Охрид

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Само за болдираното: „Уствари да споредуваш езеро со море, е тоа е више брукање, а тоа го направи баш еден ориџанец тука на форумов.“
Објасни зш е брукање да споредвиш езеро со море??? Поготово ако езерото е баш Охридско Езеро???
Еве ти некои факти за Охридското Езеро кои го покажуваат токму спротивното:
- најдлабоко езеро на Балканот со неверојатна проѕирност на водата (максимална транспарентност од 22 м во зима)
- едно од најстарите езера на светот (трето во Европа) заедно со Бајкалското Езеро и езерото Танганика, често нарекувано и музеј на „живи фосили“
- се наоѓа на надморска височина од скоро 700 метри (затоа се нарекува и воздушна бања)
- најзначен езерски екосистем во Европа, под заштита на УНЕСКО, дом на ендемични силикатни алги, зелените алги, плоснати црви, полжави и ракови; пет вида и еден подвид на сунѓери, 10 ендемични видови риба. Дом на пастрмката, автохтон вид кој го има само во Охридското езеро
- во Заливот на коските археолозите откриле траги од праисториски град на вода, кој денес е делумно реконструиран
- не случајно Сатурновата месечина Титан има свое „Охридско Езеро“, наречено во чест на истоименото езеро
- чистите води на езерото го прават едно од најголемите резервоари на вода за пиење во светот

И само за споредба на омилената скопска теорија „море си е море“ со која како да кажувате ама баш се, a посебно тоа дека на езеро треба да биде се поевтино отколку во било кое затуцано селце кое излегува на море и тоа само заради солената вода, резгледајте ги цените на сместувањето и туристичко-угостителските услуги на некое од следните езера: Женевско Езеро, езерото Комо, Тахо, Плитвице....
Добро дечко ме убеди дека езеро не само што е исто со море туку е и подобро. Ете ме убедивте дека Охрид е алфа и омега и дај веќе не ме чепкајте у темава. Тоа што имав си го кажав и толку од мене

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.163
Поени од реакции
18.205
Интересно...знаеле и нешто паметно да замислат со пилешкиот мозок :sneaky:

Наскоро линиски превоз до„Железничка“, „Гоце Делчев“ и „Видобишта“
Советниците на последнaта седница ја изгласаа предлог одлуката за измена и дополнување на одлуката за организирање на општински линиски превоз на патници, со која се предвидува воведување на две нови градски кружни линии.

- Планираме да воведеме градски линии со кои ќе се поврзат булеварот „Железничка“, населбата Гоце Делчев, дел од Воска и Видобишта со централно градско подрачје, пред се со позначајните институции меѓу кои и Здравствениот дом и Општата Болница, вели раководителот на Секторот за собраќај при општина Охрид, Зоран Шикалески.

Освен овие линии, Шикалески најави дека ќе биде воведена и редовна автобуска линија до селото Завој.
Согласно законските прописи, се очекува одлуката на советот да биде објавена во службениот гласник на општина Охрид, по што ќе следи и распишување на објава за доделување на овие линии, на која ќе имаат право да се пријават сите заинтересирани превозници.

По завршувањето на постапката ќе се додели дозвола и лиценца за вршење на линискиот превоз до наведените населби.

Како што потенцираат од локалната самоуправа, со линискиот превоз засега се опфатени повеќето населени места во околината на Охрид, меѓу кои и Свети Наум, Трпејца, Пештани, Елшани, како и селата Велгошти, Куратица, Свињишта.

Т. Кувенџиска

08.08.2012 11:39

Прочитана е : 1033 пати

© 2012 Ohridnews.com. Сите права се задржани.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Добро дечко ме убеди дека езеро не само што е исто со море туку е и подобро. Ете ме убедивте дека Охрид е алфа и омега и дај веќе не ме чепкајте у темава. Тоа што имав си го кажав и толку од мене
И јас „дечко“ само си го кажав тоа што си го имав, а ако не сакаш реплики не мора ништо да објавуваш!

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.163
Поени од реакции
18.205
Нека ви е жив и здрав Аце,ама без него на шо ќе видевте водопади :D
И тоа не е се....За само 20 минути, во Охрид...

Абе шо паничите кај ќе најте ваква плажа на сред улица :D

o_O
0:45 :sneaky:
И некоја од мене
ohridnews.com
ohrid1.com
ohridpress.com

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Абе дечки, ќе се одржува маратонот годинава или ништо од него?

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Абе дечки, ќе се одржува маратонот годинава или ништо од него?
Ако продолжат овие олуиве и поројниве дождови, маратонот оваа година нема да завршува на плоштат, ќе го преместат финишот видобишта поточно Стобекс.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Ако продолжат овие олуиве и поројниве дождови, маратонот оваа година нема да завршува на плоштат, ќе го преместат финишот видобишта поточно Стобекс.
Финишот на сред игралиште ке е ?

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.163
Поени од реакции
18.205

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Најозбилно ве прашав, без зафрканции. Доколку се одржува, кога ќе е?

Kajgana Shop

На врв Bottom