Охрид

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Според експертите отворањето на границите ќе значи поголема фрекфенција и забрзано движење во туризмот, туристите ќе почнат да патуваат кон странство поради прифатливите цени и пакет аранжманите кои што ги нудат, наспроти охриѓани кои држат константни цени.
Од година во година се намалуваат домашните туристи во Охрид, а доказ за тоа е и последната статистика која покажува намален број на домашни, а зголемен бројот на странски туристи.
Визната либерализација може да има негативни реперкусии во одливот на туристи, па во однос на тоа важно е туристичките агенции и хотелските организации да се мобилизираат на тој начин да направат една симбиоза вон сезона да ги намалат цените, а за време на летната сезона да постои стабилност во ценовната политика.

Ех охриѓани , охриѓани. Нели не ви требаа скопјани , имавте вие доволно туристи (инаку јас не сум од ск.) само невкусни се вашите изјави, а не е добра и вашата стратегија за водење бизнис и претставување на Македонскиот бисер и „развиениот“ македонски туризам. Нека ја мислат сега културните угостителски работници, реалните издавачи на соби и апартмани и секако фините и чесни таксисти.А освен Македонците и Србите ќе бидат без визи, не ги заборавајте и нив! Се надевам сега ќе имате причина повеќе да размислите вистински што се тоа квалитетни услуги :smir:

Член од
18 ноември 2009
Мислења
73
Поени од реакции
14
Охрид во душа го носам!!
Мн. убави работи ми се дешаваа летово!1

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
супер градче....кога ке го посетувам се чуствувам исто како на некоја друга планета:pos2::pos2::pos2::pos2:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Според експертите отворањето на границите ќе значи поголема фрекфенција и забрзано движење во туризмот, туристите ќе почнат да патуваат кон странство поради прифатливите цени и пакет аранжманите кои што ги нудат, наспроти охриѓани кои држат константни цени.
Од година во година се намалуваат домашните туристи во Охрид, а доказ за тоа е и последната статистика која покажува намален број на домашни, а зголемен бројот на странски туристи.
Визната либерализација може да има негативни реперкусии во одливот на туристи, па во однос на тоа важно е туристичките агенции и хотелските организации да се мобилизираат на тој начин да направат една симбиоза вон сезона да ги намалат цените, а за време на летната сезона да постои стабилност во ценовната политика.

Ех охриѓани , охриѓани. Нели не ви требаа скопјани , имавте вие доволно туристи (инаку јас не сум од ск.) само невкусни се вашите изјави, а не е добра и вашата стратегија за водење бизнис и претставување на Македонскиот бисер и „развиениот“ македонски туризам. Нека ја мислат сега културните угостителски работници, реалните издавачи на соби и апартмани и секако фините и чесни таксисти.А освен Македонците и Србите ќе бидат без визи, не ги заборавајте и нив! Се надевам сега ќе имате причина повеќе да размислите вистински што се тоа квалитетни услуги :smir:
Ах деца деца, кој сакаше да оди надвор од Мк на одмор одеше. Никој не му правеше проблем за виза или за незнам што.
Ајт сега создравје

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355

Ако се водиме по твоево, колку шо ние се разбираме од туризам, толку и вие поседувате елементарна култура.
(чест на исклучоците од обете страни)

ice_cube

The SexX.
Член од
16 јули 2008
Мислења
2.240
Поени од реакции
309
Интересен град е Охрид...2 пати бев летово. Супер беше, немам од што да се жалам. Па и за цените. На одмор одиш ебате, пари се за трошење, но не да се фрлаат за ништо.

●Mαrια...«3*

♥ 3 ♥
Член од
3 април 2009
Мислења
692
Поени од реакции
68
Не живеам во Охрид ама моите се од Охрид. Го обожавам тој град премногу.
Секое лето обавезно одам. А и на зима може да се каже. Моментално татко ми се мисли дали да се преселиме таму, па ќе видиме, од една страна сакам премногу, а од друга не бидејќи тука имам посебни личности кои ми значат а и ќе ми фалат премногу. :toe: :back:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ако се водиме по твоево, колку шо ние се разбираме од туризам, толку и вие поседувате елементарна култура.
(чест на исклучоците од обете страни)

Кои сме тоа ние драга моја ?

