацрни Охрид

Тоа што го предвидов летоска, почнува да се остварува. Да видам дали сега ќе пљукате по Скопјанишчата, и ќе им ги собирате колите со пајаци.

Готово је готово!

Од кај си бе момче ти?

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133

Готово је готово![/QUOTE]Ќе плукаме против скопјаништата се додека не почнат да си плаќаат давачки за становите кои ги имаат купено низ Охридов.
Не мојш ти да прајш џубре цело лето,а да плаќаш нула џубретарина,да си издавате станови на пријатели,а да не плаќаш туристичка такса,да трошите вода,а да не плаќате за таа вода...
Бидите среќни што локалнава власт е незаинтересирана за овие работи,кои во нормална земја ги има.
А за колите,ќе ви се креваат се додека ги паркирвите кајшо не требит.

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288

Готово је готово!
Ќе плукаме против скопјаништата се додека не почнат да си плаќаат давачки за становите кои ги имаат купено низ Охридов.

Не мојш ти да прајш џубре цело лето,а да плаќаш нула џубретарина,да си издавате станови на пријатели,а да не плаќаш туристичка такса,да трошите вода,а да не плаќате за таа вода...
Бидите среќни што локалнава власт е незаинтересирана за овие работи,кои во нормална земја ги има.
А за колите,ќе ви се креваат се додека ги паркирвите кајшо не требит.[/QUOTE]

Јас не живеам во Охрид па да плаќам Џубретарина, вода. Тоа е грижа на таа што ми го издаваше станот (Охриѓанка). Исто и со туристичката такса. Јас плаќам една цена, во која би требало и таа да е вклучена (не пријавуваше во полиција ваљда е тоа тоа).

Ако издавам стан на пријатели, нема што да плаќаат туристичка такса, вие кога доаѓате да изнајмувате станови во Скопје, да не случајно плаќате туристичка такса?

А за колите, сега и да сакаат нема да имаат што да креваат, пошто ќе си идеме ко господа на море на одмор со авион, на средени туристички места. Вие (нејќам да генерализирам, али доста охриѓани се негативно настроени кон туристите, посебно кон скопјани) продолжете со недомаќинскиот однос. Ако некој сака да научи како да биде добар домаќин, нека иде до Бугарија или Грција. Таму бар знам дека ме ценат за парите. А ќе ме ценат и во Шпанија летово богами.

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Абе бале... чим секоја година ојш Бугарија, Србија, па и летово Шпанија... кажи кај ја најде куглата стаклена кај шо глеаш какво е овде... чунки овде неаме такви, саде џубре и недомаќински однос.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Јас не живеам во Охрид па да плаќам Џубретарина, вода. Тоа е грижа на таа што ми го издаваше станот (Охриѓанка). Исто и со туристичката такса. Јас плаќам една цена, во која би требало и таа да е вклучена (не пријавуваше во полиција ваљда е тоа тоа).

Ако издавам стан на пријатели, нема што да плаќаат туристичка такса, вие кога доаѓате да изнајмувате станови во Скопје, да не случајно плаќате туристичка такса?

А за колите, сега и да сакаат нема да имаат што да креваат, пошто ќе си идеме ко господа на море на одмор со авион, на средени туристички места. Вие (нејќам да генерализирам, али доста охриѓани се негативно настроени кон туристите, посебно кон скопјани) продолжете со недомаќинскиот однос. Ако некој сака да научи како да биде добар домаќин, нека иде до Бугарија или Грција. Таму бар знам дека ме ценат за парите. А ќе ме ценат и во Шпанија летово богами.
Секој кој има стан во Охрид е должен да плаќа сметки за комунално,вода,струја и сл.Нема врска дали бил не-охриѓанец кој иде само во летен период.Па баш во тој период се прави најмногу ѓубре.
Второ.Ако ти имаш стан во Охрид,а го издаваш на свои пријатели за пари тогаш бато ќе си пријавиш станчето и ќе си плаќаш туристичка такса.Ако си викаш пријатели,роднини онака без профит ок.
Трето.Не знам кој Охриѓани издаваат станови во Скопје за туристи.Колку што знам јас во Скопје немат туристи(бар не во таа смисла како во Охрид за одмор).Студенти од цела Македонија не спаѓаат во туристи за твоја информација.
Четврто.За љубезноста.Тие сваќања дека Охриѓани ги мразеле Скопјани се од некои други времиња бато.Денес е сосем различно.Ама ти изгледа од шетање по Бугарија,Грција и следново лето Шпанија не си бил Охрид да видиш како стојат сега работите.Не е идеално,ама не е ни како во тие минати времиња.
Него пак ќе ви речам.Бидите среќни што локалнава власт не е решена да си наплатит сметки од вие не-охриѓани шо имате станови овде.
:toe:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ајде македончиња , се распукавте. За жалење сте сите :kesa:
А ти момче што толку те ценат во бугарија и грција , бравос ! Како најде во најубавите европски земји да си ги арчиш парите, што услуга и култура имаат баш бугарите и грците, кај ги одбра.
Туку : еве за што зборував...

