Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еве jaс да споделам моето изкуство во Охрид како турист.
Се беше преубаво. Не знам зашто толко напагате охригани, поне jaс не видов нешто лошо от тиja луге. Кога ги почитуваш и ти ке те почитуват и те. Како топ туристичка дистинациja за државата - цените са нормални. Смештаите са една идеja повисоки,но не е фатално. Предпоставувам дека има можност за секи джеб.
Лошото изкуство кое го имам - отказаха ми во банка да ми сменат пари со официален документ со коj сум поминал државната граница(овде Охрид како дистинациja и охригани немат вина). Тоа малце ме шокира, па требаше да ида во менувачница.
Бев добро изненадан от фактот дека можам да плакjaм во различни валути, но не беше многу добро да прочитам-влез за домашни туристи 30-50 денари, за странци 150 ден. Ако не се лажам тоа беше цената за влез во Св. Софиja.Тоа малце остава впечаток,дека сум виновен,дека кум отишол како странски турист. Мислам недопустимо е да се прави разлика мегу странски и домашни туристи. Како цело лош впечаток ми направи плакjaнето на такси за влез во црквите. Последното негативно (но се разбира овде немат вина Охрид и охригани) вечер не се продава алкохол во продавниците. Тоа беше наjголемото ми изненадувание.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
fmi, убава анализа од твоја страна. Факт е дека ние претеруваме кога се работи за Македонски туристички центар тогаш се бара влакно во јајцето додека во странство сме мивки и ништо не ни смета дури ни фактот што несмееш да кажеш дека си Македонец.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
bravo za Ohrid i Struga - gi eb*vte gejcite asalno (y)

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Еве jaс да споделам моето изкуство во Охрид како турист.
Се беше преубаво. Не знам зашто толко напагате охригани, поне jaс не видов нешто лошо от тиja луге. Кога ги почитуваш и ти ке те почитуват и те. Како топ туристичка дистинациja за државата - цените са нормални. Смештаите са една идеja повисоки,но не е фатално. Предпоставувам дека има можност за секи джеб.
Лошото изкуство кое го имам - отказаха ми во банка да ми сменат пари со официален документ со коj сум поминал државната граница(овде Охрид како дистинациja и охригани немат вина). Тоа малце ме шокира, па требаше да ида во менувачница.
Бев добро изненадан от фактот дека можам да плакjaм во различни валути, но не беше многу добро да прочитам-влез за домашни туристи 30-50 денари, за странци 150 ден. Ако не се лажам тоа беше цената за влез во Св. Софиja.Тоа малце остава впечаток,дека сум виновен,дека кум отишол како странски турист. Мислам недопустимо е да се прави разлика мегу странски и домашни туристи. Како цело лош впечаток ми направи плакjaнето на такси за влез во црквите. Последното негативно (но се разбира овде немат вина Охрид и охригани) вечер не се продава алкохол во продавниците. Тоа беше наjголемото ми изненадувание.
бате и кај вас (претпоставувам дека си од бугарија), во менувачниците ни ја подраа мајката, а во хижата на рилските планини креветот беше една цена за б'лгари а друга за странци!

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
бате и кај вас (претпоставувам дека си од бугарија), во менувачниците ни ја подраа мајката, а во хижата на рилските планини креветот беше една цена за б'лгари а друга за странци!
Не знам дали разбра добро, но jaс се жалам от банката, не от менувачницата.Точно зашотот сум от Балкан и знам што се дешава во менувачници пробав да одам во банка. Поне от 5-7 години има многу тежко казнуване ако имаш цени за домашни истрански туристи. Во ценораспис не можат да замислат да има 2 различни цени за домашни и за странски туристи. Уште повеке овде станува прашане за црква.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
bravo za Ohrid i Struga - gi eb*vte gejcite asalno (y)

Мавајте му репорт, друго не знам.Најсмешно е дека видеото е поставено од некој си Срболог.Пиел гарант кафе во Кадмо, ама не му се бендисало името, во меѓувреме таму јадел бурек на келнерите во стилот - Брача :pos:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Сподели Ацид ти како си помина викендов Охрид.:icon_lol:
Празен беше Охридон... Луѓе само во Објектив и Дак. Во Кадмо пуно со копиљаци (на кои веќе им почна распустот, па од дома само во Охрид ги пуштаат) :pos:

Пофални зборови за Хотел Силекс, стварно убаво го средиле. Водата во езерото изгледаше матно и валкано, па затоа се дружев со базенчето на хотелот. Услугата беше навистина на ниво, се гледа дека се потрудиле и поработиле на човечките ресурси.

Момент за паметење:
- Седам во кафанче и си делкам пивце, кога одеднаш дојде време за пуштање вода во WC. Одам до тоалетот и гледам знак (бел лист, напишано со пенкало): "WC-то не работи". Го прашувам келнерот: "Дечко, извини, не работи вецето“? Ми вика: "Хе, абе вецето работи, ама пишуваме дека не работи за да не ни се мочат други во него“. :pos:

Катиљ еј, до коска... :pos:

Впечатокот се' уште ми останува ист - охриѓани се добри луѓе, но се додека не се занимаваат со туризам и угостителство...