Она што го напишав е сето со добра намера. Јас го сакам Охрид и се гордеам со него, нема човек од овој бел свет на кој не сум му раскажал за Охрид или покажал слики, сајтови и не знам што.
Меѓутоа кога ќе стигнеш во ОХ. и ти вика 150 денари од автобуска до центар, па тоа комбињата што возат до плажите наместо 12 луѓе накрцале 20 (ала Зимбабве) а ти случајно со некој странски турист се возиш и застануваш тет-а тет со комбето и ... што да му кажеш , ние сме горди на нашата култура!? Па си нашол сместување од оние на автобуска кои очите ќе ти ги извадат кога ќе се симнеш од автобус... и гледаш слики , се убаво , вилата сликана во темница само од еден агол , па кога ќе стигнеш таму куќата без фасада, терасата само за да стоиш на неа , место за столче нема, гаражата се наоѓа -во зависност од тоа на која комшиска уличка ќе начекаш слободно место, дворот е два на два и заедно го делат сите станари од три-спратната вила и плус семејството кое живее на приземје и треба да платиш 30 евра од вечер за „апартман“ кој всушност е подкровје! Дај ве молам, само сакам да бидеме реални.
Јас сум прошетал и сеуште шетам, а и традиционално си одам во Охрид оти ми е најсакан. Ама неможам да го сокријам моето незадоволство и одвратност од вакви и слични работи.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Кои сме тоа ние драга моја ?

Она што го напишав е сето со добра намера. Јас го сакам Охрид и се гордеам со него, нема човек од овој бел свет на кој не сум му раскажал за Охрид или покажал слики, сајтови и не знам што.
Меѓутоа кога ќе стигнеш во ОХ. и ти вика 150 денари од автобуска до центар, па тоа комбињата што возат до плажите наместо 12 луѓе накрцале 20 (ала Зимбабве) а ти случајно со некој странски турист се возиш и застануваш тет-а тет со комбето и ... што да му кажеш , ние сме горди на нашата култура!? Па си нашол сместување од оние на автобуска кои очите ќе ти ги извадат кога ќе се симнеш од автобус... и гледаш слики , се убаво , вилата сликана во темница само од еден агол , па кога ќе стигнеш таму куќата без фасада, терасата само за да стоиш на неа , место за столче нема, гаражата се наоѓа -во зависност од тоа на која комшиска уличка ќе начекаш слободно место, дворот е два на два и заедно го делат сите станари од три-спратната вила и плус семејството кое живее на приземје и треба да платиш 30 евра од вечер за „апартман.
Јас сум прошетал и сеуште“ кој всушност е подкровје! Дај ве молам, само сакам да бидеме реални шетам, а и традиционално си одам во Охрид оти ми е најсакан. Ама неможам да го сокријам моето незадоволство и одвратност од вакви и слични работи.
Пред колку години беше последно Охрид?

А тоа вие,сте туристите.
Имам добро видено со свои очи какви се туристи под станов мој имаат идено и општо во маалово кај шо живеам и по плажине и сегде и можам да ти кажам комотно дека не сте цвеќиња за мирисање.
И не генерализирај. Некултурата не е до Охриѓани, не е до туристите, до чоекот е.
Зато убо ти нагласив, колку шо ние се разбираме од туризам, толку вие туристите поседувате култура.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Пред колку години беше последно Охрид?

А тоа вие,сте туристите.
Имам добро видено со свои очи какви се туристи под станов мој имаат идено и општо во маалово кај шо живеам и по плажине и сегде и можам да ти кажам комотно дека не сте цвеќиња за мирисање.
И не генерализирај. Некултурата не е до Охриѓани, не е до туристите, до чоекот е.
Зато убо ти нагласив, колку шо ние се разбираме од туризам, толку вие туристите поседувате култура.