Вистински апсурд е тоа што за само една вечер за дочек на најлудата ноќ во елитните охридски хотели треба да платите астрономски 4.000 денари, а дочекот во Солун цели 5 дена чини 6.000 денари.
(не е важно дали е Солун или Приштина , разликата е една вечер и пет ден, па макар и Зимбабве да е)
...Кризата и црните сценарија на полето на туризмот не се рефлектираа врз малите капацитети барем така тврдат нивните менаџери....

Но останатите хотелски капацитети за новогодишните празници ќе ја почуствуваат лошата туристичка политика.

Напред Македонијо. Ќе ви дојде умот , само кој ќе биде жив да види.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Да ве прашам нешто дали знаете кој ќе биде на плоштад во Охрид?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ајде македончиња , се распукавте. За жалење сте сите :kesa:
А ти момче што толку те ценат во бугарија и грција , бравос ! Како најде во најубавите европски земји да си ги арчиш парите, што услуга и култура имаат баш бугарите и грците, кај ги одбра.
Туку : еве за што зборував...

Вистински апсурд е тоа што за само една вечер за дочек на најлудата ноќ во елитните охридски хотели треба да платите астрономски 4.000 денари, а дочекот во Солун цели 5 дена чини 6.000 денари.
(не е важно дали е Солун или Приштина , разликата е една вечер и пет ден, па макар и Зимбабве да е)
...Кризата и црните сценарија на полето на туризмот не се рефлектираа врз малите капацитети барем така тврдат нивните менаџери....

Но останатите хотелски капацитети за новогодишните празници ќе ја почуствуваат лошата туристичка политика.

Напред Македонијо. Ќе ви дојде умот , само кој ќе биде жив да види.

За жал така е.Но не се криви Охриѓани за скапите аранжмани,туку менаџерите и политиката за туризам.Мислам дека давачките за хотелиерите треба да се намалат со цел да се спуштат цените,бидејќи годинава не е баш розова за македонскиот туризам.
Навистина надвор од границиве е многу поефтино,за разлика во Охрид.Кризата секаде намали цени,но кај нас нема економска логика во ништо и затоа е вака.

J

Johnny Stulic

Гостин
Само да потврдам за горенаведеното, неодамна букирав хостел во Куала Лумпур за 10 долари (400 денари) од вечер во кој има вклучено и доручек, во Сиам Риап букирав хотел со базен во сингл соба за 20 долари исто така со доручек.

Во фаза сум да букирам хотел во Банкок во топ сезона со сите нишани за 30 долари со доручек, базент, јакузи и триста глупости во центар на град.

Цениве во Охридските хотели навистина се пренапомпани посебно во топ сезона како да се работи за некое монденско место.

Еве колку пари е во Монако за Нова Година

Еве нешто и од Рим

Дури и во Париз на Елисејските полиња поевтин смештај се најдува од Охрид.

Мислам цениве се за Нова Година ако букираш од 30-ти до 2-ри верувам дека во останатите денови е поефтино

Го сакам Охрид посебно св.Наум и околните цркви наликува на мал Ерусалим со сите тие храмови и езерото ама едноставно е прескап затоа и туристите во глобала ни се од околните земји што му е проблем со визи што му е блиску или пак некој залутан бекпакер.

Kajgana Shop

На врв Bottom