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.982
Ја па баш мислам дека ќе има доста народ, бар од тука од Македонија. Скоро и да нема некој што сум го прашал до сеа да каже дека ќе иде у странство на одмор. И ја охрид ќе идам, ако ми дадат одмор од работа у разумен термин.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Член од
20 мај 2010
Мислења
78
Поени од реакции
78
Го сакам Охрид во септември... Не ми се допаѓа кај Охриѓани тиа што им ги кажуваат маките на туристите... Кога некој оди во Охрид на одмор, воопшто не треба Охриѓани да го замараат со нивниот семеен буџет, па дали 1 или 2 месеци во годината заработуваат, какви се цените во Скопје, Париз, Венеција, политички разговори од секаков тип... Ми се допаѓа тоа што се зголемува конкуренцијата во последниве 2-3 години па можеби ќе се намалат цените или ќе се подобри квалитетот... И сеуште тврдам дека градоначалник на Охрид мора да биде некој експерт по туризам, или барем половина од членовите на советот да се високи компетентни во оваа област.

Sent from my iPhone using Tapatalk

M

Moon Child

Гостин
Мене лично ми е Струга поубава. Во Охрид бев пред 3 или 4 години последен пат, и оттогаш реков дека повеќе нема да одам. Не гледам причина зошто да плаќам 400 денари од човек за собиче колкаво што ми е вецето дома, па до се останато.
Факт е дека во Охрид постојат намќори луѓе, ако не беа мнозинството (не сите) такви, немаше да се вртат овие муабети редовно. Зошто на пример никој ништо не вели за Стружани? И да ги тргнам цените настрана, градот е тотално несреден, смрди корне од тоа пазарчето, ѓубре се фрла по тротоари, ископани улици, едино по брегот што е онака фино да си седнеш.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Охрид го обожавам. После Скопје (субјективизам:icon_lol: ), Охрид ми е омилен град. Зајдисонце на Канео, совршенство.:love: Јас никогаш не сум имала некои поголем проблеми, единствена замерка секогаш ми биле таксистите, навистина го претеруваат (со ова верувам и Охриѓани ќе се сложат). Останатото секогаш било ок, кај и да сум одела со мене коректни биле и келнери и газди и сл. За јадење и пиење не е толку скапо, не знам што се буните, знаеме дека во Скопје е поскапо. 70 денари макијато е скапо? 60/70 денари тост е скапо? 210 денари пица е скапо? Исти се цените ко во Скопје. Не може без пари одмор да се тера. Лично јас го обожавам Охрид, иако најубав ми е мај/јуни и септември, затоа што не поднесувам гужви. Се случувало сама да земам да си се шетам на шеталиштето и едноставно да се загубам во убавината. И во Струга сум летувала ко помала и Струга ми е многу убава.
Не знам дали е до мене, ама јас во Охрид никогаш не сум имала проблеми со никого, а немам роднини во Охрид, ниту пак сум од Охрид, а сепак сите културно се понашале со мене. Ок, имало по некој исклучок тука и таму, ама и на многу други места и градови во странство кај што сум била се погодувале терсене келнери или луѓе па никому ништо.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Мене лично ми е Струга поубава. Во Охрид бев пред 3 или 4 години последен пат, и оттогаш реков дека повеќе нема да одам. Не гледам причина зошто да плаќам 400 денари од човек за собиче колкаво што ми е вецето дома, па до се останато.
Факт е дека во Охрид постојат намќори луѓе, ако не беа мнозинството (не сите) такви, немаше да се вртат овие муабети редовно. Зошто на пример никој ништо не вели за Стружани? И да ги тргнам цените настрана, градот е тотално несреден, смрди корне од тоа пазарчето, ѓубре се фрла по тротоари, ископани улици, едино по брегот што е онака фино да си седнеш.
Ова на Струга или на Охрид мислиш?!

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
една идеја за Охриѓани;)

ќе ги плашите прво туристите дека стварите по плажа можат да им бидат украдени и да не ги оставаат таму, па ќе ги намамите да ги ставаат во платни шкафчиња како оние во големите маркети- со клуч
Ќе поставите по плажите такви шкафчиња со прегради и брави и по еден обезбедувач на истите ;)

Член од
13 април 2012
Мислења
269
Поени од реакции
292
Охрид е прекрасен град,но во него за жал живеат луѓе кои дефинитивно не заслужуваат да живеат во таа убавина!Би уживала во убавините на Охрид,но доколку сето тоа не се упропастува со "заработка" на казна за паркинг,а нема каде да се паркираш,доколку те сместат да се чуствуваш како човек,доколку не те служи келнер кој не те гледа попреку...ааа да! Ќе отидам пак кога ќе бидам сигурна дека нема да ме убијат или нема да се удавам сакајќи да крстарам по езерото .Значи да им платиш и да го загубиш животот...Не верувам дека би отишла доколку не се сменат многу работи,а тоа оди доста тешко,прво треба малку народот да се едуцира или треба да дојде некој тип со многу кеш,да изгради комплекси на хотели и да им нареди на Охриѓаните како треба да се понашаат,ако сакаат да имаат леб да јадат!

Kajgana Shop

На врв Bottom