Последно во Охрид бев пред 3 - 4 месеци :smir:
Јас не ги бранам некултурните туристи во ниту еден случај. Згрозен сум од ѓубрето расфрлено по плажите, во околината на манастирите и тн... Нема никакво оправдување за тоа и точно е дека зависи од индивидуалната култура на „туристот“.
Меѓутоа колку јас сум видел , секое туристичко место се соочува со истите проблеми, а успехот е во тоа колку е спремно да одговори на таквиот предизвик. Немој да ми кажеш дека преполните канти за ѓубре и мрснотијата околу нив на сред центар во Охрид, во десет часот наутро се одговорност на туристите.
Друго , разочарувачки изгледа новиот дел на Охрид , позади Охридска банка, каде има срушени огради, несредени фасади, дуќани од турско, несредени паркови пред фабриките, катастрофални улици и тн ...
Сево ова за жал не може да не стави на едно конкурентно место во светските или европските елитни туристички центри.

Поздрав :smir:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
3-4 месеци=летово right?
Епа да ми опростиш ама комуналцине неможат да се раскинат за на секој сат да го собирет ѓубрено зошо на туристине им било помило да го фрлет пред канта или на 5 метри од неа.
Сеа шо е за право нема ѓубре, насабалје секогаш ги метат улицине, навечер ги прскаат, си имаат термини кога да го собираат ѓубрето,а наше е кај ќе го фрламе.
И уш нешо.
Кога би го споредила Охрид сега и Охрид минатине години сигурно е многу пати посреден и пубав, ама сите навикнати да се плука по своето,па мора и по ова.
Подобро се забележуваат мааните отколку предностите.
Си го видел местото позади банка нечинело, па ајде Охриѓани криви,Охрид не чинел.
Чим си идал и претходниве години барем ти треба малку да си свесен каков е сега градов,а како порано.
Дојди ова време и најди ги тие несредени паркови, ѓубриња расфрлани.
За срушени огради и несредени фасади и дуќањи од турско не ти коментирам ич зошо знам 'само' Охрид има срушени огради,па ова нешо невидено во никој друг град во Македонија го нема то.
Kaтастрофални улици, колку шо знам во последно време ги има се помалку и помалку. Лани кај нас цело маало го асфалтираја, истото го сторија и на попрометниве улици,епа најди ти пари и среди ги сите улици,среди го градов да заличел на туристички град.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
3-4 месеци=летово right?
Епа да ми опростиш ама комуналцине неможат да се раскинат за на секој сат да го собирет ѓубрено зошо на туристине им било помило да го фрлет пред канта или на 5 метри од неа.
Сеа шо е за право нема ѓубре, насабалје секогаш ги метат улицине, навечер ги прскаат, си имаат термини кога да го собираат ѓубрето,а наше е кај ќе го фрламе.
И уш нешо.
Кога би го споредила Охрид сега и Охрид минатине години сигурно е многу пати посреден и пубав, ама сите навикнати да се плука по своето,па мора и по ова.
Подобро се забележуваат мааните отколку предностите.
Си го видел местото позади банка нечинело, па ајде Охриѓани криви,Охрид не чинел.
Чим си идал и претходниве години барем ти треба малку да си свесен каков е сега градов,а како порано.
Дојди ова време и најди ги тие несредени паркови, ѓубриња расфрлани.
За срушени огради и несредени фасади и дуќањи од турско не ти коментирам ич зошо знам 'само' Охрид има срушени огради,па ова нешо невидено во никој друг град во Македонија го нема то.
Kaтастрофални улици, колку шо знам во последно време ги има се помалку и помалку. Лани кај нас цело маало го асфалтираја, истото го сторија и на попрометниве улици,епа најди ти пари и среди ги сите улици,среди го градов да заличел на туристички град.

