Охрид

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ти душо многу лично си ги прифатила работиве кои ги напишав.
Значи за вработените во комунално е крива малата плата. А јас кога работам за 9000 денари и сум штедел 12 месеци за да се одморам во Охрид и кога ќе пристигнам таму треба да се гнасам од нечистотијата и да пазам да не ме ограбат таксистите , треба да барам да ме жалиш ти или моите сограѓани или како ? Дај те молам биди реална ! Охрид сакаш да го споредуваш со Скопје или Струмица или било кој друг град, ама во некои прилики сигурно велиш Охрид е еден !!! Ако е еден како што јас го замислувам и представувам пред сите кои не слушнале за него , тогаш треба да си ја заслужи СВЕТСКАТА позиција, а во тоа нај нај нај многу можете да му помогнете ВИЕ охриѓани, па потоа сите македонски туристи , па така натаму!
За Свети Наум, ама ич не ме интересира под чија „власт“ е ! Никој нема оправдување за нечистотијата таму. Секој еден турист кој доаѓа во Охрид и се радува на посетата на СВ. Наум , не прашува чија одговорност е расфрленото ѓубре, туку добива импресија дека хигиената при престојот во Охрид не била на ниво, а тоа како сакаш свати го ти , е грда слика за Охрид и за Македонија.
Истото важи за сите таксисти - чалкачи, исто важи за сите претоварини комбиња превезувачи до плажа, исто важи за сите (според тебе) оправдано неисчистени канти низ центарот на Охрид, исто важи за секоја вила со 4 ѕвездички, а со заедничко WC и бања за 3 соби!

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Охрид го споредувам со други градови во аспект на општата (не)култура шо владее не само тука туку низ цела Македонија.
И ти за тебе си викаш "Тhe one and only" right?
И уш еднаш ќе ти кажам, посети го градов овој период ,па исправувај криви дрини тука.
И јас сакам да е чист градов на лето,ама неможам да одам позади секој туристички гз и да му го собирам ѓубрето, не барем баш оваа година кога има многу појќе канти.
За вилите со 4 ѕвездички,ако не ти чинит,не оди има и на други места,ама нормално за 300 денари барате соба со клима,телевизор,посебно wc.
Те разбирам дека сакаш да е све нај нај тука на лето и јас сакам,ама не е проблемот само до мене и до тебе.
Какви се не туристи иам видено,па шо да им прам да зеам да ги заколам?
Ако сакате почист град не треба само да мелите ореј на форуми,туку и малку да се заангажирате (колку вие,толку и ние).
Дела,а не зборови.:smir:

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Луѓе вистина ли е дека ако се наоѓате во Охрид и на пример сакате да прашате некоја другарка „дали го видела Кире“ ќе треба да речете „Му го виде на Кире?“:pos2:

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Не се жалете за ѓубре, убо си е. Ојте читнете во темана за Тетово, сине се расплакани зш смрдел цел град од то пустото.

А дек не чинел новиов дел, а пубав бил старион... Баравт/ме - добивт/ме.
Сите се запалија по модернизација, на никој не му е по стари цркви, манастири, калдрми, тврдини. Сега сите сакет асфалт, згради, куќи, паркинзи, итн., а не сфаќаме дека се стремиме да сме безлични и исти ко другине градој насегде, пошо горенабројаниве работи сегде ги имат, другите се ретки.

Член од
24 јануари 2009
Мислења
229
Поени од реакции
15
Луѓе вистина ли е дека ако се наоѓате во Охрид и на пример сакате да прашате некоја другарка „дали го видела Кире“ ќе треба да речете „Му го виде на Кире?“:pos2:
Си напрај муабет? не ти е лесно тебе :uvo: Иначе во секое време мојш да ми го видиш, цел ден вртам по чаршија, во секое време за тебе :smir:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Ова ќе морат да си го стам на потпис еј не ојт ова вака :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573
Да летово во Август. Сместен во стариот град оти таму ми е најубаво.
Е сега за кантите и комуналното. Луѓето не решиле да го фрлаат ѓубрето надвор , туку кантите беа преполни па нормално ѓубрето паѓа околу нив, а најлошо е кога тоа се остатоци од храна. Градот би требало да биде спремен за време на сезоната, па конкретно комуналното да се рачекне од работа за да остане градот чист 24/7. Јас не плукам по Охрид и никгаш нема, само реков дека треба многу да се работи, вистински да се работи за Охрид да го добие сјајот кој го заслужува. Не те напаѓам лично ама има многу Охриѓани кои лошо ги претставуваат своите сограѓани. Нема никаво оправдување за нечесноста и арогантноста на таксистите и немањето контрола врз нивното работење, нема никаво оправдување за смешното и нереално категоризирање на апартманите и собите кои се издаваат.:smir:
Друго нешто ... си го видела „пристаништето“ во Св.Наум и колку е тоа чисто !? (ќе ти пратам слика ако сакаш да видиш на што мислам). Доколку туристите биле некултурни и гнасни и решиле да фрлаат отпадоци во водата, зарем не постои служба тоа да го исчисти, зар не постои служба која ќе ги санкционира овие работи ?

За болдираното.....
Не само шо не се турија од работа, туку беа ангажирани плус 200 работници. И се собираше сметот, и се чистеа улиците. И ако веќе го споредуваш Охрид со другите елитни туристички места, спореди ја и културата во тие други места, со нашата култура. Пошо јас не можам да разберам колкав простак требит да си за да фрлиш цело ќесе ѓубре на 1 метар од контенјерот, кој иначе е празен, и на мојата сугестија дека контењерот е баш намете за да се фрлат ѓубрето во него, а не ДО него, да ми одговориш со следниов коментар: Ајде душо, има задолжени за тоа, ја се брзам сеа. :uvo:

Примеров не се однесвит на тебе, дан ме сфатиш грешно. Една случка со една отмена Скопјанка. :back:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Јас не го разбирам вашето непријателство Скопјани - Охриѓани и не ме интересира, туку ...
Ако народот нема култура треба да се поработи на тоа да му се даде потребната култура „ако не со мила со сила“. (затоа ги оправдувам казните од 50 евра за фрлање отпушок и тн ... ) Меѓутоа некултурни туристи има насекаде, можеш да видиш гнасна плажа и на канарските острови, фрлено ѓубре ДО кантата и во Палма де Мајорка, сепак не како кај нас. -Цела патека од плажата до манастирот Св. Јован Бигорски полна со ќеси од смоки, пластични чаши, лименки и тн ... Основната вина е во оној што ги фрлил, меѓутоа бидејќи тој е неандерталец и неможат сите вакви да бидат фатени и казнети, вината оди на оној на кој му е дадено местото на одржување или користење.
Доколку во летниот период биле запослени 200 сезонски работници и сепак НЕ биле кантите ВО ЦЕНТАР ИСЧИСТЕНИ ВО 10 НАУТРО, значи нешто не функционирало како треба. - Ѓубрето на СВ. Наум не е од еден ден или една недела, сигурен сум дека има година - две, па и три од кога е последно исчистено. За цените на собите - 300 денари ај да, ама 600 (колку што јас плаќав) , тоа е веќе друга приказна нели ? Јас мислам за 10 евра од човек треба да го добиеш заслуженото. Да не зборам за цените како 35 евра еднокреветна во вила, или 70-80 евра соба за двајца во хотелче. И во контекст на ова - еве ги резултатите (идни) :

Србите ги откажуваат новогодишните аранжмани во Охрид

Првиот удар ќе биде пречекот на Нова година, но по 1 јануари хотелиерите се плашат дека ќе ги уништи нелојалната конкуренција со намалувањето на ДДВ-то за храната и ноќевањата во дури 22 земји - членки на ЕУ
Хотелите на охридското крајбрежје за Нова година ќе останат празни. По укинувањето на Шенген - визите за Србија, Црна Гора и за Македонија повеќе нема интерес за новогодишната ноќ во Охрид и Струга, а откажани се и дел од аранжманите што минатиот месец ги резервирале Срби, Црногорци и заинтересирани од Македонија. Според груби проценки, годинава се очекуваат дури за 40 отсто помалку гости од лани.
"На Србите, кои лани беа најмногубројни гости не им се исплаќа да слават во Охрид, бидејќи слободно може да патуваат во земјите од ЕУ. Авионските билети од Белград никогаш не биле поевтини, а европските земји нудат хотелско сместување по многу поволни цени. Најстрашното, сепак, доаѓа по Нова година. Од 1 јануари ќе нè уништи нелојалната конкуренција со намалувањето на ДДВ-то за храната и ноќевањето во дури 22 земји - членки на ЕУ. По намалувањето на данокот во овие земји, се очекува драстично намалување и на цените на хотелското сместување на кое никако нема да можеме да му конкурираме, освен ако државата не ни помогне", вели Дончо Таневски, претседател на Асоцијацијата на хотелиери на Македонија (АТАМ).
Според Таневски, крајно неповолно е и што во оваа крајно неповолна ситуација место да ги намалуваат цените тие ќе мора да ги зголемуваат поради поскапување на струјата за 15 насто најавено за почетокот на идната година. Таневски објаснува дека тоа никако нема да може да се избегне, бидејќи со зголемувањето на цената на струјата ќе се зголемат режиските трошоци кои ќе мора да ги вкалкулираат во цената на сместувањето.
"Ние место да се бориме за турист повеќе, ќе ги избркаме и тие што имаат намера да допатуваат во Македонија. Нема да можеме ниту домашните туристи да ги задржиме, бидејќи за малку пари ќе отпатуваат во странство. Државата сè уште не прифатила ниту едно од нашите барања. Нема одговорено позитивно на барањето за намалување на ДДВ за хотелите и рестораните, за ноќевањето и храната по препораките од ЕУ, а банките немаат обезбедено долгорочни кредитни линии со каматни стапки не поголеми од 4 до 6 отсто што го забавува подобрувањето на понудата на хотелско-угостителските капацитети", вели Таневски.

Во текстов има многу работи за коментирање!!! Некои работи некако не ми се логични.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Србите ги откажуваат новогодишните аранжмани во Охрид

Искрено незнам каков патриот се правиш, а ти се полни срцето кога ќе слушнеш дека Србите откажале. Дечко такви како тебе нас не ни требаат.

П.С

1 ЕКОНОМСКА КРИЗА
2 ЕПИДЕМИЈА

:wink:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
А како тоа разбра дека ми се полни срцето ??? Немој такви неосновани заклучоци! Ако ми се полнеше срцето со вакви работи немаше воопшто да пишувам на форумов за Охрид.И доколку ги прочита сите мои мислења на темава до сега , стои некаде дека сево ова е добронамерно.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Имат вистина во текстот.Лани колку Срби ми се јавуваја ова време.Сега ептен слабо.Ќе видиме.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Меѓутоа некултурни туристи има насекаде, можеш да видиш гнасна плажа и на канарските острови, фрлено ѓубре ДО кантата и во Палма де Мајорка
Се е кажано.
Сам се исконтра.

За тоа Нова Година, Србите откажале ради Охридската некултура?
Ај не ме смеј молимте.

едит: со културни туристи следи културно однесување од домаќините :back:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Се е кажано.
Сам се исконтра.

За тоа Нова Година, Србите откажале ради Охридската некултура?
Ај не ме смеј молимте.

едит: со културни туристи следи културно однесување од домаќините :back:
Оф да му се ... Вес не се исконтрав, наврати погоре на моите мислења и ќе прочиташ , некултурни туристи има насекаде ама зависи колку туристичкото место е спремно да одговори на ваквите предизвици. Нивната спремност во овој случај на комуналните претпријатија. Сето ова зависи од државната власт, локалната власт, па до сопствениците на Хотел, вила или што и да е , па до секој граѓанин на Охрид. Во елитно туристичко место може ќе видиш една таква канта или контејнер, кај нас сите се со ѓубре наоколу, барем тоа видов едно утро во Охрид.
А доколку видам јас лично само едно ќесе ѓубре ДО контејнерот , ќе си помислам и ... : „ оваа некултурната скопјанка дошла пак на одмор овде, туку ај јас ќе го фрлам нејзиното ѓубре каде му е местото овој пат, да не добијат луѓево грешна слика за цел Охрид само заради едно ќесе односно една скопјанка“ ! А

-Србите и Македонците кои откажале не откажале заради тебе т.е. охриѓани туку заради тоа што за исти пари а може и поевтино ќе најдат нешто подобро, поатрактивно и тн ...
Е овде треба да се замислат малку оние кои имаат понуди во Охрид.
Мене Охрид ми се допаѓа и колку и да ме нервираат некои работи таму , ќе продолжам да го посетувам се додека имам можности, само заради патриотизмот кој го имам во мене и ќе се трудам да ги игнорирам сите негативности кои ми сметаат додека сум таму.
А доколку охриѓани сакаат повеќе туристи нека размислат што повеќе да им понудат, како да ги спречат некултурните туристи да го гнасат Охрид и нека научат што е тоа добронамерна критика. Толку од мене на оваа тема и ви посакувам успех во развивањето на туризмот :smir:

За едитот кој ти го болдирав , може и обратно да се сврти нели !? Па така и повеќе одговара бидејќи гостите пари трошат па може да си дозволат малку негрижа за нивните пари, а домаќините пари заработуваат , па можат да обезбедат малку екстра грижа за време на сезоните, па да бидат сите туристи позадоволни , а Охрид да остане чист , како што впрочем велиш дека е сега! “

Поздрав

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Имат вистина во текстот.Лани колку Срби ми се јавуваја ова време.Сега ептен слабо.Ќе видиме.
Ние сме пола полни!!! Тоа не е од скапата цена или што знам јас. Поради грипот и економската криза се осеќа. А откако потона бродот Илинден еден бугар сме немале!!! Од ко им ги зафркнаа автобусите на Грците ни еден не стапна!!! (ама ние сепак сме посложни и одиме )

Kajgana Shop

На врв Bottom