Да летово во Август. Сместен во стариот град оти таму ми е најубаво.
Е сега за кантите и комуналното. Луѓето не решиле да го фрлаат ѓубрето надвор , туку кантите беа преполни па нормално ѓубрето паѓа околу нив, а најлошо е кога тоа се остатоци од храна. Градот би требало да биде спремен за време на сезоната, па конкретно комуналното да се рачекне од работа за да остане градот чист 24/7. Јас не плукам по Охрид и никгаш нема, само реков дека треба многу да се работи, вистински да се работи за Охрид да го добие сјајот кој го заслужува. Не те напаѓам лично ама има многу Охриѓани кои лошо ги претставуваат своите сограѓани. Нема никаво оправдување за нечесноста и арогантноста на таксистите и немањето контрола врз нивното работење, нема никаво оправдување за смешното и нереално категоризирање на апартманите и собите кои се издаваат.:smir:
Друго нешто ... си го видела „пристаништето“ во Св.Наум и колку е тоа чисто !? (ќе ти пратам слика ако сакаш да видиш на што мислам). Доколку туристите биле некултурни и гнасни и решиле да фрлаат отпадоци во водата, зарем не постои служба тоа да го исчисти, зар не постои служба која ќе ги санкционира овие работи ?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Да летово во Август. Сместен во стариот град оти таму ми е најубаво.
Е сега за кантите и комуналното. Луѓето не решиле да го фрлаат ѓубрето надвор , туку кантите беа преполни па нормално ѓубрето паѓа околу нив, а најлошо е кога тоа се остатоци од храна. Градот би требало да биде спремен за време на сезоната, па конкретно комуналното да се рачекне од работа за да остане градот чист 24/7. Јас не плукам по Охрид и никгаш нема, само реков дека треба многу да се работи, вистински да се работи за Охрид да го добие сјајот кој го заслужува. Не те напаѓам лично ама има многу Охриѓани кои лошо ги претставуваат своите сограѓани. Нема никаво оправдување за нечесноста и арогантноста на таксистите и немањето контрола врз нивното работење, нема никаво оправдување за смешното и нереално категоризирање на апартманите и собите кои се издаваат.:smir:
Друго нешто ... си го видела „пристаништето“ во Св.Наум и колку е тоа чисто !? (ќе ти пратам слика ако сакаш да видиш на што мислам). Доколку туристите биле некултурни и гнасни и решиле да фрлаат отпадоци во водата, зарем не постои служба тоа да го исчисти, зар не постои служба која ќе ги санкционира овие работи ?
24/7 за 5000-6000 денари месечно?
Симни се од облаци,никој не е будала нон стоп да оди по нечиј гз за толкава мала плата.
Аман не барај од Охрид елита на високо ниво,кога економскава ситуација ни влегува во минус шо е зборот.
За таксистине признавам, има секакви. И јас се имам возено за 100 денари од плоштад до дома кај шо ова време ми земаат 40 денари,ама шо да прам.
Додуша летово сум немала таква ситуација пошо секаде пуштаат таксиметар и да не го пуштат јас ќе им речам и нема начин да те украдат.
И Скопје да појдам и да не го знам градот за нешто шо ти е на 5 минути ќе ме вртат пола сат.
Разбери секаде постојат некултурни луѓе,ама ти од двајца-тројца ако си нашол да проценуваш ничија карактеристика тогаш незнам стварно шо е проблемов.
За пристаништето Св. Наум, да го имам видено и мене ми е грда таа слика кога ја гледам,ама колку шо знам Охридсково Езеро не е под власта на општинава,значи пак не е кривица на Охриѓани.
И на рипит се стајв со ова: некултурата не е до угостителите или туристите во целина, до чоекот е. Кај и да појш ќе наидиш на љубезни,ама и на нељубезни.
Незнам зошо само од Охрид очекувате се да ви е идеално, ко само Охрид ви смета, недај боже да се преселите, незнам како ќе издржите ако толку е ужасно.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Не мојт комунално да исчистит колку шо мојт народов да изгнасит.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Друго , разочарувачки изгледа новиот дел на Охрид , позади Охридска банка, каде има срушени огради, несредени фасади, дуќани од турско, несредени паркови пред фабриките, катастрофални улици и тн ...
Сево ова за жал не може да не стави на едно конкурентно место во светските или европските елитни туристички центри.

Поздрав :smir:

Што заклучуваме од ова? ДЕКА ОХРИД Е МАКЕДОНИЈА и дека секаде во Македонија е истата слика. :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom